αλλαγή αμορτισέρ calmini

Δημοσίευσηαπό sylvis66 » Παρ Δεκ 18, 2009 6:24 pm

ακριβώς αυτή είναι η περίπτωση μου KON.GV. Όπως είπα στην αρχή τα ελατήρια είναι της Calmini και τα αμορτισέρ ολοκαίνουρια monroe adventure, όλη αυτή η συζήτηση γίνεται για να μην τα πετάξω στα σκουπίδια. Όταν έρθει η ώρα για την αλλαγή τους θα ψάξω να βρώ μακρύτερα και μάλλον η λύση είναι ΟΜΕ. Για να μου φύγουν όλες οι απορίες, τώρα που σας βρήκα... τελευταία ερώτηση: όταν τερματίζει η ανάρτηση και τα bump stops που βρίσκονται πάνω στον πίσω άξονα είναι μικρότερα, τότε τι συμβαίνει σε σχέση με τα αμορτισέρ? Φαντάζομαι ότι "απορροφούν" όλη την ενέργεια που απορέει απο την απότομη διακοπή της διαδρομής της ανάρτησης με αποτέλεσμα να χαλάνε? Προβλέπετε για τα αμορτισέρ να βρίσκονται σε τέτοιο ρόλο? Ρωτάω γιατί προσπαθώ να καταλάβω για ποιό λόγο τα προηγούμενα της calmini κυριολεκτικά διαλύθηκαν και ταυτόχρονα το ένα απο αυτό "έκοψε" και την βάση αμορτισέρ που βρίσκεται πάνω στην καρότσα. Άν υπάρχει τέτοιο θέμα τότε πρέπει οπωσδήποτε να τοποθετηθούν και αποστάτες στα bump stops όπως: http://www.bits4vits.co.uk/store/index. ... oductId=35 ?
Γνώμες?
sylvis66
4x4 Regular member
4x4 Regular member

Λάστιχα: Bighorn MT-764
Διάσταση ελαστικών: 235/75r15
Suspension: Calmini 2"++
cb: Όχι
Εργάτης: Ναι
Name: Άγγελος

Δημοσίευσηαπό KON.GV » Παρ Δεκ 18, 2009 6:53 pm

αν γίνει αυτό τότε τα αμορτισερ χαλάνε....γιατί τα καλάμια θα καρφωθουν μέσα!το έχει πάθει κάποιος με calmini ψαλίδια αυτό....το αμορτισερ είναι αυτό που σταματάει σε πλήρη αναπτυξη την διαδρομη προς τα κάτω αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τερματίσει προς τα πανω....είναι καταστροφικό.....να κάνεις μεγαλύτερα bump stop.... :wink:
και κάτι ακόμη.....τα ελατήρια της calmini τα εχω απο την ανάρτηση 2,5΄για το δικό μου....δεν τα κόβω ποιοτικα....γιατί οι σπείρες πατιούνται όλες και τερματίζουν..(ειδικά τα πίσω)και τα εμπρος πατιούνται ανομοιόμορφα.ετσι φαίνεται στα δικά μου.....
"Forgotten things remembered...
The tigers eat their young
The body stayed but inside the head...
The mind was on the run ..."
Άβαταρ μέλους
KON.GV
Vitaraclub Platinum Member

Λάστιχα: 235/85/16 caiman
Suspension: coil over 12"
cb: Ναι
Aka: Κοντζιβας η Μαντεμοκαμμένος
Name: Κωνσταντίνος

Δημοσίευσηαπό JOHNV6 » Παρ Δεκ 18, 2009 8:50 pm

Σωστός ο Κώστας, οπωσδήποτε bump stop για να μην γίνει ζημιά!
μπορείς να πάρεις του DAVE όπως πολύ σωστά προανέφερες ή μπορείς να φτιάξεις σε τόρνο όπως έκανα εγώ
http://www.vitaraclub.gr/viewtopic.php? ... c&start=75
το να είσαι γίδι και να μην ενοχλείς κανέναν, δεν με απασχολεί καθόλου!!!!!
το να προσπαθείς όμως να πείσεις και τους δίπλα σου ότι είναι και αυτοί γίδια για να μην αισθάνεσαι μόνος σου...
αυτό με τρελλαίνει!!!!!!!
Άβαταρ μέλους
JOHNV6
S.A.S Member
S.A.S Member

Λάστιχα: 35"
Διάσταση ελαστικών: maxxis trepador
Suspension: coilover
Aka: γιάφκαρχος-σιδεροτζαμάς!!!
Name: Γιάννης

