100 χρόνια απο την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης

Εδώ λέμε ότι μας κατέβει και δεν έχει θέση αλλού

100 χρόνια απο την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης

Δημοσίευσηαπό ΜΩΡΑΙΤΗΣ » Παρ Οκτ 26, 2012 7:50 am

Η Νύφη του Βορρά, εκτός απο τον πολιούχο της γιορτάζει σήμερα και τα 100 χρόνια της απο την απελευθέρωσή της απο τον τουρκικό ζυγό.
Ενα μικρό αφιέρωμα λοιπόν, στις ένδοξες στιγμές της Ελλάδος κατά τους Βαλκανικούς πολέμους :clap: :clap: :clap: απο την βικιπαιδεία :wink:

Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης
Ο τορπιλισμός του «Φετχί Μπουλέντ», στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.Στις 18 Οκτωβρίου 1912 το ελληνικό τορπιλοβόλο αρ.11 με κυβερνήτη τον Υποπλοίαρχο Νικόλαο Βότση μπήκε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης απαρατήρητο κάτω από την μύτη των πυροβολείων του Καρα-μπουρνού ανατίναξε με δύο τορπίλες το γερασμένο Τουρκικό θωρηκτό «Φετχί Μπουλέντ» το οποίο με τις μεγάλου βεληνεκούς πυροβολαρχίες του είχε αναλάβει την προστασία της πόλης από ξηράς και θαλάσσης. Το γεγονός αυτό είχε σημαντική επίδραση στο ηθικό των αμυνομένων Τούρκων και επηρέασε την απόφαση του Ταξίν Πασά να παραδώσει την πόλη στον προελαύνοντα Ελληνικό Στρατό. Την ίδια μέρα, στην Άνω Τζουμαγιά, ο στρατιωτικός ακόλουθος της Ελληνικής πρεσβείας στη Σόφια, Αθανάσιος Σουλιώτης κλήθηκε να συναντήσει εκεί το Βούλγαρο στρατηγό Θεοδωρώφ αλλά αντί αυτού συνάντησε τελικά τον Έλληνα στην καταγωγή, υπίατρο του Βουλγαρικού στρατού, Φίλιππο Νίκογλου (από τη Στενήμαχο της Ανατολικής Ρωμυλίας), ο οποίος του εκμυστηρεύτηκε ότι οι Βούλγαροι προτίθενται να επιτεθούν πρώτοι στη Θεσσαλονίκη.

Στις 25 Οκτωβρίου οι Ευρωπαίοι πρόξενοι της Θεσσαλονίκης και ο Τούρκος στρατηγός Σαδίλκ παρουσιάστηκαν στις εμπροσθοφυλακές του Ελληνικού στρατού στην περιοχή Τοψίου (νυν Γέφυρα) έξω από την Θεσσαλονίκη και ζήτησαν να παραδώσουν υπό όρους τη Θεσσαλονίκη στον Ελληνικό στρατό. Ο Κωνσταντίνος απέρριψε δύο φορές τους όρους του Τούρκου αρχιστράτηγου Χασάν Ταξίν πασά με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος και να επίκειται η κατάληψη της Θεσσαλονίκης από τον βουλγαρικό στρατό. Ο Βενιζέλος διέταξε τον Κωνσταντίνο να καταλάβει άμεσα την Θεσσαλονίκη, καθιστώντας τον προσωπικά υπεύθυνο για ενδεχόμενη απώλειά της. Τελικά ο Ταξίν πασάς αποδέχθηκε τους όρους του Κωνσταντίνου. Την νύχτα της 26 Οκτωβρίου-27 Οκτωβρίου 1912 οι αξιωματικοί του Ελληνικού Στρατού Ιωάννης Μεταξάς και Βίκτωρ Δούσμανης στο Διοικητήριο της Θεσσαλονίκης υπέγραψαν το πρωτόκολλο παράδοσης της πόλης στον ελληνικό στρατό. Την επόμενη ημέρα (27 Οκτωβρίου) υπογράφηκε συμπληρωματικό πρωτόκολλο με το οποίο παραδίνονταν στους Έλληνες, όλη η φρουρά της Θεσσαλονίκης η οποία ανέρχονταν σε 25.000 στρατιώτες και 1.000 αξιωματικούς με όλο τον βαρύ και ατομικό οπλισμό τους και το απόγευμα μπήκαν στην πόλη δύο ευζωνικά τάγματα της Ζ' μεραρχίας, ενώ οι Α', Β', Γ', Δ' μεραρχίες με την υπόλοιπη δύναμη της Ζ' έλαβαν θέσεις στα υψώματα γύρω από την πόλη. Βάσει του πρωτοκόλλου παράδοσης όλοι οι Οθωμανοί Αξιωματικοί θα κρατούσαν τον οπλισμό τους. Επίσης οπλισμένη θα παρέμενε η Οθωμανική χωροφυλακή, για την διατήρηση της Τάξης.

