Οδήγηση σε χιόνι με NV: αλυσίδες / χιονοκουβέρτες / κλπ.

Διάφορα χρήσιμα θέματα - άρθρα

Re: Χιονοαλυσίδες NV (τι, πόσο, απο που)

Δημοσίευσηαπό Dim77 » Παρ Δεκ 17, 2021 5:48 pm

Dim77 έγραψε:Έχω μια απορία/σκέψη.

Το NV παίρνει αλυσίδες μέχρι 10mm στα ΟΕΜ λάστιχα. Τώρα που έβαλα allseason Goodyear Vector Gen3 215-60-17, λογικά έχω καλύψει το περιθώριο των 10mm οπότε δε χωράει τίποτα άλλο;
(έχω eibach pro lift, έχει πάρει 2cm εμπρός και 2.5 πίσω αλλά και πάλι με στριμμένους τροχούς θα βρίσκουν και χιονοκουβέρτες).

Έχει κανένας κάποια γνώμη σε αυτό το θέμα;

Χωράνε αλυσίδες σε NV που έχει λάστιχα 215 - 60-17;
Dim77
4x4 Mud Terrain member
4x4 Mud Terrain member

Λάστιχα: Goodyear Vector Gen3
Διάσταση ελαστικών: 215-60-17
Suspension: Eibach pro lift
cb: Όχι
Εργάτης: Όχι
Name: Δημήτρης

Δημοσίευσηαπό Tony Louk » Παρ Δεκ 17, 2021 7:06 pm

Δημήτρη έχω γράψει

Αν ο καθένας ανοίγει καινούργιο θέμα για αλυσίδες για το δικό του NV, όπως και :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: .... άντε βρέστο!!!

:text-search: :text-search: :text-search: :sfyries: :sfyries: :sfyries: :sfyries:
NV 1.6 Diesel AllGrip GLX TCSS (Automatic)

Συν/χος Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος μηχανικός ΕΜΠ

- Γηράσκω αεί διδασκόμενος -

Άβαταρ μέλους
Tony Louk
Moderator
Moderator

Λάστιχα: Lat.cross/Malatesta Kobra
Διάσταση ελαστικών: 215/60/17-215/65/16
Suspension: +4/5 cm (αποστ+λαστ)
cb: Ναι
Εργάτης: Ναι
Name: Αντώνης

Δημοσίευσηαπό Dim77 » Παρ Δεκ 17, 2021 7:46 pm

Σε ευχαριστώ. Ναι το διάβασα. Είπα μήπως κάποιος το έχει δοκιμάσει στην πράξη.
Αν μπορεί κάποιος συντονιστής να ενώσει τα θέματα, έχει δίκιο, τα έχω μπερδέψει τα νήματα με αλυσίδες-χιονολάστιχα.

Γενικά δε νομίζω ότι με τα allseason θα χρειαστώ αλυσίδες, αλλά καλό είναι να υπάρχει και κάτι έξτρα.

Υ.Γ. Για πιο πάνω που ρώταγε ο Aris11 για ακριβές Weissenfels και praktiker.
Έχω το πρώτο μοντέλο click-n-go της Weissenfels από τη δεκαετία του 90...τις είχε πάρει ο πατέρας μου (για την Carina).
Τις έχουμε χρησιμοποιήσει πάρα πολλές φορές...

Αν κάνουν 4 φορές παραπάνω, το αξίζουν....Κάθε φορά που θα τις βάζεις και θα φεύγεις σε 5 λεπτά και οι άλλοι αγωνίζονται να τραβάνε σκυμμένοι στο κρύο...

Τις έχω τόσα χρόνια και είναι ακόμα μια χαρά, απλά με τα χειμερινά (στην carina) έχω να τις βάλω κάπου 10 χρόνια...
Τις ψεκάζω μόνο μια φορά το χρόνο με WD40 και τις έχω κλεισμένες σε σακούλα και μέσα στο κουτί.

