Δεν ξέρω αν έχει τύχει και σε άλλους εδώ μέσα, αλλά εμείς (και λέω “εμείς” γιατί σε αυτή την τρέλα είμαστε τουλάχιστον δύο) έχουμε ένα συγκεκριμένο σκάλωμα... με τα λάδια.
Η αλήθεια είναι πως αυτό το μικρόβιο το είχαμε πάντα – σε κάθε αμάξι που περάσαμε, το θέμα “ποια λάδια να βάλουμε” ήταν σχεδόν τελετουργικό. Όχι απλώς πρακτικό. Ψάξιμο, συγκρίσεις, πίνακες, δοκιμές. Όμως από τη μέρα που είχα διαβάσει ένα παλιό ποστ εδώ μέσα – που ανέφερε αλλαγές στα 7.500 χιλιόμετρα, και κάποιοι άλλοι απαντούσαν ότι τα αλλάζουν στα 5.000 γιατί “τσιμπάνε” – η αναζήτηση ξαφνικά έγινε ακόμα πιο σοβαρή.
Το NGV το χρησιμοποιούμε κυρίως για ταξίδια και εξορμήσεις, οπότε θέλουμε να το προσέχουμε όσο περισσότερο μπορούμε. Και έτσι βρεθήκαμε να μιλάμε για Motul, Mobil 1, Bardahl, Liqui Moly, Castrol και ό,τι άλλο κυκλοφορεί εκεί έξω – με τις εκατοντάδες διαφορετικές εκδοχές, πιστοποιήσεις, NOACK, HTHS και πάει λέγοντας.
Το πρόβλημα – ή το ενδιαφέρον – είναι ότι για κάθε κωδικό που βρίσκεις, υπάρχει κάποιος που τον αποθεώνει και κάποιος άλλος που θα σου πει “μακριά”. Και κάπως έτσι, ξεκινάει ο κύκλος της αμφιβολίας, της σύγκρισης και… της πίστας F1 που λέγεται Λαδοψαχούλεμα.
Και να πω την αλήθεια; Μου αρέσει αυτό το σκάλωμα. Νιώθω ότι το αυτοκίνητο είναι ζωντανός οργανισμός, όχι απλά “βάλε-και-φύγαμε”. Απλώς… καμιά φορά αναρωτιέμαι αν υπάρχει θεραπεία. Ή αν πρέπει να το αποδεχτούμε σαν κομμάτι της οδηγικής μας κουλτούρας.
Για την ιστορία, αυτή την περίοδο δοκιμάζω τα Red Line, και είμαι πολύ περίεργος να δω πώς θα μου φανεί στη χρήση και στη μακροχρόνια συμπεριφορά. Αν έχει κάποιος εμπειρία, θα χαρώ πολύ να διαβάσω εντυπώσεις.
Οπότε ρωτάω κι εσάς:
Τι λάδι έχετε καταλήξει να βάζετε;
Πόσο συχνά κάνετε αλλαγές;
Είστε στο "μία φορά τον χρόνο κι ό,τι γίνει", στο “κάθε 5.000”, ή στο “κάθε βδομάδα το μυρίζω και αποφασίζω”;
Έχετε δοκιμάσει και παρατηρήσει διαφορές ή είναι περισσότερο θέμα εμπιστοσύνης;
Ανυπομονώ να διαβάσω γνώμες, ιστορίες, τρέλες, και – γιατί όχι – ίσως να καταλήξουμε κάπου. Ή να συνεχίσουμε να ψάχνουμε με χαμόγελο και πίστη στη μαύρη μαγεία του λιπαντικού.
Καλά χιλιόμετρα σε όλους και... πάντα με καθαρό κάρτερ