Απόσταση ακινητοποίησης του αυτοκινήτου
Οι παράγοντες που εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία είναι πολλοί:
• Πρωταρχικό ρόλο παίζει ο εξοπλισμός του αυτοκινήτου. Tα οχήματα με 4 δισκόφρενα, για παράδειγμα, έχουν καλύτερες ικανότητες στο φρενάρισμα.
• Το ABS είναι υποχρεωτικό εδώ και αρκετό καιρό σε όλα τα αυτοκίνητα. Είναι σημαντικό να συνεργάζεται σωστά με άλλα ηλεκτρονικά συστήματα, όπως το EBD (σύστημα ηλεκτρονικής κατανομής πέδησης).
• Το βάρος του αυτοκινήτου. Όσο βαρύτερο είναι, τόσο μεγαλύτερες δυνάμεις ασκούνται στα φρένα.
• Η κατάσταση των ελαστικών. Τα ελαστικά σηκώνουν το βάρος του αυτοκινήτου και πρακτικά απορροφούν τις δυνάμεις που ασκούνται κατά το φρενάρισμα. Αν δεν είναι σε καλή κατάσταση, επηρεάζουν αρνητικά τη διαδικασία.
• Η κατάσταση του οδοστρώματος. Όπως προείπαμε, άσφαλτος με μειωμένη πρόσφυση μπορεί να δημιουργήσει αρκετά προβλήματα.
Φρενάρω και κάτω έχει πάγο;Σε αυτή την περίπτωση, απλά δεν πρέπει να φρενάρετε απότομα. Η άμεση απώλεια πρόσφυσης που θα δημιουργηθεί, θα προκαλέσει το μπλοκάρισμα των τροχών, με συνέπειες μάλλον άσχημες. Ένα καλός τρόπος είναι, ν' αφήσετε το γκάζι και να επιβραδύνετε κατεβάζοντας ταχύτητα.
Αν φρενάρω και κάτω έχει "γλίτσα";Αν φρενάρετε σε βρεγμένο οδόστρωμα, είναι πολύ πιθανό να παρουσιαστεί απώλεια πρόσφυσης. Όταν διαπιστώσετε κάτι τέτοιο, η πρώτη κίνηση είναι να αφήσετε για λίγο τα φρένα, ώστε ν' ανακτήσετε τον έλεγχο του οχήματος. Αν έχετε απόσταση, μπορείτε να επανέλθετε στα φρένα.
Αν χρειαστεί να φρενάρω πάνω σε στροφή;Το φρενάρισμα στη στροφή προκαλεί μετατόπιση του φορτίου, με κίνδυνο να χάσετε τον έλεγχο. Αν η λειτουργία του ABS δε βοηθάει την κατάσταση, μία καλή λύση είναι, ν' αφήνετε και να πατάτε το φρένο επαναλαμβανόμενα.
Επιβράδυνση έκτακτης ανάγκης!!!
Αρκετές είναι οι φορές που χρειάζεται να πραγματοποιήσουμε ένα φρενάρισμα άμεσης ανάγκης, ώστε να αποφύγουμε τη σύγκρουση με κάποιο άλλο όχημα. Πάνω στον πανικό όμως, είναι σωστές οι αντιδράσεις μας, ώστε αυτό το φρενάρισμα να είναι όσο πιο αποτελεσματικό γίνεται; Ας δούμε κάποιους τρόπους, ώστε να το επιτύχουμε.
• Πατήστε χωρίς κανέναν ενδοιασμό το πεντάλ του φρένου.
• Αποφύγετε να μπλοκάρετε τους τροχούς. Με αυτή την κίνηση οι τροχοί γλιστράνε στο οδόστρωμα, με αποτέλεσμα η απόσταση φρεναρίσματος να μεγαλώνει. Επίσης, ακόμα ένα μειονέκτημα είναι ότι όταν είναι οι τροχοί μπλοκαρισμένοι, δε δίνεται στον οδηγό η δυνατότητα να αλλάξει κατεύθυνση, ώστε να αποφύγει το άλλο όχημα που κινδυνεύει να συγκρουστεί. Αν όμως, το όχημά σας διαθέτει σύστημα αντιμπλοκαρίσματος των τροχών (ABS), τότε δε χρειάζεται να ασχοληθείτε με το μπλοκάρισμα των τροχών. Απλά πατήστε δυνατά το πεντάλ του φρένου και αποσυμπλέξτε την ταχύτητα στο κιβώτιο μέσω του συμπλέκτη, διότι η δύναμη του κινητήρα επιδρά αρνητικά όσον αφορά στην κατανομή του φρεναρίσματος στους τέσσερις τροχούς.
• Κατευθύνετε τη ματιά σας στο σημείο που θέλετε να κατευθυνθείτε και όχι στο όχημα, με το οποίο πιθανό να συγκρουστείτε. Η πορεία ενός οχήματος ακολουθεί συνήθως την κατεύθυνση της ματιάς του οδηγού.
Προσπαθούμε πάντοτε να παραμείνουμε ψύχραιμοι, ώστε να έχουμε ένα αποτελεσματικό φρενάρισμα.
Σε περίπτωση βλάβης του συστήματος πέδησης
Αυτή η περίπτωση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, αλλά συμβαίνει σπάνια σε κάποιο σωστά συντηρημένο όχημα. Ας δούμε πώς πρέπει να ενεργήσετε, αν κάποια στιγμή βρεθείτε σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση.
