Κίνηση με υγραέριο

Ερωτήσεις, κιτ, προβλήματα κι ό,τι αφορά την υγραεριοκίνηση.

Re: Κίνηση με υγραέριο

Δημοσίευσηαπό lyggas » Τετ Ιούλ 27, 2011 9:49 pm

kaliakouda έγραψε:Υπολόγισε ότι καίω 2 λτ παραπάνω με το γκάζι, αντί για 14 καίω 16λτ
Αυτό σημαίνει το πολύ 15% και είναι σίγουρο ότι έχω πλούσια καύση από τους ελέγχους που έχω κάνει επανειλημμένως

Γιώργο από ότι φαίνεται έχεις πετύχει την ρύθμιση.
Και εγώ κυμαίνομαι στο 15 με 20% παραπάνω κατανάλωση με υγραέριο, ανάλογα τις συνθήκες.
Συνήθως αντί 8.5 l/100 χλμ. με βενζίνη, ανεβαίνω στα 10l/100 χλμ. με υγραέριο. Αυτά με το στροφόμετρο να μην ανεβαίνει πάνω από τιε 3.500 σ.α.λ.
"lyggas" (GV 1.6 3d - icom jtg lpg system)
Άβαταρ μέλους
lyggas
Vitaraclub Platinum Member

Λάστιχα: Goodyear
Διάσταση ελαστικών: 215/65/16
Suspension: Εργοστασιακή
cb: Όχι
Εργάτης: Όχι
Name: Γιάννης

Δημοσίευσηαπό ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ » Πέμ Ιούλ 28, 2011 7:06 am

Και μη ξεχναμε οτι το καλοκαιρι,λογω αλλαγης στη συνθεση του αεριου,(λιγοτερο προπανιο περισσοτερο βουτανιο) τα χιλιομετρα που βγαζουμε ειναι λιγοτερα.
Ποτε πια αναγομωμενα Black Star
Άβαταρ μέλους
ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
4x4 Trial Race Member
4x4 Trial Race Member

Δημοσίευσηαπό Tzivitzonis » Πέμ Ιούλ 28, 2011 9:01 am

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ έγραψε:Και μη ξεχναμε οτι το καλοκαιρι,λογω αλλαγης στη συνθεση του αεριου,(λιγοτερο προπανιο περισσοτερο βουτανιο) τα χιλιομετρα που βγαζουμε ειναι λιγοτερα.
Δηλ., Κώστα μου, τις άλλες εποχές..;; Γιατί διαφορά στη σύνθεση του υγραερίου το καλοκαίρι;; :think:
Grand Vitara 1.6 3D (2002) ---- GFi LPG system
Ποτέ μην υπερεκτιμάς τις ικανότητες τις δικές σου ή του GV σου!!

Homo homini lupus est
Άβαταρ μέλους
Tzivitzonis
Administrator
Administrator

Λάστιχα: Michelin Lat.Cross
Διάσταση ελαστικών: 215/70/16
Suspension: Αποστάτες +3/KYB
cb: Ναι
Aka: Καλτσόγιαννος-Τζιτζιλόνης-Πατροτζούλης
Name: Τζιβιτζόνης

Δημοσίευσηαπό ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ » Πέμ Ιούλ 28, 2011 9:23 am

Απ ο,τι διαβαζω και δεν ξερω γιατι γινεται αυτο,τον χειμωνα (και την ανοιξη προφανως) η περιεκτικοτητα σε προπανιο ειναι μεγαλυτερη.Αυτο συνεπαγεται καλυτερη αποδωση του κινητηρα αρα και περισσοτερα διανυθεντα χιλιομετρα ανα λιτρο.Το καλοκαιρι τωρα μειωνουν την περιεκτικοτητα σε προπανιο,με τελικο αποτελεσμα λιγοτερα χιλιομετρα ανα λιτρο.Στο δικο μου αυτοκινητο π.χ.το καλοκαιρι,η καταναλωση εχει αυξηθει περιπου κατα 0,5-0,6 λιτρα/100χλμ.
Ποτε πια αναγομωμενα Black Star
Άβαταρ μέλους
ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
4x4 Trial Race Member
4x4 Trial Race Member

Δημοσίευσηαπό Tzivitzonis » Πέμ Ιούλ 28, 2011 9:28 am

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ έγραψε:Το καλοκαιρι τωρα μειωνουν την περιεκτικοτητα σε προπανιο,με τελικο αποτελεσμα λιγοτερα χιλιομετρα ανα λιτρο.

