από harijohn » Τετ Ιαν 26, 2011 6:43 pm
Με την τιμή της αμόλυβδης να έχει φτάσει στα ύψη αλλά και το οικολογικό ενδιαφέρον να αυξάνεται, εναλλακτικές μορφές καυσίμων (όπως το υγραέριο) γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς.
Βασικά χαρακτηριστικά του υγραερίου: (LPG - Liquified Petroleum Gas)
• Είναι άοσμο και άχρωμο, ωστόσο ενισχύεται με συγκεκριμένες οσμογενείς ουσίες, προκειμένου να γίνεται αντιληπτή πιθανή διαρροή του.
• Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε οκτάνια (περίπου 110).
• Η χημική του σύσταση αποτελείται από δύο υγρονάνθρακες, το προπάνιο και το βουτάνιο.
• Έχει υψηλή θερμοκρασία ανάφλεξης, 450-510 β. C (έναντι 257 β. C της βενζίνης).
• Δεν περιέχει μόλυβδο και συνεπώς δε βλάπτει τα εσωτερικά μέρη του κινητήρα.
• Στο αυτοκίνητο διοχευτεύεται σε συνθήκες πολύ υψηλής πίεσης, η οποία μειώνεται μέσω της εγκατάστασης, όπως θα δούμε και παρακάτω.
Πλεονεκτήματα
• Τοποθέτηση υγραερίου για όλους τους τύπους οχημάτων με βενζινοκινητήρες.
• Ασφάλεια (100% συγκριτικά με το ντεπόζιτο της βενζίνης), οικονομία και μέγιστη απόδοση.
• Αυτονομία λόγω δυνατότητας επιλογής καυσίμου (εναλλαγή χρήσης βενζίνης—υγραερίου).
• Προσιτό κόστος μετατροπής και ελκυστική τιμή αγοράς σε σχέση με τη super και την αμόλυβδη.
• Γρήγορη και άμεση απόσβεση του κόστους μετατροπής κυρίως για οχήματα μεγάλου κυβισμού που διανύουν αρκετά χιλιόμετρα ημερησίως εντός ή εκτός πόλης.
• Μειωμένη μόλυνση του περιβάλλοντος σε σύγκριση με άλλα καύσιμα.
• Αισθητά μειωμένη φθορά του κινητήρα.
• Μεγαλύτερη διάρκεια στα τακτικά σέρβις του οχήματος (λιπαντικά, μπουζί, φίλτρα κλπ.) και μικρότερο κόστος.
• Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής καταλύτη.
Οικολογικό
To βασικό πλεονέκτημα του υγραερίου είναι ότι διαθέτει χαμηλή περιεκτικότητα σε διοξείδιο του άνθρακα. Υπολογίζεται λοιπόν, ότι ένας κινητήρας εσωτερικής καύσης που χρησιμοποιεί υγραέριο εκπέμπει περίπου 12% μικρότερες ποσότητες CO2, μέχρι και 80% λιγότερα οξείδια του αζώτου, 20% με 40% λιγότερους υδρογονάνθρακες και αντίστοιχα μειωμένη ποσότητα μονοξειδίου του άνθρακα, σε σύγκριση με το αν η καύση του διενεργούνταν με βενζίνη. Πλεονεκτήματα όμως υπάρχουν και έναντι των πετρελαιοκινητήρων, οι οποίοι εκπέμπουν έως και 95% μεγαλύτερες ποσότητες σωματιδίων.
Μετατροπή ή εργοστασιακό αυτοκίνητο;
Στη χώρα μας σχεδόν όλα τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν ως καύσιμο το υγραέριο έχουν περάσει από ειδική μετατροπή σε εξειδικευμένα κέντρα. Βέβαια, αρκετές είναι και οι αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως π.χ. η Opel και η Fiat, που διατηρούν στην γκάμα τους σε όλο τον κόσμο μοντέλα που λειτουργούν είτε με φυσικό αέριο (CNG) είτε με υγραέριο (LPG). Όμως, παρ΄ όλο που αυτά τα αυτοκίνητα μπορούν, βάσει νομοθεσίας, να εισαχθούν κανονικά και στη χώρα μας, αυτό συμβαίνει εξαιρετικά σπάνια ή και καθόλου.
