Φίλε Γιάννη, καταλαβαίνω απόλυτα αυτό που βιώνεις, αφού εδώ και αρκετό καιρό για διάφορους λόγους που δεν είναι του παρόντος είμαι σε παρόμοια κατάσταση. Φοβάμαι ότι κανείς μας δεν μπορεί να σου δώσει με σαφήνεια και ασφάλεια κάποιες οδηγίες στα πλαίσια ενός θέματος σε ένα forum. Οτι και να λέμε εμείς, σημασία έχει εσύ πως "αισθάνεσαι" και που "πατάς". Ποια είναι η αφετηρία σου και ποιο το όνειρό σου για την επιχείρηση που σκέφτεσαι να κάνεις.
Αρα, προκειμένου να μην σε μπερδέψω, σου λέω εξαρχής ότι η θέση από την οποία μιλάω είναι με βάση την 10ετή εμπειρία κατέχοντας ανώνυμη εταιρεία με αρκετούς εργαζόμενους. Ισως είναι αδόκιμη για αυτό που σκέφτεσαι να κάνεις εσύ, αλλά σίγουρα θα σου δώσει κάτι.
Η αίσθησή μου είναι ότι μία τέτοια επιχείρηση, δηλ. καφετέρια - αλλά γενικότερα η εστίαση είναι ένα δύσκολο αντικείμενο που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η τοποθεσία, το στήσιμο του μαγαζιού, και άλλους παράγοντες τοπική κοινωνία, δημόσιες σχέσεις, ποιότητα υπηρεσιών κτλπ. Σε γενικές γραμμές είναι βραχύβια επένδυση με υψηλό ρίσκο, που αποτελείται από μεγάλη επένδυση σε μικρό χρόνο και με μεγάλη απόδοση αν πάει καλά. Βάλε με το μυαλό σου καφετέριες με πολύ μεγάλη επιτυχία για πολλά χρόνια. Καμμία. Κάνουν τον κύκλο τους, είναι της μόδας, και μετά κλείνουν ή αλλάζουν ριζικά, μαγαζί , διεύθυνση, όλα. Βέβαια υπάρχουν και αυτές που μένουν για πολλά χρόνια που πιθανώς ξέρεις με ένα σταθερό κύκλο εργασιών που εξασφαλίζουν μια καλή διαβίωση στους ιδιοκτήτες με τη δική τους πάντα συμμετοχή.
Δεν ξέρω αν γνωρίζεις το αντικείμενο, και δεν εννοώ σας πελάτης, κάθε αντικείμενο είναι εντελώς διαφορετικό "από μέσα". Ισως βέβαια αυτό δεν παίζει καταλυτικό ρόλο, προσωπικά μάλιστα έχω καταλήξει ότι καλύτερο είναι να μην το γνωρίζεις ή για να το πώ καλύτερα να μην συμμετέχεις ενεργά στην καθημερινή δουλειά, δηλ. να μην εκτελείς χρέη υπαλλήλου αλλά να αφοσιωθείς μόνο στο επιχειρήν. Αυτό βέβαια δεν γίνεται, όλοι την πατάμε, και νομίζουμε ότι το κάνουμε καλύτερα και ότι εισφέρουμε σε χρήμα με το έργο μας, άσε που μας αρέσει κιόλας να συμμετέχουμε. Δυστυχώς όμως έτσι δεν είμαστε επιχειρηματίες, αλλά αυτοαπασχολούμενοι. Αναλωνόμαστε με την καθημερινότητα. Αν τα πράγματα πάνε καλά δεν είναι καθόλου κακό, αλλά είναι διαφορετικό.
Μεγάλο ρόλο παίζει, όπως φαίνεται και από όσα είπα παραπάνω, η έννοια "επιχειρηματίας". Λογιστικά, ταμεία, εφορίες, προσλήψεις-απολύσεις, διαχείρηση προσωπικού κλπ. Αν δεν το έχεις μην το τολμήσεις. Φαίνεται απλό, αλλά δεν είναι. Σκέψου ότι η επιχείρηση βασίζεται στην μετατροπή της εργασίας σε χρήμα. Ουσιαστικά πρέπει η παραγόμενη εργασία να είναι Χ, και να έχεις έσοδα 3Χ. χ για τον μισθό του εργαζόμενου, χ για τα έξοδα και χ για το κέρδος σου. Αν εσύ ο ίδιος είσαι ο εργαζόμενος, σου φτάνουν τα 2χ, έτσι για να είναι κανείς αυτοαπασχολούμενος. Πολύ μπακαλίστικο, αλλά μας δίνει ένα μέτρο.