Μειώνουν, λες.... Κατά την παραγωγή δηλ; Επίτηδες;
Εκτός κι αν λόγω των συνθηκών που επικρατούν το καλοκαίρι (αυξημένη θερμοκρασία, πίεση κλπ) η περιεκτικότητα σε προπάνιο "βγαίνει" μειωμένη κατά την παραγωγική διαδικασία του LPG... :think: Κανας ximikos00 ρε παιδιά...;;; :doh: :lol:
Grand Vitara 1.6 3D (2002) ---- GFi LPG system
Ποτέ μην υπερεκτιμάς τις ικανότητες τις δικές σου ή του GV σου!!

Homo homini lupus est
Άβαταρ μέλους
Tzivitzonis
Administrator
Administrator

Λάστιχα: Michelin Lat.Cross
Διάσταση ελαστικών: 215/70/16
Suspension: Αποστάτες +3/KYB
Aka: Καλτσόγιαννος-Τζιτζιλόνης-Πατροτζούλης
Name: Τζιβιτζόνης

Δημοσίευσηαπό ximikos00 » Πέμ Ιούλ 28, 2011 10:35 am

Tzivitzonis έγραψε:
ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ έγραψε:Το καλοκαιρι τωρα μειωνουν την περιεκτικοτητα σε προπανιο,με τελικο αποτελεσμα λιγοτερα χιλιομετρα ανα λιτρο.

Μειώνουν, λες.... Κατά την παραγωγή δηλ; Επίτηδες;
Εκτός κι αν λόγω των συνθηκών που επικρατούν το καλοκαίρι (αυξημένη θερμοκρασία, πίεση κλπ) η περιεκτικότητα σε προπάνιο "βγαίνει" μειωμένη κατά την παραγωγική διαδικασία του LPG... :think: Κανας ximikos00 ρε παιδιά...;;; :doh: :lol:

ΜΜΜΜ τωρα σώθηκες.....Δεν ξερω.....Και οταν δεν ξέρω δεν θελω να λεω μπαρούφες....

Αυτο που ξέρω είναι ότι το lpg είναι χημικό παρασκεύασμα (όχι φυσικο αέριο δλδ) αρα μπορεί να επεμβαίνουν στη σύσταση(θεωρητικά πάντα)....

Εχετε υπόψη σας όμως ότι το καλοκαίρι η απόδοση της μηχανης εσωτερικής καύσης μειώνεται....Λόγω της μείωσης της διαφοράς εξωτερικής-εσωτερικής θερμοκρασίας (βλέπε τουρμπό αυτοκίνητα που με παγωνια δουλευουν πλ καλυτερα αποτι με καύσωνα)
Οπότε μια μείωση της ιπποδύναμης είναι γεγονός. Αν προσθέσουμε σε αυτό και την ΙΣΩΣ μειωμένη αποδοτικότητα με το υγραέριο συν το γεγονος ότι το πόδι μας βαραίνει για να πιάσουμε τα ίδια χιλιόμετρα τότε έχουμε και την αυξηση στην καταναλωση.

Σίγουρα παίζει ρόλο η θερμοκρασια γιατί (τώρα θα το παίξω χημικός :violin: :violin: :violin: ) απο την καταστατική εξίσωση των αερίων

P(πίεση) χ V ( όγκος) = n (mole) x R (σταθερά) χ Τ (θερμοκρασία)

Αν αλλάξει κάτι απο την μία πλευρα πρέπει να αλλαξει κατι και απο την άλλη για να επέλθει ισορροπία.
Τα n,R μενουν σταθερά και δεδομένου ότι ο όγκος παραμενει σταθερός (θεωρούμε την μπουκάλα αερίου), εφόσον αλλάζει η θερμοκρασία αλλάζει και η πίεση.

