100 χρόνια απο την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης

Εδώ λέμε ότι μας κατέβει και δεν έχει θέση αλλού

100 χρόνια απο την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης

Δημοσίευσηαπό ΜΩΡΑΙΤΗΣ » Παρ Οκτ 26, 2012 7:50 am

Η Νύφη του Βορρά, εκτός απο τον πολιούχο της γιορτάζει σήμερα και τα 100 χρόνια της απο την απελευθέρωσή της απο τον τουρκικό ζυγό.
Ενα μικρό αφιέρωμα λοιπόν, στις ένδοξες στιγμές της Ελλάδος κατά τους Βαλκανικούς πολέμους :clap: :clap: :clap: απο την βικιπαιδεία :wink:

Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης
Ο τορπιλισμός του «Φετχί Μπουλέντ», στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.Στις 18 Οκτωβρίου 1912 το ελληνικό τορπιλοβόλο αρ.11 με κυβερνήτη τον Υποπλοίαρχο Νικόλαο Βότση μπήκε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης απαρατήρητο κάτω από την μύτη των πυροβολείων του Καρα-μπουρνού ανατίναξε με δύο τορπίλες το γερασμένο Τουρκικό θωρηκτό «Φετχί Μπουλέντ» το οποίο με τις μεγάλου βεληνεκούς πυροβολαρχίες του είχε αναλάβει την προστασία της πόλης από ξηράς και θαλάσσης. Το γεγονός αυτό είχε σημαντική επίδραση στο ηθικό των αμυνομένων Τούρκων και επηρέασε την απόφαση του Ταξίν Πασά να παραδώσει την πόλη στον προελαύνοντα Ελληνικό Στρατό. Την ίδια μέρα, στην Άνω Τζουμαγιά, ο στρατιωτικός ακόλουθος της Ελληνικής πρεσβείας στη Σόφια, Αθανάσιος Σουλιώτης κλήθηκε να συναντήσει εκεί το Βούλγαρο στρατηγό Θεοδωρώφ αλλά αντί αυτού συνάντησε τελικά τον Έλληνα στην καταγωγή, υπίατρο του Βουλγαρικού στρατού, Φίλιππο Νίκογλου (από τη Στενήμαχο της Ανατολικής Ρωμυλίας), ο οποίος του εκμυστηρεύτηκε ότι οι Βούλγαροι προτίθενται να επιτεθούν πρώτοι στη Θεσσαλονίκη.

Στις 25 Οκτωβρίου οι Ευρωπαίοι πρόξενοι της Θεσσαλονίκης και ο Τούρκος στρατηγός Σαδίλκ παρουσιάστηκαν στις εμπροσθοφυλακές του Ελληνικού στρατού στην περιοχή Τοψίου (νυν Γέφυρα) έξω από την Θεσσαλονίκη και ζήτησαν να παραδώσουν υπό όρους τη Θεσσαλονίκη στον Ελληνικό στρατό. Ο Κωνσταντίνος απέρριψε δύο φορές τους όρους του Τούρκου αρχιστράτηγου Χασάν Ταξίν πασά με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος και να επίκειται η κατάληψη της Θεσσαλονίκης από τον βουλγαρικό στρατό. Ο Βενιζέλος διέταξε τον Κωνσταντίνο να καταλάβει άμεσα την Θεσσαλονίκη, καθιστώντας τον προσωπικά υπεύθυνο για ενδεχόμενη απώλειά της. Τελικά ο Ταξίν πασάς αποδέχθηκε τους όρους του Κωνσταντίνου. Την νύχτα της 26 Οκτωβρίου-27 Οκτωβρίου 1912 οι αξιωματικοί του Ελληνικού Στρατού Ιωάννης Μεταξάς και Βίκτωρ Δούσμανης στο Διοικητήριο της Θεσσαλονίκης υπέγραψαν το πρωτόκολλο παράδοσης της πόλης στον ελληνικό στρατό. Την επόμενη ημέρα (27 Οκτωβρίου) υπογράφηκε συμπληρωματικό πρωτόκολλο με το οποίο παραδίνονταν στους Έλληνες, όλη η φρουρά της Θεσσαλονίκης η οποία ανέρχονταν σε 25.000 στρατιώτες και 1.000 αξιωματικούς με όλο τον βαρύ και ατομικό οπλισμό τους και το απόγευμα μπήκαν στην πόλη δύο ευζωνικά τάγματα της Ζ' μεραρχίας, ενώ οι Α', Β', Γ', Δ' μεραρχίες με την υπόλοιπη δύναμη της Ζ' έλαβαν θέσεις στα υψώματα γύρω από την πόλη. Βάσει του πρωτοκόλλου παράδοσης όλοι οι Οθωμανοί Αξιωματικοί θα κρατούσαν τον οπλισμό τους. Επίσης οπλισμένη θα παρέμενε η Οθωμανική χωροφυλακή, για την διατήρηση της Τάξης.

