Η Νέδα.Το μοναδικό θηλυκό ποτάμι της Ελλάδας.

Εδώ λέμε ότι μας κατέβει και δεν έχει θέση αλλού

Η Νέδα.Το μοναδικό θηλυκό ποτάμι της Ελλάδας.

Δημοσίευσηαπό ------ » Πέμ Αύγ 26, 2010 11:19 am

Η Νέδα είναι το μοναδικό θηλυκό ποτάμι της Ελλάδας και αποτελεί το φυσικό όριο των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας. Πηγάζει από το όρος Λύκαιο, ανάμεσα στα χωριά Κακαλέτρι και Πέτρα στα ορεινά της Μεσσηνίας, πολύ κοντά στην Ανδρίτσαινα. Τα νερά της, ύστερα από 32 χιλιόμετρα φυσικής ομορφιάς, συναντούν το Ιόνιο στη θέση Ελαία, λίγο έξω από την Κυπαρισσία.



Σύμφωνα με το μύθο, όταν η Ρέα γέννησε το Δία, τον έδωσε στη νύμφη Νέδα, θεότητα των νερών, για να τον προστατέψει από τον άνδρα της Κρόνο. Εκείνη θήλασε το βρέφος μαζί με τις νύμφες Θεισόα και Αγνώ, το έλουσε και το έπλυνε στο κεφαλάρι στο Λύκαιο, που αργότερα έγινε το θρυλικό ποτάμι που πήρε το όνομά της. Επίσης, σύμφωνα με η μυθολογία, με τη Νέδα συνδέονται η Δήμητρα, η Περσεφόνη και ο Πλούτωνας. (Σήμερα, στα μικρά χωριουδάκια της περιοχής βλέπουμε τα ονόματα αυτά.)



Ο Παυσανίας το 2ο αι. μ.Χ. περιέγραψε το ναό της Δήμητρας στις όχθες της Νέδας, ενώ, όπως υποστήριζε, η Νέδα ήταν η πρώτη σε «μαιάνδρους» μετά τον Μαίανδρο ποταμό. Σημαντικοί είναι και οι αρχαιολογικοί χώροι που υπάρχουν εκεί. Κοντά στις πηγές βρίσκεται ο Επικούρειος Απόλλων, δημιούργημα του Ικτίνου, που κατασκευάστηκε την ίδια εποχή με τον Παρθενώνα, καθώς και ο ναός του Πανός. Στην κορυφή του Λυκαίου, λατρεύονταν ο Δίας, ενώ εκεί βρίσκεται και η Λυκόσουρα, την οποία ο Ησίοδος θεωρούσε «την πρώτη πόλη της ανθρωπότητας». Στα χωριά Βάστα και Άνω Μέλπεια βρίσκεται η Αγία Θεοδώρα, το πανέμορφο και ξακουστό ξωκλήσι με τα 17 δένδρα στη σκέπη της.



Την περιοχή κατοίκησαν οι Πελασγοί. Αναφέρεται ο βασιλιάς των Πελασγών ο Λυκάων ως ο ιδρυτής της αρχαίας Λυκόσουρας, και ο πατέρας του Φίγαλου ως ο ιδρυτής της αρχαίας Φιγαλείας. Οι Φιγαλείς στην περιοχή τους έκτισαν με τον Ικτίνο (τον αρχιτέκτονα του Παρθενώνα), τον περίφημο ναό του Επικούριου Απόλλωνα, ο οποίος τους βοήθησε να ανακτήσουν την πόλη τους από τους Σπαρτιάτες.Οι θρύλοι και οι παραδόσεις ήθελαν τους νέους του γειτονικού βασιλείου της Φιγαλείας να λούζονται στα νερά της Νέδας για ν’ αποκτήσουν δύναμη, ενώ η Ιστορία αναφέρει ότι οι Φιγαλιείς είχαν τέτοια δύναμη, ώστε έστειλαν καράβια στον Τρωικό πόλεμο.



