
Ας μοιραστούμε λοιπόν μυστικά και συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν στην καθημερινότητα του καθενός μας!!!

Θα αρχίσω με μερικά που βρήκα και ομολογώ δεν γνώριζα...

1) Τι θα κάνω αν δεν ξέρω ότι το ρύζι έχει λήξει;
Ανακαλύψατε καταχωνιασμένο στο ντουλάπι της κουζίνας ένα βαζάκι με ρύζι αλλά δυστυχώς δεν ξέρετε εάν έχει λήξει. Μην ανησυχείτε σας έχουμε τη λύση. Κρατήστε μια χούφτα ρύζι. Αν αλευρωθεί το χέρι σας, αυτό σημαίνει ότι είναι μπαγιάτικο και καλό θα είναι να μην το χρησιμοποιήσετε.
2) Πώς θα ξέρω αν το αυγό είναι φρέσκο;
Πήρατε αυγά και τοποθετώντας τα στο ψυγείο τα μπερδέψατε με τα ήδη υπάρχοντα. Πώς θα ξέρετε τώρα αν το αυγό που θα χρησιμοποιήσετε είναι φρέσκο; Το βάζετε σ'ένα ποτήρι που έχει κρύο νερό. Αν τ'αυγό πιάσει πάτο είναι φρέσκο, αν αρχίσει να επιπλέει είναι πολυκαιρισμένο.
3) Πώς θα διατηρήσω το ψωμί φρέσκο;
Το ψωμί είναι απαραίτητο συνοδευτικό στο φαγητό μικρών και μεγάλων. Επειδή όμως οι καιροί είναι δύσκολοι και δεν πρέπει να πετάμε κανένα φαγητό στα σκουπίδια σας προτείνουμε έναν εύκολο και πάνω απ” όλα ανέξοδο τρόπο να διατηρείτε το ψωμί για περισσότερες ημέρες φρέσκο και να μην το πετάτε μόλις ξεραθεί. Το μυστικό κρύβεται στο ότι θα πρέπει να το τυλίξετε με μια καθαρή και στεγνή υφασμάτινη πετσέτα κουζίνας μακριά από την υγρασία και τα πολλά φώτα.
4) Πώς θα καθαρίσω από τα λέπια τα ψάρια;
Αν αποφεύγετε τα ψάρια μόνο και μόνο γιατί είναι μπελαλίδικα ως προς το καθάρισμα τους, σας έχουμε την λύση για να μην κάθεστε με τις ώρες πάνω από το νεροχύτη παλεύοντας με τα λέπια. Βυθίστε τα ψάρια για περίπου 30 λεπτά σε νερό, στο οποίο έχετε διαλύσει λίγη μαγειρική σόδα. Η σόδα θα τα μαλακώσει και έτσι αφαιρέσετε τα λέπια εύκολα και γρήγορα.
5) Πώς θα καθαρίσω την καφετιέρα;
Σε όλους μας αρέσει να απολαμβάνουμε το καφεδάκι μας από τηνκαφετιέρα που δεν υπολείπεται σε τίποτα από τον καφέ που μας σερβίρουν οι καφετέριες. Ξέρετε ότι ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα πρέπει να καθαρίσετε την καφετιέρα από τα άλατα ούτως ώστε ο καφές να είναι φρέσκος και να μην έχει δυσάρεστες μυρωδιές; Στο κάδο της καφετιέρας ρίξτε ένα ποτήρι λευκό ξύδι και το υπόλοιπο γεμίστε το με νερό. Θέστε σε λειτουργία την καφετιέρα χωρίς να βάλετε καφέ στο φίλτρο. Επαναλάβετε εκ νέου τη διαδικασία για άλλες 2 φορές χρησιμοποιώντας μόνο νερό.