Πώς δουλεύει το σύστημα;
Η πίεση στην οποία βρίσκεται το υγραέριο στο ρεζερβουάρ αρκεί, προκειμένου αυτό να φτάνει στο ρυθμιστή πίεσης ή εξαεριωτή, ο οποίος βρίσκεται στο χώρο του κινητήρα. Αυτός, χρησιμοποιώντας τα ζεστά νερά της μηχανής, μετατρέπει το υγραέριο από υγρή σε αέρια μορφή. Το αέριο διοχετεύεται μέσω ενός σωλήνα στο φίλτρο υγραερίου και έπειτα στην μπεκιέρα, προκειμένου να ψεκαστεί στον κινητήρα, για να γίνει η καύση. Για τον έλεγχο των λειτουργιών αυτών υπεύθυνος είναι ένας ηλεκτρονικός εγκέφαλος, ο οποίος, εφ΄ όσον τίθεται σε λειτουργία, παρακάμπτει το βασικό εγκέφαλο του αυτοκινήτου, λειτουργώντας όμως σε σχέση με την μπεκιέρα στους ίδιους παλμούς. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπερδεύει τον εργοστασιακό εγκέφαλο, αλλά ούτε φθείρει και τα εσωτερικά μέρη του κινητήρα. Κατά την εκκίνηση του κινητήρα λοιπόν η λειτουργία γίνεται με βενζίνη και περιμένουμε ώσπου ο δείκτης της θερμοκρασίας του κινητήρα να φτάσει στους 30-40 βαθμούς Κελσίου, προκειμένου είτε μέσω του σχετικού διακόπτη είτε αυτόματα να επιλεγεί το υγραέριο για καύσιμο. Από εκεί και πέρα, τα πάντα λειτουργούν όπως με τη βενζίνη. Κόστος από 800 ευρώ Οι μετατροπές αυτές κοστίζουν από περίπου από 800 έως 2.500 ευρώ, ανάλογα και με τον τύπο του κινητήρα (4κύλινδρος, 6κύλινδρος, κ.λπ.). Οι περισσότεροι μετατροπείς χρειάζονται σχεδόν δύο μέρες για να την ολοκληρώσουν, καθώς απαιτείται χαρτογράφηση του πρόσθετου εγκεφάλου με ειδικό λογισμικό αλλά και αρκετές δοκιμές, προκειμένου το αποτέλεσμα να είναι το επιθυμητό.
Εγγύηση
Οι περισσότεροι μετατροπείς δίνουν κατά μέσο όρο δύο χρόνια εγγύηση σε ό,τι αφορά στη δική τους εγκατάσταση και στη λειτουργία της. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός, ότι κάποιοι επίσημοι έμποροι και επισκευαστές αυτοκινήτων αναγνωρίζουν αυτού του είδους τις μετατροπές, δίχως να στερούν από τον πελάτη τους την εργοστασιακή εγγύηση. Ωστόσο καλό θα είναι και αυτό να το διευκρινίσουμε πριν προχωρήσουμε στη μετατροπή, προκειμένου να είμαστε σίγουροι. Ενδεικτικά αναφέρουμε, ότι η Hyundai δηλώνει επίσημα, πως σε τέτοια περίπτωση η εργοστασιακή εγγύηση συνεχίζει κανονικά, εκτός εάν προκληθεί κάποια βλάβη σε μέρος του αυτοκινήτου, εξαιτίας σφάλματος στην εγκατάσταση του υγραερίου.
Χρειάζεται Service;
H τακτική συντήρηση του συστήματος πραγματοποιείται περίπου κάθε 25.000 χιλιόμετρα και εκτός από ένα γενικό έλεγχο, περιλαμβάνει αλλαγή του φίλτρου υγραερίου, που κοστίζει περίπου 5 με 10 ευρώ.
Νομοθεσία - Κανονισμοί
• Σύμφωνα με το άρθρο 45 του Ν.2773/99(Φ.Ε.Κ. Α’286/22.12.1999) και την Υ.Α.18586/698/29.3.2000 επιτρέπεται στην Ελλάδα η υγραεριοκίνηση όλων ανεξαιρέτως των οχημάτων.
• Όλα τα εξαρτήματα που θα χρησιμοποιηθούν πρέπει να πληρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και να διαθέτουν τα αντίστοιχα πιστοποιητικά.
• Το συνεργείο στο οποίο θα γίνει η διασκευή πρέπει να είναι αμιγώς συνεργείο συντήρησης και επισκευής και τοποθέτησης συσκευών αερίου στα οχήματα.
• Ο επιβλέπων μηχανικός του συνεργείου θα πρέπει να έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος του Ν.1575/1985 με ειδικότητα τεχνίτη συστημάτων υγραερίου.
Διαδικασία
• Μετά την εγκατάσταση του συστήματος υγραερίου το συνεργείο πρέπει να παραδίδει στον κάτοχο του αυτοκινήτου υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/1986 προς το ΚΤΕΟ, πως η διασκευή έγινε σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του Υπουργείου Μεταφορών συνοδευόμενη από τα πιστοποιητικά των εξαρτημάτων.
• Το αυτοκίνητο, στη συνέχεια, περνάει από τεχνικό έλεγχο σε ΚΤΕΟ για να διαπιστωθεί πως η εργασία, όντως, έγινε με βάση τους κανόνες του υπουργείου.
• Στη συνέχεια, στη Διεύθυνση Μεταφορών της Νομαρχίας, που είναι αρμόδια για τις άδειες κυκλοφορίας αυτοκινήτων, συμπληρώνεται στην άδεια κυκλοφορίας στον τύπο του καυσίμου «αμόλυβδη-υγραέριο».