Το φαράγγι της Νέδας, το οποίο διασχίζει κι ο ομώνυμος ποταμός, αποτελεί μια σπάνια και συνάμα ανεξερεύνητη μέχρι πρόσφατα γωνιά της Ελληνικής φύσης. Οι συνεχείς εναλλαγές του τοπίου, η πλούσια βλάστηση, οι τεράστιες ποταμίσιες πέτρες μέσα στα ανοιχτοπράσινα νερά κι οι επιβλητικοί βράχοι, κάνουν το πέρασμά της αληθινή πρόκληση, αλλά και απόλαυση για τον επισκέπτη Το φαράγγι γίνεται προσπελάσιμο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ενώ την ομορφιά του τοπίου συνθέτουν ελαιώνες, συκιές, πλατάνια, αγριοβελανιδιές και πουρνάρια. Σε διάφορα σημεία της πορείας υπάρχουν συνολικά τρεις καταρράκτες που καταλήγουν σε μικρές κολυμπήθρες. Σε μια πλαγιά βρίσκεται το εκκλησάκι της Παναγιάς και λίγο πιο πάνω η εσοχή, όπου σύμφωνα με την παράδοση βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα. Λίγο πιο κάτω βρίσκεται το Στόμιο (λίγα χιλιόμετρα ανατολικά από το Στόμιο βρίσκεται η Φιγαλεία) μια μεγάλη σπηλιά μοναδικής ομορφιάς, απ' όπου περνούν τα νερά του ποταμού, μέχρι να καταλήξουν στον παραπόταμο Πάμισσο, στην περιοχή Λεμονιά. Η σήραγγα του Στομίου έχει δυο επίπεδα, εκείνο που βρίσκεται στο ύψος της κοίτης και ένα άλλο, πιο ψηλά, που φαντάζει σαν υπερώο, όπου βρισκόταν η παλιά κοίτη, ενώ έχει τη μορφή σπηλαίου με χαμηλή θερμοκρασία εξαιτίας των νερών των πηγών που τρέχουν από τον ουρανό της σήραγγας και αποτελεί κατοικητήριο χιλιάδων αγριοπερίστερων και νυχτερίδων. Πριν την είσοδο του Στομίου και σε απόσταση 150μ. από την κοίτη της Νέδας, γκρεμίζονται τ' αφρισμένα νερά του περίφημου καταρράκτη της Φιγαλίας ύψους 50 μ., που ξεπροβάλλει από ένα εντυπωσιακό φαράγγι το οποίο ορίζεται από θεόρατους σαν κρεμαστούς βράχους, που λογχίζουν αγέρωχα τον ουρανό. Δεξιά και αριστερά υψώνονται κατάφυτοι λόφοι και βουνά παραφυάδες του Λυκείου, των Νομίων και του Κωτίλου, ενώ 30 περίπου πηγές και κεφαλάρια αναβλύζουν και εμπλουτίζουν το ποτάμι με κρυστάλλινα νερά, δίνοντας, παλαιότερα, κίνηση σε αρκετούς νερόμυλους, που βρίσκονται ακόμη και σήμερα ερειπωμένοι στις όχθες της Νέδας. Το βάδισμα στην κοίτη είναι επώδυνο και επικίνδυνο από την ολισθηρότητα των βρύων πάνω στις πέτρες, το εκτεταμένο πυκνό σύδεντρο και την έλλειψη μονοπατιού, ενώ σε αρκετά σημεία είναι αναγκαία και η κολύμβηση αφού στο ποτάμι έχουν σχηματιστεί βαθιές λίμνες.