Re: αλλαγή αμορτισέρ calmini

Δημοσίευσηαπό sylvis66 » Παρ Ιαν 08, 2010 6:10 pm

Χρόνια πολλά και καλή χρονιά σε όλα τα μέλη.
Ήρθαν οι προσθήκες αμορτισέρ και οι αποστάτες bump stop απο την bits4vits και τα τοποθέτησα. Φωτογραφίες:
IMG_0053.jpg
IMG_0053.jpg (83.52 KiB) 5356 προβολές

την ίδια στιγμή απο την απέναντι πλευρά...
IMG_0055.JPG
IMG_0055.JPG (82.48 KiB) 5356 προβολές

Απο θέμα διαδρομών είμαι ικανοποιημένος, όμως τελικά τα bump stops με τους αποστάτες πάλι δεν δουλεύουν, στην δεύτερη photo φαίνεται το αμορτισέρ που έχει τερματίσει τελείως αλλά το bump stop θέλει περίπου δύο-τρείς πόντους για να ακουμπίσει τον άξονα. Εσάς ρε παιδιά ακουμπάνε? JohnV6 βλέποντας το link που παράθεσες παρακάτω βλέπω ότι έχεις βάλει τους ίδιους αποστάτες στα bump stops όμως η ανάρτηση σου πρέπει να έχει τεράστιες διαδρομές σε σχέση με την δικιά μου, έχεις testάρει οτι ακουμπάνε? η μήπως τελικά πρέπει τα ελατήρια να είναι τόσο σκληρά ωστε αυτά να μήν επιτρέπουν στα αμορτισέρ να τερματίσουν? Τελικά πρέπει να ισχύει ένα απο τα εξής:
1) Τα αμορτισέρ προβλέπεται να τερματίζουν σε πλήρη συμπίεση και να σταματάνε την διαδρομή της ανάρτησης (τότε τι τα θέλουμε τα bump stops?)
2) Τα ελατήρια πρέπει να είναι τόσο σκληρά ωστε να μήν συμπιέζονται στον βαθμό που να επιτρέπουν το αμορτισέρ να τερματίσει
3) Τότε τα ελατήρια μου είναι μάπα (όπως είπε και ο KON.GV παρακάτω πρέπει να είναι γενικό θέμα με τα calmini)
4) Πρέπει να βάλω μεγαλύτερες προσθήκες στα bump stops (τι διάολο, δεν έχω δει πουθενά μεγαλύτερες)
Η 2η άποψη ενισχύεται απο το γεγονός ότι η calmini δεν δίνει με τα kits της προσθήκες για τα bump stops.
Ιδέες περι αυτών των απόψεων?
sylvis66
4x4 Regular member
4x4 Regular member

Δημοσίευσηαπό mytilini » Παρ Ιαν 08, 2010 10:01 pm

Αγαπητοί φίλοι, σας το ξαναλέω (ακούτε KonGV και JohnV6;) αποφεύγετε τους αποστάτες αμορτισέρ. Ιδανική λύση για την προκείμενη περίπτωση είναι τα αμορτισέρ της Rancho μοντέλο 9000 χωρίς ρυθμίσεις (για Wrangler)
Μη σβήνετε τα post μου, μπορώ και μόνος μου
Άβαταρ μέλους
mytilini
4x4 All Terrain member
4x4 All Terrain member

Λάστιχα: 225-75-16
Suspension: OME
Name: ΚΩΣΤΑΣ

Δημοσίευσηαπό JOHNV6 » Σάβ Ιαν 09, 2010 10:49 am

sylvis66 έγραψε:Χρόνια πολλά και καλή χρονιά σε όλα τα μέλη.
Ήρθαν οι προσθήκες αμορτισέρ και οι αποστάτες bump stop απο την bits4vits και τα τοποθέτησα. Φωτογραφίες:
IMG_0053.jpg

