[youtubehd]http://www.youtube.com/watch?v=aEcVWnGMpsA[/youtubehd]
Να εξευμενίσουν τον κακό καιρό που πολλές φορές απομονώνει το νησί τους προσδοκούν οι λεμβούχοι της Σαντορίνης, βαφτίζοντας το νέο υπερσύγχρονο σκάφος που κατασκεύασαν στο καρνάγιο τους, στη Βλυχάδα, με το όνομα «Γαρμπής». Το νεόδμητο πλοίο, μήκους 26 μέτρων, τη Δευτέρα θα πέσει στη θάλασσα και σε λιγότερο από ένα μήνα θα κάνει το παρθενικό του ταξίδι.
Την καθέλκυσή του και την τελετή της βάφτισής του θα παρακολουθήσουν τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού και ξένου εφοπλιστικού λόμπι, καθώς επίσης φορείς σχετικοί με το θέμα του τουρισμού και της κρουαζιέρας, οι οποίοι αναμένεται να φτάσουν στη Σαντορίνη αυτές τις ημέρες.
Το σκάφος είναι εφοδιασμένο με ότι πιο σύγχρονο ναυτικό όργανο κυκλοφορεί στον κόσμο και είναι κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου στο πανέμορφο κυκλαδίτικο νησί με τα πιο υψηλά στάνταρ ασφάλειας και ναυσιπλοΐας. Μιλώντας στην «Espresso» ο πρόεδρος της Ενωσης Λεμβούχων, Μάκης Κανακάρης, τόνισε ότι ο «Γαρμπής» είναι ένα σκάφος 26 μέτρων που κατασκευάστηκε στη Σαντορίνη από εμάς τους λεμβούχους με τη βοήθεια τεχνικού συμβούλου και εξωτερικών συνεργατών: «Πρόκειται για ένα επιβατικό τουριστικό πλοίο που χωράει 220 επιβάτες και θα εξυπηρετεί τα κρουαζιερόπλοια που καταπλέουν στη Σαντορίνη. Δηλαδή, θα δραστηριοποιείται κατά την αποβίβαση των ταξιδιωτών και τη μεταφορά τους στο νησί, ενώ τις ελεύθερες ημέρες του (που δεν θα χρειάζεται στη Σαντορίνη) θα πηγαίνει περιηγητές ημερήσιες εκδρομές στα γειτονικά νησιά, όπως είναι η Ιος, η Φολέγανδρος, η Σίκινος και η Ανάφη».
Οπως είπε ο κ. Κανακάρης, τη Δευτέρα θα καθελκυστεί στη Βλυχάδα της Σαντορίνης (που είναι ένα αλιευτικό καταφύγιο και βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού), όπου κατασκευάζεται. Ο ίδιος ανέφερε ότι το προσωπικό της Ενωσης Λεμβούχων αριθμεί τριάντα άτομα, ενώ τα εξωτερικά χέρια που βοηθούν στην κατασκευή είναι επίσης πολλά: «Η κατασκευή του “Γαρμπή” έγινε με χρήματα της Eνωσης Λεμβούχων. Υπάρχουν 17 συμπλοιοκτήτες, ενώ να σημειώσω ότι έχουμε ήδη φτιάξει 22 σκάφη. Το συγκεκριμένο, όμως, έχει την ιδιομορφία ότι κατασκευάστηκε στη Σαντορίνη, είναι το πιο μεγάλο και το πιο σύγχρονο σκάφος και είμαστε πολύ περήφανοι γι' αυτό».
Ο εξευμενισμός των ανέμων
Θάλασσα, αν μη τι άλλο, θυμίζει το όνομα του καραβιού και όπως μας εξήγησε ο πρόεδρος της Eνωσης Λεμβούχων: «Θα το βαφτίσουμε έτσι με σκοπό να εξευμενίσουμε την οργή του καιρού, γιατί όταν φυσάει νοτιοδυτικός άνεμος, δηλαδή ο Γαρμπής, η Σαντορίνη αποκλείεται και από θάλασσα και από αέρα».
Σύμφωνα με τη μυθολογία, οι άνεμοι ήταν παιδιά του θεού Αιόλου. Οι άνεμοι με τα «Γ» (Γραίγος και Γαρμπής) φυσούν αντίθετα. Για τους Βενετσιάνους ο βορειοδυτικός άνεμος ήταν ο Grego, δηλαδή ο άνεμος που έρχεται από τη χώρα των Γραικών (των Ελλήνων). Από την άλλη πλευρά έρχεται ο Γαρμπής, λέξη καταγόμενη από το βενετσιάνικο garbin και το αραβικό garbī (δύση). Λίβας είναι το ελληνικό του όνομα, αλλά δεν συνηθίζεται από τους ναυτικούς. Εάν κάποιος θυμάται έναν από τους δύο, είναι εύκολο να θυμάται και τον άλλον, γιατί είναι οι μόνοι που ξεκινάνε από το γράμμα «Γ» και βρίσκεται ο ένας απέναντι από τον άλλο.
Οι άλλοι άνεμοι είναι ο Βοριάς, γνωστός ως Τραμουντάνα, ο Νοτιάς που φέρνει ζέστη (για τους ναυτικούς φυσάει Οστρια) και ο Λεβάντες που είναι ο ανατολικός άνεμος. Από τη Δύση φυσάει ο Πουνέντες (η ελληνική ονομασία του ανέμου αυτού είναι Ζέφυρος), από τα βορειοανατολικά έρχεται ο Μαΐστρος (συχνά αναφέρεται και ως μαϊστράλι) και τέλος ο νοτιοδυτικός άνεμος, που για τους ναυτικούς είναι ο Σορόκος.