ΑΥΤΑ..... :whistle: :whistle: :whistle: :whistle:
Άβαταρ μέλους
ximikos00
4x4 Gold Member
4x4 Gold Member

Λάστιχα: BF Goodrich A/T
Suspension: ΟΜΕ/ΚΥΒ
Name: Ανδρέας

Δημοσίευσηαπό ΜΠΑΟΥ » Πέμ Ιούλ 28, 2011 11:35 am

P(πίεση) χ V ( όγκος) = n (mole) x R (σταθερά) χ Τ (θερμοκρασία)

'Πάβε να ρωτάς' :lol: :lol: έτσι για να θυμηθούμε και τα σχολικά μας χρόνια
τσακωμένος με την άσφαλτο (quality-passed συγκρουόμενα vitara 1.6-8v, jimny 1.3 grand vitara 1.6-16v)
current test ford fiesta ecoboost 100ps
Άβαταρ μέλους
ΜΠΑΟΥ
4x4 Trial Race Member
4x4 Trial Race Member

Λάστιχα: hankook
Διάσταση ελαστικών: 195/50-15
Suspension: sach st
Aka: γορίλας
Name: ΝΙΚΟΣ

Δημοσίευσηαπό kaliakouda » Πέμ Ιούλ 28, 2011 11:46 am

lyggas έγραψε:Συνήθως αντί 8.5 l/100 χλμ. με βενζίνη, ανεβαίνω στα 10l/100 χλμ. με υγραέριο. Αυτά με το στροφόμετρο να μην ανεβαίνει πάνω από τιε 3.500 σ.α.λ.

Γιάννη αν το δούλευα κι εγώ σε αυτές τις στροφές θα ήμουν 2 λτ κάτω με οποιοδήποτε καύσιμο, αυτό συνέβη μόνο όταν έστρωνα :wink: :D
Φωτιά και Καρκίνο στους Εμπρηστές!!!

http://www.youtube.com/user/kaliakoud

http://www.youtube.com/user/kaliakouda1400
Άβαταρ μέλους
kaliakouda
Founding Member
Founding Member

Λάστιχα: Malatesta Κobra
Διάσταση ελαστικών: -
Suspension: Rocky Road+1
Aka: Αμετανόητος Μοτοσυκλετιστής!
Name: Γιώργος

Δημοσίευσηαπό lyggas » Πέμ Ιούλ 28, 2011 12:25 pm

Το υγραέριο συνιστούν δύο καύσιμα, το βουτάνιο και το προπάνιο που είναι και πιο ακριβό. Η αναλογία ρυθμίζεται κατά την διαδικασία παραγωγής. Το προπάνιο είναι σε μεγαλύτερη αναλογία, τους χειμερινούς μήνες για καλύτερη καύση. Για τον λόγο αυτό, η τιμή του υγραερίου τον χειμώνα ανεβαίνει.
Όσον αφορά την κατανάλωση, εγώ με τον βαρύ χειμώνα της ιδιαίτερης πατρίδας μου, διαπιστώνω αύξηση σε σχέση με το καλοκαίρι.
Πάντως οι τεχνίτες που εγκαθιστούν συσκευές υγραεριοκίνησης εδώ και δεκαετίες στη "γειτονιά" των Βαλκανίων, τονίζουν ότι το lpg είναι χειμερινό καύσιμο, θέλοντας έτσι να αναδείξουν την ευαισθησία των κινητήρων, λόγω της ανάπτυξης μεγαλύτερων θερμοκρασιών από την καύση του. (Γι' αυτό, το max. των 3.500 σ.α.λ. που δουλεύω τον κινητήρα και όχι μόνο για λόγους οικονομίας). Επί πλέον όπως έχω ξαναγράψει, η καμπύλη αβάνς βενζίνης-lpg, συναντιέται κοντά στις 3.000 σ.α.λ.
Ένα άλλο που μου έχουν τονίσει όλοι μα όλοι οι ως άνω εγκαταστάτες (και πιστέψτε έχω ρωτήσει πολλούς), είναι ότι όταν το αυτοκίνητο διανύει μικρές αποστάσεις, οι επι πλέον φθορές εκμηδενίζονται. Συνεπώς στα ταξίδια το δεξί πόδι σας να το έχετε ελαφρύ και να μην το ξεκουράζετε στο πεντάλ του γκαζιού. :naughty: Αν θέλετε γκάζια γυρίστε σε βενζίνη και πλακωθείτε. :lol:
Σε κάθε περίπτωση η επιλογή είναι δική σας. :think:
Άβαταρ μέλους
lyggas

