Δικαίωμα υπαναχώρησης αγορας εξ αποστασεως

Διάφορα χρήσιμα θέματα - άρθρα

Δικαίωμα υπαναχώρησης αγορας εξ αποστασεως

Δημοσίευσηαπό gba » Τρί Σεπ 23, 2025 5:14 pm

Η αφορμη ειναι η αρνηση δυνατοτητας επιστροφης του προιοντος, μια εταιριας μεταχειρισμενων ανταλλακτικων,
οταν ρωτησα μεσω τηλεφωνου πληροφοριες για το προιον και αν μπορω να επιστρεψω το προιον σε περιπτωση, που δεν μου κανει.

Λιγο-πολυ, ολοι μας γνωριζουμε το δικαιωμα υπαναχωρησης σε αγορα προιοντος, που αναφερεται και απο τους περισσοτερους πωλητες
και για να μην διαβαζω παλι ολο τον νομο, ανεθεσα στον GPT, να μας κανει μια συνοψη και διορθωστε αν εντοπισετε καποιο λαθος.
Το δικαίωμα υπαναχώρησης σε αγορα, προβλέπεται από τον Ν. 2251/1994 (Προστασία Καταναλωτών) και την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2011/83/ΕΕ.

Βασικά σημεία:
Ο καταναλωτής έχει δικαίωμα, εντός 14 ημερών από την παραλαβή, να υπαναχωρήσει από τη σύμβαση χωρίς καμία αιτιολογία και να ζητήσει επιστροφή χρημάτων.
Ο προμηθευτής υποχρεούται να επιστρέψει όλα τα ποσά (συμπεριλαμβανομένων των εξόδων αποστολής της αρχικής παραγγελίας) εντός 14 ημερών από τη γνωστοποίηση υπαναχώρησης.
Εξαιρέσεις ισχύουν μόνο για συγκεκριμένα προϊόντα (π.χ. σφραγισμένα λογισμικά/υγιεινής που άνοιξαν, εξατομικευμένα προϊόντα κλπ).
Αν η εταιρεία αρνηθεί:
Ο καταναλωτής μπορεί να υποβάλει καταγγελία στη Διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης ή στον Συνήγορο του Καταναλωτή.
Η άρνηση συνιστά παράβαση της νομοθεσίας και επισύρει διοικητικό πρόστιμο.
Πρόστιμα:
Σύμφωνα με το άρθρο 13α Ν.2251/1994 (όπως ισχύει μετά τις τροποποιήσεις):
Για παραβάσεις που σχετίζονται με το δικαίωμα υπαναχώρησης, μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο έως και 500.000 €, ανάλογα με τη σοβαρότητα, την επαναληψιμότητα και τον κύκλο εργασιών της επιχείρησης.
Σε πρακτικό επίπεδο, συνήθως επιβάλλονται πρόστιμα χιλιάδων ευρώ (π.χ. 5.000–20.000 €) για τέτοιες παραβάσεις.
Άρα, η εταιρία που αρνείται επιστροφή εντός 14 ημερών κινδυνεύει με σοβαρό διοικητικό πρόστιμο, ενώ ο καταναλωτής διατηρεί το δικαίωμα να στραφεί και δικαστικά.
Ο νόμος είναι ξεκάθαρος:
Ο καταναλωτής δεν υποχρεούται να αιτιολογήσει την υπαναχώρηση (δεν μου κάνει, άλλαξα γνώμη, δεν ταιριάζει στο αυτοκίνητό μου).
Αν ο πωλητής αποκλείσει εκ των προτέρων το δικαίωμα υπαναχώρησης, τότε εκτίθεται σε διοικητικό πρόστιμο (5.000–20.000 € συνήθως, με δυνατότητα έως 500.000 € σε βαριές περιπτώσεις).
Προσοχή:
Αν η συναλλαγή γίνει τηλεφωνικά ή online, η εταιρία είναι υποχρεωμένη να δεχτεί επιστροφή μέσα σε 14 μέρες.
Αν η αγορα γινει από το μαγαζί, τότε δεν ισχυει , εκτός αν δοθει εγγύηση/υπόσχεση επιστροφής, οπως συμβαινει συνηθως.