Ήδη από τις 26 Οκτωβρίου ο Κωνσταντίνος έστειλε μήνυμα προς το Βούλγαρο στρατηγό Θεοδωρώφ που κατευθύνονταν με μία μεραρχία προς τη Θεσσαλονίκη, ότι η Θεσσαλονίκη είχε ήδη απελευθερωθεί και ότι μπορούσε να διαθέσει τις δυνάμεις του σε άλλες επιχειρήσεις. Παρόλα αυτά ο Θεοδωρώφ έστειλε απεσταλμένο αξιωματικό στον Ταξίν πασά ζητώντας του να υπογράψει πρωτόκολλο παράδοσης της Θεσσαλονίκης, παρόμοιο με εκείνο που μόλις είχε συνάψει με τους Έλληνες, προκειμένου να εμφανιστεί ως συναπελευθερωτής της πόλης. Ο Ταξίν αρνήθηκε και μάλιστα ζήτησε την προστασία του Ελληνικού στρατού επειδή μονάδες του που είχαν ήδη παραδοθεί στον Ελληνικό στρατό δεχόταν επιθέσεις από Βουλγαρικά τμήματα.

Ο Θεοδωρώφ φθάνοντας στις 28 Οκτωβρίου έξω από τη Θεσσαλονίκη ζήτησε να εισέλθει στην πόλη για να στρατοπεδεύσει. Ύστερα από διαπραγματεύσεις, επιτράπηκε να εισέλθουν δύο βουλγαρικά τάγματα στη Θεσσαλονίκη για να ξεκουραστούν, αλλά η βουλγαρική δύναμη που εισήλθε στην πόλη ανήλθε σε ολόκληρο σύνταγμα το οποίο στρατωνίσθηκε κυρίως σε Εβραϊκά και εξαρχικά οικήματα.



220px-Blowing_up_of_'Fetih-i-Bulend'.jpg
220px-Blowing_up_of_'Fetih-i-Bulend'.jpg (14.23 KiB) 576 προβολές
Σαν έρθει η ώρα της πορείας πολλοί δεν ξέρουν πως επικεφαλής βαδίζει ο εχθρός τους.
Η φωνή που διαταγές τους δίνει είναι του εχθρού τους η φωνή.
Και εκείνος που για τον εχθρό μιλάει είναι ο ίδιος τους ο εχθρός.
Μπ. Μπρέχτ
Άβαταρ μέλους
ΜΩΡΑΙΤΗΣ
Vitaraclub Platinum Member
Vitaraclub Platinum Member
 
Δημοσιεύσεις: 27151
Εγγραφή: Τρί Ιούλ 08, 2008 1:08 pm
Τοποθεσία: ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ
Λάστιχα: MICHELIN
Suspension: BILSTEIN B6
cb: Όχι
Aka: Ο Κυανοπώγωνας..

Re: 100 χρόνια απο την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης

Δημοσίευσηαπό nick_89 » Παρ Οκτ 26, 2012 9:44 am

Έτσι!!! Αυτές οι αναδρομές σου πολύ μ'αρέσουν Νικόλα!!

και ένα βιντεάκι...

[youtubehd]http://www.youtube.com/watch?v=V5ZcIRkJuSc[/youtubehd]

ταξιδιάρα ψυχή..
Vitara Virus
Raptorian
Άβαταρ μέλους
nick_89
Vitaraclub Platinum Member
Vitaraclub Platinum Member
 
Δημοσιεύσεις: 21829
Εγγραφή: Κυρ Φεβ 01, 2009 6:26 pm
Τοποθεσία: Αθήνα GR
Λάστιχα: General Grabber AT
Διάσταση ελαστικών: 285/70/ R17
Suspension: Fox Racing
cb: Ναι
Εργάτης: Όχι
Aka: Scotsman
Name: Νίκος

Re: 100 χρόνια απο την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης

Δημοσίευσηαπό ΜΩΡΑΙΤΗΣ » Παρ Οκτ 26, 2012 2:45 pm

Εξαιρετικό βίντεο Νικόλα :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: και με την σωστή μουσική υπόκρουση :wink: :D :D
Σαν έρθει η ώρα της πορείας πολλοί δεν ξέρουν πως επικεφαλής βαδίζει ο εχθρός τους.
Η φωνή που διαταγές τους δίνει είναι του εχθρού τους η φωνή.
Και εκείνος που για τον εχθρό μιλάει είναι ο ίδιος τους ο εχθρός.
Μπ. Μπρέχτ
Άβαταρ μέλους
ΜΩΡΑΙΤΗΣ
Vitaraclub Platinum Member
Vitaraclub Platinum Member
 
