




Το κείμενο και η φωτογραφία που ακολουθεί απο το http://www.naftemporiki.gr

Έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 63 ετών ο ποιητής και στιχουργός, Αλκης Αλκαίος, ο οποίος έχασε τη μάχη με τον καρκίνο.
Γεννημένος κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα από μικρή ηλικία πολιτογραφήθηκε κάτοικος Πάργας ενώ το πραγματικό του όνομα ήταν Βαγγέλης Λιάρος.
Στα ελληνικά γράμματα εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1967, με την έκδοση ενός μικρού δοκιμίου πάνω στον ποιητή Κώστα Γ. Καρυωτάκη. Το 1983 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΕΤ.ΝΕ.Μ. - ιδρυτής της οποίας ήταν ο Θάνος Μικρούτσικος - το βιβλίο του με τίτλο Εμπάργκο - Ποιήματα, απ' όπου και το εμβληματικό ποίημα «Πρωινό τσιγάρο», αφιερωμένο στη μνήμη του τότε πρόωρα χαμένου Μάνου Λοΐζου, ένα τραγούδι που έχει γράψει ιστορία όπως επίσης και το κομμάτι «Ρόζα» που ερμήνευσε ο αξέχαστος Δημήτρης Μητροπάνος.
Στην φωτογραφία ο Αλκης Αλκαίος με τον Θάνο Μικρούτσικο.
Δίσκοι - ορόσημο
Από τα τέλη της δεκαετίας του '70 χρονολογείται η γνωριμία του με τον συνθέτη Θάνο Μικρούτσικο, η οποία και οδήγησε σε μία από τις μακροβιότερες και σπουδαιότερες συνεργασίες δημιουργών στο ελληνικό τραγούδι, με δίσκους ορόσημα όπως το «Εμπάργκο» (1982) και «Στου Αιώνα Την Παράγκα» (1996).
Στον χώρο της δισκογραφίας, άλλες σημαντικές συνεργασίες του υπήρξαν εκείνες σε δίσκους του Νότη Μαυρουδή, του Σωκράτη Μάλαμα, του Μίλτου Πασχαλίδη, του Μάριου Τόκα κ.ά..
Ποιήματά του ερμήνευσαν οι: Χάρις Αλεξίου, Διονύσης Θεοδόσης, Κώστας Καράλης, Μανώλης Μητσιάς,
Βλάσης Μπονάτσος, Δήμητρα Γαλάνη, Θάνος Μικρούτσικος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μελίνα Κανά, Γιώργος Νταλάρας, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Δημήτρης Μητροπάνος, Μιλτιάδης Πασχαλίδης, Σωκράτης Μάλαμας.
Υψηλό επίπεδο γραφής
Ο δημιουργός αποτραβηγμένος από τα ΜΜΕ και τις δημόσιες εμφανίσεις, φωτογραφήθηκε μόνο μια φορά για τις ανάγκες ενός δίσκου, θεωρείται από τους σημαντικότερους ποιητές του ελληνικού τραγουδιού, αποδεικνύοντας εξαρχής ένα υψηλό επίπεδο γραφής.
Η κηδεία του Αλκη Αλκαίου θα γίνει αύριο στην Πάργα.
Και μερικοί απο τους συγκλονιστικούς του στίχους....
" κακόηθες μελάνωμα "αφιερωμένο απο τον στιχουργό και τον συνθέτη Θ. Μικρούτσικο στον Νίκο Πουλαντζά, ένα μεγάλο στοχαστή και φιλόσοφο που αυτοκτόνησε στο Παρίσι, πολλά χρόνια πρίν

[video]http://www.youtube.com/watch?v=2_bqIaYewMc[/video]
Η Ρόζα........
[video]http://www.youtube.com/watch?v=pmQ37HYDlNQ[/video]
και το " πρωινό τσιγάρο" αφιερωμένο στον Μάνο Λοίζο
[video]http://www.youtube.com/watch?v=ea3w5hBFX2E[/video]