Σε ορισμένες χώρες του κόσμου οδηγούν από την δεξιά πλευρά του δρόμου, ενώ σε άλλες οδηγούν από την αριστερή. Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί γίνεται αυτό; Δεν είναι μια αυθαίρετη επιλογή, αλλά υπήρχαν συγκεκριμένοι λόγοι, που ταξιδεύουν πολύ πίσω στον χρόνο, πολύ πριν ο άνθρωπος εφεύρει το αυτοκίνητο.
Τα πάντα ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια της εποχής της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, με τους Ρωμαίους να κατασκευάζουν τότε το μεγαλύτερο οδικό δίκτυο. Σε αυτούς τους δρόμους κινούνταν μεγάλος όγκος ανθρώπων και ζώων. Υπήρξε λοιπόν η ανάγκη να θεσπιστούν κανόνες που να ρυθμίζουν την κίνηση. Έτσι οι Ρωμαίοι επέλεξαν τα άλογα και τα οχήματα της εποχής, να κινούνται από την αριστερή πλευρά του δρόμου.
Ο κανόνας αυτός συνεχίστηκε και στον μεσαίωνα, κυρίως επειδή οι ταξιδιώτες της εποχής ήταν οπλισμένοι με σπαθιά, με έναν δεξιόχειρα να έχει την θήκη του σπαθιού του στα αριστερά του σώματός του. Έτσι ήταν πάντα “έτοιμος να τραβήξει το σπαθί του” σε περίπτωση που απειλούνταν από κάποιον ληστή.
Η αλλαγή στον κανόνα αυτόν, έγινε στις ΗΠΑ στις αρχές του 18ου αιώνα, όταν οι εμπορικές αλλά και οι επιβατικές άμαξες ήταν μεγάλες σε μέγεθος και κινούνταν με πολλά άλογα. Ο αμαξάς για να μπορεί να έχει τον καλύτερο έλεγχο των αλόγων, καθόταν συνήθως στο τελευταίο αριστερά άλογο, προκειμένου να μπορεί να χειρίζεται το λάσο με το δεξί του χέρι και να καθοδηγεί τα άλογα. Λόγω της θέσης του αυτής, εάν βρισκόταν πίσω από άλλη πιο αργή άμαξα, δεν είχε οπτικό πεδίο για να δει εάν μπορεί να προσπεράσει ή όχι. Έτσι οι Αμερικάνοι αμαξάδες άρχισαν να κινούνται στην δεξιά πλευρά του δρόμου και το 1792, όταν θεσπίστηκαν οι πρώτοι κανόνες οδικής συμπεριφοράς στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, θεσπίστηκε ο νόμος που όριζε τα οχήματα να κινούνται στη δεξιά λωρίδα.
Στην Ευρώπη η αλλαγή έγινε από τον Ναπολέοντα, ο οποίος αποφάσισε τα οχήματα να κινούνται στη δεξιά λωρίδα. Μην ρωτάς γιατί πήρε την απόφαση αυτή. Για τον Ναπολέοντα μιλάμε. Όλοι οι Ευρωπαίοι ακολούθησαν την απόφαση του Ναπολέοντα, εκτός από τους Άγγλους, οι οποίοι δεν υιοθέτησαν την απόφαση του Ναπολέοντα, καθώς οι μεγάλες άμαξες δεν ήταν λειτουργικές στους μικρούς δρόμους της αγγλικής επικράτειας.
Όταν τα Ευρωπαϊκά κράτη ξεκίνησαν να ιδρύουν αποικίες σε όλο τον κόσμο, πήγαν στα μέρη αυτά και τους νόμους τους. Κάπως έτσι στη Κύπρο, στην Ινδία και στην Αυστραλία, χώρες που ήταν κάποτε αποικίες της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, οδηγούν από την αριστερή πλευρά -άρα το τιμόνι βρίσκεται στη δεξιά πλευρά του οχήματος.