την ίδια στιγμή απο την απέναντι πλευρά...
IMG_0055.JPG

Απο θέμα διαδρομών είμαι ικανοποιημένος, όμως τελικά τα bump stops με τους αποστάτες πάλι δεν δουλεύουν, στην δεύτερη photo φαίνεται το αμορτισέρ που έχει τερματίσει τελείως αλλά το bump stop θέλει περίπου δύο-τρείς πόντους για να ακουμπίσει τον άξονα. Εσάς ρε παιδιά ακουμπάνε? JohnV6 βλέποντας το link που παράθεσες παρακάτω βλέπω ότι έχεις βάλει τους ίδιους αποστάτες στα bump stops όμως η ανάρτηση σου πρέπει να έχει τεράστιες διαδρομές σε σχέση με την δικιά μου, έχεις testάρει οτι ακουμπάνε? η μήπως τελικά πρέπει τα ελατήρια να είναι τόσο σκληρά ωστε αυτά να μήν επιτρέπουν στα αμορτισέρ να τερματίσουν? Τελικά πρέπει να ισχύει ένα απο τα εξής:
1) Τα αμορτισέρ προβλέπεται να τερματίζουν σε πλήρη συμπίεση και να σταματάνε την διαδρομή της ανάρτησης (τότε τι τα θέλουμε τα bump stops?)
2) Τα ελατήρια πρέπει να είναι τόσο σκληρά ωστε να μήν συμπιέζονται στον βαθμό που να επιτρέπουν το αμορτισέρ να τερματίσει
3) Τότε τα ελατήρια μου είναι μάπα (όπως είπε και ο KON.GV παρακάτω πρέπει να είναι γενικό θέμα με τα calmini)
4) Πρέπει να βάλω μεγαλύτερες προσθήκες στα bump stops (τι διάολο, δεν έχω δει πουθενά μεγαλύτερες)
Η 2η άποψη ενισχύεται απο το γεγονός ότι η calmini δεν δίνει με τα kits της προσθήκες για τα bump stops.
Ιδέες περι αυτών των απόψεων?

1) Oχι! τα bump stop πρέπει να σταματάνε την διαδρομή του ελατηρίου και του αμορτισέρ πριν αυτά τερματίσουν.
2) δεν παίζει ρόλο η σκληρότητα του ελατηρίου, όσο σκληρό και αν είναι πρέπει πάλι να τερματίζει στα bump stop η διαδρομή πριν συμπιεστή πλήρως.
3) τα ελατήρια της calmini γενικά έχουνε ένα θέμα αλλά αυτό δεν έχει σχέση με το πως θα τερματίσει την διαδρομή του το ελατήριο πάνω στα bump stop
4) κοίταξε να δεις, εγώ δεν πήρα του Dave τα bump stop γιατί έχω βάλει και αποστάτες στα ελατήρια οπότε σίγουρα δεν φτάνανε τα bump stop τα δικά του και έτσι έφτιαξα στον τόρνο μόνος μου λίγο μεγαλύτερα, αφού μέτρησα την αποσταση που θέλω, και έτσι τερματίζει κανονικά η ανάρτηση μου πάνω σε αυτά λίγο πριν την πλήρη συμπίεση της. Ισως του Dave τα bump stop κάνουνε για τα OME τα ελατήρια που είναι λίγο κοντύτερα απο τα calmini.
το να προσπαθείς όμως να πείσεις και τους δίπλα σου ότι είναι και αυτοί γίδια για να μην αισθάνεσαι μόνος σου...
Άβαταρ μέλους
JOHNV6
S.A.S Member
S.A.S Member

Δημοσίευσηαπό JOHNV6 » Σάβ Ιαν 09, 2010 10:58 am

mytilini έγραψε:Αγαπητοί φίλοι, σας το ξαναλέω (ακούτε KonGV και JohnV6;) αποφεύγετε τους αποστάτες αμορτισέρ. Ιδανική λύση για την προκείμενη περίπτωση είναι τα αμορτισέρ της Rancho μοντέλο 9000 χωρίς ρυθμίσεις (για Wrangler)

Κωστή μου σίγουρα δεν είναι η ιδανική λύση όπως έχω ξαναπεί και γώ οι αποστάτες των αμορτισέρ, αλλά δεν νομίζω κιόλας να δημιουργούν κάποιο θέμα.
Στο επόμενο project της ανάρτησης μου σίγουρα θα μπούν ελατήρια χωρίς προσθήκες στο μήκος που θέλω και ανάλογης σκληρότητας, και ανάλογα αμορτισέρ μάλλον απο τους Κρητικούς αλλά τώρα που ανέφερες και τα Rancho θα τα έχω "υπό την υποψία μου"!!(Ζήκος) :lol:
Άβαταρ μέλους
JOHNV6
S.A.S Member
S.A.S Member

Δημοσίευσηαπό mytilini » Σάβ Ιαν 09, 2010 8:40 pm

Καθώς επίσης και τα "επαγγελματικά" Pro-Comp :wink:
Άβαταρ μέλους
mytilini
4x4 All Terrain member
4x4 All Terrain member

