Μερικές χρήσιμες συμβουλές για την καλύτερη κατανόηση του θέματος....
Ποτέ δεν αφαιρούμε το κράνος στον τόπο του ατυχηματος,
εκτός εαν...
- Δεν έχουμε ανοιχτό αεραγωγό (πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να διατηρήσουμε-επαναφέρουμε την αναπνοή του πολυτραυματία ή σε σπανιότερη περίπτωση όταν υπάρχει μαζική αιμορραγία που φράζει τον αεραγωγό μας....) Ακομα και έτσι όμως πάλι οι ενδείξεις αφαίρεσης είναι σαφής και πρέπει να γίνεται από εμπειρα ή εκπαιδευμένα άτομα (και τουλάχιστον 2 άτομα...)
- Ακόμα και τότε υπάρχουν σοβαρες αντενδείξεις στην αφαιρεση του κράνους στο τόπο του ατυχήματος, γιατί στην πτώση με την κεφαλή στο έδαφος ο πολυτραματίας μπορεί να εχει υποστεί πολλαπλά κατάγματα του σπλαχνικού-προσωπικού κρανίου που δεν μπορούν να διαγνωσθούν στο τόπο του ατυχήματος, να έχει προκληθεί πολύ μεγάλη αύξηση της ενδοκράνιας πίεσης και......... κατά την αφαίρεση να προκληθεί εκρηξη του κρανίου (σαν καρπούζι, συγχωρέστε μου την έκφραση αλλά ταιριαζει απόλυτα...) Τότε η αφαίρεση του κράνους γίνεται μόνο στο χειρουργικό τραπέζι από ομάδα νευροχειρουργών (θεωρητικά...)
- Γι'αυτό και υπάρχουν (ευτυχώς..) άλλες τεχνικές διατήρησης του αεραγωγού... είτε μέσω χρήση μάσκας Ambou πάνω από το κράνος ή αν υπάρχει απόφραξη μέσω μιας επέιγουσας τραχειοστομίας (conicotomy), από το ειδικευμένο προσωπικό του ασθενοφόρου...
- Σε ένα πολυτραυματία που έχουμε κακώσεις
μονο του κορμού και των άκρων θεωρητικά θα μπορούσαμε να του αφαιρέσουμε το κράνος... αλλά 1) έχουμε αλλά πιο σημαντικά θέματα να ασχοληθουμε επι του ασθενή (ανοικτά κατάγματα, αιμο- πνευμο-θώρακας, κλτ.) οπότε αυτή πράξη δεν προέχει και 2) μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούργιο πρόβλημα αν δεν έχουμε κάνει σωστή εκτίμηση-διαγνωση....
(Υ.Γ. Προσπάθησα να είμαι όσο πιο απλός, σύντομος και κατανοητός γίνεται για να μην κουράσω. Αν έχετε και άλλες απορίες, μου λέτε.....

)
Grand Vitara 2.0 JLXEW, ESP/TCS, Xenon, RR Lift Kit, GEOLANDAR A/T-S (225/65/17), XMC Ποδιές
ΔΙΑΙΤΗΜΑΣΙ ΤΕ ΧΡΗΖΟΜΑΙ ΕΠ'ΩΦΕΛΕΙΗ ΚΑΜΝΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑ ΔΥΝΑΜΙΝ ΚΑΙ ΚΡΙΣΙΝ ΕΜΗΝ, ΕΠΙ ΔΗΛΗΣΕΙ ΔΕ ΚΑΙ ΑΔΙΚΙΗ ΕΙΡΞΕΙΝ.