Επιχείρηση " χρυσόμαλλο δέρας"

Εδώ λέμε ότι μας κατέβει και δεν έχει θέση αλλού

Επιχείρηση " χρυσόμαλλο δέρας"

Δημοσίευσηαπό ΜΩΡΑΙΤΗΣ » Σάβ Νοέμ 24, 2012 9:58 pm

Mιας και σας αρέσουν τα ιστορικά θέματα, με αφορμή τον θάνατο ενός εκ των πρωταγωνιστών , του αξιωματικού του Π.Ν. Βασιλείου Ντερτιλή, μια αναδρομή σε μία επιχείρηση που ίσως σήμερα λίγοι θυμούνται....



ntertilisvas1_492_355.png
ntertilisvas1_492_355.png (310.98 KiB) 4739 προβολές







Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Οι παλαιοί στρατιωτικοί συντάκτες τον λέγαμε “Έλληνα 007”. Όχι μόνο για το παρουσιαστικό του ,αλλά και για τις πολλές μυστηριώδεις αποστολές που είχε κατά καιρούς αναλάβει. Ο Βασίλης Ντερτίλης ο επικεφαλής του Τμήματος Ειδικών Αποστολών που γνωρίσαμε στις αρχές της δεκαετίας του 90 ,δεν υπάρχει πια. Μετά από μία τελευταία δύσκολη μάχη ηττήθηκε και αναχώρησε για την τελευταία αποστολή.

Ήταν ο επικεφαλής της επιχείρησης απεγκλωβισμού ομογενών από το Σοχούμι. Η περίφημη επιχείρηση Χρυσόμαλλο Δέρας, που σχεδόν κάθε φορά που συναντιόμαστε κάποιοι δημοσιογράφοι μαζί του τον βάζαμε να μας την διηγηθεί ,ξανά και ξανά. Και πάντα μέναμε στα σχέδια ,ότι πρέπει να γίνει βιβλίο.

Από εκείνες τις διηγήσεις του “κολλήσαμε” και το 007 ,αφού η συνεργασία του με τη Βιργινία Τσουδερού, σ΄ εκείνη την επιχείρηση ήταν ένα ακόμη στοιχείο που θύμιζε τις ταινίες Τζέημς Μποντ.

Δική του έμπνευση ήταν η ενεργοποίηση ενός Τμήματος Ειδικών Επιχειρήσεων, για το οποίο τον στήριξαν Αρχηγοί που πίστευαν σ΄ αυτόν με πρώτο το ναύαρχο Χρίστο Λυπέρη. Ο Βασίλης Ντερτιλής δεν “κουβάλησε” ποτέ την υπόθεση του πατέρα του. Δεν είχε ποτέ πρόβλημα να μιλήσει γι΄ αυτό. Είχε καταφέρει με τη παρουσία του, τη συμπεριφορά του και τελικά με την δράση του να είναι αποδεκτός απ΄ όλους στο Πολεμικό Ναυτικό.

Μετά από την ενεργοποίηση του Τμήματος Ειδικών Επιχειρήσεων και τις αποστολές που ανέλαβε σε πάρα πολλές φλεγόμενες περιοχές του πλανήτη (Βοσνία-Σομαλία-Ερυθραία αλλά και αλλού) ο Βασίλης Ντερτίλης απέκτησε μεγάλη εμπειρία σε πάσης φύσεως “ανορθόδοξες” επιχειρήσεις. Υπουργοί Άμυνας τον εμπιστεύονταν τυφλά για θέματα που είχαν να κάνουν με τις περιοχές των Βαλκανίων ,της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, τις οποίες τις είχει “περπατήσει” ο ίδιος. Μετά από τη κρίση των Ιμίων ο Βασίλης Ντερτιλής υπέβαλε παραίτηση και ξενιτεύθηκε. Βρέθηκε μεταξύ Αυστρίας όπου ζούσε με την οικογένειά του και του Βελιγραδίου ,όπου δραστηριοποίηθηκε επιχειρηματικά και εξελέγη και πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων επιχειρηματιών εκεί.

Ερχόταν συχνά στην Αθήνα και πάντα συναντούσε κάποιους δημοσιογράφους του αμυντικού ρεπορτάζ. Οι πληροφορίες που είχε και οι αναλύσεις που έκανε ήταν πάντα ακριβείς και γι΄ αυτό πολύτιμες. Εκτός από την επιχείρηση στο Σοχούμι , ο Βασίλης δεν έλεγε πολλά για όλες τις άλλες αποστολές του. Ωστόσο συνάδλεφοι που κάλυψαν τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία δεν μπορούν να ξεχάσουν την άνεση με την οποία ο Βασίλης Ντερτιλής προσέγγιζε όλες τις μεγάλες προσωπικότητες των αντιμαχόμενων πλευρών. Στενή η σχέση του ακόμη και με τον Κάρατζιτζ, ενώ ήταν άνθρωπος που τον εμπιστευόταν μέχρι και ο Αρκάν.