Δημοσιεύσεις: 27151
Εγγραφή: Τρί Ιούλ 08, 2008 1:08 pm
Τοποθεσία: ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ
Λάστιχα: MICHELIN
Suspension: BILSTEIN B6
cb: Όχι
Aka: Ο Κυανοπώγωνας..

Re: 100 χρόνια απο την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης

Δημοσίευσηαπό Νικόλας » Παρ Οκτ 26, 2012 6:44 pm

ΜΩΡΑΙΤΗΣ έγραψε:Εξαιρετικό βίντεο Νικόλα :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: και με την σωστή μουσική υπόκρουση :wink: :D :D

Οντως πολύ ωραία μουσική.Καταπληκτικό το βίντεο και το θέμα.
ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΗ ΓΗ ΝΑ ΚΑΤΕΒΩ !!!
Άβαταρ μέλους
Νικόλας
Vitaraclub Platinum Member
Vitaraclub Platinum Member
 
Δημοσιεύσεις: 4771
Εγγραφή: Σάβ Ιουν 04, 2011 10:27 am
Λάστιχα: Geolandar A/T-S
Suspension: Πολυ σκληρή
cb: Όχι
Aka: Παλαμίδας
Name: Νικός


Επιστροφή στο Γενική συζήτηση

arahova Παρ Ιούλ 11, 2025 8:57 am Καλημέρα σε όλους και καλό Π/Σ/Κ.
antonis1627 Παρ Ιούλ 11, 2025 6:34 am Καλημέρα σας.
arahova Πέμ Ιούλ 10, 2025 12:56 pm Καλησπέρα σε όλους.
antonis1627 Πέμ Ιούλ 10, 2025 12:08 pm Τετάρτη 16-7-2025 καφεδάκι και παραλαβή καλοκαιρινών στον .
antonis1627 Πέμ Ιούλ 10, 2025 6:56 am Καλημέρα σας.
arahova Τετ Ιούλ 09, 2025 10:46 am Καλημέρα σε όλους.
antonis1627 Τετ Ιούλ 09, 2025 6:39 am Καλημέρα σας.
spy111 Τρί Ιούλ 08, 2025 9:59 am Καλημέρα σε όλους!!
arahova Τρί Ιούλ 08, 2025 9:56 am Καλημέρα σε όλους.
antonis1627 Δευτ Ιούλ 07, 2025 6:48 am Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα.
KonKalamata Δευτ Ιούλ 07, 2025 6:33 am Καλημέρα και Καλή εβδομάδα!
KonKalamata Κυρ Ιούλ 06, 2025 1:25 pm Καλησπέρα!
antonis1627 Κυρ Ιούλ 06, 2025 7:11 am Καλημέρα σας.
antonis1627 Σάβ Ιούλ 05, 2025 6:38 am Καλημέρα σας και καλό Σαββατοκύριακο.
gi@nn@kis Παρ Ιούλ 04, 2025 9:50 am bonjour
antonis1627 Πέμ Ιούλ 03, 2025 6:32 am Καλημέρα σας.
antonis1627 Τετ Ιούλ 02, 2025 6:09 am Καλημέρα σας.
antonis1627 Τρί Ιούλ 01, 2025 1:43 pm Ενημέρωση για την καλοκαιρινή παραγγελία μας .
gi@nn@kis Τρί Ιούλ 01, 2025 9:39 am καλο μηνα !!!!
antonis1627 Τρί Ιούλ 01, 2025 6:45 am Καλημέρα σας και καλό μήνα.
arahova Δευτ Ιουν 30, 2025 8:36 am Καλημέρα σε όλους και καλή εβδομάδα.
antonis1627 Δευτ Ιουν 30, 2025 6:23 am Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα.
antonis1627 Κυρ Ιουν 29, 2025 7:27 am Καλημέρα σας.
arahova Σάβ Ιουν 28, 2025 11:01 am Καλημέρα σε όλους και καλό Σαββατοκύριακο.
antonis1627 Σάβ Ιουν 28, 2025 6:59 am Καλημέρα σας και καλό Σαββατοκύριακο.
AJAX Chat © 2007 StarTrekGuide ? Updates every 5 Seconds

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 199 επισκέπτες