Στα χρόνια του Μεσαίωνα, οι καβαλάρηδες κινούνταν στην αριστερή πλευρά του δρόμου για να έχουν το δεξί τους χέρι ελεύθερο, σε περίπτωση που έπρεπε να τραβήξουν το σπαθί τους για να αμυνθούν. Η συνήθεια αυτή έγινε θεσμός το 1300 με απόφαση του Πάπα Βονιφάτιου Η’, που έλεγε ότι όσοι πήγαιναν για προσκύνημα στη Ρώμη, έπρεπε να οδηγούν στην αριστερή πλευρά των δρόμων. Στη Μεγάλη Βρετανία το σύστημα διατηρήθηκε απαράλλαχτο και το 1835 καθιερώθηκε με νόμο. Άρα όλοι οδηγούσαν αριστερά, δηλαδή ανάποδα από ότι σήμερα. Το σύστημα άλλαξε στην Αμερική, με νόμο που ψηφίστηκε το 1792 στην Πενσυλβάνια. Ο λόγος είναι ο εξής: Οι δρόμοι γέμισαν με μεγάλες άμαξες που χωρούσαν με δυσκολία στους στενούς δρόμους. Οι οδηγοί κάθονταν στο πίσω αριστερό άλογο για να μπορούν να μαστιγώνουν τα υπόλοιπα με το δεξί τους χέρι. Αφού οι οδηγοί κάθονταν στα αριστερά, τους συνέφερε να κινούνται στη δεξιά μεριά του δρόμου, για να υπολογίζουν καλύτερα την απόσταση μεταξύ των αμαξών, που έρχονταν από την άλλη κατεύθυνση. Αυτό είναι το σημερινό σύστημα οδήγησης που ισχύει παντού εκτός από την Αγγλία και τις χώρες που ήταν αποικίες της. Στη Γαλλία, όταν ακόμη κυκλοφορούσαν άμαξες, επικράτησε η οδήγηση στα δεξιά αλλά για διαφορετικούς λόγους. Μέχρι τη Γαλλική Επανάσταση του 1789, στην αριστερή μεριά του δρόμου κυκλοφορούσαν οι άμαξες των αριστοκρατών και οι φτωχοί ήταν στην αντίθετη πλευρά. Μετά την επανάσταση, οι ευγενείς και οι πλούσιοι άρχισαν να οδηγούν δεξιά για να μπερδευτούν με τους φτωχούς και να γλυτώσουν από την ισοπεδωτική οργή του λαού εναντίον των αριστοκρατών. Όταν κυκλοφόρησαν τα αυτοκίνητα, επικράτησε σε όλο τον κόσμο η οδήγηση από δεξιά, ώστε να μην υπάρχουν δυσκολίες προσαρμογής. Η Αγγλία δεν άλλαξε για λόγους εγωισμού και για αυτό στις διασταυρώσεις γράφουν στην άσφαλτο «κοίτα δεξιά», ώστε να μην μπερδεύονται οι τουρίστες....
•Τα όρια της ζωή σου ειναι απλως επινοήσεις του εαυτού σου. •Εξερεύνησε, Ονειρέψου, Ανακάλυψε. •Ακολούθησε τον δρόμο σου ως την άκρη. Η αξία του δρόμου είναι να μην σταματήσεις.
Μεγάλη κουταμάρα αυτό με τα δεξιά. Αφού δεν σκοτώθηκα στην Σκοτία πάλι καλά. Αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τα roundabouts και οι στροφές από φανάρι... Καλό θα είναι να αποφεύγεται η οδήγηση
nick_89 έγραψε:Μεγάλη κουταμάρα αυτό με τα δεξιά. Αφού δεν σκοτώθηκα στην Σκοτία πάλι καλά. Αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τα roundabouts και οι στροφές από φανάρι... Καλό θα είναι να αποφεύγεται η οδήγηση
Αντιθέτως τα roundabouts είναι πιο εύκολα από όταν οδηγάς αριστερά. Για όσους δεν γνωρίζουν η διαφορά roundabouts είναι στο ότι όπως και στην Ελλάδα προτεραιότητα έχει αυτός που έρχεται από δεξιά οπότε κοντά σας αυτό που είναι μέσα στο roundabout οφείλει να σταματήσει και να δώσει προτεραιότητα σ'αυτόν που μπαίνει ενώ όταν οδηγάς στα δεξιά προτεραιότητα είναι αυτός που βρίσκεται μέσα στο roundabout. Όσο για τις στροφές στα φανάρια είναι θέμα συνήθειας.
Ποτέ μην τα βάζεις μ’ έναν ηλίθιο. Είναι βέβαιο ότι θα σε ρίξει στο επίπεδό του και θα σε νικήσει εκ πείρας
Πριν εξι χρονια επιασα δεξιοτιμονο στα χερια μου πρωτη φορα στην Κυπρο, πιστευα οτι θα δυσκολευτω αλλα ηταν πολυ ευκολο οσο και αν ειχαν προσπαθησει να με τρομαξουν φιλοι και συνεργατες, ισως οι πρωτες δυο ημερες ηταν λιγο αγχωτικες μετα εγινε καθημερινοτητα ευκολα.