Δημοσίευσηαπό kaliakouda » Πέμ Ιούλ 28, 2011 12:35 pm

Αυτά ισχύουν για τον αέριο ψεκασμό, στον υγρό δεν τρέχει κάστανο γιατί οι θερμοκρασίες είναι παρόμοιες με της βενζίνης!
Από κει και πέρα όντως ο καθένας πράττει όπως νομίζει :!:
Φωτιά και Καρκίνο στους Εμπρηστές!!!

http://www.youtube.com/user/kaliakoud

http://www.youtube.com/user/kaliakouda1400
Άβαταρ μέλους
kaliakouda
Founding Member
Founding Member

Λάστιχα: Malatesta Κobra
Διάσταση ελαστικών: -
Suspension: Rocky Road+1
Aka: Αμετανόητος Μοτοσυκλετιστής!
Name: Γιώργος

Δημοσίευσηαπό lyggas » Πέμ Ιούλ 28, 2011 3:31 pm

kaliakouda έγραψε:Αυτά ισχύουν για τον αέριο ψεκασμό, στον υγρό δεν τρέχει κάστανο γιατί οι θερμοκρασίες είναι παρόμοιες με της βενζίνης!
Από κει και πέρα όντως ο καθένας πράττει όπως νομίζει :!:

Μόνο που και στις δύο περιπτώσεις η θερμοκρασία καύσης του lpg είναι 200 βαθμοί επι πλέον από την θερμοκρασία που εκλύει η καύση της βενζίνης.
Συμφωνώ ότι ο υγρός ψεκασμός βοηθάει και απορροφά μέρος της θερμοκρασίας, γι' αυτό άλλωστε επέλεξα και εγώ αυτό το σύστημα, αλλά μέχρι ένα σημείο. Για αυτό Γιώργο καλύτερα να έχουμε το νου μας, πριν βρεθούμε προ εκπλήξεων. :think:
Τέλος πάντων, ο χρόνος είναι ο μόνος αδέκαστος κριτής. Υγεία να έχουμε για να ξανασυζητάμε μετά από καιρό τις διαπιστώσεις μας. :)
Πάντως έως τώρα το σύστημα που έχω λειτουργεί υποδειγματικά και καλού-κακού κάθε 15.000 χλμ. ρίχνω τα ζουμιά της tunap στις δεξαμενές μου.
Άβαταρ μέλους
lyggas

Δημοσίευσηαπό modoya » Παρ Ιούλ 29, 2011 12:23 pm

lyggas έγραψε:
ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ έγραψε:Αν εχεις βαλει κιτ με πνευμονα,το 10% διαφορα μαλλον δεν ειναι καλο απ οτι διαβαζω.Σημαινει φτωχο μιγμα,κατι που δεν ειναι καλο για τον κινητηρα.

Ετσι είναι. Φτωχό μείγμα (άρα και πιο αραιό) συνεπάγεται αυξημένη θερμοκρασία, λόγω αργής διάχυσης της φλόγας κατά την διαδικασία της έκρηξης, με αποτέλεσμα έντονες φθορές.
Συνήθως και ανάλογα με τι σύστημα χρησιμοποιείται, η κατανάλωση πρέπει να είναι αυξημένη 20 με 30%. Αν ακούτε στα συνεργεία να σας λένε για ίδιες καταναλώσεις με την καύση βενζίνης να φεύγετε μακριά.