Δημοσίευσηαπό mytilini » Σάβ Ιαν 09, 2010 8:47 pm

Άβαταρ μέλους
mytilini
4x4 All Terrain member
4x4 All Terrain member

Δημοσίευσηαπό sylvis66 » Κυρ Ιαν 10, 2010 1:55 am

Παιδιά το πήρα απόφαση, τελικά δεν μου αρέσει καθόλου το αποτέλεσμα με τις προσθήκες, ναι μέν δίνουν μεγαλύτερη διαδρομή ΑΛΛΑ μεγαλώνει ταυτόχρονα και το μήκος όταν το αμορτισέρ είναι κλειστό πράγμα που δεν το θέλουμε. Άρα για να τελειώνω μία και καλή τα πετάω και ψάχνομαι για αμορτισέρ ίδιων ακριβώς διαστάσεων δηλ. κλειστά 30,8 εκ. καί ανοιχτά 50,16 εκ. Φίλε mytillini γνωρίζεις που θα βρώ τα RANCHO και τα PROCOMP που ανέφερες? επίσης νομίζω ότι και η ΟΜΕ έχει σε αντίστοιχες διαστάσεις η κάνω λάθος?
sylvis66
4x4 Regular member
4x4 Regular member

Δημοσίευσηαπό Tzivitzonis » Κυρ Ιαν 10, 2010 3:02 am

sylvis66 έγραψε:Άρα για να τελειώνω μία και καλή τα πετάω και ψάχνομαι για αμορτισέρ ίδιων ακριβώς διαστάσεων δηλ. κλειστά 30,8 εκ. καί ανοιχτά 50,16 εκ.
Για δες κι εδώ :arrow: :wink: Ένα τηλ στο Μάριο δεν είναι καθόλου κακή ιδέα! :idea:
Grand Vitara 1.6 3D (2002) ---- GFi LPG system
Ποτέ μην υπερεκτιμάς τις ικανότητες τις δικές σου ή του GV σου!!

Homo homini lupus est
Άβαταρ μέλους
Tzivitzonis
Administrator
Administrator

Λάστιχα: Michelin Lat.Cross
Διάσταση ελαστικών: 215/70/16
Suspension: Αποστάτες +3/KYB
Εργάτης: Όχι
Aka: Καλτσόγιαννος-Τζιτζιλόνης-Πατροτζούλης
Name: Τζιβιτζόνης

Δημοσίευσηαπό KON.GV » Τρί Ιαν 12, 2010 11:01 pm

tzivi_tzon έγραψε:
sylvis66 έγραψε:Άρα για να τελειώνω μία και καλή τα πετάω και ψάχνομαι για αμορτισέρ ίδιων ακριβώς διαστάσεων δηλ. κλειστά 30,8 εκ. καί ανοιχτά 50,16 εκ.
Για δες κι εδώ :arrow: :wink: Ένα τηλ στο Μάριο δεν είναι καθόλου κακή ιδέα! :idea:

και μάλιστα θα τα έχει φρέσκα τα νουμερα....προχτες σφηρηλάτιζε τα δικά μου.... :lol:
Άβαταρ μέλους
KON.GV

Δημοσίευσηαπό KON.GV » Τρί Ιαν 12, 2010 11:03 pm

Σίγουρα οι αποστάτες σε αμορτισερ δεν ειναι καλή λύση...η καλύτερη λύση είναι καλό σετ αμορτισερ-ελατηριων με σωστές διαστάσεις αλλά και να δουλεύουν για τα κιλά του αμαξώματος.Προσοχή στα διάφορα αμορτισερ...επειδή ταιριάζουν στα ακρα και σε μήκος δεν σημαίνει ότι θα λειτουργούν σωστά!ειδικά αν προορίζονται για βαρύτερο όχημα από το δικό μας και με πολλά κιλά παραπάνω... :idea:
Άβαταρ μέλους
KON.GV

Δημοσίευσηαπό char » Τετ Ιαν 13, 2010 1:49 am

Νομίζω πως, ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιήσεις μακρύτερα αμορτισέρ η τα στάνταρ με αποστάτες, θα πρέπει να "μακρύνεις" τα bump stops τόσο, όσο το έξτρα ύψος των ελατηρίων/ αμορτισέρ.
Έτσι το αμορτισέρ θα λειτουργεί όπως και πριν, δηλ. το bump stop δεν θα του επιτρέπει να τερματίσει.
"We have two lives.
The second begins when we realise we only have one."

