Η πατέντα όμως του φίλου μου του Τόλη του Τσιμόγιαννη δεν είναι μόνο ότι κατάφερε να επαναφέρει αυτό το είδος. Άλλωστε σε όλες τις άλλες χώρες του κόσμου, στα αστικά κέντρα θα δείτε πολλά περισσότερα ποδήλατα από ότι στην Ελλάδα. (Όταν λέω σε ανθρώπους ότι πηγαίνω με το ποδήλατο στην δουλειά όλοι ρωτάνε με γουρλωμένα μάτια "από την Κηφησίας;" σαν να είμαι ο πιο ριψοκίνδυνος κασκαντέρ...) Η καταπληκτική βελτίωση στο όλο θέμα είναι το ηλεκτρικό ποδήλατό του. Δεν είναι εφεύρεσή του προφανώς αλλά είναι ίσως η πιο καλή εκτέλεση της ιδέας που έχω δει ποτέ.
Φανταστείτε λοιπόν ένα κοινό ποδήλατο (ή ακόμα και ένα αναδιπλούμενο) αλλά με ένα μικρό κουτί μπροστά ή πίσω. 4 κιλά όλο κι όλο με τις πιο σύγχρονες μπαταρίες του κόσμου (άρα ελαφριές). Όποτε θέλετε λίγη ώθηση πατάτε τον μικρό μοχλό στο τιμόνι και πάτε με 24 χιλιόμετρα την ώρα! Τόσο απλό. 20-45 χιλιόμετρα αυτονομία, ανάλογα με τις συνθήκες. Καθότι 24 χιλιόμετρα την ώρα είναι πολλά όταν είσαι σε ποδήλατο (εγώ που το δοκίμασα, δεν κατάφερα να το τερματίσω - μου φαινόταν τρελό να πηγαίνω τόσο γρήγορα σε ποδήλατο!) συνήθως θα κάνεις και λίγο πετάλι.
Τα πλεονεκτήματα άπειρα: δεν χρειάζεσαι άδεια. Και νόμιμα. Εξού και τα 24 χιλιόμετρα την ώρα περιορισμός. Όχι σαν κάτι μοτοποδήλατα που είναι τελείως παράνομο να κυκλοφορούν χωρίς άδεια, o Τόλης μελέτησε και την ευρωπαϊκή νομοθεσία στο θέμα πριν το βγάλει στην παραγωγή. Είναι πανάλαφρο. Για ένα παιδί, έναν ηλικιωμένο, μια κυρία χωρίς μπράτσα, ένα μηχανάκι δεν ανεβαίνει σε πεζοδρόμιο. Είναι υπέροχη αίσθηση και σε προτρέπει να κάνεις ποδήλατο όσο θέλεις. Άρα γυμνάζεσαι και όσο θέλεις, ανάλογα με τα κέφια σου εκείνη την ημέρα. Φορτίζεις όποτε θέλεις και όπου βρεις πρίζα, αλλά με την αυτονομία του αυτό μπορεί να είναι και μια φορά την εβδομάδα, ανάλογα με την χρήση. Προσαρμόζεται σε οποιοδήποτε ποδήλατο, δεν χρειάζεται δηλαδή να αγοράσεις καινούργιο. Είναι διακριτικό (ο μηχανισμός μπαίνει μέσα στο κέντρο του τροχού) και κλειδώνει το κουτί με τις μπαταρίες. (Ξεκλειδώνει αν θέλεις να το πάρεις μαζί σου, πχ για να το φορτίσεις στον 3ο που μένεις).
Και το καλύτερο βέβαια; Να το συνδυάσεις με αναδιπλούμενο! Έχω δοκιμάσει τους περισσότερους συνδυασμούς μετακίνησης. Αυτοκίνητο και παρκάρω μόλις δω κίνηση για να ανεβώ στο ποδήλατο. Μετρό και πατίνι. Τα ποδαράκια μου βέβαια. Αλλά το ηλεκτρικό αναδιπλούμενο πρέπει σίγουρα να είναι αυτό με την μεγαλύτερη γκάμα.
Posted on 10/01/2008 19:07:00 by alexanderchalkidis
Permalink | Comments (1) | Post RSS |
Categories: Society | Technology | tips | mobile life | health
Tags: dahon, folding, bike, bicycle, metro, yachting, sailing, space saving
Currently rated 4.7 by 3 people
Currently 4,666667/5 Stars.12345