Ολα ειναι θεμα ρυθμισης και εκαστοτε λογισμικου που εχει η καθε εταιρια, και κατα ποσο το λογισμικο αυτο δινει την δυνατοτητα λεπτομερεις ρυθμισης. η καταναλωση ειναι αυξημενη μονο σε φτηνα κιτ υγραεριοκινησης που υστερουν σε δυνατοτητες ρυθμισης,
τωρα αυτα τα περι 10% 20% διαφορα σημαινει φτωχο μιγμα..... ελεος παιδια, φτωχο μιγμα = μειωμενη καταναλωση = μειωμενες επιδοσεις = σκορτσαρισματα = αναμα τσεκ.
σε καμια περιπτωση φτωχο μιγμα δεν θα σου δωσει επιπλεον καταναλωση.
Άβαταρ μέλους
modoya
4x4 newbie member
4x4 newbie member

Name: Στράτος

Δημοσίευσηαπό lyggas » Σάβ Ιούλ 30, 2011 5:56 pm

Οταν λέμε φτωχό μείγμα εννοούμε ότι ψεκάζει λιγότερη ποσότητα υγραερίου από αυτήν που πρέπει για να διαχέεται σωστά και γρήγορα η φλόγα κατά τη φάση της έκρηξης, ώστε να μην βρίσκει ανοιχτές τις βαλβίδες εξαγωγής, όπως έχω ξαναγράψει.
Το φαινόμενο αυτό χαρακτηρίζει τη καύση του lpg και αναδυκνείεται περισσότερο στον αέριο ψεκασμό.
Τελευταία επεξεργασία από lyggas και Πέμ Αύγ 04, 2011 9:40 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
lyggas

Δημοσίευσηαπό ximikos00 » Πέμ Αύγ 04, 2011 8:15 pm

Επιτέλους αυριο παιρνω την επιταγη απο την επιτροπη ερευνων και ειμαι ετοιμος για εγκαταση lpg!!!

Aκουστε τωρα το κουλο....

Θελω να βαλω BRC. Θα το εβαζα στο εξουσιοδοτημενο στην Χρυσαυγη αλλα απο το φορουμ του autogas διαβασα αρνητικα σχολια τωρα τελευταια και εψαξα για αλλο εξουσιοδοτημενο στην Θεσσαλονικη.

Τεσπα μιλαω σημερα με το παληκαρι απο το 2ο συνεργειο , του ειπα κ για την Χρυσαυγη και μου απανταει οτι ειμαστε ιδια αντιπροσωπεια και δεν παιζει θεμα....ΣΩΣΤΑ?

ΛΑΘΟΣ!!!

Γιατι ο 1ος μου ειπε οτι η "λαδιερα" είναι απαραιτητη για το GV ενω το παληκαρι σημερα ( που σημειωτεων εχει και αυτος GV ) μου είπε οτι εχει 100.000 κμ με lpg
και λαδιέρα δεν έχει....

:violin: :violin: :violin: :violin: :violin:

Ασχέτως αν η "λαδιερα" κανει καλο ή όχι , σαν επισημοι αντιπρόσωποι της BRC δεν θα έπρεπε να εχουν κοινή γραμμη???????

Τεσπα, μονο που έχει ο ανθρωπος GV μου εκανε κλικ. Αυριο παω να μιλησουμε και απο κοντα και λογικα μετα τον 15αυγουστο (λογω αδειας του) θα το βαλω....

ΑΝ μου στραβωσει κατι θα παω να βαλω το ΑΕΒ απο την BOSCH (ξερει κανεις κατι γιαυτο???) . Επειδη ειναι κοντα στο σπιτι οσους ρωτησα ακουσα πολυ καλα λογια και κανεις δεν εχει προβλημα εδω και 1 1/2 χρονο που εκανε εγκατασταση.