6) Κόλλησε τσίχλα στο ρούχο;
Αν κολλήσει τσίχλα στο ρούχο θα ρίξετε λίγη ζάχαρη πάνω στην τσίχλα και θα τρίψετε καλά την περιοχή. Η τσίχλα θα ξεκολλήσει και το αγαπημένο σας ρούχο θα είναι πάλι έτοιμο να το φορέσετε.
7) Λεκέδες από άλατα στα πλυμένα ποτήρια;
Βάλετε τα ποτήρια να πλυθούν στο πλυντήριο πιάτων αλλά διαπιστώσατε ότι παρά την πλύση υπάρχουν λεκέδες από άλατα. Σας έχουμε ένα κολπάκι για να αποφύγετε τέτοιου είδους ατυχήματα. Κόψτε ένα λεμόνι στη μέση και βάλτε το στο πλυντήριο πιάτων. Το ίδιο λεμόνι μπορεί να χρησιμοποιηθεί 2-4 φορές.
8) Ξέρετε πού χρησιμεύει η οδοντόκρεμα;
Η οδοντόκρεμα εκτός από το βούρτσισμα των δοντιών, έχει και πολλές άγνωστες χρήσεις καθώς αποτελεί ένα ισχυρό καθαριστικό που συνδυάζει αποτελεσματικότητα σε χρόνο μηδέν και οικονομία. Σας παραθέτουμε τις πιο διαδεδομένες χρήσεις και σας προτρέπουμε να τις χρησιμοποιήσετε όταν βρεθείτε σε ανάλογη περίπτωση:
1. Καθαρίζει και αστράφτει τους πορσελάνινους νιπτήρες. Επιπλέον τους απολυμαίνει βαθιά χάρη στην αντιμικροβιακή της δράση.
2. Εάν βάζετε λίγη οδοντόκρεμα πάνω στα σπυράκια θα τα καταπραύνει και μετά θα τα εξαφανίσει. Η συγκεκριμένη συμβουλή δεν ενδείκνυται για περιπτώσεις γενικευμένης ακμής ή όταν χορηγούνται ειδικά προϊόντα περιποίησης προσώπου κατά της ακμής.
3. Εάν το CD/DVD έχει γρατζουνιές τις εξαφανίζει. Απλώστε στην επιφάνεια λίγη οδοντόκρεμα και με ένα μαλακό πανί και απαλές κυκλικές κινήσεις, τρίψτε το. Ξεπλύνετε το σημείο με άφθονο νερό.
4. Αστράφτει αντικείμενα και επιφάνειες από χρώμιο.
5. Τρίψτε απάλα τα διαμαντένια σας κοσμήματα με λίγη οδοντόκρεμα πάνω σε οδοντόβουρτσα, ξεπλύντε και σκουπίστε. Θα τα δείτε πιο αστραφτερά από ποτέ.
6. Θόλωσε το καντράν του ρολογιού ή έχει γρατζουνιές; Η οδοντόκρεμα θα σας λύσει τα χέρια.
7. Αν η πλάκα του ατμοσίδερου έχει λεκέδες, απλώστε λίγη οδοντόκρεμα, τρίψτε με στεγνό πανί και ξεπλύνετε με βρεγμένο πανί.
8. Τα αθλητικά παπούτσια γίνονται σαν καινούργια με λίγη οδοντόκρεμα.
9. Για να μη θολώνει το τζάμι της μάσκας που βουτάτε στη θάλασσα, τρίψτε με λίγη οδοντόκρεμα.
10. Καλύψτε μικρές τρύπες στον τοίχο με οδοντόκρεμα
11. Εάν έχετε οδοντόκρεμα τύπου τζελ μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε στα μαλλιά σας σε περίπτωση που σας τελείωσε το ζελέ μαλλιών.
12. Αν καθαρίσατε σκόρδα, κρεμμύδια, ψάρια και τα χέρια σας μυρίζουν φρικτά, τρίψτε τα με λίγη οδοντόκρεμα.
