Τραύματα - Α΄Βοήθειες

Εδώ λέμε ότι μας κατέβει και δεν έχει θέση αλλού

Τραύματα - Α΄Βοήθειες

Δημοσίευσηαπό Mastergunner » Τρί Δεκ 07, 2010 9:48 am

ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΕΣ
Αμεση πίεση:Βάλτε γάζα ή καθαρό πανί αμέσως πάνω από την πληγή.Σηκώστε τραυματισμένα μέλη ψηλότερα από την καρδιά εκτός αν υπάρχουν ενδείξεις κατάγματος ή προκαλείτε πόνο- Μετά τον έλεγχο της αιμορραγίας επιδέστε γερά αλλά ΟΧΙ πολύ σφιχτά. Ελέγξτε τον σφυγμό κάτω από την πληγή. Αν δεν μπορείτε να ψηλαφίσετε τον σφυγμό χαλαρώστε τον επίδεσμο ώσπου να επανέλθει.
ΣΗΜΕΙΑ ΠΙΕΣΕΩΣΧέρι. Σηκώστε το τραυματισμένο χέρι ψηλότερα από την καρδιά εκτός αν υπάρχουν ενδείξεις κατάγματος ή προκαλείτε πόνο. Βάλτε τα δάχτυλα σας στο εσωτερικό του μπράτσου, πιέζοντας την αύλακα ανάμεσα στους μυς. Κρατήστε τον αντίχειρα σας στο εσωτερικό του μπράτσου και πιέστε προς το κόκαλο.
Μηρός. Σηκώστε το τραυματισμένο πόδι ψηλότερα από την καρδιά εκτός αν υπάρχουν ενδείξεις κατάγματος ή προκαλείτε πόνο. Βάλτε τον καρπό σας στο εσωτερικό του μηρού στη μέση της πτυχής της βουβώνας. Με το μπράτσο σας ίσιο και τον αγκώνα σας ακίνητο, πιέστε το κόκαλο.
Τουρνικέ. Τοποθετήστε το τουρνικέ πάνω από την αρτηρία που θέλετε να συμπιέσετε λίγο ψηλότερα από την πληγή. Αν μεσολαβεί άρθρωση, τοποθετήστε την ταινία πάνω από την άρθρωση. Τυλίξτε τον επίδεσμο σφιχτά γύρω από το άκρο δύο φορές και κάντε μισό κόμπο. Βάλτε ένα κοντό και γερό ξυλαράκι στον επίδεσμο και συμπληρώστε τον κόμπο πάνω από το ξύλο. Στρίψτε το ξύλο ώσπου να σταματήσει η αιμορραγία. Στερεώστε το ξύλο στη θέση του. ΜΗΝ το χαλαρώσετε εκτός αν σας το συστήσει ο γιατρός. Σημειώστε τον ακριβή χρόνο τοποθετήσεως του τουρνικέ· Βάλτε το σημείωμα πάνω στα ρούχα του αρρώστου ή γράψτε το στο μέτωπο του με κραγιόν των χειλιών κλπ. Πηγαίνετε αμέσως στο νοσοκομείο. ΜΗΝ σκεπάζετε το τουρνικέ.
Ακρωτηριασμοί Ελέγξτε την αιμορραγία με άμεση πίεση και σημεία πιέσεως. Σαν τελευταία λύση μπορεί να χρειαστεί τουρνικέ. Τυλίξτε τα κομμένα μέρη σε στεγνό. καθαρό επίδεσμο και στη συνέχεια τοποθετήστε τα σε πλαστική σακούλα και κρατήστε τα δροσερά. Μεταφέρετε τα στο νοσοκομείο μαζί με τον άρρωστο.
Αγκίστρια. Σπρώξτε τη λαβή στο δέρμα ώσπου να φανεί η μύτη. Κόψτε την άκρη με κόφτη ή ψαλίδι- Αφαιρέστε την βάση από την πληγή- Πλύνετε την πληγή με σαπούνι και νερό. Σκεπαστέ με γάζα ή καθαρό πανί. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
Σφηνωμένα αντικείμενα. Αν είναι δυνατόν, κόψτε το σφηνωμένο αντικείμενο αρκετά εκατοστά από την πληγή χωρίς να το κουνήσετε ή να το αφαιρέσετε. Κόψτε προσεκτικά τα ρούχα γύρω από την πληγή. Ακινητοποιήστε το αντικείμενο τοποθετώντας ογκώδη επιδέσμους γύρω του. Στερεώστε τους επιδέσμους στη θέση τους με λευκοπλάστη.
Εσωτερική αιμορραγία. Κρατήστε τον άρρωστο ξαπλωμένο και ελαφρά σκεπασμένο. Γυρίστε το κεφάλι προς τη μια πλευρά για να κρατήσετε τον αεραγωγό ανοιχτό.Σηκώστε το κεφάλι και τους ώμους αν δυσκολεύεται να αναπνεύσει. Αν χρειαστεί κάντε τεχνητή αναπνοή.
Ρινορραγία. Βάλτε το άτομο που αιμορραγεί να καθίσει σκύβοντας ελαφρά προς τα ειιπρός το κεφάλι για να μην ρέει το αίμα στον λαιμό του. Πειτε του να φτύνει το αίμα που συγκεντρώνεται στο στόμα του για να μην του προκαλέσει μπούκωμα και εμετό. Βάλτε τον να πιέζει την μύτη του ελαφρά αλλά σταθερά επί. 10 λεπτά με τον αντίχειρα και τον δείκτη του.και έπειτα μπορεί να την αφήσει σιγά-σιγά. Ενώ ο τραυματίας θα κρατά την μύτη του βάλτε επάνω σ' αυτήν και ση γύρω περιοχή κρύα κομπρέσα. Αν η ελαφριά πίεση της μύτης δεν φέρει αποτέλεσμα βουλώστε απαλά το ρουθούνι που αιμορραγεί. Αν δεν ξέρετε από που τρέχει το αίμα βουλώστε και τα δύο ρουθούνια. Χρησιμοποιήστε γάζα ή καθαρή λουρίδα από πανί. Χρησιμοποιήστε μόνο μία λουρίδα σε κάθε ρουθούνι αφήνοντας τις δύο άκρες της να κρέμονται έξω για να αφαιρεθούν αργότερα εύκολα. Έπειτα κρατήστε βουλωμένη τη μύτη επί 5 περίπου λεπτά.