Ήδη από τις 26 Οκτωβρίου ο Κωνσταντίνος έστειλε μήνυμα προς το Βούλγαρο στρατηγό Θεοδωρώφ που κατευθύνονταν με μία μεραρχία προς τη Θεσσαλονίκη, ότι η Θεσσαλονίκη είχε ήδη απελευθερωθεί και ότι μπορούσε να διαθέσει τις δυνάμεις του σε άλλες επιχειρήσεις. Παρόλα αυτά ο Θεοδωρώφ έστειλε απεσταλμένο αξιωματικό στον Ταξίν πασά ζητώντας του να υπογράψει πρωτόκολλο παράδοσης της Θεσσαλονίκης, παρόμοιο με εκείνο που μόλις είχε συνάψει με τους Έλληνες, προκειμένου να εμφανιστεί ως συναπελευθερωτής της πόλης. Ο Ταξίν αρνήθηκε και μάλιστα ζήτησε την προστασία του Ελληνικού στρατού επειδή μονάδες του που είχαν ήδη παραδοθεί στον Ελληνικό στρατό δεχόταν επιθέσεις από Βουλγαρικά τμήματα.

Ο Θεοδωρώφ φθάνοντας στις 28 Οκτωβρίου έξω από τη Θεσσαλονίκη ζήτησε να εισέλθει στην πόλη για να στρατοπεδεύσει. Ύστερα από διαπραγματεύσεις, επιτράπηκε να εισέλθουν δύο βουλγαρικά τάγματα στη Θεσσαλονίκη για να ξεκουραστούν, αλλά η βουλγαρική δύναμη που εισήλθε στην πόλη ανήλθε σε ολόκληρο σύνταγμα το οποίο στρατωνίσθηκε κυρίως σε Εβραϊκά και εξαρχικά οικήματα.



220px-Blowing_up_of_'Fetih-i-Bulend'.jpg
220px-Blowing_up_of_'Fetih-i-Bulend'.jpg (14.23 KiB) 549 προβολές
Σαν έρθει η ώρα της πορείας πολλοί δεν ξέρουν πως επικεφαλής βαδίζει ο εχθρός τους.
Η φωνή που διαταγές τους δίνει είναι του εχθρού τους η φωνή.
Και εκείνος που για τον εχθρό μιλάει είναι ο ίδιος τους ο εχθρός.
Μπ. Μπρέχτ
Άβαταρ μέλους
ΜΩΡΑΙΤΗΣ
Vitaraclub Platinum Member
Vitaraclub Platinum Member
 
Δημοσιεύσεις: 27151
Εγγραφή: Τρί Ιούλ 08, 2008 1:08 pm
Τοποθεσία: ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ
Λάστιχα: MICHELIN
Suspension: BILSTEIN B6
cb: Όχι
Aka: Ο Κυανοπώγωνας..

Re: 100 χρόνια απο την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης

Δημοσίευσηαπό nick_89 » Παρ Οκτ 26, 2012 9:44 am

Έτσι!!! Αυτές οι αναδρομές σου πολύ μ'αρέσουν Νικόλα!!

και ένα βιντεάκι...

[youtubehd]http://www.youtube.com/watch?v=V5ZcIRkJuSc[/youtubehd]

ταξιδιάρα ψυχή..
Vitara Virus
Raptorian
Άβαταρ μέλους
nick_89
Vitaraclub Platinum Member
Vitaraclub Platinum Member
 
Δημοσιεύσεις: 21823
Εγγραφή: Κυρ Φεβ 01, 2009 6:26 pm
Τοποθεσία: Αθήνα GR
Λάστιχα: General Grabber AT
Διάσταση ελαστικών: 285/70/ R17
Suspension: Fox Racing
cb: Ναι
Εργάτης: Όχι
Aka: Scotsman
Name: Νίκος

Re: 100 χρόνια απο την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης

Δημοσίευσηαπό ΜΩΡΑΙΤΗΣ » Παρ Οκτ 26, 2012 2:45 pm

Εξαιρετικό βίντεο Νικόλα :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: και με την σωστή μουσική υπόκρουση :wink: :D :D
Σαν έρθει η ώρα της πορείας πολλοί δεν ξέρουν πως επικεφαλής βαδίζει ο εχθρός τους.
Η φωνή που διαταγές τους δίνει είναι του εχθρού τους η φωνή.
Και εκείνος που για τον εχθρό μιλάει είναι ο ίδιος τους ο εχθρός.
Μπ. Μπρέχτ
Άβαταρ μέλους
ΜΩΡΑΙΤΗΣ
Vitaraclub Platinum Member
Vitaraclub Platinum Member
 
Δημοσιεύσεις: 27151
Εγγραφή: Τρί Ιούλ 08, 2008 1:08 pm
Τοποθεσία: ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ
Λάστιχα: MICHELIN
Suspension: BILSTEIN B6
cb: Όχι
Aka: Ο Κυανοπώγωνας..