Ο πρώτος τεχνικός έλεγχος των οχημάτων γίνεται μόνο σε δημόσιο ΚΤΕΟ όπου τα στοιχεία του συνεργείου, του μηχανικού και των εξαρτημάτων θα διασταυρωθούν για να διαπιστωθεί αν είναι εγκεκριμένα ή όχι. Οι επόμενοι τεχνικοί έλεγχοι μπορούν να γίνουν είτε σε δημόσιο είτε σε ιδιωτικό ΚΤΕΟ.
Η Υγραεριοκίνηση στο εξωτερικό
Η υγραεριοκίνηση (Autogas) στην Ευρώπη είναι πολύ δημοφιλής και όλο και περισσότερες εταιρίες στρέφονται προς τη χρήση υγραερίου ως καύσιμο κινητήρων ΜΕΚ (μηχανές εσωτερικής καύσης). Από ιστορικής πλευράς, φαίνεται ότι η πρώτη χώρα που χρησιμοποίησε το υγραέριο για την κίνηση των αυτοκινήτων είναι η Ιταλία, πριν από περίπου 25 χρόνια. Μετά, ακολούθησαν η Ολλανδία, η Δανία, η Ιαπωνία και άλλες χώρες. Παγκοσμίως, η υγραεριοκίνηση χρησιμοποιείται σε πάνω από 4 εκατομμύρια αυτοκίνητα.
Το υψηλότερο ποσοστό υγραεριοκίνησης υπάρχει στην Αυστραλία , όπου 1 στα 40 οχήματα, μια πολύ υψηλή αναλογία, λειτουργούν με υγραέριο από την Gogas.
Πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες προσφέρουν τα μοντέλα τους με υγραεριοκίνηση. Η Fiat, η Volvo, η Renault, η Ford, η Opel, η VW και άλλοι κατασκευαστές δραστηριοποιούνται σε αυτή την αγορά. Οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν και αυτοί κιτ εξοπλισμού, αλλά αυτός ο εξοπλισμός έχει σχεδιαστεί ειδικά για τοποθέτηση και μέγιστη απόδοση στα συγκεκριμένα μοντέλα αυτοκινήτων, παρέχοντας αξιόπιστες επιδόσεις. Αρκετοί κατασκευαστές δεν παράγουν κατευθείαν αυτοκίνητα με υγραέριο, αλλά δέχονται παραγγελίες για τη μετατροπή των μοντέλων τους μετά από τη διάθεσή τους στην αγορά (όπως η Lancia, η Alfa Romeo, η Fiat και η Nissan). Η Ford και άλλες εταιρίες παράγουν κλειστά ημιφορτηγά που λειτουργούν με υγραέριο και βενζίνη και τα διαθέτουν στην αγορά για επαγγελματική χρήση. Σε διεθνές επίπεδο, προσφέρεται ένας αριθμός προγραμμάτων που ως στόχο έχουν την ενθάρρυνση των αυτοκινητιστών να πραγματοποιήσουν τη μετατροπή για την υγραεριοκίνηση.
Στη Βρετανία, για παράδειγμα, υπάρχει το πρόγραμμα Powershift Scheme. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος προσφέρεται έκπτωση που φτάνει έως και το 75% του κόστους της μετατροπής, με την προϋπόθεση το όχημα να έχει ηλικία κάτω του ενός έτους.
Στην Ιαπωνία, τουλάχιστον το 90% των ταξί λειτουργούν με υγραέριο. Η Nissan και η Toyota κατασκευάζουν κατευθείαν οχήματα με υγραεριοκίνηση, με ρυθμό 45.000 το χρόνο, για την αντικατάσταση των ταξί που ήδη κυκλοφορούν.
Στη Γαλλία παρέχονται φοροαπαλλαγές για τα ταξί και τα λεωφορεία που κινούνται με υγραέριο. Από το 1998, το 100% του ΦΠΑ που καταβάλλεται για την αγορά υγραερίου μπορεί να επιστραφεί. Τα ταξί που κινούνται με υγραέριο επιτρέπεται να κυκλοφορούν όλες τις μέρες του χρόνου, καθώς εξαιρούνται από τους κανονισμούς για την εκ περιτροπής κυκλοφορία των υπόλοιπων οχημάτων όταν οι τιμές των ατμοσφαιρικών ρύπων φτάνουν σε υψηλά επίπεδα. [Πηγή: World LPGAS Association «Autogas Incentive Policies» (menecon Consulting)]
Αιτία της ενασχόλησης μου με το βουνό είναι της όρασης μου η ανάγκη, που ζητεί να εξαντλεί τον ορίζοντα, προκειμένου να θρέψει με εικόνες, οσμές και ποικιλία χρωμάτων και σχημάτων τον αχόρταγο εγκέφαλο μου.