ΕΞΑΡΘΡΩΣΗ
Εξάρθρωση είναι η μετακίνηση ενός οστού σε μία κλείδωση. Μπορεί να προκληθείαπό ισχυρή δύναμη που τραβά το οστό προς μη φυσιολογική θέση ή μια βίαιη μυϊκή συστολή. Μπορεί επίσης να προκαλέσει θλάση των συνδρομών. Οι κλειδώσεις που εξαρθρώνονται συνήθως είναι ο ώμος, τα δάκτυλα και το σαγόνι. Συχνά είναι δύσκολο ωα διακρίνουμε την εξάρθρωση από το κάταγμα. Σε περίπτωση εξάρθρωσης πρέπει να δέσουμε με λουρίδα, πανί ή ελαστικό επίδεσμο.
Τα συμπτώματα είναι:
Αίσθημα σκισίματος
Υπερβολικός πόνος
Ακανόνιστες επιφάνειες
Μη κανονικές κινήσεις ή περιορισμός των κινήσεων
Μυϊκός σπασμός
Έλλειψη λειτουργικότητα

ΔΙΑΣΤΡΕΜΜΑ
Διάστρεμμα των μυών της ράχης :Κύρια συμπτώματα είναι, ο μικρός βαθμός οιδήματος, κάποιος πόνος και ελαφριά απώλεια της λειτουργικότητας του άκρου ποδιού.
Διάστρεμμα μυών ή τενόντων :Προκαλούνται από υπερκόπωση ή υπερβολική τάση και προξενούν δυσκαμψία και πόνο. Ενάντια στη γενικά παραδεκτή άποψη ότι στην προσβληθείσα περιοχή δεν γίνονται θλάσεις. Τα συμπτώματα οφείλονται στο προστατευτικό μυϊκό σπασμό και μια ήπια εντοπισμένη φλεγμονή. Διάστρεμμα καρπού :Το διάστρεμμα καρπού είναι μία ασυνήθιστη κάκωση. Όταν αυτό συμβαίνει είναι συνήθως αποτέλεσμα πτώσης με το χέρι εκτεταμένο και παθαίνει κάκωση ο πρόσθιος σύνδεσμος της άρθρωσης. Ο πίσω σύνδεσμος μερικές φορές παθαίνει διάστρεμμα όταν ο καρπός εξαναγκάζεται σε κάμψη πέρα του κανονικού. Τα κύρια συμπτώματα είναι οίδημα και ευαισθησία της άρθρωσης.

ΘΛΑΣΗ
Θλάση είναι η αλλοίωση που υφίσταται ο ιστός ή όργανο του οργανισμού εξαιτίας εξωτερικής κάκωσης.
Είδη θλάσεων :
Θλάση του δέρματος και υποδόριου ιστού
Θλάση μυών και τενόντων
Θλάση ορογόνων θυλάκων
Θλάση αγγείων
Θλάση νεύρων

ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ
Το κάταγμα είναι η λύση στη συνέχεια του οστού, ανεξάρτητα αν αυτή είναι μικρή ή μεγάλη. Το κάταγμα και το σπάσιμο είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα.
ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΤΥΠΟΙ ΚΑΤΑΓΜΑΤΩΝ:
1. Απλό κάταγμα, όταν δεν υπάρχει λύση στο δέρμα που βρίσκεται πάνω από το οστό.
2. Σύνθετο κάταγμα, όταν υπάρχει ρήξη ή ανοιχτό τραύμα στο δέρμα που έρχεται σε επαφή με το σπασμένο οστό.
3. Συντριπτικό κάταγμα, όταν το οστό είναι σπασμένο σε δύο ή περισσότερα μέρη. Τα συντριπτικά κατάγματα μπορεί να είναι απλά ή σύνθετα ανάλογα με το αν υπάρχει λύση ή όχι στο δέρμα το οποίο βρίσκεται πάνω από το κάταγμα.
Τα συμπτώματα ενός σπασμένου οστού είναι πόνος διόγκωση και αφύσικη κίνηση στην περιοχή του κατάγματος.
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
Αν το κάταγμα είναι σε:
Κλείδωση. Κάντε νάρθηκα για να στηρίξετε το βάρος του μπράτσου με το χέρι περίπου 10 εκατοστά από τον αγκώνα, Μετά, ακινητοποιήστε το μπράτσο δένοντας επίδεσμο πάνω από τον νάρθηκα και γύρω στο σώμα.
Λυγυσμένο + Ίσιο αγκώνα. Ακινητοποιήστε το χέρι στη θέση που το βρήκατε με νάρθηκα. Χρησιμοποιήστε σανίδες, περιοδικά κλπ. Για να το κρατήσετε άκαμπτο και ύφασμα για επένδυση του νάρθηκα.
Δάκτυλο. Μην προσπαθείτε να ισιώσετε το δάχτυλο, Ακινητοποιήστε το στη θέση του με νάρθηκα από γλωσσοπίεστρο ή κάτι παρόμοιο. Δέστε το νάρθηκα στο δάχτυλο με ύφασμα ή ταινία.
Μπράτσο + Καρπό + Χέρι. Ακινητοποιήστε με νάρθηκα με επένδυση. Χρησιμοποιήστε σανίδες, περιοδικά κλπ. Μην δένετε πολύ σφιχτά. Φτιάξτε επίδεσμο για να στηρίξετε το βάρος του μπράτσου. Φροντίστε τα δάχτυλα να βρίσκονται πάνω από το επίπεδο του αγκώνα. Για ένα σπασμένο μπράτσο ακινητοποιήστε τον ώμο και τον αγκώνα δένοντας τον ώμο και τον αγκώνα δένοντας το μπράτσο στον ώμο.
Λεκάνη + Γοφό. Ελέγξτε αν υπάρχει κάταγμα ψηλαφίζοντας απαλά το κόκαλο στη λεκάνη και το γοφό. Προσέξτε που πονάει ο άρρωστος όταν τον αγγίζετε. Για να ακινητοποιήσετε τον άρρωστο τοποθετήστε ένα παχύ στρώμα ανάμεσα στους μηρούς και μετά δέστε τον σε μια σανίδα, πόρτα κλπ. Με επιδέσμους, ζώνες ή κάτι παρόμοιο.
Γόνατο. Ακινητοποιήστε το στη θέση που το βρήκατε με νάρθηκα με επένδυση. Χρησιμοποιήστε σανίδες, περιοδικά κλπ. Για ακινησία και ύφασμα για επένδυση. Για ίσιο γόνατο επεκτείνετε τον νάρθηκα από τον γλουτό μέχρι τη φτέρνα.
Πόδι + Αστράγαλο. Αν κάποιο κόκαλο προεξέχει ελέγξτε την αιμορραγία και σκεπαστέ με μεγάλο καθαρό επίδεσμο ή πανί- Μην καθαρίζετε το τραύμα. Ακινητοποιήστε με νάρθηκα με επένδυση. Αν δεν μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε νάρθηκα, τοποθετήστε στρώμα ανάμεσα στα πόδια και δέστε τα μαζί.
Πόδι + Δάκτυλο Ποδιού. Προσπαθήστε να κόψετε το παπούτσι ή να το βγάλετε. Ακινητοποιήστε με νάρθηκα με επένδυση από κουβέρτα, μαξιλάρι κλπ. Δέστε γερά αλλά όχι πολύ σφιχτά.
Ωμοπλάτη + Κλείδα. Τοποθετήστε ένα τριγωνικό επίδεσμο ή λωρίδα από πουκάμισο στο στήθος του τραυματία, με τη γωνία κάτω από τον αγκώνα της τραυματισμένης πλευράς, την άλλη κάτω από τον γερό ώμο και την τρίτη κάτω κοντά στα γόνατα. Βάλτε τον πήχη της τραυματισμένης πλευράς επάνω στο στήθος λυγισμένο σε ορθή γωνία, με την παλάμη 10 εκ. περίπου ψηλότερα από τον αγκώνα. Δέστε μαζί τις δύο άνω γωνίες. Ο κόμπος θα πρέπει να είναι στο πλάι για να αποφύγετε την οδυνηρή πίεση στο λαιμό. Λιπλώστε την τρίτη γωνία γύρω από τον αγκώνα.
Βραχίονα (μπράτσο) . Βάλτε ένα μαξιλαράκι πάχους 3 εκ. περίπου στη μασχάλη του τραυματία. Έπειτα ακουμπήστε τον βραχίονα του στο πλάι του στήθους, με τον πήχη του χεριού σε ορθή γωνία εγκάρσια στο στήθος. Τοποθετήστε ένα πηχάκι κατά μήκος της εξωτερικής πλευράς του βραχίονα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε περιοδικό, εφημερίδα ή σανιδάκι τυλιγμένο σε μικρή πετσέτα. Δέστε αυτό το στήριγμα πάνω και κάτω από το υποτιθέμενο σπάσιμο. Υποστηρίξτε τον πήχη του χεριού με στενό κρεμαστάρι (πχ. γραβάτα) περασμένο στο λαιμό και τον καρπό του χεριού. Ο κόμπος δεν πρέπει να πιέζει τον λαιμό τον καρπό του χεριού- Χρησιμοποιήστε πλατύ επίδεσμο, πετσέτα κλπ. Για να δέσετε τον βραχίονα στο στήθος. Αυτός ο επίδεσμος περνά πάνω από το πηχάκι και το κρεμαστάρι και κάτω από το άλλο χέρι. Ελέγχετε κατά διαστήματα το σφυγμό για να δείτε μήπως έχουν μουδιάσει τα δάχτυλα. Χαλαρώστε τους επιδέσμους αν χρειάζεται. Ο τραυματίας πιθανόν να αισθάνεται πιο άνετα καθιστός κατά την μεταφορά του στον γιατρό.
Κνήμη. Ισιώστε με απαλές κινήσεις το γόνατο του τραυματισμένου ποδιού αν είναι λυγισμένο. Αν έχετε στη διάθεση σας δύο σανίδες, ίσια κλαδιά ή άλλα αντικείμενα κατάλληλα για νάρθηκες, χρησιμοποιήστε τα. Και οι δυο σανίδες πρέπει να είναι τόσο μακριές ώστε να πιάνουν πιο πάνω από το γόνατο έως πιο κάτω από τη φτέρνα. Τυλίξτε με πανί και τους δύο νάρθηκες και τοποθετήστε τους κατά μήκος της εσωτερικής και εξωτερικής πλευράς του τραυματισμένου ποδιού. Δέστε τους νάρθηκες στο πόδι σε 3 - 4 σημεία. Μην κάνετε δέσιμο πάνω στο τραύμα. Οι κόμποι δεν θα πρέπει να πιέζουν το πόδι. Ελέγχετε κατά διαστήματα τον σφυγμό στον αστράγαλο και τα δάχτυλα του ποδιού μήπως έχουν μουδιάσει. Χαλαρώστε τα δεσίματα αν χρειαστεί.

ΤΡΑΥΜΑΤΑ
Τραύματα στη πλάτη και το λαιμό.Ακινητοποιήστε το κεφάλι στη θέση που το βρήκατε τοποθετώντας τυλιγμένα ρούχα. κουβέρτες κλπ. γύρω από το κεφάλι και στα πλάγια του λαιμού και των ώμων. Για τραύματα στη ράχη ακινητοποιήστε επίσης τον κορμό. Αν ο άρρωστος είναι ανάσκελα γλιστρήστε μια μικρή πετσέτα ή στρωματάκι κάτω από τον λαιμό του χωρίς να του μετακινήσετε το κεφάλι. ΜΗΝ τοποθετείτε ογκώδη αντικείμενα κάτω από το κεφάλι. Κρατήστε τα υλικά συγκρατήσεως στη θέση τους με τούβλα πέτρες κλπ.
Τραύματα στο θώρακα.Συμπτώματα:
Πολλά σπασμένα πλευρά. Ο θώρακας μπορεί μάλλον να καταρρέει παρά να διαστέλλεται όταν ο άρρωστος προσπαθεί να πάρει αναπνοή.
Σύνθλιψη του Θώρακα: Ανοίξτε τον αεραγωγό γέρνοντας ελαφρά πίσω το κεφάλι. Αν το τραύμα είναι μόνο στη μία πλευρά, γυρίστε την τραυματισμένη πλευρά προς τα κάτω αν είναι δυνατόν και προσπαθήστε να κάνετε τον άρρωστο να νοιώθει άνετα- Αν το τραύμα είναι στο κέντρο του θώρακα ή και στις δύο πλευρές ή αν ο άρρωστος δυσκολεύεται να αναπνεύσει, ανασηκώστε τον σε άνετη θέση. Αν χρειαστεί αρχίστε αμέσως τεχνητή αναπνοή. Παρακολουθείτε στενά τον σφυγμό του. Αν σταματήσει εφαρμόστε αμέσως θεραπεία καρδιακής ανεπάρκειας.
Ανοιχτα θωρακικά Τραυματα. Κλείστε αμέσως το τραύμα με επίδεσμο χωρίς πόρους, πλαστική ταινία, αλουμινόχαρτο κλπ. Κολλήστε τον επίδεσμο στη θέση του. Αν δεν έχετε λευκοπλάστη, δέστε τον επίδεσμο με φαρδιά γάζα, ζώνη ή κάτι παρόμοιο. Προσέξτε να μην περιορίσετε την αναπνοή. Γυρίστε τον άρρωστο προς την τραυματισμένη πλευρά για να κρατήσετε ανοιχτό τον αεραγωγό. Αν ο άρρωστος χειροτερέψει λίγο μετά το κλείσιμο του τραύματος, ο πνεύμονας του μπορεί να έχει καταρρεύσει.
Συμπτώματα Ο τραυματίας αισθάνεται πόνο όταν εισπνέει ή όταν τον αγγίζουμε στα πλευρά.
Πλευρά. Περιορίστε την κίνηση του θώρακα δένοντας το κάτω μέρος με μεγάλη πετσέτα του μπάνιου ή αρκετούς φαρδιούς πάνινους επιδέσμους. Τοποθετήστε το κέντρο του επιδέσμου πάνω από την τραυματισμένη περιοχή και ενώστε τις άκρες σε χαλαρό μισό κόμπο στην αντίθετη πλευρά του σώματος- Χρησιμοποιήστε μαντίλι ή άλλο διπλωμένο πανί και μετά σφίξτε απαλά τον μισό κόμπο. ΜΗΝ δένεται πολύ σφιχτά. Ο επίδεσμος πρέπει να πιέζει απαλά την τραυματισμένη περιοχή. Βγάλτε την τελευταία θηλιά καθώς ο άρρωστος κάνει εκπνοή. Συμπληρώστε τον κόμπο πριν αρχίσει ο άρρωστος την επόμενη αναπνοή.