Παμε τωρα στο συμβαν:
Εδω και λιγο καιρο ειμαι στην αναζητηση πιθανων λυσεων μπλοκε στο GV μου , εμπρος και πισω. Μετα απο αρκετο ψαξιμο κατεληξα στο αν και εχει αυξημενο κοστος σε συγκριση με αλλες λυσεις. Ομως ειναι αφενος ελληνικο και αφετερου αξιοπιστο προιον.
Μιλησα με τον Μιχαλη στο τηλεφωνο και μου εξηγησε τι επιπλεον θα χρειαστει για το μπροστινο διαφορικο. Στην αναζητηση των επιπλεον βρηκα αυτο , που μαζι με δυο γραναζια επιπλεον, που εχω απο τον δευτερο εφεδρικο πισω αξονα xl7, θα κανουμε δουλεια με το μπλοκε, που μπαινει στα
Οπως ηταν λογικο, πηρα τηλεφωνο τον πωλητη να μαθω το βημα , που δεν αναφερεται στην αγγελια, εξηγωντας του οτι πιθανον και να μην μου κανει.
Με εβαλε να ρωτησω τον μηχανικο, μου ειπε, πιθανοτατα σου κανει, αλλα να σου δωσει και τις βασεις, οτι φαινεται στην εικονα, μην εχει μικροδιαφορες.
Ξαναπαιρνω τον πωλητη και του ειπα οτι μου κανει, οποτε συμφωνησε να μετρησει το βημα
και οτι θα μου στειλει στo VIBER, εικονες απο το εσωτερικο και τι θα περιλαμβανει η αγορα.
Μετα απο μιση ωρα περιπου, με πηρε τηλεφωνο, χωρις να στειλει εικονες στο VIBER, οπως υποσχεθηκε και επιβεβαιωσε το βημα 10/43.
Ημουν ετοιμος να κλεισω την αγορα και τον ρωτησα αν δεχεται επιστροφη στην περιπτωση 1%, που δεν μου κανει και μου απαντησε οτι δεν εχω τετοιο δικαιωμα.
Να αναφερω εδω, οτι καλως ή κακως, του προτεινα να του δωω και 50ευρω, σε περιπτωση επιστροφης και παλι δεν δεχτηκε.
Του απαντησα οτι θα σκεφτω και πριν ολοκληρωθει η συζητηση, μου εκλεισε αγενως το τηλεφωνο.
Οταν εκανα επανακληση δεν απαντησε.
Επιπλεον να αναφερω, οτι στο πρωτο τηλεφωνημα, συμφωνησε να μου πουλησει και αυτο το στα 100 ευρω, αλλα στο τελευταιο τηλεφωνημα υπαναχωρησε με την δικαιολογια οτι πουληθηκε και μου προτεινε .
Η αρνηση της δυνατοτητας επιστροφης των προιοντων, η μη αποστολη των εικονων στο VIBER και η προθεση του να μου πουλησει αλλο καλλυμα,
με εκαναν επιφυλακτικο και να πω οτι θα σκεφτω.
Δεν γνωριζω αν στο τηλεφωνο, ηταν ο ιδιοκτητης ή καποιος υπαλληλος, οποτε ενημέρωσα για τα παραπανω στο mail της εταιριας, αφενος για να γνωριζουν και τον νομο και μην βρεθουν προ εκπληξεως υψηλου προστιμου, σε περιπτωση , που καποιος τους καταγγειλει και αφετερου για να εχουν την δυνατοτητα της απαντησης, ειτε αμεσα έιτε εμμεσα στελνοντας την σε μενα , να την κοινοποιησω.
Άβαταρ μέλους
gba
4x4 Grand member
4x4 Grand member

Λάστιχα: Falken Wildpeak A/T3WA XL
Διάσταση ελαστικών: 235/70 R16
Suspension: Black Raptor 3"
cb: Όχι
Εργάτης: Όχι
Name: Γιώργος