Ο πεζοπόρος έχει τη δυνατότητα να επιλέξει δύο βασικές διαδρομές συγκλονιστικού φυσικού κάλλους. Η πρώτη πρόσβαση είναι από την παραλιακή εθνική οδό Πύργου - Κυπαρισσίας. Στο Θολό στρίβουμε ανατολικά προς Λέπρεο και Νέα Φιγαλεία. Στα 7,5 χμ φάνουμε στο Λέπρεο και από κει σε άλλα 6 χμ στη Νέα Φιγαλεία. Κατόπιν περνάμε στα Πετράλωνα και σε απότομη πλαγιά όπου φαίνεται από ψηλά η κοιλάδα της Νέδας. Συνεχίζουμε στα Περιβόλια, και δεξιά στη Φιγαλεία. (Από κεί μπορεί να επισκεφθεί κανείς τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Φιγαλείας.) Από τα Περιβόλια δυτικά προς το Δραγώγι και μετά βρισκόμαστε μπροστά από τον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα. Συνεχίζουμε βόρεια και φθάνουμε στο κρυμμένο χωριό Σκληρού όπου υπάρχει μικρός ξενώνας, και η όμορφη πέτρινη εκκλησία του Αγ. Γεωργίου. Συνεχίζουμε ανατολικά για τον Άγιο Σώστη με την δροσερή πλατεία του Άγ. Γιάννη όπου γίνεται μεγάλο πανηγύρι στις 29 Αυγούστου. Επιστρέφουμε στον κεντρικό δρόμο και κινούμαστε δυτικά προς το χωριό Αμπελιώνα με τις καστανιές και τα πολλά νερά. Μετά το χωριό στρίβουμε αριστερά πρός το χωριό Νέδα ή δεξιά προς το χωριό Πέτρα που είναι στην καρδιά της Νέδας. Βαδίζοντας από την πλευρά της Ηλείας παράλληλα με το ποτάμι και ύστερα από 1 ½ περίπου ώρα διαδρομής μέσα σε ένα άγριο πευκοδάσος φτάνει στα νερά του Ιονίου, στη θέση Πρασιδάκι. Η άλλη πρόσβαση είναι από τον κεντρικό δρόμο Καλαμάτας - Κυπαρισσίας. Έξοδος στο Δώριο και ακολουθούμε την διαδρομή στα χωριά της Άνω Μεσσηνίας Ψάρι, Σύριζο, Στάσιμο, Κακαλέτρι, Νέδα. Αντίστοιχα από την πλευρά της Μεσσηνίας καταλήγει στην Ελαία, αφού περάσει από τα χωριά Καρυές και Φόνισσα.

Κάθε χρόνο τον Αύγουστο, τοπικοί φορείς και φυσιολατρικοί όμιλοι οργανώνουν διήμερη πεζοπορία στην κοίτη της Νέδας. Ξεκινούν από τις πηγές της, στην Πέτρα, συνεχίζουν στο Κακαλέτρι και τη Μαρίνα, φτάνουν στα Πλατάνια και από εκεί στο Στόμιο, αφού περάσουν από τη χαράδρα της Φιγαλίας και ολοκληρώσουν την πεζοπορία φτάνοντας στις εκβολές, μετά από διαδρομή 15 χλμ.



Μαγιό, αθλητικά παπούτσια απαραίτητα, και ... καλή διάσχιση !!!





Δείτε Φωτογραφίες από τη Νέδα http://www.zourtsa.gr/NedaFoto.html
------
 

Re: Η Νέδα.Το μοναδικό θυληκό ποτάμι της Ελλάδας.

Δημοσίευσηαπό kaliakouda » Πέμ Αύγ 26, 2010 11:47 am

Ωραίο το θέμα σου Τάκη, αλλά κοιτώντας αρχικά τον τίτλο νόμιζα ότι είχες πεταχτεί μέχρι κάτω και μας επιφύλασσες έκπληξη :!: :)
Φωτιά και Καρκίνο στους Εμπρηστές!!!

http://www.youtube.com/user/kaliakoud

http://www.youtube.com/user/kaliakouda1400
Άβαταρ μέλους
kaliakouda
Founding Member
Founding Member
 
Δημοσιεύσεις: 32406
Εγγραφή: Τετ Απρ 23, 2008 4:17 pm
Τοποθεσία: Ο Θεός αγαπάει όσους ταξιδεύουν!!
Λάστιχα: Malatesta Κobra
Διάσταση ελαστικών: -
Suspension: Rocky Road+1
cb: Ναι
Aka: Αμετανόητος Μοτοσυκλετιστής!
Name: Γιώργος

Re: Η Νέδα.Το μοναδικό θυληκό ποτάμι της Ελλάδας.

Δημοσίευσηαπό ------ » Πέμ Αύγ 26, 2010 12:03 pm

kaliakouda έγραψε:Ωραίο το θέμα σου Τάκη, αλλά κοιτώντας αρχικά τον τίτλο νόμιζα ότι είχες πεταχτεί μέχρι κάτω και μας επιφύλασσες έκπληξη :!: :)

Ειχα παει παλαιοτερα στους καταρακτες της Νεδας,μιας και η καταγωγη μου ειναι απο το Δωριο(μια απο τις εισοδους για την Νεδα).Πραγματικα αξιζει τον κοπο γι'αυτο τουπεροχο μερος με την παρθενια ομορφια και τ΄απιστευτα νερα.
------
 

Re: Η Νέδα.Το μοναδικό θυληκό ποτάμι της Ελλάδας.