• Κατεβάστε όσο το δυνατόν τη μικρότερη ταχύτητα στο κιβώτιο, ώστε να χρησιμοποιήσετε το φρενάρισμα που θα δημιουργήσει ο κινητήρας. Στη συνέχεια χρησιμοποιείστε το χειρόφρενο, πατώντας όμως συνεχώς το μπουτόν απασφάλισης, κάνοντας αλλεπάλληλες έλξεις. Το σύστημα του χειρόφρενου είναι ανεξάρτητο από το υδραυλικό σύστημα των φρένων και επενεργεί μόνο στους πίσω τροχούς, οπότε απαιτεί προσοχή στο τράβηγμά του.
• Ψάξτε αν βρίσκεται κάποιος ελεύθερος χώρος προς την κατεύθυνση που πηγαίνετε, ώστε να ακινητοποιήσετε το όχημά σας με ασφάλεια. Αν η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη, αποφύγετε με κάθε τρόπο τη μετωπική σύγκρουση, κυρίως με κάποιον χρήστη της αντίθετης κατευθύνσεως.
• Τέλος, συνεχίστε να ασκείτε αλλεπάλληλες πιέσεις στο πεντάλ του φρένου. Ο αέρας που μπορεί να υπάρχει στο κύκλωμα, μπορεί να σας αποδώσει στιγμιαία αποδοτικό φρενάρισμα, ώστε να σταματήσετε.
Η απόσταση, που χρειάζεται κάθε αυτοκίνητο για να ακινητοποιηθεί, καθορίζεται τόσο από το βάρος του, όσο και από τον τύπο των φρένων που χρησιμοποιούνται (δίσκοι, αεριζόμενοι δίσκοι, ταμπούρα.). Βεβαίως, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, όπως είναι η ταχύτητα του οχήματος, ο τύπος του οδοστρώματος, αλλά και η κατάσταση των ελαστικών.
ABS
Το σύστημα αντιμπλοκαρίσματος των τροχών (ABS) εφοδιάζει πλέον όλα τα αυτοκίνητα παραγωγής. Το εν λόγω σύστημα μας δίνει περισσότερες πιθανότητες να ξεφύγουμε από μία δύσκολη κατάσταση (π.χ. πραγματοποιώντας έναν ελιγμό), χωρίς ωστόσο να μας εξασφαλίζει το γεγονός ότι, θα φρενάρουμε πάντα στο σημείο που θέλουμε. Συχνά, παρατηρείται το φαινόμενο της άμεσης εμπλοκής του ABS, με αποτέλεσμα η απόσταση ακινητοποίησης να αυξάνεται. Αυτό συμβαίνει, όταν η κατάσταση του δρόμου είναι κακή (λακκούβες, περιορισμένη πρόσφυση), οπότε ο οδηγός πρέπει να ενεργήσει άμεσα, αφήνοντας και ξαναπιέζοντας με σταδιακή ένταση το μεσαίο πεντάλ.
Κατάσταση οδοστρώματος
Οι κακές καιρικές συνθήκες (π.χ. βροχή, χιόνι) επηρεάζουν σημαντικά την απόσταση φρεναρίσματος. Στο βρεγμένο δρόμο, ο οδηγός πρέπει να είναι επιφυλακτικός με τη χρήση των φρένων και να γνωρίζει πως, ο απαιτούμενος χρόνος, για την ακινητοποίηση του οχήματος, διπλασιάζεται. Στον πάγο δε, απαιτείται ακόμη μεγαλύτερη προσοχή και η διαδικασία του φρεναρίσματος να γίνεται με τον κινητήρα (κατέβασμα ταχύτητας).
Κατάσταση οχήματος
Για την επίτευξη σωστού φρεναρίσματος, τα ελαστικά του αυτοκινήτου πρέπει να έχουν τις σωστές πιέσεις αέρα και να βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Τα υγρά φρένων πρέπει και εκείνα να ελέγχονται συχνά, ενώ, αν παρατηρηθεί κάποια χαλαρότητα κατά την πίεση του μεσαίου πεντάλ, καλό είναι να ελεγχθούν άμεσα και τα υγρά, αλλά και η κατάσταση των υλικών τριβής.
Σώας τας φρένας
Για την επίτευξη σωστού φρεναρίσματος τα ελαστικά του αυτοκινήτου πρέπει να έχουν τις σωστές πιέσεις αέρα -όπως εκείνες καθορίζονται από τον κατασκευαστή- αλλά και να βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Τα υγρά φρένων πρέπει και εκείνα να ελέγχονται συχνά ενώ αν παρατηρηθεί κάποια χαλαρότητα κατά την πίεση του μεσαίου πεντάλ καλό είναι να ελεγχθούν άμεσα και τα υγρά αλλά και η κατάσταση των υλικών τριβής.
Top Tips για το φρενάρισμα
• Μη λυπάστε τους δίσκους και τα τακάκια. Πιέστε δυνατά το πεντάλ, όταν χρειάζεται.
• Αν ενεργοποιηθεί το ABS κατά το βίαιο φρενάρισμα, επιμείνετε στο πεντάλ και διαγράψτε τη στροφή, ή αποφύγετε το εμπόδιο -όπως θα κάνατε κανονικά.
• Αν "μείνετε" από φρένα, αφήστε και ξανά πιέστε πιο δυνατά το πεντάλ. Η υπερθέρμανση οφείλεται στη σκληρή χρήση.
• Ελέγχετε τακτικά τα υγρά φρένων σας.
• Προσαρμόστε την ταχύτητά σας. ώστε να σας "παίρνει" να φρενάρετε έντονα αν χρειαστεί.
• Μην "τσαρουχώνετε" το φρένο όταν στρίβετε.