από libero » Πέμ Ιαν 24, 2013 12:04 pm
Φίλε Γιάννη. Ο DimitrisGV τα λέει πολύ καλά. Η καφετέρια είναι πολύ περίεργη δουλειά. Από την ελάχιστη εμπειρία μου στο χώρο και μάλιστα στο εξωτερικό, η εμπειρία μου, μου λέει ότι τέτοιου είδους μαγαζιά τα οποία είναι στο μεταίχμιο μεταξύ προσφοράς υπηρεσιών και εστίασης, ανήκωντας μάλιστα στην κατηγορία επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος, είναι ολιγον τι μυστήριες. Αυτό δεν πρέπει να σε φοβίζει από τη μία αλλά πρέπει να σε κάνει να σκέφτεσαι από την άλλη. Μια τέτοια δουλειά, θέλει ως προσφορά υπηρεσιών να έχει ποιότητα, θέλει design, θέλει συχνά πυκνά αλλαγές, ανακαινίσεις, νεοτερισμούς όσον αφορά τα προϊόντα που προσφέρεις και θέλει γρήγορη προσαρμογή σε κάθε νέο δεδομένο. Σαφώς, δε χρειάζεται να σου πω ότι τέτοιου είδους μαγαζιά λειτουργούν με κλίκες, οπότε πρέπει να ανήκεις κατά κάποιον τρόπο σε ένα χώρο ο οποίος έχει γνώση του αντικειμένου και έχει και public relation team του. Δεν ξέρω σε τί φάση είσαι από αυτή την άποψη αλλά και άλλες απόψεις αλλά το ρίσκο είναι μεγάλο. Για να τα πω πιο λαϊκά, θέλεις να κάνεις μια δουλειά η οποία θα ελέγχεται υγειονομικά οπότε θα βρίσκεσαι διαρκώς σε μία κατάσταση ανανέωσης και προσαρμογής στους υγιεονομικούς κανόνες και από την άλλη θα πρέπει να έχεις ένα πλήρως "ντυμένο" μαγαζί. Θα πρέπει να έχεις ένα ντιζάιν, ομορφιά χώρου κλπ για να προσφέρεις την υπηρεσία αλλά αυτό θα είναι μόνο το μανατζερίστικο μέρος γιατί αυτό που θα κάνει το μαγαζί να λειτουργεί θα είναι το υγειονομικό μέρος. Σκέψου πόσους μπορεί να ενοχλήσεις αν ξαφνικά βρεθείς να παίρνεις πελατεία και σε πόσα σημεία μπορεί να παγιδεύσουν.
Τελοσπάντων έχεις πολλά να σκεφτείς. Το ΕΣΠΑ άνοιξε 14 Ιανουαρίου και η κατάθεση επενδυτικών προτάσεων ανοίγει στις 25 φεβρουαρίου και θα διαρκέσει 1 ή 2 μήνες αν δεν κάνω λάθος. Για την Τρίπολη δεν ξέρω αλλά είναι πολύ πιθανό να παίρνει 60% αλλιώς παίρνει 50% το λιγότερο. Όμως να λοιγαριάζεις ότι αν μπεις σε πρόγραμμα θα πρέπει να έχεις την επιχείρηση 3 ή 5 χρόνια και θα φας στη μάπα και το καλοκαίρι μέχρι να...αν στο εγκρίνουν...και να στηθείς. Εκτός κι αν έχεις τα κεφάλαια και το στήσεις μόνος σου και απλώς περιμένεις τα λεφτά. Αυτό μπορείς να το κάνεις και να είναι καλυπτόμενο ήδη από την ημέρα κατάθεσης του φακέλου αλλά με προσωπική σου ευθύνη. Αν δεν σε χρηματοδοτήσουν δηλαδή, απλώς θα το έχεις κάνει με τα λεφτά σου. Για λεπτομέρειες, ρώτησέ με να σου απαντήσω.
