Πριν 2 μηνες ηπια και εγω το Μαυρο προβατο (syrah) το οποιο για τα χρηματα του ηταν ενα καλουτσικο κρασι. Την παραμονη της πρωτοχρονιας ανοιξα ενα syrah απο την ευβοια,KTHMA AVANTIS, η διαφορα τους σε χρηματα ειναι 2 με 3 ευρω,η διαφορα τους σε γευση απλα ΤΕΡΑΣΤΙΑ.
Υπαρχουν δηλαδη ποικιλιες ιδιες,αλλα μπορει αναλογα με τον τροπο παλαιωσεις και οινοπιοισεις να εχουν μεγαλες διαφορες.Και μην ξεχνατε και το αλλο,για αυτους που δεν γνωριζουν τα κρασια απο τα οινοπιοια εχουν αρκετα φαρμακα(ναι φαρμακα) για να μπορεσουν να ανταπαξελθουν στισ μεγαλες διαφορες θερμοκρασιας μονο και μονο στην μεταφορα,κανονικα λενε πως θερμοκρασια παλαιωσεις και συντηρισεις ενος κοκκινου κρασιου ειναι απο 10 μεχρι το πολυ 14 βαθμους.(υπαρχει αυτη η θερμοκρασια στα σουπερ μαρκετ η στα φορτηγα που τα μεταφερουν απο το οινοπιοιο μεχρι να φτασει στο σπιτι μας ...?).
Ολα τα κρασια παλαιωνουν,απλα καποιες συγκεκριμενες ποικιλιες μονο,και το 90% τα κοκκινα και αυτο λογο του περισοτερου αλκολ που εχουν και να μην υπαρχουν δυσαρεστες καταστασεις στον χρονο που περναει.Οσο για τους φελους,κανενας φελος δεν αφηνει να περασει αερας στο μπουκαλι αν ειναι σε καθετη θεση και μονο το μπουκαλι,απλα οι πιο καλοι φελοι ειναι απο σιλικονη,επειδη δεν ειναι ζωντανοσ οργανισμος σαν τουσ υπολοιπους φελους αφου ειναι φτιαγμενει απο ξυλο και το ξυλο οπως γνωριζουμε ειναι ενας ζωντανος οργανισμος γιαυτο και οταν μιλαμε για παλαιωσει ,μιλαμε για ξυλινα δρυινα βαρελια,μεχρι την στιγμη που θα σταματισουν να μασ δινουν τα αναλογα αρωματα στα κρασια μας.Μετα απο αυτο το ξυλο ειναι απλα νεκρο και δεν θα μας δωσει παραπανω γευση και αρωματα στο κρασακι μας.
Οσο για το εαν τα κρασια παλαιωνουν,
http://www.antique-wine.com/topwines/petrus.aspx απλα δειτε ενα απο τα καλυτερα και ακριβωτερα κρασια σε ολων τον πλανητη,χρονια και τιμη !!!
Οσο τωρα εαν εχει χαλασει,νομιζω πως το ξυδι το εχουμε για την σαλατα,και οχι για ποσιμο !!