Δημοσίευσηαπό vitaroulas » Πέμ Αύγ 26, 2010 12:19 pm

Είχα πάει πριν κάνουμε τον πιτσιρικά και θα ήθελα να ξαναπάω 8-)
vitaroulas
Vitaraclub Platinum Member
Vitaraclub Platinum Member
 
Δημοσιεύσεις: 4102
Εγγραφή: Σάβ Ιαν 17, 2009 4:37 pm
Τοποθεσία: Μαρούσι
Λάστιχα: Univergoma Hamada
Suspension: Mad,Kyb,αποστάτες
cb: Ναι
Aka: damino
Name: Δαμιανός

Re: Η Νέδα.Το μοναδικό θυληκό ποτάμι της Ελλάδας.

Δημοσίευσηαπό MAVERICK » Πέμ Αύγ 26, 2010 3:20 pm

Το έχω διασχίσει canyoning πάμπολες φορές αφού παλαιότερα δούλεψα σε εταιρία εναλλακτικού τουρισμού.Κάναμε την αρχή μετά από τα αρχαία του Επίκουρου Απώλλωνα και φτάναμε μετά τους καταράκτες μέχρι μια τρύπα που όταν είναι φουσκωμένο είναι αδύνατον να συνεχίσεις.
Καταπληκτικό μέρος και φυσικά θα ήθελα να ξαναπάω κάποια στιγμή σε αυτά της τα παγωμένα νερά και να καταλήξω στους καταράκτες για ένα ντούζ :wink:
Μάσα στην Ανδρίτσαινα στην ταβέρνα του Μπασκόζου :whistle:
MAVERICK
 

Re: Η Νέδα.Το μοναδικό θυληκό ποτάμι της Ελλάδας.

Δημοσίευσηαπό chris7gtir » Πέμ Αύγ 26, 2010 3:23 pm

Μια χαρα τακη και ωραια ιδεα για εκδρομουλα :clap: :clap:
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΣΑΝ ΗΡΩΕΣ ΑΛΛΑ ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΣΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ
Άβαταρ μέλους
chris7gtir
Vitaraclub Platinum Member
Vitaraclub Platinum Member
 
Δημοσιεύσεις: 4432
Εγγραφή: Πέμ Μαρ 25, 2010 9:18 am
Τοποθεσία: Ισθμος Κορινθου
Λάστιχα: 215-85-16
Suspension: 5"+2" lift
cb: Όχι
Aka: καναλαρχης ή ψηλος
Name: χρηστος

Re: Η Νέδα.Το μοναδικό θυληκό ποτάμι της Ελλάδας.

Δημοσίευσηαπό MAVERICK » Πέμ Αύγ 26, 2010 3:24 pm

chris7gtir έγραψε:και ωραια ιδεα για εκδρομουλα :clap: :clap:

+1000 :wink:
MAVERICK
 

Re: Η Νέδα.Το μοναδικό θυληκό ποτάμι της Ελλάδας.

Δημοσίευσηαπό chris7gtir » Πέμ Αύγ 26, 2010 3:28 pm

Ναι σπυρο μια χαρα μου ακουγεται
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΣΑΝ ΗΡΩΕΣ ΑΛΛΑ ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΣΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ
Άβαταρ μέλους
chris7gtir
Vitaraclub Platinum Member
Vitaraclub Platinum Member
 
Δημοσιεύσεις: 4432
Εγγραφή: Πέμ Μαρ 25, 2010 9:18 am
Τοποθεσία: Ισθμος Κορινθου
Λάστιχα: 215-85-16
Suspension: 5"+2" lift
cb: Όχι
Aka: καναλαρχης ή ψηλος
Name: χρηστος

Re: Η Νέδα.Το μοναδικό θυληκό ποτάμι της Ελλάδας.