Τα μυστικά ενός επιτυχημένου "μπάρμπεκιου"
Το ψήσιμο στην φωτιά είναι αναμφισβήτητα ο πιο παλιός τρόπος μαγειρέματος στην ιστορία της διατροφής του ανθρώπου. Στις μέρες μας βέβαια είναι περισσότερο διασκέδαση και όχι ανάγκη, είναι μία ευκαιρία για οικογενειακές ή φιλικές συγκεντρώσεις. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένας στοιχειώδης εξοπλισμός, καλά υλικά για ψήσιμο – κρέας, ψάρι ή λαχανικά, μεράκι και μικρά μυστικά που θα τα αναφέρουμε στη συνέχεια.
Λέγοντας μπάρμπεκιου εννοούμε ένα συγκεκριμένο τρόπο ψησίματος στον οποίο οι τροφές σκεπάζονται και καπνίζονται για αρκετή ώρα μέχρι να ψηθούν. Το ψήσιμο στην σχάρα είναι γενικότερος όρος και αναφέρεται σε οποιαδήποτε ψησταριά αυτοσχέδια, ερασιτεχνική ή επαγγελματική.
Το ψήσιμο πάνω από τη φωτιά είναι ιδανικός τρόπος μαγειρέματος για μικρά κομμάτια κρέατος γιατί ρίχνοντάς τα απότομα επάνω στη καυτή σχάρα, τα θωρακίζουμε εξωτερικά και τα κρέατα διατηρούν με αυτόν τον τρόπο τους χυμούς τους και γίνονται πιο νόστιμα. Φυσικά θέλει προσοχή στον χρόνο ψησίματος γιατί όσο μένει το κρέας στην φωτιά σκληραίνει, στεγνώνει και γίνεται πιο άνοστο. Ανάλογα με τον χώρο μας εσωτερικό ή εξωτερικό υπάρχουν στην αγορά διαφορετικοί τύποι ψησταριών που ταιριάζουν σε κάθε περίπτωση. Οι διαφορές τους (πέρα από τα υλικά κατασκευής και τις διαστάσεις τους) είναι στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν.
Υπάρχουν λοιπόν οι παραδοσιακές ψησταριές με κάρβουνα στις οποίες οι τροφές που ψήνονται παίρνουν μία ευχάριστη καπνιστή γεύση και άρωμα. Οι πιο σύγχρονες ψησταριές είναι γκαζιού και συνοδεύονται με πέτρες λάβας που πυρακτώνονται και ψήνουν σχεδόν όπως και τα κάρβουνα ή ηλεκτρικές που είναι ίσως πιο πρακτικές αφού καθαρίζονται ευκολότερα και ψήνουν χωρίς πολύ καπνό.
Ας δούμε τις βασικές αρχές του ψησίματος στη σχάρα. Πρώτα απ” όλα προσέχουμε τη θερμοκρασία που είναι και ο σημαντικότερος παράγοντας. Η θερμοκρασία πρέπει να είναι υψηλή στο σημείο που θα ακουμπήσουμε ό,τι ψήσουμε γι” αυτό και ο απλούστερος τρόπος για να ελέγξουμε με το χέρι μας είναι να βάλουμε την παλάμη μας 15 εκατοστά πάνω από την σχάρα και να μετρήσουμε όσο αντέχουμε. Μέχρι το 5 είναι ικανοποιητική αλλά αν είναι περισσότερο τότε πρέπει να ελέγξουμε την φωτιά. Τα μικρότερα κομμάτια τα ψήνουμε κατευθείαν στην δυνατή φωτιά και σύντομα ενώ τα μεγαλύτερα κομμάτια κρέατος ή ολόκληρα ψάρια τα αφήνουμε λίγο πιο μακριά και περισσότερη ώρα στη σχάρα. Ο βαθμός ψησίματος είναι καθαρά προσωπικός, ο καθένας μας προτιμάει το κρέας και το ψάρι του λιγότερο ή περισότερο ψημένο. Ο γενικός κανόνας βέβαια είναι να παρατηρούμε τους χυμούς του κρέατος ή των ψαριών που γίνονται περισσότερο διαυγείς όσο ψήνονται.