Είναι βέβαιο ότι ..
ο Βασίλης Ντερτιλής έζησε μια ζωή κάτι παραπάνω από συναρπαστική και ενδιαφέρουσα. Δύσκολη σε κάποιες φάσεις αλλά πάντα συναρπαστική. Έφυγε πολύ νωρίς.



300px-Abkhazia_detail_map2.png
300px-Abkhazia_detail_map2.png (69.77 KiB) 4739 προβολές


ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΟ ΔΕΡΑΣ
ΣΟΧΟΥΜΙ-ΑΜΠΧΑΖΙΑΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΗ:ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΣ 2000 ΕΛΛΗΝΩΝ.
Ξημέρωμα 15ης Αυγούστου 1993. Στο λιμάνι του Σοχούμι οι μάχες μεταξύ Γεωργιανών και Αμπχάζιων. Στα ανοιχτά ένα ελληνικό επιβατηγό πλοίο της εταιρείας ΑΓΟΥΔΗΜΟΣ. Στα περίχωρα του λιμανιού,περίπου 2000 Έλληνες συνοδευόμενοι από μία μικρή ομάδα Ελλήνων βατραχανθρώπων με επικεφαλής τον αντιπλοίαρχο τότε Βασίλη Ντερτιλή ,προσπαθούν να φθάσουν με ασφάλεια στο λιμάνι για να επιβιβαστούν στο πλοίο.
Από το πόλεμο στη περιοχή οι Έλληνες μετρούσαν ήδη 200 νεκρούς.
Ο θρύλος θέλει τους Έλληνες στρατιωτικούς να έρχονται σε συνεννόηση με τους Αμπχάζιους,οι οποίοι με αντεπίθεση παίρνουν τον έλεγχο του λιμανιού και δίνουν διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια των Ελλήνων.
Το επιβατηγό πλοίο μπαίνει στο λιμάνι και οι Έλληνες επιβιβάζονται αστραπιαία .
Για να γίνει αυτή η επιχείρηση είχε προηγηθεί προετοιμασία πολλών ημερών από την ομάδα των βατραχανθρώπων και του επικεφαλής τους, ο οποίος ήταν σε διαρκή επαφή με την υφυπουργό Εξωτερικών Βιργινία Τσουδερού που συντόνιζε από την Αθήνα.
Η επιχείρηση Χρυσόμαλλο Δέρας, ήταν άκρως απόρρητη και ανακοινώθηκε μετά από την ολοκλήρωσή της,όταν οι Έλληνες αποβιβάστηκαν στην Αλεξανδρούπολη.





Πριν από δεκαπέντε χρόνια η Ελλάδα οργάνωσε τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική επιχείρηση για να παραλάβει Ελληνες που απειλούνταν από πολεμικές συγκρούσεις στο ηφαίστειο του Καυκάσου. Μετά το μέτωπο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και τη Νότια Οσετία είχε αρχίσει ο πόλεμος στην Αμπχαζία.

Ηταν η τέταρτη κατά σειρά προσφυγιά που βίωνε ο πληθυσμός αυτός μέσα σε εβδομήντα χρόνια. Υπολογίζεται ότι οι Ελληνες νεκροί σε όλη την Αμπχαζία ξεπερνούσαν τους 200. Το τι συνέβαινε τότε στο Σοχούμι περιγράφεται αποκαλυπτικά από ένα έγγραφο που έστειλε τότε στην ελληνική κυβέρνηση ο Ελληνικός Σύλλογος της πόλης Σότσι, όπου είχαν καταφύγει πολλοί Ελληνες πρόσφυγες. Μεταξύ άλλων στην έκκληση έγραφε: «Σήμερα στη Γεωργία μαίνεται φοβερός πόλεμος, χύνεται το αίμα των Ελλήνων ομοεθνών μας, χάνονται γέροι, γυναίκες και παιδιά. 1.000 Ελληνες –πρόσφυγες από την Αμπχαζία– εγκαταλείπουν το βιος πολλών γενεών, τα νοικοκυριά και τα σπίτια τους χωρίς μέσα διαβίωσης για να σώσουν τη ζωή τους. Κατευθύνθηκαν στο Βατούμι για να μεταβούν αργότερα στην Ελλάδα μέσω της γειτονικής Τουρκίας. Είναι δύσκολο να περιγραφούν τα πάθη των. Σε μια στιγμή έχασαν τα πάντα, πολλούς συγγενείς και μόλις πρόλαβαν να φύγουν από τα σπίτια τους και να σώσουν τη ζωή τους. Αλλά το πιο δύσκολο ακόμα είναι να βλέπεις να κλαίνε οι μητέρες, παππούδες, γιαγιάδες. Η γενοκτονία των Ποντίων Ελλήνων συνεχίζεται, τους σκοτώνουν, τους κλέβουν, τους βιάζουν...».