Δημοσίευσηαπό vitaroulas » Πέμ Αύγ 26, 2010 3:40 pm

Ίσα που προλαβαίνουμε :dance:
Άντε οργανωτές μου :whistle:
vitaroulas
Vitaraclub Platinum Member
Vitaraclub Platinum Member
 
Δημοσιεύσεις: 4102
Εγγραφή: Σάβ Ιαν 17, 2009 4:37 pm
Τοποθεσία: Μαρούσι
Λάστιχα: Univergoma Hamada
Suspension: Mad,Kyb,αποστάτες
cb: Ναι
Aka: damino
Name: Δαμιανός

Re: Η Νέδα.Το μοναδικό θυληκό ποτάμι της Ελλάδας.

Δημοσίευσηαπό Mastergunner » Πέμ Αύγ 26, 2010 3:41 pm

Μπράβο Τάκη :clap: :clap: :clap: :clap: :clap:
Κλείσε μέσα σου την Ελλάδα και θα νιώσεις κάθε είδους μεγαλείο

Ένας για Ολους και Όλοι για Έναν (Vitara Club)
Άβαταρ μέλους
Mastergunner
Vitaraclub Platinum Member
Vitaraclub Platinum Member
 
Δημοσιεύσεις: 6870
Εγγραφή: Κυρ Φεβ 21, 2010 11:36 am
Τοποθεσία: Βροντάδος ΧΙΟΣ
Λάστιχα: FULDA TRAMP 4x4
Suspension: Calmini 3''/OΜΕ
cb: Όχι
Name: Γιώργος

Re: Η Νέδα.Το μοναδικό θηλυκό ποτάμι της Ελλάδας.

Δημοσίευσηαπό Γιώργος Αλεξίου » Πέμ Αύγ 26, 2010 4:24 pm

γιασου ρε κοκορικο :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: πολυ καλο
Άβαταρ μέλους
Γιώργος Αλεξίου
4x4 All Terrain member
4x4 All Terrain member
 
Δημοσιεύσεις: 463
Εγγραφή: Σάβ Δεκ 27, 2008 2:08 am
Τοποθεσία: ΛΑΥΡΙΟ
Λάστιχα: Geolandar ΑΤ ΙI
Suspension: King Springs&KYB
cb: Ναι
Name: ΓΙΩΡΓΟΣ

Re: Η Νέδα.Το μοναδικό θηλυκό ποτάμι της Ελλάδας.

Δημοσίευσηαπό daemonhook » Πέμ Αύγ 26, 2010 4:29 pm

Μπραβο ατσαλακωτε...μας εκπλησεις ευχαριστα :clap:
NGV '07 2.0 5D
Άβαταρ μέλους
daemonhook
4x4 Mud Terrain member
4x4 Mud Terrain member
 
Δημοσιεύσεις: 883
Εγγραφή: Σάβ Απρ 26, 2008 9:15 am
Τοποθεσία: Μεταμορφωση
Λάστιχα: Yokohama Geolandar
Suspension: MAD Springs
cb: Ναι
Name: Γιωργος

Re: Η Νέδα.Το μοναδικό θυληκό ποτάμι της Ελλάδας.

Δημοσίευσηαπό manos12-74 » Πέμ Αύγ 26, 2010 5:05 pm

Μάσα στην Ανδρίτσαινα στην ταβέρνα του Μπασκόζου :whistle:[/quote]
πω πω τι ειπες τωρα τη γουρουνοπουλα ηταν αυτη :mrgreen: :mrgreen: μελιιιιι
Αξίζει φίλε μου να ζεις για ένα όνειρο, κι ας είναι η φωτιά του να σε κάψει.
Άβαταρ μέλους
manos12-74
4x4 Trial Race Member
4x4 Trial Race Member
 
Δημοσιεύσεις: 1188
Εγγραφή: Πέμ Νοέμ 26, 2009 2:27 am
Τοποθεσία: αθηνα κηφισια
Λάστιχα: dunlop grandtrek at
Suspension: mad+ kyb+αποστατες
cb: Όχι
Name: Μανος

Re: Η Νέδα.Το μοναδικό θυληκό ποτάμι της Ελλάδας.

