
Η σημερινή ημέρα, εκτός απο το πιό γνωστό, την εύρεση του Τιμίου Σταυρού ,έχει και αρκετή ακόμη ιστορία πίσω της.
Οπως είχε αναφέρει και παλαιότερα ο Φάνης, σαν σήμερα το 1943 οι Γερμανοί σφαγιάζουν εκατοντάδες Ελληνες πολίτες στα χωριά της επαρχίας του Βιάνου, στην Κρήτη.
14-9-1943: Οἱ Γερμανοὶ ἐκτελοῦν στὴν ἐπαρχία Βιάννου Κρήτης 352 ἄνδρες
14 Σεπτεμβρίου 1943 : Εκτέλεση αμάχων και πυρπόληση χωριών στην επαρχία Βιάννου Κρήτης από τους Γερμανούς. Τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής καταστρέφουν 11 χωριά και εκτελούν 352 άντρες στην επαρχία Βιάννου της Κρήτης. H βαρβαρότητες των κατακτητών αποτελούν αντίποινα για τις πολύ σοβαρές απώλειες που υπέστησαν κατά την μάχη της 12ης Σεπτεμβρίου του 1943, με τις ανταρτικές ομάδες του Καπετάν Μπαντουβά. Η πρόθεση των Γερμανών ήταν να εκτελέσουν και άλλους 400 ομήρους από ολόκληρη την επαρχία Βιάννου αλλά ευτυχώς ματαιώνεται την τελευταία στιγμή, μετά την επέμβαση του μετέπειτα Αρχιεπισκόπου Κρήτης, Ευγένιου Ψαλιδάκη.
{ απο το blogspot 1940hellas }
Το 1814, ιδρύεται η Φιλική Εταιρεία, που θα παίξει σημαντικό ρόλο στην επανάσταση του Γένους και την απελευθέρωση απο τον τουρκικό ζυγό .
Στα πλαίσια του διακαούς πόθου για αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και με σαφή την επίδραση των μυστικών εταιρειών της Ευρώπης, συναντιούνται το 1814 στην Οδησσό τρεις Έλληνες και αποφασίζουν τη σύσταση μιας αυστηρά συνωμοτικής οργάνωσης, η οποία θα προετοίμαζε τον ξεσηκωμό όλων των Ελλήνων. Πρόκειται για τον Νικόλαο Σκουφά, 35 χρόνων, από το Κομπότι της Άρτας, τον Εμμανουήλ Ξάνθο, 42 χρόνων, από την Πάτμο και τον Αθανάσιο Τσακάλωφ, 26 χρόνων, από τα Γιάννενα . Και οι τρεις έχουν ήδη γίνει κοινωνοί των επαναστατικών ιδεών και του εταιρισμού. Ο Σκουφάς είχε ιδιαίτερες επαφές με τον Κωνσταντίνο Ράδο, ο οποίος ήταν μυημένος στον Καρμποναρισμό. Ο Ξάνθος είχε μυηθεί σε τεκτονική Στοά της Λευκάδας («Εταιρεία των Ελεύθερων Κτιστών», της Αγίας Μαύρας), ενώ ο Τσακάλωφ είχε υπάρξει ιδρυτικό μέλος του Ελληνόγλωσσου Ξενοδοχείου.
Σκοπός της Φιλικής Εταιρείας είναι η γενική επανάσταση των Ελλήνων για την «ανέγερσιν και απελευθέρωσιν του Ελληνικού Έθνους και της Πατρίδoς μας», όπως μας πληροφορεί ο ίδιος ο Ξάνθος. Και σημειώνει στα «Aπομνημονεύματά» του: ..δια να ενεργήσωσι μόνοι των ό,τι ματαίως από πολλού χρόνου ήλπιζον από την φιλανθρωπίαν των χριστιανών βασιλέων».
Η πορεία ανάπτυξης της Φιλικής είναι εντυπωσιακή. Το διάστημα 1814-1816 τα μέλη της αριθμούν περίπου 20. Ως τα μέσα του 1817 αναπτύσσεται κυρίως μεταξύ των Ελλήνων της Ρωσίας και της Μολδοβλαχίας, αλλά και πάλι τα μέλη της δεν υπερβαίνουν τα 30. Όμως, από το 1818 σημειώνονται αθρόες μυήσεις. Κατά το 1820 εξαπλώνεται σε όλες σχεδόν τις περιοχές της Ελλάδας και τις περισσότερες ελληνικές παροικίες του εξωτερικού. Χιλιάδες υπολογίζονται οι μυημένοι, μολονότι είναι γνωστά μόνο 1096 ονόματα. Τους πρώτους μήνες του 1821 τα μέλη της αριθμούν δεκάδες χιλιάδες. Η οργάνωση είχε υπερβεί τα ίδια της τα όρια.
Στις γραμμές της συσπειρώνονται κυρίως έμποροι και μικροαστοί, αλλά και Φαναριώτες και κοτζαμπάσηδες και κληρικοί, πρόσωπα που θα διαδραματίσουν αγωνιστικό ρόλο (θετικό ή αρνητικό) στον αγώνα για την ανεξαρτησία, όπως οι οπλαρχηγοί Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Οδυσσέας Ανδρούτσος, Αναγνωσταράς, ο αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Δικαίος (Παπαφλέσσας), οι Φαναριώτες Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος και Νέγρης, οι μεγαλοκαραβοκύρηδες Κουντουριώτηδες, οι μεγαλοκoτζαμπάσηδες Ζαΐμης, Λόντος, Νοταράς, ο μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Γερμανός κ.ά.
Περισσότερα , μπορεί κανείς να διαβάσει και εδώ http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A6%CE% ... E%AF%CE%B1