Στην Αμπχαζία κατοικούσαν 15.000 Ελληνες, οι οποίοι στην πλειονότητά τους είχαν επιστρέψει από την Κεντρική Ασία, όπου είχαν εκτοπιστεί το 1949. Η Αμπχαζία είχε καθεστώς Αυτόνομης Δημοκρατίας, ενταγμένης στη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Γεωργίας. Οι Γεωργιανοί διεκδίκησαν την πλήρη ενσωμάτωση της Αμπχαζίας στο έθνος - κράτος τους, ενώ οι Αμπχάζιοι θέλησαν να δημιουργήσουν το δικό τους. Η σύγκρουση των Γεωργιανών με τους Αμπχάζιους χρονολογείται από το πρώτο τέταρτο του 20ού αιώνα.

Η αφορμή για την τελική σύγκρουση δόθηκε στην αρχή του καλοκαιριού του 1992, όταν στάλθηκε γεωργιανός στρατός στο Σοχούμι. Οι Ελληνες της περιοχής βρέθηκαν στο μέσο των μαχών. Διακήρυξαν την ουδετερότητά τους, παρότι συναισθηματικά υποστήριζαν τους Αμπχάζιους. Οι Αμπχάζιοι, παρότι ήταν μόνο το 17% του συνολικού πληθυσμού της Αμπχαζίας, κατάφεραν να πάρουν με το μέρος τους τις περισσότερες εθνικές ομάδες της περιοχής, συγκροτώντας έτσι ένα ευρύ αντιγεωργιανό μέτωπο. Υποστηρίχθηκαν επίσης από την Ομοσπονδία των Ορεινών Λαών του Καυκάσου, που είχε στόχο την επαναφορά του status quo που υπήρχε πριν την κατάληψη της περιοχής από τους Ρώσους το 19ο αιώνα.










Πηγές http://www.onalert.gr & http://www.kathmerini.gr
Σαν έρθει η ώρα της πορείας πολλοί δεν ξέρουν πως επικεφαλής βαδίζει ο εχθρός τους.
Η φωνή που διαταγές τους δίνει είναι του εχθρού τους η φωνή.
Και εκείνος που για τον εχθρό μιλάει είναι ο ίδιος τους ο εχθρός.
Μπ. Μπρέχτ
Άβαταρ μέλους
ΜΩΡΑΙΤΗΣ
Vitaraclub Platinum Member
Vitaraclub Platinum Member
 
Δημοσιεύσεις: 27151
Εγγραφή: Τρί Ιούλ 08, 2008 1:08 pm
Τοποθεσία: ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ
Λάστιχα: MICHELIN
Suspension: BILSTEIN B6
cb: Όχι
Aka: Ο Κυανοπώγωνας..

Re: Επιχείρηση " χρυσόμαλλο δέρας"

Δημοσίευσηαπό theo_ts » Σάβ Νοέμ 24, 2012 11:35 pm

Δεν είχα ιδέα Ενδιαφέρων :clap: :clap: :clap:


•Τα όρια της ζωή σου ειναι απλως επινοήσεις του εαυτού σου.
•Εξερεύνησε, Ονειρέψου, Ανακάλυψε.
•Ακολούθησε τον δρόμο σου ως την άκρη. Η αξία του δρόμου είναι να μην σταματήσεις.
Άβαταρ μέλους
theo_ts
Vitaraclub Platinum Member
Vitaraclub Platinum Member
 
Δημοσιεύσεις: 16531
Εγγραφή: Παρ Απρ 02, 2010 4:03 pm
Τοποθεσία: Στη Γενέτειρα του Ευριπίδη
Λάστιχα: BFGoodrich MT KM3
Διάσταση ελαστικών: 37x12.5/17
Suspension: R52
cb: Ναι
Εργάτης: Ναι
Aka: Τεο
Name: ΘΟΔΩΡΗΣ