Δημοσίευσηαπό ------ » Πέμ Αύγ 26, 2010 5:17 pm

MAVERICK έγραψε:
chris7gtir έγραψε:και ωραια ιδεα για εκδρομουλα :clap: :clap:

+1000 :wink:

:think: :think: :think: :think: :think:
------
 

Re: Η Νέδα.Το μοναδικό θηλυκό ποτάμι της Ελλάδας.

Δημοσίευσηαπό f_tasos » Πέμ Αύγ 26, 2010 5:23 pm

Συμφωνώ Τάκη όπως είπαν και τα παιδιά.... ωραία ιδέα για εκδρομούλα :!: :wink:
Δεν έχουμε ανάγκη από τίποτ άλλο, παρά μονάχα από καθαρή καρδιά.
Άβαταρ μέλους
f_tasos
Vitaraclub Platinum Member
Vitaraclub Platinum Member
 
Δημοσιεύσεις: 8464
Εγγραφή: Τετ Μαρ 11, 2009 9:27 pm
Λάστιχα: A/T GO12-BF M/T KM2
Suspension: MAD
cb: Ναι
Aka: Τhe corruptor..ή The Goura kid
Name: Τάσος

Επόμενο

Επιστροφή στο Γενική συζήτηση

arahova Τετ Ιουν 04, 2025 8:58 am Καλημέρα σε όλους.
antonis1627 Τετ Ιουν 04, 2025 6:45 am Καλημέρα σας.
arahova Τρί Ιουν 03, 2025 11:44 am Καλημέρα σε όλους.
antonis1627 Τρί Ιουν 03, 2025 6:36 am Καλημέρα σας.
arahova Δευτ Ιουν 02, 2025 9:03 am Καλήμερα σε όλους και καλή εβδομάδα.
antonis1627 Δευτ Ιουν 02, 2025 6:36 am Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα.
antonis1627 Κυρ Ιουν 01, 2025 6:47 am Καλημέρα σας και καλό μήνα.
arahova Σάβ Μάιος 31, 2025 10:09 am Καλημέρα σε όλους και καλό Σαββατοκύριακο.
antonis1627 Σάβ Μάιος 31, 2025 7:20 am Καλημέρα σας και καλό Σαββατοκύριακο.
antonis1627 Παρ Μάιος 30, 2025 6:29 am Καλημέρα σας.
antonis1627 Πέμ Μάιος 29, 2025 9:41 am Ενημέρωση για την καλοκαιρινή μας κολεξιόν .
antonis1627 Πέμ Μάιος 29, 2025 7:20 am Καλημέρα σας.
antonis1627 Τετ Μάιος 28, 2025 7:00 am Καλημέρα σας.
Σταύρος 4x4 Τετ Μάιος 28, 2025 6:12 am Καλημέρα
arahova Τρί Μάιος 27, 2025 9:15 am Καλημέρα σε όλους.
sumi Τρί Μάιος 27, 2025 7:10 am Καλημέρα
antonis1627 Τρί Μάιος 27, 2025 6:27 am Καλημέρα σας.
antonis1627 Δευτ Μάιος 26, 2025 7:26 pm Τετάρτη 28-5-2025 πάμε για καφεδάκι στο .
arahova Δευτ Μάιος 26, 2025 4:15 pm Καλησπέρα σε όλους και καλή εβδομάδα.
Zoderman Δευτ Μάιος 26, 2025 2:07 pm Καλησπέρα ομάδα. Εχω ένα θέμα με το μοτέρ της τετρακίνησης. Υπάρχει καμία ασφάλεια να τσεκάρω μήπως έχει καεί η τι άλλο μπορεί να φταίει ;
antonis1627 Δευτ Μάιος 26, 2025 6:33 am Η Ομαδική μας για την καλοκαιρινή κολεξιόν ανέβηκε
antonis1627 Δευτ Μάιος 26, 2025 6:32 am Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα.
arahova Κυρ Μάιος 25, 2025 10:28 am Καλημέρα σε όλους και καλή Κυριακή.
antonis1627 Κυρ Μάιος 25, 2025 6:11 am Καλημέρα σας.
arahova Σάβ Μάιος 24, 2025 9:27 am Καλημέρα σε όλους και καλό Σαββατοκύριακο.
AJAX Chat © 2007 StarTrekGuide ? Updates every 5 Seconds

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 204 επισκέπτες