Έχω ακούσει διάφορα απο πολλές και διάφορες πηγές. Δεν υπάρχει καμμία απολύτως αμφιβολία, τουλάχιστον στο μυαλό μου, ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι επιβλαβές για την υγεία μας. Το ερώτημα όμως είναι, πόσο επιβλαβές είναι σε σύγκριση με το κανονικό τσιγάρο. Η λογική λέει ότι μάλλον είναι λιγότερο επιβλαβές και έχει αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση με το παραδοσιακό τσιγάρο. Δυστυχώς δεν υπάρχει καμμία διαθέσιμη σοβαρή επιστημονική μελέτη, για την επίδραση στον οργανισμό με τα τυχόν έλαια αλλά και άλλες ουσίες που περιέχει το υγρό, ή που παράγονται κατά την "καύση-εξάτμιση/ατμοποιηση" και την εισπνοή αυτών και όλα τα σχετικά. Το μόνο σιγουρο είναι ότι ο καπνιστής δεν εισπράτει την "παρασιτική" πίσσα, αλλά μόνο τη νικοτίνη με αδιευκρίνιστη χημική μορφή, που είναι και η ουσιά που προκαλεί την εξάρτηση. Τι άλλο παίρνουμε μαζί, άγνωστο, οπότε άγνωστη και η έκταση της όποιας πιθανής ζημιάς στον οργανισμό μας.
Γενικά, με όσους έχω μιλήσει, και όσο το έχω ψάξει, όλοι καταλήγουν σε 2 βασικά συμπεράσματα.
Συμπέρασμα 1. Υπάρξη δύο στρατοπέδων, για το αν είναι θετικό ή αρνητικό το ηλεκτρονικό τσιγάρο.
Στο ένα στρατόπεδο, μάλλον το ισχυρό, θα μπορούσαμε να διακρύνουμε
1.τις καπνοβιομηχανίες : χάνουν τεράστια χρηματικά ποσά, όσο αυξάνεται η χρήση του πατενταρισμένου ηλεκτρονικού τσιγάρου
2.τις επίσημες αρχές (το κράτος) : απώλεια πολύ μεγάλων ποσών, από αποφυγή φόρων καπνού
Στο άλλο στρατόπεδο
1. Τους παραγωγούς των τσιγάρων αυτών, καθώς και όλους όσους εμπλέκονται στη διακίνηση/πώληση των προιόντων αυτών: απίστευτα κέρδη από τις πωλήσεις και τα αναλώσιμα.
2. Σε αυτό το στρατόπεδο για διάφορους λόγους θα προσέθετα και άλλους πολλούς που ο καθένας για δικούς τους λόγους προτιμά την προώθηση του ηλεκτονικού τσιγάρου όπως οι μαγαζάτορες με την απαγόρευση του καπνίσματος, οι απλοί καπνιστές λόγω των μικρότερων εξόδων κτλπ.
Συμπέρασμα 2: Δυστυχώς λόγω έλειψης πραγματικής και αντικειμενικής επιστομονικής έρευνας για το θέμα αυτό, το σίγουρο είναι ότι δεν γνωρίζουμε την αλήθεια. Επίσης σίγουρο είναι ότι επειδή ακριβώς "ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΑΡΗ" και οι δύο πλευρές θα προσπαθήσουν με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, να αποδείξουν ότι αυτοί έχουν το δίκιο με το μέρος τους, ακόμη και αν χρειαστεί να "παραγγείλουν" και να "αγοράσουν" τα αποτέλεσματα ερευνών και μελετών.
Στα πλαίσια αυτά, δεν μου προξενεί καμμία εντύπωση η διαφαινόμενη κινητοποίηση του κράτους, με ότι αυτό ακολουθήσει. Με ενοχλεί όμως να με παραμυθιάζουν ότι το κάνουν για την υγεία μου. Δεν μπορεί να μου απαγορεύουν το ένα δηλητήριο και να επιτρέπουν το άλλο απλά μόνο και μόνο επειδή τους συμφέρει καλύτερα. Είναι εξοργιστικό αυτό.
Εγώ είμαι φανατικός και αμετανότητος καπνιστής. (όταν κοιμάμαι δεν καπνίζω πάντως)
Τι ηλεκτονικό, τι στριφτό, τι κανονικό, τι πούρα, τι πίπες, τι να το μασάς, τι όλα μαζί, δεν βαριέσαι.

Παιχνίδι να γίνεται. Υγεία να 'χουμε να καπνίζουμε.

NGV 2.4 auto, ΚenWood DNX9260BT.