Re: Επιχείρηση " χρυσόμαλλο δέρας"

Δημοσίευσηαπό Νικόλας » Κυρ Νοέμ 25, 2012 11:42 pm

Πολύ καλό θέμα.Ούτε εγώ το ήξερα,όπως και πολύ πιστεύω. :clap: :clap: :clap:
ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΗ ΓΗ ΝΑ ΚΑΤΕΒΩ !!!
Άβαταρ μέλους
Νικόλας
Vitaraclub Platinum Member
Vitaraclub Platinum Member
 
Δημοσιεύσεις: 4771
Εγγραφή: Σάβ Ιουν 04, 2011 10:27 am
Λάστιχα: Geolandar A/T-S
Suspension: Πολυ σκληρή
cb: Όχι
Aka: Παλαμίδας
Name: Νικός

Re: Επιχείρηση " χρυσόμαλλο δέρας"

Δημοσίευσηαπό KON.GV » Δευτ Νοέμ 26, 2012 12:11 am

+1

υγ.που πας και τα σκαλίζεις ωρε Νικόλα. ;-)

Αν και εδώ μόνο γρανάζια ποδιές καμμένα λαμπάκια και βόλτες μιλάω πλέον ένα έχω να πω....respect για τις αναφορές σου..... ;-)


Υγ. 14 Μαίου περιμένω και άλλη αναφορά.... :mrgreen: :mrgreen:
144288241.jpg
144288241.jpg (4.93 KiB) 4591 προβολές

o5p6z4.jpg
o5p6z4.jpg (21.45 KiB) 4591 προβολές

8-) 8-)
"Forgotten things remembered...
The tigers eat their young
The body stayed but inside the head...
The mind was on the run ..."
Άβαταρ μέλους
KON.GV
Vitaraclub Platinum Member
Vitaraclub Platinum Member
 
Δημοσιεύσεις: 6899
Εγγραφή: Πέμ Απρ 24, 2008 2:24 pm
Τοποθεσία: ΙΛΙΟΝ
Λάστιχα: 235/85/16 caiman
Suspension: coil over 12"
cb: Ναι
Aka: Κοντζιβας η Μαντεμοκαμμένος
Name: Κωνσταντίνος

Re: Επιχείρηση " χρυσόμαλλο δέρας"

Δημοσίευσηαπό ΜΩΡΑΙΤΗΣ » Δευτ Νοέμ 26, 2012 8:29 am

;-) έγινε Κώστα μου
Σαν έρθει η ώρα της πορείας πολλοί δεν ξέρουν πως επικεφαλής βαδίζει ο εχθρός τους.
Η φωνή που διαταγές τους δίνει είναι του εχθρού τους η φωνή.
Και εκείνος που για τον εχθρό μιλάει είναι ο ίδιος τους ο εχθρός.
Μπ. Μπρέχτ
Άβαταρ μέλους
ΜΩΡΑΙΤΗΣ
Vitaraclub Platinum Member
Vitaraclub Platinum Member
 
Δημοσιεύσεις: 27151
Εγγραφή: Τρί Ιούλ 08, 2008 1:08 pm
Τοποθεσία: ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ
Λάστιχα: MICHELIN
Suspension: BILSTEIN B6
cb: Όχι
Aka: Ο Κυανοπώγωνας..

Re: Επιχείρηση " χρυσόμαλλο δέρας"

Δημοσίευσηαπό dpol » Δευτ Νοέμ 26, 2012 10:32 am

Νικολα respect αλλη μι αφορα για τις ιστορικες αναφορες σου :clap: :clap:
Μην ξυνεστε στην γκλιτσα του τσοπανη!!!
Άβαταρ μέλους
dpol
Vitaraclub Platinum Member
Vitaraclub Platinum Member
 
Δημοσιεύσεις: 11464
Εγγραφή: Πέμ Σεπ 18, 2008 11:36 pm
Τοποθεσία: Άγραφα
Λάστιχα: Kobra NT
Διάσταση ελαστικών: 215-80-16
Suspension: Custom 4"
cb: Ναι
Εργάτης: Ναι
Aka: Ο Γκλίτσας ή Αγραφιώτης
Name: Δημήτρης

Re: Επιχείρηση " χρυσόμαλλο δέρας"

Δημοσίευσηαπό ΜΩΡΑΙΤΗΣ » Τρί Δεκ 04, 2012 9:08 pm

Σαν έρθει η ώρα της πορείας πολλοί δεν ξέρουν πως επικεφαλής βαδίζει ο εχθρός τους.
Η φωνή που διαταγές τους δίνει είναι του εχθρού τους η φωνή.
Και εκείνος που για τον εχθρό μιλάει είναι ο ίδιος τους ο εχθρός.
Μπ. Μπρέχτ
Άβαταρ μέλους
ΜΩΡΑΙΤΗΣ
Vitaraclub Platinum Member
Vitaraclub Platinum Member
 
Δημοσιεύσεις: 27151
Εγγραφή: Τρί Ιούλ 08, 2008 1:08 pm
Τοποθεσία: ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ
Λάστιχα: MICHELIN
Suspension: BILSTEIN B6
cb: Όχι
Aka: Ο Κυανοπώγωνας..