Να σημειώσω ότι η εστίαση (καφέ, εστιατόρια, μπαρ κλπ) έχουν πιθανά και άλλες προεκτάσεις, που δυστυχώς δεν τα γνωρίζουμε οι περισσότεροι, όπως υγειονομικά, αστυνομίες, κυκλώματα, προστασίες κλπ. Μιλάω βέβαια γενικότερα από αυτό που νομίζω ότι αναφέρεις, αλλά ποτέ δεν ξέρεις.
Θα μπορούσα να πώ κι' άλλα, αλλά ούτε να σε φοβήσω θέλω, ούτε να σε αποθαρρύνω. Απλά να σε κάνω να σκεφτείς 1-2 πράγματα ακόμη πριν το αποφασίσεις, ώστε να είσαι πιο έτοιμος όταν το κάνεις. Έτσι για να με κεράσεις ένα καφέ όταν έρθω στο μαγαζί αου
Για προτάσεις τώρα, μια καλή ιδέα ίσως θα ήταν να εξετάσεις τις πιθανότητες franchise. Ανάλογα πάντα με το ύψος της επένδυσης που είσαι διατεθιμένος να κάνεις, θα βρείς κάτι που να σου ταιριάζει. Μπορεί να χρειαστεί να πληρώσεις το "όνομα" αλλά ουσιαστικά αυτό που παίρνεις πίσω είναι όλη η τεχνογνωσία. Μπαίνει κατευθείαν η επιχείρηση σε ένα ρυθμό από το πρώτο λεπτό, χωρίς κινδύνους στο "operation". Εμπεριέχει δηλαδή λιγότερο ρίσκο, με λιγότερα έσοδα όμως (ποσαστά εισπράξεων) ή μεγαλύτερο αρχικό κεφάλειο.
Πρόσεξε καλά το κεφάλαιό σου. Και μόνος σου να επιχειρήσεις, φρόντισε το κεφάλαιο κίνησης να σε καλύπτει για αρκετό διάστημα (1 χρόνος νομίζω είναι αρκετός) ακόμη και αν δεν βγάλει καθόλου έσοδα. Μην κάνεις υποθέσεις με τα έσοδα. Θελω να πώ, ότι τα έξοδα μπορείς με ακρίβεια να τα μετρήσεις για τον πρώτο χρόνο πχ έστω ότι είναι 12 με τα 5 από αυτά μπροστά στην αρχή. Για τα έσοδα μονο εικασίες μπορείς να κάνεις χωρίς βεβαιότητα, ας υποθέσουμε ότι υπολογίζεις τον πρώτο χρόνο 9. Αν έχεις κεφάλαιο 6 μην προχωρήσεις. Αν έχεις κοντά στα 12 κάντο. Δεν ξέρεις πως έρχονται τα πράγματα, και ειδικά σε τέτοιες περιπτώσεις μην παίζεις.
Επίσης, αν και θα έπρεπε, για την Ελλάδα που βρισκόμαστε να είσαι προσεκτικός με τις τράπεζες. Καλό θα ήταν να τις αποφύγεις, αν δεν γίνεται πρόσπάθησε και πιεσέ το. Μην είναι γαλαντώμος.
Γιάννη, ξαναλέω ότι μεταφέρω απλά την άποψή μου. Καθαρά ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΗ. Δεν είμαι ειδικός, δεν είμαι συμβουλός επιχειρήσεων. Οτι περιγράφω είναι από την εμπειρία μου 10-15 χρόνια με επιχειρήσεις.
Στη θέση σου θα μέτραγα προσεκτικά τα βήματά μου. Με ένα 1 μήνα διαφορά στο άνοιγμα δεν χάλασε και ο κόσμος, ίσως μάλιστα δεδομένων των συγκυριών στη χώρα μας ίσως είναι και καλύτερα. Τόλμησε το, αλλά κάντο με σύνεση.
Καλή επιτυχία, και μου χρωστάς όχι ένα αλλά δύο καφέδες για τα τόσα που έγραψα.
(Sorry αν έγινα κουραστικός)
NGV 2.4 auto, ΚenWood DNX9260BT.