Απλα εχω κολλησει με το BRC γιατι θεωρειται απο τα κορυφαια κιτ αεριου ψεκασμου.
Άβαταρ μέλους
ximikos00
4x4 Gold Member
4x4 Gold Member

Λάστιχα: BF Goodrich A/T
Suspension: ΟΜΕ/ΚΥΒ
Name: Ανδρέας

Δημοσίευσηαπό Επισκέπτης » Πέμ Αύγ 04, 2011 11:25 pm

:shock: Αμάν .... ! Η Ασημίνα μου θα γίνει γκαζοκούνητη ! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Επισκέπτης

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Lpg - Υγραεριοκίνηση

antonis1627 Τετ Μάιος 07, 2025 7:50 am Η Ομαδική μας για την καλοκαιρινή κολεξιόν ανέβηκε
antonis1627 Τετ Μάιος 07, 2025 6:38 am Καλημέρα σας.
arahova Τρί Μάιος 06, 2025 10:53 am Καλημέρα σε όλους.
antonis1627 Τρί Μάιος 06, 2025 6:06 am Καλημέρα σας.
antonis1627 Δευτ Μάιος 05, 2025 10:46 pm Γιορτάζουμε τα 17α γενέθλια μας στην Αγία Μαρίνα στην .
Nikola Tenv Δευτ Μάιος 05, 2025 10:39 am Καλημέρα , καλή εβδομάδα
arahova Δευτ Μάιος 05, 2025 10:28 am Καλημέρα σε όλους και καλή εβδομάδα.
antonis1627 Δευτ Μάιος 05, 2025 6:44 am Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα.
arahova Κυρ Μάιος 04, 2025 11:59 am Καλημέρα σε όλους και καλή Κυριακή.
antonis1627 Κυρ Μάιος 04, 2025 6:47 am Καλημέρα σας.
arahova Σάβ Μάιος 03, 2025 10:58 am Καλημέρα σε όλους και καλό Σαββατοκύριακο.
antonis1627 Σάβ Μάιος 03, 2025 7:07 am Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα.
arahova Παρ Μάιος 02, 2025 10:41 am Καλημέρα σε όλους και καλό Π/Σ/Κ.
antonis1627 Παρ Μάιος 02, 2025 6:35 am Καλημέρα σας.
KonKalamata Πέμ Μάιος 01, 2025 2:24 pm Καλησπέρα και Καλή Πρωτομαγιά σε όλη την ομάδα!
Γιωργος ΗΛΙΑΣ Πέμ Μάιος 01, 2025 1:47 pm Καλή Πρωτομαγιά με πολλά χαμόγελα!!!
makis_V Πέμ Μάιος 01, 2025 9:59 am Καλημέρα και καλό μήνα !
arahova Πέμ Μάιος 01, 2025 9:40 am Καλημέρα σε όλους και καλό μήνα.
antonis1627 Πέμ Μάιος 01, 2025 7:22 am Καλημέρα σας και καλό μήνα.
arahova Τετ Απρ 30, 2025 9:36 am Καλημέρα σε όλους.
antonis1627 Τετ Απρ 30, 2025 6:59 am Καλημέρα σας.
panagiotis1 Τρί Απρ 29, 2025 7:55 pm Θά ήθελα μια απάντηση αν θά έχει επιτυχία η συγκόλληση τού μπλοκ, αν κάποιος έχει κάνει κάτι αντίστοιχο.
arahova Τρί Απρ 29, 2025 10:54 am Καλημέρα σε όλους.
antonis1627 Τρί Απρ 29, 2025 7:00 am Καλημέρα σας.
ΣΤΑΥΡΟΣ Δευτ Απρ 28, 2025 7:52 pm Γιορτάζουμε τα 17α γενέθλια μας στην Αγία Μαρίνα στην .
AJAX Chat © 2007 StarTrekGuide ? Updates every 5 Seconds

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 3 επισκέπτες