Re: Επιχείρηση " χρυσόμαλλο δέρας"

Δημοσίευσηαπό char » Τρί Δεκ 04, 2012 10:05 pm

Ιστορικές αναδρομές με ουσία και εκπαιδευτικό περιεχόμενο που δεν διδάσκεται σε κανένα σχολείο!!! :D
Τα σέβη μου κ. Μωραΐτη!!! :clap: :clap: :clap:
"We have two lives.
The second begins when we realise we only have one."

                  Comfucius
Άβαταρ μέλους
char
Vitaraclub Platinum Member
Vitaraclub Platinum Member
 
Δημοσιεύσεις: 10653
Εγγραφή: Τρί Απρ 28, 2009 11:52 am
Τοποθεσία: Αθήνα
Λάστιχα: BF Goodrich T/A KO2
Διάσταση ελαστικών: 215/70-16
Suspension: Mad, Bilstein
cb: Ναι
Εργάτης: Όχι
Aka: Τσάρος ή Γριά....
Name: Νίκος

Re: Επιχείρηση " χρυσόμαλλο δέρας"

Δημοσίευσηαπό KON.GV » Πέμ Δεκ 06, 2012 10:57 pm

ΜΩΡΑΙΤΗΣ έγραψε:Κώστα ;-)

http://www.onalert.gr/stories/ntertilis ... ios-bosnia

;-) ;-)
"Forgotten things remembered...
The tigers eat their young
The body stayed but inside the head...
The mind was on the run ..."
Άβαταρ μέλους
KON.GV
Vitaraclub Platinum Member
Vitaraclub Platinum Member
 
Δημοσιεύσεις: 6899
Εγγραφή: Πέμ Απρ 24, 2008 2:24 pm
Τοποθεσία: ΙΛΙΟΝ
Λάστιχα: 235/85/16 caiman
Suspension: coil over 12"
cb: Ναι
Aka: Κοντζιβας η Μαντεμοκαμμένος
Name: Κωνσταντίνος

Re: Επιχείρηση " χρυσόμαλλο δέρας"

Δημοσίευσηαπό Kalavritara » Παρ Δεκ 07, 2012 1:05 am

Ο Βασίλης Ντερτιλής ήταν ΠΑΛΗΚΑΡΙ με ψυχή, δηλαδή απ'τα λίγα. Έφυγε μόλις 62 χρονών ξαφνικά και γρήγορα... :( :( :( Δυστυχώς λίγοι έλληνες γνωρίζουν το μεγαλείο της ψυχής του, ενώ πάμπολοι ομογενείς από την Αμπχαζία και Σέρβοι απο την Κροατία πίναν για χρόνια νερό στ' όνομά του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει.... :clap: :clap: :clap:
"Vitara 1.6 1997 16v και New Vitara 1600 Diesel Allgrip Auto , παππούς και εγγονός στο ίδιο garage "
Άβαταρ μέλους
Kalavritara
Vitaraclub Platinum Member
Vitaraclub Platinum Member
 
Δημοσιεύσεις: 6927
Εγγραφή: Πέμ Φεβ 02, 2012 1:15 am
Τοποθεσία: Στο βουνό περιμένοντας τα χιόνια
Λάστιχα: Viking
Διάσταση ελαστικών: 215/55/17
Suspension: normal
cb: Ναι
Εργάτης: Όχι
Name: Takis

Re: Επιχείρηση " χρυσόμαλλο δέρας"

Δημοσίευσηαπό kaliakouda » Παρ Δεκ 07, 2012 1:38 am

Ευχαριστούμε για τις ιστορικές αναδρομές κύριε Μωραίτη :clap:
Φωτιά και Καρκίνο στους Εμπρηστές!!!

http://www.youtube.com/user/kaliakoud

http://www.youtube.com/user/kaliakouda1400
Άβαταρ μέλους
kaliakouda
Founding Member
Founding Member
 