Επειδή εγώ είμαι αδαής όμως, επειδή έχω κάνει επενδυτική πρόταση στο Leader και περιμένω τα αποτελέσματα(99% έχει περάσει η πρόταση). Επειδή την μελέτη την έκανα μόνος μου (αν και στην πορεία μου τα έκαναν τσουρέκια και με εξανάγκασαν παρανόμως να απευθυνθώ σε πολ.μηχανικό). Επειδή, γενικότερα, νομίζω ότι έχω μια διαφορετική άποψη περί των πραγμάτων λόγω και της πολύχρονης παραμονής μου στο εξωτερικό. Επειδή μεγάλωσα κι εγώ στην επαρχία και μάλιστα σε μια οικογένεια που παρά το επάγγελμά της ασχολήθηκε και ασχολείται καθημερινά με τον πρωτογενή τομέα παραγωγής. Επειδή είσαι κάτοικος της μητέρας του Ελαιόλαδου και πολλών προϊόντων του πρωτογενούς τομέα παραγωγής καθώς και μιας περιοχής που βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο της Πελοποννήσου άρα μπορείς να απευθυνθείς στην τουριστικότατη περιφέρειά της (έστω μόνο αρχικά) θα σε συμβούλευα να σκεφτείς μήπως θα ήταν επιλέξιμο να ασχοληθείς με τη μεταποίηση α' βαθμού ή β'βαθμου(ακόμη καλύτερα). Εγώ προσωπικά έκανα επενδυτική πρόταση για παραγωγή ζυμαρικών. Και μην πάει το μυαλό σου σε παραδοσιακούς τραχανάδες και κουσκούσια. Θα τα κάνω και αυτά αν κάποιος μου τα ζητήσει. Αλλά η κύρια δουλειά θα είναι να παράγω μακαρόνι. Μακαρόνι σε ότι μορφή μπορεί να κατεβάσει η κούτρα σου και σε ότι γεύση μπορείς να φανταστείς. Μέχρι και με σοκολάτα. Αν πάλι δεν πάει καλά το πράγμα έχω και άλλες δυο δουλειές στο μυαλό μου αλλά καλύτερα να μη μιλήσω γι αυτές γιατί δε θέλω να το μελετάω. Πάντως η μία έχει να κάνει με τη μεταποίηση πατάτας και η άλλη με λιανικό εμπόριο πλαστικούρας. Και δεν είμαι σε κανένα τουριστικό μέρος. Βέβαια έχω ξεσκιστεί στα τηλέφωνα και στις επαφές για να προωθήσω το προϊόν πριν ακόμη το φτιάξω αλλά αυτό είναι μέρος της δουλειάς.
Και πάντως τα χιλιάδες καρπούζια που σαπίζουν στα χωράφια της Ηλείας το καλοκαίρι, θα μπορούσαν με ελάχιστον κόστος να γίνουν γλυκό του κουταλιού, μαρμελάδα κλπ, χωρίς να σαπίσουν πρώτα. Και όλα τα γεωργικά προϊόντα της περιοχής μπορούν να μεταποιηθούν εύκολα και με σχετικά μικρό εργαστήριο και χαμηλό κόστος εγκατάστασης. Εγώ προσωπικά μπορώ επί του συγκεκριμένου να σε κατευθύνω για το πού να απευθυνθείς στο εξωτερικό για μηχανήματα και να σε βοηθήσω αν θέλεις για το κομμάτι της μελέτης. Είμαστε λίγο μακριά αλλά μπορώ να σου λύσω κάποιες απορίες και να σου δώσω γραμμές για το τί να κάνεις έστω μέσω mail. Το αφιλοκερδώς, εννοείται. Και για να μην ξεχνιόμαστε, οι ελιές είναι ένα άλλο τεράστιο σημαντικό κεφάλαιο το οποίο θα έπρεπε ίσως να το σκεφτείς. Ο κόσμος πλέον ψάχνει και αγοράζει προϊόντα χαμηλού κόστους αλλά η ποιότητα και η εντοπιότητα παίζει σημαντικό ρόλο. Ακόμη και 50 λεπτά φθηνότερα να δώσεις ένα μπουκάλι ελαιόλαδο, αν είναι τοπικό και καλό θα έρθει σε εσένα και δεν θα πάει στο Lidl. Σκέψου το.
Αν πάλι επιμένεις στην καφετέρια, δεν μπορώ να σε βοηθήσω πολύ εκτός από το κομμάτι του Ιταλικού καφέ στο οποίο μπορώ να σε πληροφορήσω σχετικά και να σε φέρω σε επαφή με κάποιον στη Λευκάδα που ανήκει στο team Ηπείρου το οποίο εισάγει τον Lavazza. Σαφώς η βοήθεια για τη μελέτη, ισχύει κι εδώ.