Αν θυμασαι οτι ο "εχθρος" ειναι παντα απο δεξια δεν θα συμβει απολυτως τιποτε
Στο μεταξυ οι δρομοι στην αγαπημενη μας μεγαλονησο εχουν τοσο καλη σήμανση που πρεπει να εισαι πολυ αφηρημενος για να εχεις προβλημα.
Παρολαυτα υπηρχαν και απωλειες αυτες ηρθαν απο την αριστερη πλευρα του αυτοκινητου, ο καθρεφτης δεινοπαθησε, οταν αλλαζεις θεση μεσα στο αυτοκινητο αλλαζει και η αντιληψη που εχεις για τον ογκο του
Το επομενο θεματακι που αντιμετωπισα ηταν συνοδηγος που καθεσαι αριστερα οταν στην αρχη προσπαθεις να κατεβεις απλωνεις το χερι να πιασεις το τιμονι να κρατηθεις
Φυσικα τις πρωτες φορες που θα προσπαθησεις να μπεις στο αυτοκινητο να οδηγησεις ειναι δεδομενο οτι θα μπεις απο αριστερα και θα ψαχνεις τιμονι
Οδήγηση από την δεξιά πλευρά... Προσωπικά ακολούθησα τον πιο απλό κανόνα και με βοήθησε... Πάντα να έχεις την αντίθετη λωρίδα από την πλευρά που οδηγείς... Όσον αφορά την εργονομία, θα θέσω μία χαζομάρα που έχω εντοπίσει... στα νεότερα αυτοκίνητα, το τιμόνι μεταφέρεται έτσι όπως είναι στην δεξιά πλευρά και δεν αντιστρέφονται οι διακόπτες όπως γινόταν παλαιότερα... Όταν πρωτομπήκα σκέφτηκα: "ωραία δεν θα μπερδεύομαι..." έλα όμως που μετά από λίγο σε κάθε στροφή άναβα τους καθαριστήρες!!! είναι δύσκολο να αλλάζεις ταχύτητα για να κατεβάσεις πχ και να ανάψεις φλας με το ίδιο χέρι!!!
Hellas4x4 έγραψε:Όσον αφορά την εργονομία, θα θέσω μία χαζομάρα που έχω εντοπίσει... στα νεότερα αυτοκίνητα, το τιμόνι μεταφέρεται έτσι όπως είναι στην δεξιά πλευρά και δεν αντιστρέφονται οι διακόπτες όπως γινόταν παλαιότερα... Όταν πρωτομπήκα σκέφτηκα: "ωραία δεν θα μπερδεύομαι..." έλα όμως που μετά από λίγο σε κάθε στροφή άναβα τους καθαριστήρες!!! είναι δύσκολο να αλλάζεις ταχύτητα για να κατεβάσεις πχ και να ανάψεις φλας με το ίδιο χέρι!!!
Τα ευρωπαικά προδιαγραφών οχήματα έχουν του διακόπτες των φώτων αριστερά (όπως και στην Ελλάδα) - όσα οχήματα δεν είναι με ευρωπαικές προδιαγραφές έχουν του διακόπτες των φώτων δεξιά. Στην Κύπρο όσα οχήματα έρχοντε μεταχηρισμένα από Ιαπωνία έχουν του διακόπτες των φώτων δεξιά
Ποτέ μην τα βάζεις μ’ έναν ηλίθιο. Είναι βέβαιο ότι θα σε ρίξει στο επίπεδό του και θα σε νικήσει εκ πείρας
Έτσι θα έπρεπε να είναι σε όλα... Όχι όπως το ευρωπαϊκό αμάξι του φίλου μου στην Κύπρο (για ευνόητους λόγους δεν αναφέρω μάρκα και μοντέλο) το οποίο εκτός από το "μπέρδεμα" με τους διακόπτες, έχει και τους διακόπτες του ηχοσυστήματος και πατάς τα πάντα όταν βάλεις τα δάκτυλά σου... Όπως επίσης θα έχετε παρατηρήσει ότι η λειτουργία mist στους καθαριστήρες είναι ανάποδη στα ιαπωνικά αυτοκίνητα (πιθανολογώ λόγω αρχικού σχεδιασμού ως δεξιοτίμονα!!!)...