Δημοσιεύσεις: 32406
Εγγραφή: Τετ Απρ 23, 2008 4:17 pm
Τοποθεσία: Ο Θεός αγαπάει όσους ταξιδεύουν!!
Λάστιχα: Malatesta Κobra
Διάσταση ελαστικών: -
Suspension: Rocky Road+1
cb: Ναι
Aka: Αμετανόητος Μοτοσυκλετιστής!
Name: Γιώργος

Re: Επιχείρηση " χρυσόμαλλο δέρας"

Δημοσίευσηαπό Tzivitzonis » Παρ Δεκ 07, 2012 9:21 am

Άλλο ένα επιμορφωτικό!! :text-goodpost: :clap: :clap:
Grand Vitara 1.6 3D (2002) ---- GFi LPG system
Ποτέ μην υπερεκτιμάς τις ικανότητες τις δικές σου ή του GV σου!!

Homo homini lupus est
Άβαταρ μέλους
Tzivitzonis
Administrator
Administrator
 
Δημοσιεύσεις: 38166
Εγγραφή: Πέμ Νοέμ 20, 2008 8:05 pm
Τοποθεσία: ΠΑΤΡΑ
Λάστιχα: Michelin Lat.Cross
Διάσταση ελαστικών: 215/70/16
Suspension: Αποστάτες +3/KYB
cb: Ναι
Εργάτης: Όχι
Aka: Καλτσόγιαννος-Τζιτζιλόνης-Πατροτζούλης
Name: Τζιβιτζόνης

Re: Επιχείρηση " χρυσόμαλλο δέρας"

Δημοσίευσηαπό ΜΠΑΟΥ » Παρ Δεκ 07, 2012 11:12 am

Kalavritara έγραψε:Ο Βασίλης Ντερτιλής ήταν ΠΑΛΗΚΑΡΙ με ψυχή, δηλαδή απ'τα λίγα. Έφυγε μόλις 62 χρονών ξαφνικά και γρήγορα... :( :( :( Δυστυχώς λίγοι έλληνες γνωρίζουν το μεγαλείο της ψυχής του, ενώ πάμπολοι ομογενείς από την Αμπχαζία και Σέρβοι απο την Κροατία πίναν για χρόνια νερό στ' όνομά του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει.... :clap: :clap: :clap:



καλύτερα 62 και γεμάτα παρά 102 στον καναπέ
τσακωμένος με την άσφαλτο (quality-passed συγκρουόμενα vitara 1.6-8v, jimny 1.3 grand vitara 1.6-16v)
current test ford fiesta ecoboost 100ps
Άβαταρ μέλους
ΜΠΑΟΥ
4x4 Trial Race Member
4x4 Trial Race Member
 
Δημοσιεύσεις: 1411
Εγγραφή: Τετ Φεβ 24, 2010 11:03 pm
Τοποθεσία: n.york
Λάστιχα: hankook
Διάσταση ελαστικών: 195/50-15
Suspension: sach st
cb: Όχι
Εργάτης: Όχι
Aka: γορίλας
Name: ΝΙΚΟΣ

Re: Επιχείρηση " χρυσόμαλλο δέρας"

Δημοσίευσηαπό ΜΩΡΑΙΤΗΣ » Σάβ Δεκ 08, 2012 2:55 pm

Και μία τελευταία παράθεση, απο το ww.newsbeast.gr { το οποίο αναδημοσιεύει μέρος εκτενέστερου άρθρου απο την εφημερίδα ' Τα Νέα " }


Απλά, ως γνήσιος Ελληνας βεβαιώνει το Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια και θα καταλάβετε το γιατί ;-)


5517D5059386932215485FE247A5A022.jpg
5517D5059386932215485FE247A5A022.jpg (12.86 KiB) 4295 προβολές





Η είδηση του θανάτου του Βασίλη Ντερτιλή από εγκεφαλικό ανεύρυσμα πριν από μερικές μέρες στην Αυστρία όπου ζούσε με την δεύτερη σύζυγό του και τις δύο έφηβες κόρες του έγινε πρωτοσέλιδο, αφού ο πατέρας του αρνήθηκε να παραστεί στην κηδεία του γιου του για να μην υπογράψει το σχετικό αίτημα προσωρινής άδειας στις αρχές.

O Νικόλαος Ντερτιλής προτίμησε να μην αποχαιρετήσει τον γιο του παρά να ζητήσει χάρη για να παραστεί στην κηδεία.