- Το σημαντικότερο βέβαια είναι η σωστή προετοιμασία για το κρέας, το ψάρι ή τα λαχανικά.
- Φροντίζουμε να τα έχουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος τουλάχιστον μισή με μία ώρα πριν τα ψήσουμε.
- Είναι καλό να τα μαρινάρουμε για να γίνονται πιο τρυφερά και πιο νόστιμα
- Τα ψήνουμε πρώτα από την πλευρά που θα τα παρουσιάσουμε
- Αλατοπιπερώνουμε λίγο πρίν τα ψήσουμε. Το αλάτι τραβάει τα υγρά έξω από το κρέας, το στεγνώνει και το κάνει πιο άνοστο
- Αν τα υλικά είναι μαριναρισμένα σε λάδι, τα στραγγίζουμε καλά και τα ρίχνουμε απευθείας στην σχάρα. Διαφορετικά αλοίφουμε με λάδι την σχάρα για να μη κολήσουν. Αυτό ισχύει για λαχανικά ή ψάρι και για κομμάτια κρέατος που έχουν κρούστα με αρωματικά ή μπαχαρικά.
- Όσο ψήνεται το κρέας ή το ψάρι δεν το τρυπάμε με πηρούνι ή μαχαίρι για να μη χάσει τους χυμούς του. Το γυρίζουμε προσεκτικά πάντα με σπάτουλα.
- Το μαρινάρισμα κάνει τα κρέατα πιό τρυφερά, ζουμερά και νόστιμα. Το μείγμα για το μαρινάρισμα περιέχει συνήθως κρασί ή λάδι ή και τα δύο μαζί, μπαχαρικά – πιπέρι, μπαχάρι, γαρύφαλα – και αρωματικά – μαϊντανός, άνηθος, δυόσμος, θυμάρι, ρίγανη και πολλά άλλα. Εκτός από τα παραπάνω υλικά η μαρινάδα μπορεί ακόμη να έχει και τζίντζερ, ξύσμα από πορτοκάλι ή λεμόνι, μουστάρδα, μέλι, γιαούρτι, μπαλσάμικο και ό,τι άλλο υπάρχει στην κουζίνα ή στην φαντασία σας.
- Ο χρόνος μαριναρίσματος εξαρτάται από το είδος της τροφής που μαρινάρεται. Έτσι το μοσχαρίσιο και το χοιρινό κρέας μαρινάρονται τουλάχιστον 12 ώρες, το κοτόπουλο 3-4 ώρες, το ψάρι λιγότερο από 1 ώρα. Κατά την διάρκεια του μαριναρίσματος γυρίζουμε το κομμάτια του κρέατος αρκετές φορές για να καλυφθούν από όλες τις πλευρές. Λίγο πριν ψήσουμε τα στραγγίζουμε καλά και τα ρίχνουμε στην σχάρα. Η μαρινάδα που περισσεύει μπορεί να βράσει και να γίνει συνοδευτική σάλτσα για το ψητό κρέας.
- Πατατοσαλάτα, σαλάτα με ζυμαρικά ή ρύζι και λαχανικά είναι τέλεια συνοδευτικά και μπορεί να προετοιμαστούν πολύ νωρίτερα και να μείνουν στο ψυγείο για να αναμειχθούν καλύτερα οι γεύσεις. Στις φρέσκιες σαλάτες λαχανικών ανακατεύουμε το ντρέσσινγκ λίγο πρίν σερβίρουμε με το ψημένο κρέας ή ψάρι.
Μπορούμε να εκμεταλευτούμε την σχάρα και να ψήσουμε λαχανικά για σαλάτα και το πιο νόστιμο ίσως από όλα είναι το ψημένο ψωμί για να βουτάμε στην σάλτσα και στους χυμούς από τα ψητά.