Απο τα Νέα Σαντορίνης
Βρέθηκα σήμερα ξημερώματα στη Βλυχάδα για να παρακολουθήσω την καθέλκυση του Γαρμπή. Ενός σκάφους που για πρώτη φορά στην ιστορία του νησιού κατασκευάστηκε στη Σαντορίνη. Έζησα λεπτό προς λεπτό την αγωνία των ανθρώπων της Ένωσης Λεμβούχων σε όλη τη διάρκεια της επιχείρησης, αλλά και τα δάκρυα χαράς όλων , όταν ο Γαρμπής κάθισε μαλακά και με επιτυχία στη θάλασσα.
Ήταν μια γιγαντιαία επιχείρηση μεταφοράς του 50 τόνων 28μετρου σκάφους που κατασκευάστηκε με μεράκι και αγάπη στο καρνάγιο της Ένωσης στην Βλυχάδα.
Από νωρίς το πρωί μια γιγαντιαία νταλίκα είχε φορτώσει με μεγάλη προσοχή τον ΓΑΡΜΠΗ και άρχισε η μεταφορά του στο Αλιευτικό καταφύγιο.
Μέτρο – μέτρο, με την αγωνία να κορυφώνεται όταν σε δυό σημεία του δρόμου ο ΓΑΡΜΠΗΣ σχεδόν έξυσε τους τοίχους για να περάσει.
Πάνω από μισή ώρα για να διανύσει τα 300 μέτρα μέχρι τη θάλασσα.
Κάποια στιγμή έκανε την εμφάνισή του στο καταφύγιο, εκεί τον περίμενε ένας τεράστιος γερανός, ο οποίος ανέλαβε να ρίξει τον Γαρμπή στη θάλασσα.
Όταν δέθηκε το σκάφος στο γερανό και άρχισε να σηκώνεται στον αέρα οι καρδιές όλων μας χτυπούσαν με έναν τρελό ρυθμό.
Όλοι αμίλητοι , οι ανάσες κομμένες, τα μάτια καρφωμένα στο σκάφος και τα σταυροκοπήματα έπαιρναν και έδιναν.
Όταν η θάλασσα ακούμπησε την καρίνα του Γαρμπή και σιγά σιγά τον αγκάλιασε ολόκληρο κοίταξα τα πρόσωπα των ανθρώπων της Ένωσης…..
Η αγωνία είχε δώσει την θέση της στο χαμόγελο και σε δάκρυα χαράς.
Ήταν βλέπετε το πρώτο τους παιδί που γεννήθηκε στο νησί και έπρεπε να πάνε όλα καλά.
Τα χαρούμενα σφυρίγματα των αλιευτικών που υποδέχθηκαν στη θάλασσα το γαρμπή σήμαναν και το τέλος της επιχείρησης.
Δεν ξέρω για τους άλλους , αλλά παρακολουθώντας την όλη επιχείρηση αισθάνθηκα όπως τότε που πήρα αγκαλιά το πρώτο μου παιδί.
Γιατί σε τελευταία ανάλυση ο ΓΑΡΜΠΗΣ είναι παιδί της Σαντορίνης.
Εδώ γεννήθηκε , εδώ θα βαπτιστεί, εδώ θα μείνει όπως και τα παιδιά μας.
Είναι δικό μας παιδί ο ΓΑΡΜΠΗΣ.
Καλά ταξίδια!!!
[video]http://www.youtube.com/watch?v=GUEzCB8OgiQ[/video]
Καλά ταξίδια Γαρμπή
Ήταν μια από τις πιο σημαντικές ημέρες της μεταπολεμικής ιστορίας του νησιού η χθεσινή, 6 Ιουλίου 2013.
Στον Όρμο Φηρών δεκάδες σκάφη αλλά και εκατοντάδες Θηραίοι υποδέχθηκαν το νέο απόκτημα-καμάρι της Ένωσης Λεμβούχων τον ¨Γαρμπή¨.
Το 28 μέτρων σύγχρονο σκάφος που κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου στη Σαντορίνη μέσα σε 8 μήνες ,βαπτίστηκε χθες από τον σεβ.Μητροπολίτη Θήρας Αμοργού και νήσων και ανάδοχός του ήταν η γνωστή συμπατριώτισσά μας συγγραφέας Καδιώ Κολύμβα.
Ο Γαρμπής έκανε την εμφάνισή του λίγο μετά τις 8 και πολλά σκάφη που περίμεναν στον Όρμο άρχισαν να σφυρίζουν χαρούμενα ενώ οι εκατοντάδες Θηραίοι χειροκροτούσαν παρατεταμένα. Αμέσως μετά ο Μητροπολίτης και οι Ιερείς τέλεσαν τον Αγιασμό και στην συνέχεια η Καδιώ Κολύμβα έσπασε με τον παραδοσιακό τρόπο την σαμπάνια στη πλώρη του Γαρμπή. Άκρως συγκινητική ήταν η στιγμή που ο υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος Ναύαρχος κ. Δημήτριος Τσιαδής μαζί με τον Πρόεδρο της Ένωσης Λεμβούχων παρέδωσαν την Ελληνική σημαία στον πλοίαρχο του Σκάφους για να την ανεβάσει στον ιστό της πρύμνης. Την ίδια ώρα εντελώς Αυθόρμητα όλοι οι συγκεντρωμένοι έψαλλαν με συγκίνηση τον Εθνικό Ύμνο.
Ο Γαρμπής υποδέχθηκε αμέσως μετά όσους ήθελαν να δουν από κοντά το πολυτελές εσωτερικό του, την γέφυρα και γενικά τις εγκαταστάσεις του.
[video]http://www.youtube.com/watch?v=TiY3YjLxrRs[/video]