Καταδικασμένος σε ισόβια για την δολοφονία του Μιχάλη Μυρογιάννη έξω από το Πολυτεχνείο στις 16 Νοεμβρίου του 1973, δεν ζήτησε ποτέ χάρη, προτιμώντας να τελειώσει τη ζωή του στην φυλακή.

Σήμερα, η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ δημοσιεύει την βιογραφία του γιου του, όπου περιγράφεται η πορεία ενός αξιωματικού του Ναυτικού που προσπάθησε να συνδυάσει την πίστη στο καθήκον και την Δημοκρατία και την αφοσίωση στον πατέρα του.

«Μέχρι την δεκαετία του 80», λέει στα ΝΕΑ ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Λεωνίδας Βασιλικόπουλος, «τα πράγματα δεν ήταν εύκολα για τον υιό Ντερτιλή. Επρεπε να αποδείξει ως αξιωματικός την πίστη του στην Δημοκρατία και ταυτόχρονα να μην αποκηρύξει τον πατέρα του. Οταν έπεσε η χούντα κάλεσα τον Ντερτιλή στο γραφείο μου -ήμουν τότε διοικητής του 2ου κλάδου του ΓΕΝ- και του είπα ότι εφόσον αφοσιωθεί στο καθήκον του δεν είχε τίποτε να φοβηθεί.

Μου απάντησε ευθαρσώς: «Κύριε αντιπλοίαρχε να είστε βέβαιος ότι θα πράξω το καθήκον μου, όμως σας δηλώνω ότι θα συνεχίσω να επισκέπτομαι τον πατέρα μου στην φυλακή».

Ηταν πιστός γιος, αλλά και πιστός ως πατριώτης. Και μπορώ να πω, συνεχίζει ο Λεωνίδας Βασιλικόπουλος, μιλώντας στα ΝΕΑ, ότι τήρησε και τις δύο υποσχέσεις του.

Επιχείρηση Χρυσόμαλλο Δέρας

Ο Βασίλης Ντερτιλής δεν ήταν ένας τυχαίος αξιωματικός. Αποφοίτησε από τη σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1967, και ακολούθησε μια σταδιοδρομία στο Ναυτικό και τις ειδικές δυνάμεις συνδέοντας το όνομα του με εξαιρετικά σύνθετες αποστολές.

Μεταξύ άλλων, με την απελευθέρωση των Ελλήνων που ζούσαν στο Σοχούμι του Καυκάσου κατά τη διάρκεια του φονικού πολέμου της Αμπχαζίας με την Γεωργία το 1993.

Την επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων του Σοχούμι που έμεινε γνωστή ως «επιχείρηση Χρυσόμαλλο Δέρας» τη διηύθυνε ο Βασίλης Ντερτιλής μεταφέροντας με το πλοίο «Βισκάουντες Μ» τρεις χιλιάδες Ελληνες στην μητέρα πατρίδα.

Για να μπορέσει να συγκεντρώσει τους Ελληνες του Σοχούμι ο Ντερτιλής έπρεπε να σπάσει το εμπάργκο και στη συνέχεια να οργανώσει την ασφαλή μετάβαση τους στο πλοίο. Λέγεται ότι εξαγόρασε μια ομάδα ενόπλων ανταρτών που διέθεταν ένα τεθωρακισμένο και οι οποίοι προκάλεσαν μια ένοπλη σύγκρουση στο λιμάνι για αποσπάσουν την προσοχή του στρατού και στην συνέχεια να τους μεταφέρει στο πλοίο.

Η σχέση με τους Αμερικανούς και το Σεράγεβο

Η επόμενη αποστολή του Βασίλη Ντερτιλή ήταν στην σπαρασσόμενη Γιουγκοσλαβία το 1995. Ο Ντερτιλής που κάποιοι λένε ότι υπήρξε σύνδεσμος των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών με τους Αμερικανούς και τους Γάλλους, κατάφερε τον Ιούνιο του 1995 -λόγω και των σχέσεων εμπιστοσύνης που δημιούργησε με το καθεστώς Μιλόσεβιτς- να απελευθερώσει του κυανόκρανους που κρατούσε ως «ασπίδα» ο Ράντοβαν Κάρατζιτς.

Ο Βασίλης Ντερτιλής είχε νωρίτερα οργανώσει και την ασφαλή μετάβαση στο Σεράγεβο των τότε υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών Γεράσιμου Αρσένη και Κάρολου Παπούλια που ανέλαβαν και την πολιτική διαπραγμάτευση για την απελευθέρωση των κυανόκρανων. Μετά την αποστρατεία του, ο Βασίλης Ντερτιλής επέστρεψε στην Σερβία ως γενικός διευθυντής μιας εταιρείας.