Re: 100 χρόνια απο την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης

Δημοσίευσηαπό Νικόλας » Παρ Οκτ 26, 2012 6:44 pm

ΜΩΡΑΙΤΗΣ έγραψε:Εξαιρετικό βίντεο Νικόλα :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: και με την σωστή μουσική υπόκρουση :wink: :D :D

Οντως πολύ ωραία μουσική.Καταπληκτικό το βίντεο και το θέμα.
ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΗ ΓΗ ΝΑ ΚΑΤΕΒΩ !!!
Άβαταρ μέλους
Νικόλας
Vitaraclub Platinum Member
Vitaraclub Platinum Member
 
Δημοσιεύσεις: 4771
Εγγραφή: Σάβ Ιουν 04, 2011 10:27 am
Λάστιχα: Geolandar A/T-S
Suspension: Πολυ σκληρή
cb: Όχι
Aka: Παλαμίδας
Name: Νικός


Επιστροφή στο Γενική συζήτηση

antonis1627 Τετ Μάιος 28, 2025 7:00 am Καλημέρα σας.
Σταύρος 4x4 Τετ Μάιος 28, 2025 6:12 am Καλημέρα
arahova Τρί Μάιος 27, 2025 9:15 am Καλημέρα σε όλους.
sumi Τρί Μάιος 27, 2025 7:10 am Καλημέρα
antonis1627 Τρί Μάιος 27, 2025 6:27 am Καλημέρα σας.
antonis1627 Δευτ Μάιος 26, 2025 7:26 pm Τετάρτη 28-5-2025 πάμε για καφεδάκι στο .
arahova Δευτ Μάιος 26, 2025 4:15 pm Καλησπέρα σε όλους και καλή εβδομάδα.
Zoderman Δευτ Μάιος 26, 2025 2:07 pm Καλησπέρα ομάδα. Εχω ένα θέμα με το μοτέρ της τετρακίνησης. Υπάρχει καμία ασφάλεια να τσεκάρω μήπως έχει καεί η τι άλλο μπορεί να φταίει ;
antonis1627 Δευτ Μάιος 26, 2025 6:33 am Η Ομαδική μας για την καλοκαιρινή κολεξιόν ανέβηκε
antonis1627 Δευτ Μάιος 26, 2025 6:32 am Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα.
arahova Κυρ Μάιος 25, 2025 10:28 am Καλημέρα σε όλους και καλή Κυριακή.
antonis1627 Κυρ Μάιος 25, 2025 6:11 am Καλημέρα σας.
arahova Σάβ Μάιος 24, 2025 9:27 am Καλημέρα σε όλους και καλό Σαββατοκύριακο.
antonis1627 Σάβ Μάιος 24, 2025 6:40 am Φίλε ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΣΟΛΩΜΟΣ καλημέρα.Για να μπορείς να συμμετέχεις στις συζητήσεις μας πρέπει να περάσεις από την ενότητα αυτή και αφού ανοίξεις ένα νέο θέμα να μας πεις δύο λόγια για σένα και το αυτοκίνητο σου από που μας γράφεις και να σε καλωσορίσουμε. Επίσης μπορείς να διαβάσεις θα σε βοηθήσει να καταλάβεις τη λειτουργία του φόρουμ.
antonis1627 Σάβ Μάιος 24, 2025 6:35 am Καλημέρα σας και καλό Σαββατοκύριακο.
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΣΟΛΩΜΟΣ Παρ Μάιος 23, 2025 11:34 am καλημερα σας.ως νεο μελος θα με ενδιεφερε συμμετοχη σε πιθανο προορισμο της ομαδας στην περιοχη μου(λαρισα/θεσσαλια),με το καλο να βρεθουμε, να γνωριστουμε και να πουμε για τα κοινα μας ενδιαφεροντα(φυση, εκκδρομες, μηχανοκινητος αθλητισμος..)
arahova Παρ Μάιος 23, 2025 10:21 am Καλημέρα σε όλους και καλό Π/Σ/Κ.
antonis1627 Παρ Μάιος 23, 2025 6:17 am Καλημέρα σας.
antonis1627 Πέμ Μάιος 22, 2025 5:53 pm Τετάρτη 28-5-2025 πάμε για καφεδάκι στο .
arahova Πέμ Μάιος 22, 2025 10:15 am Καλημέρα σε όλους.
Zoderman Πέμ Μάιος 22, 2025 9:40 am Καλημέρα στην ομάδα.
antonis1627 Πέμ Μάιος 22, 2025 6:42 am Καλημέρα σας.
arahova Τετ Μάιος 21, 2025 10:06 am Καλημέρα σε όλους.
antonis1627 Τετ Μάιος 21, 2025 6:40 am Η Ομαδική μας για την καλοκαιρινή κολεξιόν ανέβηκε
antonis1627 Τετ Μάιος 21, 2025 6:40 am Καλημέρα σας.
AJAX Chat © 2007 StarTrekGuide ? Updates every 5 Seconds

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 13 επισκέπτες