Re: Δικαίωμα υπαναχώρησης αγορας εξ αποστασεως

Δημοσίευσηαπό gba » Πέμ Σεπ 25, 2025 10:34 am

Κοινοποιω την απαντηση απο το club4x4 Ανταλλακτικα
Κ Μ....., όπως προηγήθηκε του τηλεφωνήματος σας ρωτήσαμε αν είσαι σίγουρος ότι σας κάνει το συγκεκριμένο ανταλλακτικό απαντήσατε ναι,δεν είπαμε όχι στην επιστροφή αν έχει κάποιο ελάττωμα το ανταλλακτικό αλλά εάν δεν σας ταιριάζει,αν θελεται ελάτε από τον χώρο μας και εξετάστε το εάν σας κάνει κανένα πρόβλημα όχι όμως να στέλνουμε ανταλλακτικα για Πειραματικούς λόγους!!
Άβαταρ μέλους
gba
4x4 Grand member
4x4 Grand member

Λάστιχα: Falken Wildpeak A/T3WA XL
Διάσταση ελαστικών: 235/70 R16
Suspension: Black Raptor 3"
cb: Όχι
Εργάτης: Όχι
Name: Γιώργος

Επιστροφή στο Χρήσιμα θέματα

arahova Τρί Αύγ 11, 2026 9:12 am Καλημέρα σε όλους.
antonis1627 Τρί Αύγ 11, 2026 5:25 am Καλημέρα σας.
arahova Δευτ Αύγ 10, 2026 8:24 am Καλημέρα σε όλους και καλή εβδομάδα.
antonis1627 Δευτ Αύγ 10, 2026 6:06 am Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα.
KonKalamata Δευτ Αύγ 10, 2026 4:47 am Καλημέρα και καλή εβδομάδα!
arahova Κυρ Αύγ 09, 2026 8:33 am Καλημέρα σε όλους.
antonis1627 Κυρ Αύγ 09, 2026 6:05 am Καλημέρα σας
gi@nn@kis Κυρ Αύγ 09, 2026 3:48 am Καλημέρα σας!!!
arahova Σάβ Αύγ 08, 2026 6:05 am Καλημέρα σε όλους και καλό Σαββατοκύριακο.
KonKalamata Σάβ Αύγ 08, 2026 5:02 am Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο!
antonis1627 Σάβ Αύγ 08, 2026 4:45 am Καλημέρα σας και καλό Σαββατοκύριακο.
arahova Παρ Αύγ 07, 2026 7:32 am Καλημέρα σε όλους και καλό Π/Σ/Κ.
antonis1627 Παρ Αύγ 07, 2026 5:23 am Καλημέρα σας.
arahova Πέμ Αύγ 06, 2026 8:03 am Καλημέρα σε όλους.
gi@nn@kis Πέμ Αύγ 06, 2026 7:10 am good morning !!!
antonis1627 Πέμ Αύγ 06, 2026 5:27 am Καλημέρα σας.
ΤΟΝΥ7 Τετ Αύγ 05, 2026 10:14 am Καλημέρα σε όλους!
gi@nn@kis Τετ Αύγ 05, 2026 8:01 am καλημερα !! :)
arahova Τετ Αύγ 05, 2026 7:53 am Καλημέρα σε όλους.
antonis1627 Τετ Αύγ 05, 2026 6:36 am Καλημέρα σας.
arahova Τρί Αύγ 04, 2026 7:08 am Καλημέρα σε όλους.
arahova Δευτ Αύγ 03, 2026 8:04 am Καλημέρα σε όλους.
antonis1627 Δευτ Αύγ 03, 2026 5:15 am Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα.
KonKalamata Δευτ Αύγ 03, 2026 4:10 am Καλημέρα και καλή εβδομάδα!
antonis1627 Κυρ Αύγ 02, 2026 5:28 am Καλημέρα σας.
AJAX Chat © 2007 StarTrekGuide ? Updates every 5 Seconds

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 6 επισκέπτες