Comfucius
Άβαταρ μέλους
char

Λάστιχα: BF Goodrich T/A KO2
Διάσταση ελαστικών: 215/70-16
Suspension: Mad, Bilstein
Aka: Τσάρος ή Γριά....
Name: Νίκος

Δημοσίευσηαπό Tzivitzonis » Τετ Ιαν 13, 2010 3:00 pm

char έγραψε:Νομίζω πως, ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιήσεις μακρύτερα αμορτισέρ η τα στάνταρ με αποστάτες, θα πρέπει να "μακρύνεις" τα bump stops τόσο, όσο το έξτρα ύψος των ελατηρίων/ αμορτισέρ.
Έτσι το αμορτισέρ θα λειτουργεί όπως και πριν, δηλ. το bump stop δεν θα του επιτρέπει να τερματίσει.
Κατάλαβα... άααλλη παραγγελία πάλι.... :roll: :doh:
Grand Vitara 1.6 3D (2002) ---- GFi LPG system
Ποτέ μην υπερεκτιμάς τις ικανότητες τις δικές σου ή του GV σου!!

Homo homini lupus est
Άβαταρ μέλους
Tzivitzonis
Administrator
Administrator

Λάστιχα: Michelin Lat.Cross
Διάσταση ελαστικών: 215/70/16
Suspension: Αποστάτες +3/KYB
Aka: Καλτσόγιαννος-Τζιτζιλόνης-Πατροτζούλης
Name: Τζιβιτζόνης

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Αναρτήσεις/Λάστιχα

arahova Τετ Απρ 30, 2025 9:36 am Καλημέρα σε όλους.
antonis1627 Τετ Απρ 30, 2025 6:59 am Καλημέρα σας.
panagiotis1 Τρί Απρ 29, 2025 7:55 pm Θά ήθελα μια απάντηση αν θά έχει επιτυχία η συγκόλληση τού μπλοκ, αν κάποιος έχει κάνει κάτι αντίστοιχο.
arahova Τρί Απρ 29, 2025 10:54 am Καλημέρα σε όλους.
antonis1627 Τρί Απρ 29, 2025 7:00 am Καλημέρα σας.
ΣΤΑΥΡΟΣ Δευτ Απρ 28, 2025 7:52 pm Γιορτάζουμε τα 17α γενέθλια μας στην Αγία Μαρίνα στην .
arahova Δευτ Απρ 28, 2025 11:18 am Καλημέρα σε όλους και καλή εβδομάδα.
antonis1627 Δευτ Απρ 28, 2025 6:28 am Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα.
arahova Κυρ Απρ 27, 2025 10:49 am Καλημέρα σε όλους και καλή Κυριακή.
antonis1627 Κυρ Απρ 27, 2025 7:17 am Καλημέρα σας
arahova Σάβ Απρ 26, 2025 9:01 am Καλημέρα σε όλους και καλό Σαββατοκύριακο.
antonis1627 Σάβ Απρ 26, 2025 7:25 am Καλημέρα σας και καλό Σαββατοκύριακο.
antonis1627 Παρ Απρ 25, 2025 1:45 pm Τετάρτη 30-4-2025 πάμε για καφεδάκι στον
arahova Παρ Απρ 25, 2025 8:49 am Καλημέρα σε όλους και καλο Π/Σ/Κ.
antonis1627 Παρ Απρ 25, 2025 6:30 am Καλημέρα σας.
arahova Πέμ Απρ 24, 2025 2:36 pm Καλησπέρα σε όλους.
antonis1627 Πέμ Απρ 24, 2025 6:25 am Καλημέρα σας.
arahova Τετ Απρ 23, 2025 5:39 pm Καλησπέρα σε όλους.
antonis1627 Τετ Απρ 23, 2025 6:46 am Καλημέρα σας.
antonis1627 Τρί Απρ 22, 2025 6:33 am Καλημέρα σας.
Γιώργος Κατσαμάκας Δευτ Απρ 21, 2025 8:55 pm Καλησπέρα και καλή εβδομάδα σε όλες και όλους! Χριστός Ανέστη!
arahova Δευτ Απρ 21, 2025 3:22 pm Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά σε όλους.
antonis1627 Δευτ Απρ 21, 2025 7:46 am Γιορτάζουμε τα 17α γενέθλια μας στην Αγία Μαρίνα στην .
antonis1627 Δευτ Απρ 21, 2025 6:51 am Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα.
makis_V Κυρ Απρ 20, 2025 9:42 am Χρόνια πολλά , Χριστός Ανέστη !
AJAX Chat © 2007 StarTrekGuide ? Updates every 5 Seconds

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες