Με στόχο την μείωση της κατανάλωσης καυσίμων και των εκπομπών ρύπων (αλλά και προς όφελος της αυτονομίας των ηλεκτρικών αυτοκινήτων) αρκετές χώρες της Ευρώπης μελετούν την μείωση των ορίων ταχύτητας. Μπαίνοντας στην επόμενη δεκαετία αναμένεται να αλλάξουν πολλά πράγματα, όπως θα τα επιβάλλει κατά μία έννοια η ηλεκτροκίνηση. Όχι απότομα, αλλά χρόνο με το χρόνο θα εξοικειωνόμαστε όλο και περισσότερο με την συνήθεια «το βάζω στην πρίζα και περιμένω». Ειδικά όταν προς το τέλος της επόμενης δεκαετίας και φτάνοντας προς το 2030, όταν τα ηλεκτρικά θα έχουν γίνει πολλά και αρκετά φτηνότερα. Μέχρι τότε θα δούμε πολλά. Ένα από αυτά είναι οι περισσότερες ζώνες απαγόρευσης στα κέντρα των πόλεων, μία πιθανή αύξηση των τιμών των υγρών καυσίμων ώστε ο καταναλωτής να στραφεί προς τα ηλεκτρικά (κάτι που είχε πει απέξω-απέξω η Μέρκελ), η μείωση των ορίων ταχύτητας κ.α. Ειδικά η μείωση των ορίων ταχύτητας βολεύει αφάνταστα την αυτονομία των ηλεκτρικών. Όσον αφορά τα όρια ταχύτητας (τα οποία αφορούν στην οδική/ οδηγική ασφάλεια) το θέμα έρχεται ξανά στην επικαιρότητα με την είδηση πως η κυβέρνηση της Ολλανδίας θα προχωρήσει στο μέγιστο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας στα 100 χλμ./ώρα (από το ισχύον όριο των 130). Το μέτρο αν εγκριθεί θα εφαρμοστεί από το 2020 (μελετάται η διατήρηση του ισχύοντος ορίου των 130 χλμ./ώρα τις νυχτερινές ώρες όπου η κίνηση είναι περιορισμένη) και έχει ως στόχο την μείωση των εκπομπών ρύπων, κυρίως του NOx. Η σχέση ταχύτητας και ρύπανσης είναι ένα θέμα που απασχολεί πολύ τις κυβερνήσεις, καθώς δεν υπάρχει κάποια ακριβής έρευνα που να επιβεβαιώνει τα αποτελέσματά της. Στην υπόλοιπη Ευρώπη (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα) το συνηθέστερο υψηλότερο όριο είναι τα 130 χλμ./ώρα πλην της Κύπρου που είναι και αυτή στα 100 χλμ./ώρα. Μάλιστα για την χώρα μας έχει πέσει στο τραπέζι από την ΣΕΕΠ (Σύνδεσμος Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών) πρόταση για μείωση του ορίου στα 100 χλμ./ώρα.
Πίνακας ορίων ταχύτητας
Τόσο ως καταναλωτής όσο και ως λάτρης της οδήγησης θα έλεγα πως όλα αυτά είναι μπαρμπούτσαλα και πως ανήκουν σε πολιτικές αντζέντες (π.χ. στην Ολλανδία η κυβέρνηση έχει διάφορες γκρίνιες για καθυστερήσεις έργων κλπ.). Η σχέση ταχύτητας και ρύπανσης είναι ένα θέμα που απασχολεί πολύ τις κυβερνήσεις, καθώς δεν υπάρχει κάποια ακριβής έρευνα που να αποδεικνύει τα αποτελέσματά της. Στην Γερμανία το θέμα έχει τεθεί πολλές φορές για να μπει όριο στις απελευθερωμένες Autobahn. Και εκεί δεν έχει γίνει αποδεκτή η θεωρία της μείωσης των εκπομπών ρύπων μέσα από την μείωση των ορίων ταχύτητας. Έρευνες έχουν δείξει πως παρόλο που δεν υπάρχει όριο σε αρκετά σημεία της Autobahn οι οδηγοί ούτως ή άλλως οδηγούν πιο συντηρητικά και κάτω από τα 130 km/h που ισχύει στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Πάντως, οι κυβερνήσεις και οι promoters της ηλεκτροκίνησης πολύ εύκολα όταν μιλούν για ρύπους αναφέρουν πολύ συχνά τα NOx. Τον πιο επικίνδυνο ρύπο που απειλεί ευθέως την ανθρώπινη υγεία, ωστόσο στα κλειστά αστικά κέντρα και όχι στον αυτοκινητόδρομο. Το σωστό για το οποίο θα έπρεπε να αναφέρουν θα ήταν το CO2 το οποίο αφενός συμβάλει στην κλιματική αλλαγή και αφετέρου η εκπομπή του είναι αναλογικά συνδεδεμένη με την κατανάλωση καυσίμου και για όποιον θέλει με τα όρια ταχύτητας. Αλλά βλέπετε στην εποχή της δαιμονοποίησης του diesel πολύ εύκολα μπορεί κανείς να μιλά για τα NOx και να περνά στοχευμένα μηνύματα και εντυπώσεις… Προσοχή, δεν αποτάσσομαι την ηλεκτροκίνηση και το κάθε τι ωφέλιμο για την προστασία του περιβάλλοντος. Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι θαυμαστό τεχνολογικά, υποστηρίζει πολλούς νέους tech ορίζοντες, είναι το μέλλον, το καλύτερο για το περιβάλλον(;) και αναμφίβολα ως οδηγοί και χρήστες θα το ασπαστούμε με τον καιρό. Ωστόσο, δεν μου αρέσει καθόλου ο βίαιος και απότομος τρόπος προς αυτή την μετάβαση, ούτε και πως με το ζόρι θα πρέπει κανείς να πάρει ένα ηλεκτρικό με ταυτόχρονη αύξηση των τιμών των συμβατικών (μέσω των νέων ορίων για το CO2 που επιβάλλει η ΕΕ) ή τις γενναίες πριμοδοτήσεις (που έμμεσα επιβαρύνουν τον κάθε φορολογούμενο και ευνοούν τον έχοντα να αποκτήσει ένα ακριβό ηλεκτρικό). Αλλά θα μου πείτε πως αλλιώς θα συγκλίνουν οι τιμές ή αν προτιμάτε πως αλλιώς θα μικρύνει το χάσμα ώστε οι κατασκευαστές να πωλούν όλα αυτά τα ηλεκτρικά που θα παράγουν; Μπλέξαμε, το ξέρω…
Διαβαζοντας λοιπον το θεμα μου δημιουργηθηκε μια απορια. Πολυς κοσμος εχει ενα αυτοκινητο για ολες του της δραστηριοτητες,,, βλεπε σκαφος βλεπε τροχοσπιτο /μπαγκαζιερα κλπ κλπ. Ενα ηλεκτρικο αυτοκινητο που θα τραβαει ενα τροχοσπιτο η ενα σκαφος ,,,,,,τι αυτονομια θα εχει;;;;; Αν πουμε οτι τωρα τα ηλεκτροκινητα που ειδα στην εκθεση φτανουν μετα βιας απο Αθηνα Λαρισα,,,,με ενα σκαφος απο πισω μεχρι που θα παει;;; Θα φτασει δλδ ενα ταξιδι απο Αθηνα -Χαλκιδικη με τραβηγμα 4 ατομα και κλιματισμο να γινεται σε 1 μερα,, Οπως και επισης εσεις εδω με τα off ,,,,,,τι off να κανεις με ενα ηλεκτροκινητο;;;
Nick τα κατωτατα ειναι ενα θεμα !! Stelio εχουν ξεκινησει να προωθουν το θεμα με τα χιλια ,,,και υποδομη ακομη τιποτα ,,ανετα θα αγοραζα ενα ηλεκτρικο για μεσα στην πολη ,,αλλα μεχρι εκει ! Κι επειδη ειμαστε εκτος θεματος τα ορια σε πολλες περιπτωσεις με τα καινουργια αυτοκινητα/δρομους ειναι για γελια ,,απο την αλλη οσοι δρομοι δεν εχουν φτιαχθει απλα σπας το αμαξι τα δε προστιμα τσουζουν ,,,γνωστος στα μεσογεια πριν 2 εβδομαδες τον σταματησαν με οριο τα 50 να πηγαινει 70 ,,,διπλωματακι αντε γεια για 2 μηνακια,,,οτι γινεται και στην Αττικη οδο.
Πολύ σωστά λέει ο Νίκος . Κατώτατα όρια πρέπει να βάλουν . Ακόμα δε πιο ενοχλητικό, που το αντιμετωπίζω συνεχώς είναι: η δεξιά λωρίδα ( όχι ΛΕΑ ) να είναι τελειως άδεια, και να πηγαίνουν στην μεσαία,καμαρωτοί με 60 χλμ. Το παράξενο είναι ότι το κάνουν και νέοι άνθρωποι, με καινούργια αυτοκίνητα!!!
Οι ψαράδες ξέρουν ότι η θάλασσα είναι επικίνδυνη και η καταιγίδα τρομερή, αλλά ποτέ δεν έχουν βρεί αυτούς τους κινδύνους αρκετούς για να μείνουν στην στεριά.
Αλλο πιο ωραιο: δεξια λωριδα αδεια..μεσαια και αριστερη δυο αυτοκινητα να κινουνται παραλληλα σχεδον χωρις να προσπερνα ποτε ο αριστερος! Στην Ολλανδια τον αριστερο θα του ερχοταν το μπιλιετακι σπιτι απο καθε καμερα ενα 50-100€ ανα καμερα! Εδω σε περιπτωση ατυχηματος θα πληρωσω εγω που τους περασα απο δεξια!
Πιστεύω ότι το κάνουν ξεκάθαρα για την προώθηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Νομίζω υπάρχει και μια δοκιμή στο youtube δείχνει ένα tesla η i pace δεν θυμάμαι μην λέω ψέματα, στην οποία αποδεικνύεται ότι με τήρηση των ορίων ταχύτητας και οδήγηση κάτω από αυτών, πιάνουν τα χιλιόμετρα αυτονομίας του κατασκευαστή. 400 νομίζω ήταν του κατασκευαστή, με νορμάλ οδήγησης έπεφτε στα 200-250.
Τα 130 μια χαρα ειναι,φανταζομαι θα εχει και διαφορα σημεια "ξεκαπνισματος" αλλα με μετρο βεβαια,οι πολυ γρηγοροι να πηγαινουν στις πιστες. Μην ξεχναμε οτι τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν σημαντικό παράγοντα της θνησιμότητας και της νοσηρότητας του πληθυσμού στην Ελλάδα αλλά και στις περισσότερες χώρες της Ευρωπης. Το μετρο αυτο αποσκοπει βεβαια και σε αλλες κατευθυνσεις οπως προαναφερατε...προσωπικα συμφωνω.