Στη Σερβία γνώρισε και την δεύτερη σύζυγο του, αυστριακή υπήκοο με την οποία απέκτησε δύο κόρες και εγκαταστάθηκε μαζί της στο Λιντς της Αυστρίας.

Από τον πρώτο του γάμο είχε αποκτήσεις δύο γιους.


Ωραίος σε όλα ως γνήσιος Ελλην :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap:
Σαν έρθει η ώρα της πορείας πολλοί δεν ξέρουν πως επικεφαλής βαδίζει ο εχθρός τους.
Η φωνή που διαταγές τους δίνει είναι του εχθρού τους η φωνή.
Και εκείνος που για τον εχθρό μιλάει είναι ο ίδιος τους ο εχθρός.
Μπ. Μπρέχτ
Άβαταρ μέλους
ΜΩΡΑΙΤΗΣ
Vitaraclub Platinum Member
Vitaraclub Platinum Member
 
Δημοσιεύσεις: 27151
Εγγραφή: Τρί Ιούλ 08, 2008 1:08 pm
Τοποθεσία: ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ
Λάστιχα: MICHELIN
Suspension: BILSTEIN B6
cb: Όχι
Aka: Ο Κυανοπώγωνας..


Επιστροφή στο Γενική συζήτηση

arahova Σάβ Μάιος 03, 2025 10:58 am Καλημέρα σε όλους και καλό Σαββατοκύριακο.
antonis1627 Σάβ Μάιος 03, 2025 7:07 am Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα.
arahova Παρ Μάιος 02, 2025 10:41 am Καλημέρα σε όλους και καλό Π/Σ/Κ.
antonis1627 Παρ Μάιος 02, 2025 6:35 am Καλημέρα σας.
KonKalamata Πέμ Μάιος 01, 2025 2:24 pm Καλησπέρα και Καλή Πρωτομαγιά σε όλη την ομάδα!
Γιωργος ΗΛΙΑΣ Πέμ Μάιος 01, 2025 1:47 pm Καλή Πρωτομαγιά με πολλά χαμόγελα!!!
makis_V Πέμ Μάιος 01, 2025 9:59 am Καλημέρα και καλό μήνα !
arahova Πέμ Μάιος 01, 2025 9:40 am Καλημέρα σε όλους και καλό μήνα.
antonis1627 Πέμ Μάιος 01, 2025 7:22 am Καλημέρα σας και καλό μήνα.
arahova Τετ Απρ 30, 2025 9:36 am Καλημέρα σε όλους.
antonis1627 Τετ Απρ 30, 2025 6:59 am Καλημέρα σας.
panagiotis1 Τρί Απρ 29, 2025 7:55 pm Θά ήθελα μια απάντηση αν θά έχει επιτυχία η συγκόλληση τού μπλοκ, αν κάποιος έχει κάνει κάτι αντίστοιχο.
arahova Τρί Απρ 29, 2025 10:54 am Καλημέρα σε όλους.
antonis1627 Τρί Απρ 29, 2025 7:00 am Καλημέρα σας.
ΣΤΑΥΡΟΣ Δευτ Απρ 28, 2025 7:52 pm Γιορτάζουμε τα 17α γενέθλια μας στην Αγία Μαρίνα στην .
arahova Δευτ Απρ 28, 2025 11:18 am Καλημέρα σε όλους και καλή εβδομάδα.
antonis1627 Δευτ Απρ 28, 2025 6:28 am Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα.
arahova Κυρ Απρ 27, 2025 10:49 am Καλημέρα σε όλους και καλή Κυριακή.
antonis1627 Κυρ Απρ 27, 2025 7:17 am Καλημέρα σας
arahova Σάβ Απρ 26, 2025 9:01 am Καλημέρα σε όλους και καλό Σαββατοκύριακο.
antonis1627 Σάβ Απρ 26, 2025 7:25 am Καλημέρα σας και καλό Σαββατοκύριακο.
antonis1627 Παρ Απρ 25, 2025 1:45 pm Τετάρτη 30-4-2025 πάμε για καφεδάκι στον
arahova Παρ Απρ 25, 2025 8:49 am Καλημέρα σε όλους και καλο Π/Σ/Κ.
antonis1627 Παρ Απρ 25, 2025 6:30 am Καλημέρα σας.
arahova Πέμ Απρ 24, 2025 2:36 pm Καλησπέρα σε όλους.
AJAX Chat © 2007 StarTrekGuide ? Updates every 5 Seconds

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 19 επισκέπτες