Δε ξέρω και τι αντοχή έχουν οι φτηνές (χώρια την ταλαιπωρία στην τοποθέτηση).
Dim77
4x4 Mud Terrain member
4x4 Mud Terrain member

Λάστιχα: Goodyear Vector Gen3
Διάσταση ελαστικών: 215-60-17
Suspension: Eibach pro lift
Name: Δημήτρης

Re: Οδήγηση στο χιόνι - Αλυσίδες Vs Χιονοκουβέρτες Vs All Grip

Δημοσίευσηαπό stephos » Παρ Δεκ 17, 2021 10:46 pm

Πάντως εγώ στα εργοστασιακά λάστιχα (215/55/17) έχω βάλει αλυσίδες 16mm της Michelin που είχα από παλιά και δεν είχα κανένα πρόβλημα.
Δεν ακουμπάνε, δεν τρίβονται όσο και όπου να στρίψω τη ρόδα (μέσα/έξω). Δεν ξέρω γιατί έχει επικρατήσει αυτή η άποψη.
stephos
4x4 All Terrain member
4x4 All Terrain member

Λάστιχα: Continental EcoContact 5
Διάσταση ελαστικών: 215/55R17
Suspension: Εργοστασίου
Aka: stephos
Name: Στέφανος

Δημοσίευσηαπό neohyb » Σάβ Δεκ 18, 2021 1:25 am

stephos έγραψε:Ας μην ειρωνευόμαστε του αστυνομικούς. Την δουλειά τους κάνουν. Εντολές παίρνουν. Χωρίς αλυσίδες να μην περνάει κανένας.
Δεν είναι υποχρεωμένος ο καθένας τους να γνωρίζει τί σημαίνουν οι τρεις κορφούλες στα ελαστικά.
Και έστω ότι μας αφήνουν να περάσουμε και βρίσκουμε πάγο λίγο πιο κάτω. Τότε οι κορφούλες πάνε περίπατο μαζί με εμάς και ίσως μαζί με κάποιον φουκαρά που είχε αλυσίδες και πέσαμε επάνω του.
Τότε αυτός θα βρίζει τους αστυνομικούς που μας αφήσανε να περάσουμε χωρίς αλυσίδες και έτσι κλείνει ο φαύλος κύκλος του πάντα φταίνε οι άλλοι αλλά ποτέ εμείς.

φιλικά πάντα...

Η δουλειά τους είναι να αναγνωρίζουν ότι ο άλλος φοράει χιονολαστιχα - χειμερινα και να μην υποχρεώνουν τον οδηγό να βάλει πάνω στα χειμερινά χιονοκουβερτες.
Καλή λευτεριά!!
Άβαταρ μέλους
neohyb
4x4 Grand member
4x4 Grand member

Λάστιχα: Bridgestone turanza t005
Διάσταση ελαστικών: 215/60/16
Suspension: εργοστασιακή
Name: Χρηστος

Δημοσίευσηαπό Tsepero » Σάβ Δεκ 18, 2021 3:41 pm

stephos έγραψε:Πάντως εγώ στα εργοστασιακά λάστιχα (215/55/17) έχω βάλει αλυσίδες 16mm της Michelin που είχα από παλιά και δεν είχα κανένα πρόβλημα.
Δεν ακουμπάνε, δεν τρίβονται όσο και όπου να στρίψω τη ρόδα (μέσα/έξω). Δεν ξέρω γιατί έχει επικρατήσει αυτή η άποψη.

Είχα την εντύπωση (μπορεί να είναι λανθασμένη) ότι έχει να κάνει και σε σχέση με το σύστημα φρενών/αισθητήρων/ανάρτησης και το κατά πόσο μπορεί να "βρουν" κατα την κίνηση τροχού/αμορτισέρ.

Περί τροχαίας και αλυσίδων και της παράνοιας να μην αφήνουν οχήματα με ελαστικά 3PMSF (μόνο με τέτοια), το γνωστό σήμα, η χώρα είναι μέλος της EE, η Ένωση θεωρεί ότι τα 3PMSF - 3 Peaks Mountain SnowFlake ως κατάλληλα για χρηση τον χειμωνα και ειναι υποχρεωτικά σε καποιες χωρες οπως πχ Γερμανία, (στην Σκανδιναβία το χειμωνα επιτρέπονται μονο με καρφιά σε συγκεκριμενες περιοχές). Ο τροχονόμος που δεν αφηνει να περασεις ενω φορας λαστιχο που πιστοποιείται για τετοια χρήση δεν κανει σωστά τη δουλειά του και μαλλον φταιει οτι ο ανωτερος του ειναι παντελώς άσχετος.

Σε άλλα νέα, χθες παρέλαβα τις Konig CL-10, που τεντώνουν με μια περιστροφη της ρόδας, ελπίζω να μεινουν στο κουτι τους για παντα (εκτος απο τις φορες που θα τις δοκιμάζω) :lol:
Άβαταρ μέλους
Tsepero
4x4 Regular member
4x4 Regular member

Λάστιχα: Bridgestone WC A005 EVO
Suspension: Εργοστασιακή
Name: Ορέστης

Δημοσίευσηαπό stephos » Σάβ Δεκ 18, 2021 4:59 pm

Όπως έχει χιλιο-ειπωθεί σε αυτό το νήμα, στον πάγο τα χειμερινά (εκτός τα studded), τα All Seadon, τα 3PMSF συμπεριφέρονται σαν απλά θερινά λάστιχα. Γλυστράνε!
Αυτό είναι που πάει να προλάβει ο νόμος και επειδή ένας νόμος, μια οδηγία δεν βγαίνει στα μέτρα του καθενός μας ξεχωριστά αλλά στοχεύει στο όφελος του συνόλου, δεν μπορεί να κάνει διακρίσεις.
Μπορεί εμείς που δώσαμε 500-600 ευρώ για να πάρουμε χειμερινά λάστιχα, να θεωρούμε προσβολή το να πρέπει να φορέσουμε αλυσίδες όμως στον άλλο που τελικά φόρεσε αλυσίδες και πέσαμε εμείς επάνω του ή αν κολλήσουμε στη μέση του δρόμου και μποτιλιαριστεί όλη η κυκλοφορία πίσω μας, σε όλους αυτούς πρέπει να λογοδοτήσει ο νομοθέτης, όχι εμείς.
Και εμένα δεν μου άρεσε που για πολά χρόνια που δούλευα σε συγκεκριμένο έργο και με πιο σκληροτράχηλο τετρακίνητο με αναγκάζανε να φοράω αλυσίδες αλλά το σεβόμουνα και τις είχα πάντα μαζί μου.
Άρα μήπως είναι καιρός να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε σαν συλλογικότητα και όχι σαν μονάδα? και αυτό το διευρύνω και πιο έξω από τα στενά όρια της οδήγησης στο χιόνι.
stephos
4x4 All Terrain member
4x4 All Terrain member

Λάστιχα: Continental EcoContact 5
Suspension: Εργοστασίου
Aka: stephos
Name: Στέφανος

Δημοσίευσηαπό Tony Louk » Σάβ Δεκ 18, 2021 5:46 pm

Συμφωνώντας με τον Στέφανο, βρήκα το κατωτέρω, που όπως φαίνεται καταρρίπτει ασκαρδαμηκτί :D , τον μύθο ότι το συγκεκριμένο σηματάκι σημαίνει ότι φοράμε ....χιονολάστιχα και ότι δεν απαιτούνται αλυσίδες!

What is the Three-Peak Mountain Snowflake Symbol_ _ Tire Rack.jpg

Άβαταρ μέλους
Tony Louk
Moderator
Moderator

Δημοσίευσηαπό Tsepero » Σάβ Δεκ 18, 2021 6:58 pm

Sorry κιόλας αλλά το site που αναφέρεις ειναι αμερικάνικο, ΑΛΛΟΣ κόσμος, δεν εχει καμία σχέση με την Ευρώπη, αλλιώς χαρακτηρίζουν all season, all weather, winter, winter studded tires..

Σε αντίθεση:
https://www.nokiantyres.com/innovation/ ... in-europe/
https://www.michelin.co.uk/auto/tips-an ... ons-europe

Screenshot 2021-12-18 at 17.49.37.png

Οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και κάποιες Βαλκανικές, σκέφτονται αντίθετα στο σύνολο με τους κανονισμούς τους

Υπέρ του συνόλου σκέψη, κάτι που με βρίσκει 100% σύμφωνο σαν στη ζωής, είναι να καθαρίζεται ο δρόμος με σωστό τροπο, δηλαδή όχι ξύσιμο του χιονιού μέχρι να φτάσει άσφαλτο για να νομίζουμε ότι κάτι κάναμε, (έτσι γίνεται σε όλη την επικράτεια) αλλά διατήρηση χιονιού για να δουλεύουν σωστά τα χειμερινά ελαστικά και να μην παγώνει τόσο εύκολα.

Δεν έγραψα ΠΟΤΕ ότι τα χιονολάστιχα/χειμερινά ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΟΥΝ τις αλυσίδες, λέω απλά ότι όταν ο δρόμος έχει καθαριστεί (δηλαδή έχει περάσει το εκχιονιστικό) είναι τρελό να λέμε ΚΑΘΟΛΙΚΑ παντού όπου υπάρχει χιόνι, βάλε αλυσίδες αλλιώς δεν περνάς. Δεν αναφέρομαι μόνο σε ορεινούς δρόμους προς χιονοδρομικά, σε όλο το δίκτυο.
Screenshot 2021-12-18 at 17.55.26.png
Screenshot 2021-12-18 at 17.55.26.png (23.42 KiB) 1975 προβολές
Άβαταρ μέλους
Tsepero
4x4 Regular member
4x4 Regular member

Λάστιχα: Bridgestone WC A005 EVO
Suspension: Εργοστασιακή
Name: Ορέστης

Δημοσίευσηαπό giwrgosarta » Σάβ Δεκ 18, 2021 7:11 pm

Καλησπέρα...
Θα πρέπει να διαχωρίσουμε τα χιονολαστιχα, από τα ελαστικά 4 εποχών ή διαφόρων εδάφους που φέρουν το σήμα με τις κορυφές... Άλλο πάτημα κ πρόσφυση έχουν τα καθαρά χιονολαστιχα στο χιόνι κ τον πάγο από τα υπόλοιπα...
New vitara 2019--GL+ 4x4
Άβαταρ μέλους
giwrgosarta
4x4 All Terrain member
4x4 All Terrain member

Λάστιχα: Conti eco
Διάσταση ελαστικών: 215/55/17
Suspension: Ημιακαμπτος
Name: Γιώργος

Δημοσίευσηαπό kostasRS » Σάβ Δεκ 18, 2021 7:25 pm

Eγω ξερω οτι το χιονι/παγος θελει προσοχη και οχι θεωριες εχω τα ταδε λαστιχα κλπ κλπ αυτα ειναι π@π@ριες για ασχετους .
Οποιος λεει οτι μονο με τα λαστιχα του κανει οτι θελει ,η το λαστιχο εχει αυτη την ενδειξη ,,τοτε δεν εχει πατησει χιονι/παγο η χιονι με απο κατω παγο η κατηφορικο δρομο με χιονι ΠΟΤΕ ΤΟΥ.
Με λιγα λογια ειναι επικινδυνα ασχετος ,,και το μονο πραγματικο χιονι το εχει δει στην tv :teasing-binkybaby:
Και αν,,λεω αν εχει πατησει ειναι το γνωστο φρεσκο ,,,και νομιζε οτι ηταν ο βατανεν :lol:
Ποτε δεν περιμενα τα οργανα να μου πουν βαλε αλυσιδες /κουβερτες για να συνεχισεις ,,παντα τους προλαβαινω και οταν οι αλλοι κανουν ουρες βριζοντας η μην γνωριζοντας να τοποθετησουν περναω σφυριζοντας :whistle:
Παντα με χιονοκουβερτες (πλεον εμπρος /πισω) που ποτε δεν με προδωσαν/σκιστηκαν/γλυστρισαν ,,και ενα ζευγαρι κανονικες αλυσιδες που εχω τοποθετησει μια μονο φορα στην Βουλγαρια με το gv με 1 μετρο χιονι σε κατεβασμα βουνου ,,με -26 που εφτυνες και παγωνε η ροχαλα στον πηγουνι,,και ειδα κατι αμαξαρες να εχουν κανει τα ιμιαξονια μπρελοκ να περιμενουν οδικη κι τις εβαλα.
Και αν καποιος ζοριστηκε απο αυτα που λεω τον προκαλω να παμε να δοκιμασουμε ,,,,να τον δω πως παει στο πραγματικο χιονι
οχι αυτο που εχει η παρνηθα τωρα και ετρεξε ολη η Αττικη να βγαλει τικ τοκ :tsoukalas:
Φιλικα παντα ,,,,αλλα μην ξεχασουμε και αυτα που μας εμαθαν οι δρομοι :lol: :lol: :lol:
Τελευταία επεξεργασία από kostasRS και Σάβ Δεκ 18, 2021 7:30 pm, έχει επεξεργασθεί 2 φορά/ες συνολικά
βαριεμαι
Άβαταρ μέλους
kostasRS
Vitaraclub Platinum Member

Λάστιχα: Michelin latitude cross
Διάσταση ελαστικών: 225/65/17
Suspension: 3,5
Aka: Παντου & πουθενα
Name: kostas

Δημοσίευσηαπό giwrgosarta » Σάβ Δεκ 18, 2021 7:28 pm

Όποιος θεωρεί ότι επειδή φοράει χιονολαστιχα, μπορεί να κινείται όπως σε στεγνό είναι επικίνδυνος... Δυστυχώς στην Κοζάνη που μένω έχω τύχει κάτι τέτοιους...
New vitara 2019--GL+ 4x4
Άβαταρ μέλους
giwrgosarta
4x4 All Terrain member
4x4 All Terrain member

Λάστιχα: Conti eco
Suspension: Ημιακαμπτος
Name: Γιώργος

Δημοσίευσηαπό kmeles22 » Σάβ Δεκ 18, 2021 7:35 pm

kostasRS έγραψε:Παντα με χιονοκουβερτες (πλεον εμπρος /πισω) που ποτε δεν με προδωσαν/σκιστηκαν/γλυστρισαν -

Ποιες χιονοκουβερτες εχεις?
I love My Vitara
Άβαταρ μέλους
kmeles22
4x4 Grand member
4x4 Grand member

Λάστιχα: nexen n blue 4 season 2
Suspension: Εργοστασιακη
Aka: kmeles

Δημοσίευσηαπό kostasRS » Σάβ Δεκ 18, 2021 7:47 pm

Συνονοματε δεν θυμαμαι να σου πω...
Ομως θυμαμαι ενα ζευγαρι autosock που αγορασα το 2004 κι το θυμαμαι γιατι το πληρωσα 140 γιουρια και πονεσε ,,και ακομα το εχω και το δανειζω και δεν εχει παθει τιποτα .
Αυτες που εχω τωρα τις εχω παρει απο την autoplus :D
Oi μπροστα ακριβες περι τα 80,,,,,και οι πισω 35 τις ειχαν προσφορα :D
βαριεμαι
Άβαταρ μέλους
kostasRS

Λάστιχα: Michelin latitude cross
Διάσταση ελαστικών: 225/65/17
Suspension: 3,5
Aka: Παντου & πουθενα

Δημοσίευσηαπό Tony Louk » Σάβ Δεκ 18, 2021 7:50 pm

Tsepero έγραψε:
Οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και κάποιες Βαλκανικές, σκέφτονται αντίθετα στο σύνολο με τους κανονισμούς τους

Διάβασα αναλυτικά τα links της Νokian και Michelin που αναφέρεις.

Πουθενά δεν λένε ότι όταν σε κάποια χώρα της Ευρώπης, υπάρχει οδηγία της τροχαίας για αλυσίδες, οι έχοντες λάστιχα με το Τρίκορφο σηματάκι απαλλάσσονται.

Όσο για το πού και πώς καθαρίζονται οι δρόμοι στην Ελλάδα, νομίζω ότι όλοι αναγνωρίζουν το αλαλούμ που επικρατεί...

Ομοίως για το πώς βγαίνει μια απόφαση για αλυσίδες, τις ανακοινώσεις στην ΤV κλπ

Βέβαια να μη ξεχνάμε ότι οι αποφάσεις για αλυσίδες ειδικά για τη Νότια Ελλάδα, παίρνουν υπόψη την τεράστια.... εμπειρία της συντριπτικής πλειοψηφίας των οδηγών.

Από τη στιγμή που υπάρχει όμως εντολή για αλυσίδες, αυτό σημαίνει αλυσίδες ή καρφιά για όλους ανεξαιρέτως! ( και πολύ καλά κάνουν οι αστυνομικοί και επιμένουν - αν επιμένουν...)
Τελευταία επεξεργασία από Tony Louk και Σάβ Δεκ 18, 2021 7:57 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά

Άβαταρ μέλους
Tony Louk
Moderator
Moderator

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Χρήσιμα θέματα

arahova Τετ Απρ 30, 2025 9:36 am Καλημέρα σε όλους.
antonis1627 Τετ Απρ 30, 2025 6:59 am Καλημέρα σας.
panagiotis1 Τρί Απρ 29, 2025 7:55 pm Θά ήθελα μια απάντηση αν θά έχει επιτυχία η συγκόλληση τού μπλοκ, αν κάποιος έχει κάνει κάτι αντίστοιχο.
arahova Τρί Απρ 29, 2025 10:54 am Καλημέρα σε όλους.
antonis1627 Τρί Απρ 29, 2025 7:00 am Καλημέρα σας.
ΣΤΑΥΡΟΣ Δευτ Απρ 28, 2025 7:52 pm Γιορτάζουμε τα 17α γενέθλια μας στην Αγία Μαρίνα στην .
arahova Δευτ Απρ 28, 2025 11:18 am Καλημέρα σε όλους και καλή εβδομάδα.
antonis1627 Δευτ Απρ 28, 2025 6:28 am Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα.
arahova Κυρ Απρ 27, 2025 10:49 am Καλημέρα σε όλους και καλή Κυριακή.
antonis1627 Κυρ Απρ 27, 2025 7:17 am Καλημέρα σας
arahova Σάβ Απρ 26, 2025 9:01 am Καλημέρα σε όλους και καλό Σαββατοκύριακο.
antonis1627 Σάβ Απρ 26, 2025 7:25 am Καλημέρα σας και καλό Σαββατοκύριακο.
antonis1627 Παρ Απρ 25, 2025 1:45 pm Τετάρτη 30-4-2025 πάμε για καφεδάκι στον
arahova Παρ Απρ 25, 2025 8:49 am Καλημέρα σε όλους και καλο Π/Σ/Κ.
antonis1627 Παρ Απρ 25, 2025 6:30 am Καλημέρα σας.
arahova Πέμ Απρ 24, 2025 2:36 pm Καλησπέρα σε όλους.
antonis1627 Πέμ Απρ 24, 2025 6:25 am Καλημέρα σας.
arahova Τετ Απρ 23, 2025 5:39 pm Καλησπέρα σε όλους.
antonis1627 Τετ Απρ 23, 2025 6:46 am Καλημέρα σας.
antonis1627 Τρί Απρ 22, 2025 6:33 am Καλημέρα σας.
Γιώργος Κατσαμάκας Δευτ Απρ 21, 2025 8:55 pm Καλησπέρα και καλή εβδομάδα σε όλες και όλους! Χριστός Ανέστη!
arahova Δευτ Απρ 21, 2025 3:22 pm Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά σε όλους.
antonis1627 Δευτ Απρ 21, 2025 7:46 am Γιορτάζουμε τα 17α γενέθλια μας στην Αγία Μαρίνα στην .
antonis1627 Δευτ Απρ 21, 2025 6:51 am Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα.
makis_V Κυρ Απρ 20, 2025 9:42 am Χρόνια πολλά , Χριστός Ανέστη !
AJAX Chat © 2007 StarTrekGuide ? Updates every 5 Seconds

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 6 επισκέπτες