libero έγραψε:Όσον αφορά το θέμα του φτωχού μίγματος να σας δώσω μια πληροφορία που ίσως δεν έχει ξαναγραφτεί εδώ. Τις προάλλες πέρασα από σέρβις. Για να μην παρεξηγούμαστε το Berlingo όχι το GV. Αλλά όπως έχω ξαναπεί κινητήρες και συστήματα και εγκαταστάτης είναι πανομοιότυποι οπότε εγώ προσωπικάτ ο λαμβάνω υπόψιν μου ως έγκυρο. Το έβαλαν στον εγκέφαλο και είδαν ότι τελικά δεν ήταν ο λάμδα που έκανε το check engine να ανάψει αλλά φτωχό καύσιμο. Έπιασα λοιπόν την κουβέντα με τον άνθρωπο που κάνει το σέρβις και περνώντας από διάφορες υποθέσεις μου είπε ότι στην αρχή, όταν γίνεται η μετατροπή, πρέπει να επισκευθείς τον εγκαταστάτη σου 3-4 φορές, περίπου ανά 300-400 χλμ για να ξανακάνει τις ρυθμίσεις. Αυτό και ως θέμα στρωσίματος αλλά και ως θέμα πολλαπλών διαδρομών. Δηλαδή εννοείται ότι στα 1000-1500 χλμ υποθέτει ότι έχεις κάνει όλες τις πιθανές διαδρομές που κάνει το αυτοκίνητο οπότε έχει ένα εύρος στοιχείων καταγεγραμμένο τέτοιο που του επιτρέπει να κάνει μια πιο αξιόπιστη ρύθμιση. Κι έτσι πήγα στον εγκαταστάτη μου.
Ο εγκαταστάτης μου, μου είπε ότι είναι υπερβολικές τόσες πολλές ρυθμίσεις, φτάνει μια στην αρχή και μία μετά από 1000 χλμ καθαρά από απόψεως στρωσίματος. Όταν του είπα ότι έκανα το μεγάλο ταξίδι στην Πελοπόννησο με τα 4.170 χλμ κλπ κλπ κλπ κόλησε επάνω τον υπολογιστή, πήγε το αυτοκίνητο μια βόλτα και στην επιστροφή μου είπε ότι έκανε μια μικρή ρύθμιση έχοντας περισσότερα στοιχεία στον εγκέφαλο. Αλλά μου έκανε και μια νύξη για την μπαταρία. Με ρώτησε αν την έβγαλα και όντως την είχα πάει για αντικατάσταση σε εγγύηση οπότε μου είπε ότι σε μια τέτοια περίπτωση και με βάση τα γεγονότα του σβησίματος που είχα περιγράψει στο ταξίδι υπάρχει περίπτωση ο εγκέφαλος του υγραερίου να μηδενίστηκε και να αναδιαμόρφωσε τη λειτουργία του με βάση το δεδομένα του αυτοκίνητου κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Η ακριβής κουβέντα του ήτανε "Αν βγει η μπαταρία ή σβήσει για κάποιο λόγο από έλλειψη υγραερίου στον πνεύμονα υπάρχει περίπτωση να λάβει το μήνυμα ο εγκέφαλος ως βλάβη και να αυτορυθμιστεί για να προστατέψει το σύστημα, οπότε προσαρμόζεται στην κατάσταση του αυτοκινήτου για να σε πάει στο συνεργείο και το αναγνωρίζει ως βλάβη ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι". Όντως εμένα μου το έδινε το check engine ως περιστασιακή βλάβη και συμπεράναμε ότι αυτό συνέβη λόγω των περιστασιακών σβησιμάτων της μηχανής και του προβλήματος με την μπαταρία που συνέβησαν το καθένα από το άλλο σε απόσταση 5 ημερών. Μέσα σε αυτή την κουβέντα μου εξήγησε ότι ο εξαερωτής του λαδιού πάει στην πεταλούδα και αν η πεταλούδα μαζέψει πουρί, όπως μου έδειξε σε ένα άλλο όχημα που είχε εκεί (όχι GV) υπάρχει περίπτωση να κάνει ελαφρά σκαμπανεβάσματα το ρελαντί της τάξεως των 30-50 στοφών όταν γυρνάει στο υγραέριο. Αυτό μπορεί να οφείλεται επίσης και στα μπουζί ή στα φίλτρα του υγραερίου. (Για όποιον δεν το ξέρει το υγραέριο έχει δύο φίλτρα, το ένα για το υγρό όταν έρχεται από το ντεπόζιτο και το άλλο για το αέριο όταν φεύγει από τον πνεύμονα). Έτσι λοιπόν αλλάξαμε τα φίλτρα (25 ευρώ τα δύο) γιατί ανακαλύψαμε ότι δεν είχανε αλλαχτεί εδώ και 28.000 χλμ ενώ αυτοί δίνουν διάρκεια ζωής 20.000χλμ. Το αερίου-υγραερίου είναι ένα δαχτυλιδάκι και ήτανε αρκετά καθαρό από ότι είδαμε, το υγρού-υγραερίου το άνοιξα με την πένσα και είχε μέσα ελάχιστη λάσπη. Όταν το ανάψαμε το αυτοκίνητο έκανε και πάλι κάτι ψιλοσκαμπανεβάσματα στις στροφές αλλά σε καμία περίπτωση όπως πριν. Τώρα σκέφτομαι να δω αν θα βάλω τα μπουζί, τα οποία στην τιμή σου καίνε τη γούνα, για να κάνω και αυτή τη δοκιμή μπας και εξαφανίσω τελείως αυτά τα σκαμπανεβάσματα.
Συμπέρασμα :
1. Αλλαγή φίλτρων στα 20.000 χλμ
2. Ψάχτε το με τα μπουζί
3. Ζητήστε επαναρύθμιση αν αλλάξετε μπαταρία ή αν δείτε κάτι να πάει στραβά ή όπως και να έχει το πράμα στην αλλαγή φίλτρων τουλάχιστον αν όχι σε κάθε σέρβις.
4. Στο ΚΤΕΟ που πέρασα ζήτησα να μου κάνουν κάρτα καυσαερίων διπλή (βενζίνη και υγραέριο) αλλά μου είπαν ότι για το υγραέριο δε χρειάζεται αν και μου έκαναν τον έλεγχο δωρεάν. Κάντε τον κόπο γιατί από έναν τέτοιον έλεγχο μπορεί να καταλάβετε ότι κάτι δεν πάει καλά με το μίγμα. Εμένα δε μου έδειξε τίποτα αλλά ήταν πριν από την αλλαγή μπαταρίας και τα σβησίματα.
Αυτά
Θα μου επιτρεψετε να κανω ορισμενες επισυμανσεις, και αν το καταλαβετε αυτο κανω εως τωρα και μονο. στο τελος θα καταντησω γραφικος γιατι απ'οτι καταλαβα ελαχιστα μου δινεται σημασια σε αυτα που σας γραφω και περνανε απαρατηριτη.....
Α) δεν υπαρχει κανενα ευρως στοιχειων καταγεγραμμενο στον εγκεφαλο οσες και οτι διαδρομες και να κανεις φιλε μου... και δεν υπαρχει προγραμμα εως και σημερα που να το κανει αυτο....κοινως παραμυθια. η μονη περιπτωση για να αποκληνη ο χαρτης απο την αρχικη ρυθμιση ειναι οταν δεν εχει συνδεδεμενη OBD, αρα δεν μπορει να κανει τις απαραιτητες διωρθοσεις προσαρμοστικοτητας που χρειαζεται. και η διωρθοσεις αυτες γινονται οταν στο αυτοκινητο γινει καπια μικροαλλαγη, π.χ αλλαγη μπουζοκαλοδια η μπουζια, πολλαπλασιαστης, ρυθμιση βαλβιδων κ.τ.λ.
Β) ο εγγεφαλος δεν χανει τα δεδομενα του ακομη και αν βγει η μπαταρια, (φαντασου καθε φορα που κλεινης τον υπολογιστη σου να χανει τα δεδομενα του......

εαν το κανει αυτο εχει προβλημα ο εγκεφαλος, πρεπει να αντικατασταθει.
Γ) Το πιο συνηθες φαινομενο σε μια ρυθμιση προσπαθοντας να φερεις τον χαρτη στους χρονους εγχυσης τις βενζινας, ειναι να γινεται φτωχος στα φορτια κινησης το αυτοκινητου, αρα πρεπει ο εγκαταστατης στο τελος τις ρυθμισεις να δινει ενα 10% πανω στον χαρτη και να βαζει και τις αναλογες βενζινες (παντα στα φορτια κινησης) διαφορετικα θα μας αναβει το τσεκ συνεχως, διαγνωνοντας φτωχο μιγμα.
Δ) Συμφωνο απολυτα με το θεμα τον σκαμπανεβασματων που αναφερει για το ρελαντι, εχει απολυτο δικιο και πολλες φορες οφειλετε και σε αλλα γεγονοτα. (π.χ σωληνακια υποπιεσης ξερα, κομμενα κτλ.
Ε) Τα vitara χρειαζονται ψυκτικο βαλβιδων (και οχι λαδερια) οπως και δηποτε.....
ευχαριστω για την προσοχη σας....