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΜΑΤΙ
Χημικές Ουσίες Στο Μάτι. Κρατώντας το βλέφαρο ανοιχτό ξεπλύνετε αμέσως το μάτι με άφθονο τρεχούμενο νερό τουλάχιστον για πέντε λεπτά. Μην αφήνετε το νερό να τρέξει στο άλλο μάτι. Βάλτε γάζα ή καθαρό πανί. Κρατήστε το στη θέση του με χαλαρά δεμένο επίδεσμο που σκεπάζει και τα δύο μάτια. Ζητήστε την βοήθεια γιατρού.
Σκισμένο βλέφαρο.Ελέγξτε την αιμορραγία με πιεστικό επίδεσμο ή άμεση πίεση στο βλέφαρο και το κόκαλο.
Σκισμένος Βολβός. Σκεπαστέ και τα δύο μάτια χαλαρά με γάζα ή καθαρό πανί. ΜΗΝ πιέζατε. Αν χρειαστεί, στερεώστε τα χέρια του θύματος για να μην μπορεί να αγγίξει τα μάτια του.
Σφηνωμένα Αντικείμενα. ΜΗΝ προσπαθείτε να το αφαιρέσετε. Ανοίξτε μια μεγάλη τρύπα στο κέντρο ενός χοντρού επιδέσμου και βάλτε τον επίδεσμο προσεκτικά ώστε να μην αγγίζει το μάτι ή το αντικείμενο. Βάλτε ένα χάρτινο κύπελλο ή χωνάκι πάνω στο μάτι. ΜΗΝ αγγίζετε το μάτι. Στερεώστε το κύπελλο στη θέση του με γάζα ή καθαρό πανί. Δέστε και τα δύο μάτια για να εμποδίσετε την κίνηση του τραυματισμένου ματιού. Κρατήστε το θύμα ήρεμο και καθησυχάστε το.
Ξένα σώματα
Κάτω Βλέφαρο. Βγάλτε με καθαρό πανί ή μαντίλι.
Άνω Βλέφαρο. Σφίξτε το άνω βλέφαρο ανάμεσα στον αντίχειρα και τον δείκτη και μετά διπλώστε το πίσω πάνω σε ένα βαμβάκι- Βάλτε το θύμα να κοιτάζει κάτω για να εκθέσετε την άνω επιφάνια του βολβού, ύστερα να ξεπλύνετε το μάτι με νερό, αφήνοντας το νερό να αδειάζει προς τα κάτω το νερό και μακριά από το μάτι.

ΤΡΑΥΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ.
Χαλαρώστε τους μυς του στομάχου τοποθετώντας τον τραυματία ανάσκελα με μαξιλάρι ή κουβέρτα κάτω από τα γόνατα του. Ελέγξτε την αιμορραγία εφαρμόζοντας απαλά άμεση πίεση στο τραύμα με γάζα ή καθαρό πανί. Δέστε γερά τον επίδεσμο στη θέση του. Αν προεξέχουν όργανα ή έντερα, ΜΗΝ προσπαθείτε να τα ξαναβάλετε στη θέση τους. Σκεπαστέ την περιοχή με καθαρό αποστειρωμένο επίδεσμο. Επιδέστε γερά αλλά όχι πολύ σφιχτά.

ΤΡΑΥΜΑΤΑ ΣΤΑ ΑΥΤΙΑ
Ξένα Σώματα. Γυρίστε το κεφάλι του ατόμου προς την τραυματισμένη πλευρά και μετά ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια. ΜΗΝ προσπαθείτε να αφαιρέσετε το αντικείμενο μόνος σας.
Κοψίματα. Ελέγξτε την αιμορραγία πιέζοντας γάζα ή καθαρό πανί κατευθείαν πάνω στην πληγή και σηκώνοντας το κεφάλι του ατόμου- Βάλτε ένα φαρδύ επίδεσμο για να διατηρήσετε την πίεση.
Διάτρηση του τυμπάνουΣυμπτώματα:
Ξαφνικός δυνατός πόνος
Ελάττωση της ακοής
Κουδούνισμα στα αυτιά
Πιθανόν ζαλάδα
Πιθανή έξοδος αίματος ή υγρού από το αυτί
Διάτρυση απο χτύπημα στο κεφάλι Κρατήστε τον άρρωστο ξαπλωμένο. Αν δεν υπάρχει σημείο τραυματισμού στο λαιμό, βάλτε ένα μαξιλαράκι, σακάκι, κλπ. Κάτω από το κεφάλι και τους ώμους του, ΟΧΙ μόνο το κεφάλι του. Γυρίστε το κεφάλι προς την προσβλημένη πλευρά για να φεύγουν τα υγρά από το αυτί. ΜΗΝ σταματάτε την ροή του υγρού και ΜΗΝ καθαρίζετε τον αγωγό του αυτιού.
Διάτρυση απο άλλη αιτίαΒάλτε ένα κομμάτι γάζα χαλαρά στον έξω ακουστικό πόρο.

ΤΡΑΥΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ
Ούλα + Ουρανίσκοι:. Ελέγξτε την αιμορραγία με άμεση πίεση.
Δόντια. Ελέγξτε την αιμορραγία με άμεση πίεση στην υποδοχή του δοντιού. Βάλτε τον να δαγκώσει γερά για να κρατήσει τον επίδεσμο στη θέση του.
Χείλη. Ελέγξτε την αιμορραγία πιέζοντας και τις δύο πλευρές του τραύματος.
Γλώσσα. Ελέγξτε την αιμορραγία πιέζοντας και τις δυο πλευρές της γλώσσας. Για βαρύτερη αιμορραγία τραβήξτε απαλά την γλώσσα και κρατήστε την περίπου 5 λεπτά.

ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ
Κάθε καταστροφή ιστού από την επίδραση υψηλής θερμοκρασίας, καθώς και από καυστικά υγρά (ισχυρά οξέα και καυστικά αλκάλια). Εγκαύματα και μάλιστα εκτεταμένα και βαθιά προκαλούν στο σώμα οι ακτίνες Ρέντγκεν, καθώς και το ράδιο. Ανάλογα με τη βαθύτητα της βλάβης που έχει επέλθει στους ιστούς του σώματος, τα εγκαύματα κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες.
1. Εγκαύματα πρώτου βαθμού. Τέτοια χαρακτηρίζονται τα εγκαύματα που περιορίζονται στην επιφάνεια του δέρματος, την επιδερμίδα. Το χρώμα της γίνεται κοκκινωπό και αυτό σημαίνει ότι εξελίσσεται μια ελαφρά φλεγμονή- Αμέσως μετά το έγκαυμα πρέπει να βυθίζει ο παθών το χέρι ή το πόδι του σε νερό θερμοκρασίας 7 - 8 βαθμών C. Θα το κρατήσει βυθισμένο μέχρι να νοιώσει δυνατό πόνο, οπότε θα το βγάλει και μετά από λίγα λεπτά θα το ξαναβυθίσει στο νερό- Αυτό θα το επαναλάβει αρκετές φορές. Στις περιπτώσεις που το έγκαυμα βρίσκεται πάνω στο σώμα ή στο πρόσωπο και επομένως δεν μπορούμε να το βυθίσουμε στο παγωμένο νερό, τοποθετούμε κομπρέσες μουσκεμένες σε νερό θερμοκρασίας 7-8 βαθμών C. Οι κρύες κομπρέσες πρέπει να τοποθετούνται πάνω στο έγκαυμα επί 2-3 ώρες, μέχρις ότου υποχωρήσουν όλα τα φλεγμονώδη φαινόμενα και αποτραπεί ο σχηματισμός φλυκταινών (φουσκάλες). Τα πρώτου βαθμού εγκαύματα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τα επιδένουν, αλλά να τα κρατούν ανοιχτά και να τα εκθέτουν στις ηλιακές ακτίνες, καθώς και απέναντι σε πυρακτωμένα αντικείμενα. όπως στη σόμπα και στο σίδερο του σιδερώματος.
2. Εγκαύματα δεύτερου βαθμού. Χαρακτηρίζονται έτσι εκείνα στα οποία έχει καταστραφεί η επιδερμίδα και έχουν σχηματιστεί εξελκώσεις. Η πρώτη φροντίδα είναι να αδειάσει ο πάσχων τις φουσκάλες, που τυχόν υπάρχουν ακόμα πάνω στο δέρμα, τρυπώντας ένα σημείο τους με ένα βελόνι, που έχει απολυμανθεί προηγουμένως. Πάνω στην πληγωμένη επιφάνεια πρέπει να τοποθετεί συνεχώο πανιά βρεγμένα σε πυκνό αφέψημα χαμομηλιού. Δεν πρέπει να επιδένει τα εγκαύματα, αλλά να τα εκθέτει στις ηλιακές ακτίνες. Αν είναι δύσκολο να τα κρατά ακάλυπτα, να τοποθετεί πάνω τσιρότο. Με τη θεραπευτική αυτή αγωγή αποφεύγεται η μόλυνση και θεραπεύονται σε μικρό χρονικό διάστημα τα εγκαύματα.
3. Εγκαύματα τρίτου και τέταρτου βαθμού. Χαρακτηρίζονται έτσι εκείνα στα οποία έχει καταστραφεί το δέρμα και ακόμα οι υποκειμενικοί ιστοί. Και σ' αυτά εφαρμόζεται η ίδια θεραπευτική μέθοδος που περιγράφεται παραπάνω. Μέχρις ότου θεραπευτεί τελείως ένα έγκαυμα απαιτείται αυστηρή δίαιτα- Απαγορεύονται τα παστωμένα ψάρια και κρέατα, τυριά, τηγανητά και τσιγαριστά φαγητά και τα οινοπνευματώδη ποτά, γιατί τα εγκαύματα εξελίσσονται σε πολλές περιπτώσεις σε εκζέματα

ΗΛΙΑΣΗ
Παθολογική κατάσταση που προκαλείται από την παρατεταμένη έκθεση του κεφαλιού στις ηλιακές ακτίνες. Είναι συχνή στις τροπικές χώρες, συμβαίνει όμως και στις μεσογειακές περιοχές. Εκδηλώνεται, κυρίως σε κουρασμένα άτομα.
Συμπτώματα :
Έντονος πονοκέφαλος
Πυρετός
Εμετός
Δυσκαμψία του αυχένα
Παραισθήσεις
Παραλήρημα
Σπασμοί
Επηρεάζει το καρδιοκυκλοφοριακό σύστημα με διάχυτη υπεραιμία, που μπορεί να εξελιχθεί σε θανατηφόρο κώμα.
Θεραπεία :
Ο άρρωστος τοποθετείται γρήγορα σε σκιά, αφαιρούνται τα ρούχα του και τοποθετούνται ψυχρά επιθέματα στο κεφάλι του ( κομπρέσες). Όταν η ηλίαση είναι βαριάς μορφής, ο άρρωστος πρέπει να μεταφέρεται σε νοσηλευτικό ίδρυμα, όπου γίνεται θεραπεία με ενδοφλέβια χορήγηση ορών, ενώ σε ηλικιωμένα και καχεκτικά άτομα γίνεται καρδιοτόνωση και , όταν υπάρχουν εγκαύματα χορηγούνται διάφορες τοπικές αλοιφές.
Διαταραχές από το ψύχος. Η διατάραξη της κανονικής λειτουργίας ολόκληρου ή ενός μέρους του ζωικού οργανισμού και ιδιαίτερα του ανθρώπινου οργανισμού.

ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑ
Βαριά κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει το θάνατο και οφείλεται σε υπερθέρμανση όλου του σώματος και συγχρόνως σε ελάττωση της αποβολής της θερμότητας.
Η θερμοπληξία αρχίζει με ζάλη, πονοκέφαλο, άφθονη εφίδρωση και κόκκινο πρόσωπο. Αργότερα το στόμα ξεραίνεται, το άτομο διψά πολύ, ματώνει η μύτη του, κάνει εμετούς, αλλά ελαττώνεται η εφίδρωση.
Η θερμοκρασία του σώματος μπορεί να φτάσει τους 46 βαθμούς €. Στα τελικά στάδια παρατηρείται παραλήρημα μανιακού τύπου(επιθετικές διαθέσεις), απώλεια της συνείδησης, επιληπτοειδής ή τετανικοί σπασμοί, κώμα και θάνατος. Αν προλάβουμε το θερμόπληκτο στη ζωή και πριν εγκατασταθεί οξεία νεφρική ανεπάρκεια, του χορηγούμε άφθονα υγρά για να αναπληρώσουμε τις απώλειες του. Έτσι προλαβαίνουμε χειροτέρευση της κατάστασης του.

ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ
Δηλητηριο είναι κάθε ουσία που μπορεί να προκαλέσει βλάβη της υγείας ή θάνατο, όταν μπει στον οργανισμό με οποιοδήποτε τρόπο. Η είσοδος των τοξικών ουσιών στον οργανισμό μπορεί να γίνει από :
α. από το πεπτικό σύστημα, δηλαδή από το στόμα.
β. από το αναπνευστικό σύστημα.
γ. με απορρόφηση από το δέρμα.
Είδη Δηλητηριάσεων :
α. Δηλητηρίαση από αέρια.
β. Αλκοολισμός.
γ. Δηλητηρίαση από τσίμπημα φιδιών.
δ. Τροφική δηλητηρίαση.
ε. Δηλητηρίαση από φάρμακα
στ. Απορρόφηση δηλητηρίου από το δέρμα.

Α. Δηλητηρίαση από αέρια : Συχνότερη δηλητηρίαση αυτού του είδους είναι η εισπνοή μονοξειδίου του άνθρακα (C0). Κίνδυνος τέτοιας δηλητηρίασης υπάρχει όπου γίνεται ατελής καύση οργανικών καυσίμων και όπου μειονεκτεί το σύστημα απαγωγής των αερίων της καύσης. Οι θερμάστρες και οι μηχανές εσωτερικής καύσης είναι οι κυριότερες εστίες παραγωγής δηλητηριωδών αερίων.
Β.Αλκοολισμοί: Ο αλκοολισμός όταν ξεπερνά τα όρια της μέθης αποτελεί οξεία δηλητηρίαση. Πολλοί αλκοολικοί είναι εθισμένοι στη χρήση ηρεμιστικών ή και υπνωτικών φαρμάκων, τα οποία εμφανίζουν δυναμική συνεργασία με το αλκοόλ.
Γ. Δηλητηρίαση από τσίμπημα Φιδιών : Το δάγκωμα του φιδιού μπορεί να έχει επικίνδυνες συνέπειες. Ο άνθρωπος που δαγκώνεται από φίδι, νοιώθει τη στιγμή που φτάνει το δηλητήριο του φιδιού στην πληγή έναν διαπεραστικό ισχυρό πόνο.

Κυριότερα είδη δηλητηριώδων φιδιών
Τα επτά είδη οχιάς που βρίσκονται στην Ελλάδα
Αρσενική οχιά.jpg
Αρσενική οχιά.jpg (121.87 KiB) 2977 προβολές
Θυλυκή οχιά.jpg
Θυλυκή οχιά.jpg (104.12 KiB) 2977 προβολές


Κυριότερα είδη μη δηλητηριώδων φιδιών αλλά με οδυνηρή,για τον άνθρωπο,επαφή...
Δεντρογαλιά.jpg
Δεντρογαλιά.jpg (94.79 KiB) 2977 προβολές
Σαίτα.jpg
Σαίτα.jpg (112.06 KiB) 2977 προβολές
Λαφίτης (Λαφιάτης ή σπιτόφιδο).jpg
Λαφίτης (Λαφιάτης ή σπιτόφιδο).jpg (101.96 KiB) 2977 προβολές


Δ. Τροφική δηλητηρίαση : Η τροφική δηλητηρίαση γίνεται με το να εισέλθουν δια μέσου του πεπτικού συστήματος συνήθως τροφές που έχουν λήξει ή και τροφές με δηλητηριώδη ουσίες.
Ε. Δηλητηρίαση από φάρμακα : Η λήψη φαρμάκων σε μεγάλες ποσότητες που δεν μπορεί το στομάχι να τις διασπάσει προκαλεί τη δηλητηρίαση από φάρμακα.
στ. Απορρόφηση δηλητηρίου από το δέρμα : Πολλά δηλητήρια έχουν την ικανότητα να περνούν το φράγμα του δέρματος και απορροφούμενα να προκαλούν στον οργανισμό δηλητηρίαση.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΩΝ
Α. Τα αρχικά συμπτώματα σε δηλητηρίαση από αέρια είναι αίσθημα τάσης στο κεφάλι και εμβοές στα αυτιά. Άλλοτε το θύμα αδυνατεί να σκεφτεί καθαρά και μοιάζει με μεθυσμένο. Στη συνέχεια εμφανίζονται εμετοί και ακράτεια, που ακολουθούνται από σπασμούς και κώμα. Αντικειμενικά υπάρχει ταχυκαρδία, μυδρίαση και κυάνωση ή ωχρότητα.
Ο βασικός κανόνας για την αντιμετώπιση του θύματος που έχει εισπνεύσει κάποιο δηλητηριώδες αέριο είναι η απομάκρυνση του από το μολυσμένο περιβάλλον και η βελτίωση του αερισμού στο χώρο που θα μεταφερθεί. Αν είναι δυνατό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και μάσκα οξυγόνου όπως και να πιει γάλα.
Β. Στον αλκοολισμό η απότομη διακοπή του αλκοόλ στον άρρωστο θα προκαλέσει έντονα στερητικά συμπτώματα. Το είδος του οινοπνευματώδους ποτού που καταναλώνει ο αλκοολικός δεν έχει σχέση με την εξέλιξη και τις εκδηλώσεις της νόσου του.
Κατή την αντιμετώπιση ενός περιστατικού μέθης πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι ο αλκοολικός είναι ιδιαίτερα επιρρεπής στην εμφάνιση των παρακάτω καταστάσεων :υπογλυκαιμία, παγκρεατίτιδα, αιμορραγίες και διαταραχές του Κ.Ν.Σ.
Γ. Στο δάγκωμα κάποιου φιδιού κάντε μια πιεστική περίδεση 5 - 10 cm πάνω απ* το δάγκωμα. Πλύνετε την περιοχή του δαγκώματος με σαπούνι και νερό.
Ακινητοποιήστε την περιοχή. Κάντε αμέσως μία τομή βάθους μισού εκατοστού περίπου στο σημάδι από το δόντι του φιδιού- Περιμένετε τις Πρώτες Βοήθειες.
Δ και Ε : Τροφική και από φάρμακα δηλητηρίαση ή γενικά βήματα αντιμετώπισης οποιασδήποτε δηλητηρίασης.
Οι βασικές αρχές από τον αρωγό, για τη σωστή αντιμετώπιση της οποιασδήποτε δηλητηρίασης είναι :
1. Εξασφάλιση αναπνοής
2. Η ετοιμότητα για την αντιμετώπιση σοκ, κώματος , σπασμών ή ανωμαλιών του ρυθμού, που μπορεί να εμφανιστούν από στιγμή σε στιγμή.
Σκοπός των πρώτων βοηθειών που παρέχονται στον άρρωστο που πήρε δηλητήριο από το στόμα είναι:
1.Αραίωση του δηλητηρίου που βρίσκεται στο στομάχι, Αυτός είναι ο προχειρότερος Τρόπος αντιμετώπισης. Για το σκοπό αυτό αρκεί η χορήγηση 1-2 ποτήρια νερό η γάλα το συντομότερο δυνατό μετά τη λήψη του δηλητηρίου.
2. Η κένωση στομάχου. Η κένωση στομάχου επιχειρείται σε κάθε δηλητηρίαση από το στόμα, ανεξάρτητα με το χρόνο που έχει περάσει από τη στιγμή της λήψης του δηλητηρίου.
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος κένωσης είναι ο εμετός, γιατί με τον εμετό το στομάχι συσπάται ομοιόμορφα και το περιεχόμενο του αδειάζει καλύτερα. Με τον εμετό, εξάλλου, αποβάλλονται και τα μεγαλύτερα σχετικά κομμάτια διάφορων ουσιών, που δεν μπορούν να περάσουν από τον αυλό σωλήνα πλύσης στομάχου.
Εμετός μπορεί να προκληθεί από :
α. Μηχανικά, ερεθίζοντας τη σταφυλή και το στοματοφάρυγγα.
β. Με διάλυμα μαγειρικού άλατος ή μουστάρδας.
γ. Με σιρόπι ιπεκακουάνας-
δ. Με ένεση απομορφίνης, μόνο όταν δεν υπάρχουν σημεία καταστολής της αναπνοής.
Η πρόκληση εμετού απαγορεύεται στις παρακάτω περιπτώσεις :
α. Κωματώδης ασθενείς
β. Ασθενείς που εμφάνισαν σπασμούς
γ. Γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης
δ. Ασθενείς με πιθανό οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου
ε. Λήψη πετρελαιοειδών
Αν η προσπάθεια για πρόκληση εμετού δεν αποδώσει, η εκκένωση θα γίνει στο νοσοκομείο με πλύση μέσω ρινογαστρικού σωλήνα.
3. Η αδρανοποίηση του δηλητηρίου. Μετά την κένωση του στομάχου χορηγείται ενεργοποιημένος ζωικός άνθρακας.
4. Η κάθαρση του εντέρου. Έχει σκοπό τη γρήγορη αποβολή του δηλητηρίου που έχει περάσει στο έντερο και δεν έχει ακόμη απορροφηθεί.
5. Η επιτάχυνση της αποβολής του δηλητηρίου που έχει ήδη απορριφθεί. Οι προσπάθειες που εξυπηρετούν αυτό το σκοπό είναι πέρα από τα όρια των πρώτων βοηθειών και αποτελούν μέρος της νοσοκομειακής αντιμετώπισης των σοβαρών δηλητηριάσεων.
6. Από ειδικά αντίδοτα. Υπάρχουν ορισμένες ουσίες που όταν χορηγηθούν στις ανάλογες δηλητηριάσεις μπορούν να εξουδετερώσουν την βλαπτική επίδραση των δηλητηρίων πάνω στον οργανισμό είτε προλαμβάνοντας είτε αναστέλλοντας τη δράση τους είτε αποκαθιστώντας τις διαταραχές που ήδη έχουν επέλθει. Τα ειδικά αυτά αντίδοτα είναι ελάχιστα.
Στ. Απορρόφηση δηλητηρίου από το δέρμα : Ο κανόνας για την αντιμετώπιση των δηλητηριάσεων που προκαλούνται από απορρόφηση δηλητηρίου από το δέρμα, είναι ο Καλός καθαρισμός της επιφάνειας του δέρματος που ήρθε σε επαφή με το δηλητήριο, με άφθονο νερό, όπως ακριβώς και στην περίπτωση των χημικών εγκαυμάτων.

ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ
Καρδιακή ανεπάρκεια – Παιδί
Συμπτώματα : Άπνοια, έλλειψη σφυγμού
1. Βάλτε τον άρρωστο ανάσκελα σε στερεή επιφάνεια και γυρτέ του απαλά το κεφάλι. Κοιτάξτε και ακούστε αν φεύγει αέρας από τα πνευμόνια του. Αν η αναπνοή δεν ξαναρχίσει ανοίξτε του το στόμα και κλείστε του τη μύτη. Βάλτε το στόμα σας ανοιχτό πάνω από το δικό του, σχηματίζοντας αεροστεγή σφραγίδα και δώστε 4 γρήγορες πλήρεις αναπνοές. Ελέγξτε ξανά όλα τα συμπτώματα. Αν ο σφυγμός έχει αρχίσει βλέπε τεχνητή αναπνοή.
2. Αν ο σφυγμός δεν αρχίσει τότε : Βάλτε το κάτω μέρος του ενός χεριού περίπου 2 δάχτυλα πάνω από την άκρη του στέρνου. ( Μην πιέζετε την άκρη). Οι άκρες των δαχτύλων σας πρέπει να δείχνουν κατευθείαν στο σώμα του αρρώστου αλλά να μην πιέζουν τα πλευρά. Βάλτε το άλλο σας χέρι πάνω στο άλλο. Κρατήστε τους αγκώνες σας ίσιους και τους ώμους σας ακριβώς πάνω από τα χέρια σας.
3. α. Αν έχετε βοήθεια : Σπρώχνετε απαλά και γρήγορα προς τα κάτω περίπου Ι - 1 '/2 ίντσα, 80 φορές το λεπτό- Μετά από κάθε 3 συμπιέσεις βάλτε το βοηθό σας να αναπνέει απαλά στο στόμα του παιδιού καθώς το κάτω μέρος του χεριού σας αρχίζει να σηκώνεται δίνοντας στο παιδί μια καινούρια αναπνοή κάθε 4 δευτερόλεπτα. 15 το λεπτό. ( Μην βγάζετε το χέρι σας ανάμεσα σης συμπιέσεις). Αν η αναπνοή φαίνεται μπλοκαρισμένη, βλέπε πνιγμονή και μετά ξαναρχίστε τις πρώτες βοήθειες. Σταματήστε τις συμπιέσεις όταν αποκατασταθούν οι χτύποι της καρδιάς. Συνεχίστε την τεχνητή αναπνοή ώσπου να αναπνεύσει το παιδί μόνο του ή να φτάσει κάποιος γιατρός.
3. β. Αν είστε μόνος : Σπρώχνετε σύντομα και απαλά κατευθείαν προς τα κάτω κάπου 1 – 1 1/2 ίντσα, 80 φορές το λεπτό. Μετά από κάθε 5 συμπιέσεις δίνετε στο παιδί μια γρήγορη αναπνοή. (Μην βγάζετε το χέρι σας ανάμεσα στις συμπιέσεις). Αν η αναπνοή φαίνεται μπλοκαρισμένη βλέπε πνιγμονή και μετά ξαναρχίστε τις πρώτες βοήθειες. Διακόψτε τις συμπιέσεις όταν αποκατασταθεί ή καρδιακή λειτουργία. Συνεχίστε την τεχνητή αναπνοή ώσπου το παιδί να αναπνεύσει μόνο του ή να έρθει επαγγελματική βοήθεια.
Τεχνητή αναπνοή
Διακοπή της αναπνοής -- Τεχνητή αναπνοή
Πώς μπορούμε να διαπιστώσουμε την διακοπή της αναπνοής ;
Βάλτε το ένα χέρι στο πλάγιο μέρος του θώρακα και το άλλο στη μέση του επί επιγαστρίου. ανοικτό, επάνω στο στομάχι του ασθενούς. Φροντίστε μετά να ψηλαφίσετε με τα χέρια σας το ανεβοκατέβασμα του θώρακα και του επιγαστρίου που προκαλούν οι αναπνευστικές κινήσεις. Κλείστε τα μάτια σας και συγκεντρωθείτε στην αίσθηση της αφής των χεριών.
Αναπνοή από το στόμα. Η αναπνοή μπορεί να σταματήσει από πνιγμό, ηλεκτροπληξία ή δηλητηρίαση. Αν βρείτε κάποιον που έχει χάσει τις αισθήσεις του και μοιάζει να έχει παύσει να αναπνέει, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε, εκτός αν το πρόβλημα οφείλεται σε πνιγμονή, είναι να εφαρμόσετε αναπνοή στόμα με στόμα. Η τεχνική αυτή είναι κατάλληλη μόνο για τους μεγάλους και τα μεγαλύτερα παιδιά. Για τα μωρά και τα μικρότερα παιδιά εφαρμόζονται οι μέθοδοι που περιγράφονται παρακάτω.
Ανάληψη για μεγαλύτερα παιδιά ή ενηλίκους.
Ι. Πλαγιαστέ το θύμα ανάσκελα σε σκληρή επιφάνεια και γυρίστε του το κεφάλι προς τα πίσω. Καθαρίστε του το στόμα με το δάχτυλο σας.
2. Κλείστε του τη μύτη, πάρτε βαθιά αναπνοή, κολλήστε το στόμα σας στο δικό του και φυσήξτε δυνατά 4 φορές.
3. Μετά από κάθε αναπνοή ελευθερώστε του το στόμα και ακούστε τον αέρα να φεύγει από τους πνεύμονες του. Συνεχίστε έτσι κάθε 5 δευτερόλεπτα μέχρι να έρθει βοήθεια ή το θύμα να αναπνέει μόνο του.
Ανάληψη για μωρά και μικρότερα παιδιά.
1. Πλαγιαστέ το μωρό ανάσκελα και καθαρίστε του το στόμα όπως παραπάνω.
2. Γυρίστε του το κεφάλι λίγο προς τα πίσω, πάρτε βαθιά αναπνοή και κλείστε του το στόμα και τη μύΐη με το στόμα σας. Φυσήξτε ελαφρά.
3. Απομακρύνετε το στόμα σας και παρατηρήστε το στήθος του μωρού να κατεβαίνει-Επαναλάβετε τα ίδια κάθε 2-3 δευτερόλεπτα μέχρις ότου έρθει βοήθεια ή αρχίσει μόνη της η αναπνοή.
Αναπνοή στόμα με μύτη. Αν υπάρχει τραύμα στο πρόσωπο που εμποδίζει την παραπάνω τεχνική, πλαγιαστέ ανάσκελα το θύμα, καθαρίστε του το στόμα και το λαιμό, πάρτε βαθιά αναπνοή και κλείστε με το στόμα σας τη μύτη του. Κλείστε του το στόμα πιέζοντας του το σαγόνι και φυσήξτε δυνατά μέσα στη μύτη. Απομακρύνετε το στόμα σας και κρατήστε το στόμα του θύματος ανοιχτό. Επαναλάβετε κάθε 5 δευτερόλεπτα.
Η θέση ανανήψεως. Η θέση ανανήψεως εξασφαλίζει ελεύθερη αναπνοή και προλαμβάνει την πνιγμονή και την εισρόφηση εμεσμάτων σε κάποιον που έχει χάσει τις αισθήσεις του. Πριν τοποθετήσετε το θύμα σε αυτή τη θέση, βεβαιωθείτε ότι αναπνέει κανονικά και περιποιηθείτε τα εμφανή τραύματα. Μην χρησιμοποιείται τη θέση ανανήψεως αν υποπτεύεστε τραύματα στη ράχη.
1. Ελέγξτε το στόμα ώστε να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν ξένα σώματα ή ψεύτικα δόντια.
2. Βάλτε το χέρι του θύματος που βρίσκεται προς εσάς δίπλα στο σώμα του στερεώνοντας την άκρη του κάτω από το πόδι.
3. Σταυρώστε το άλλο χέρι πάνω στο στήθος και το άλλο πόδι πάνω από το πόδι που βρίσκεται προς εσάς.
4. Υποστηρίξτε το κεφάλι με το ένα χέρι και με το άλλο γυρίστε το θύμα προς το μέρος σας τραβώντας το από τα ρούχα.
5. Βεβαιωθείτε ότι η θέση του κεφαλιού δεν εμποδίζει την αναπνοή.
6. Σταθεροποιήστε το σώμα σε άνετη θέση λυγίζοντας το χέρι και το πόδι πουβρίσκονται προς τα επάνω- Τραβήξτε προσεκτικά από τον ώμο το άλλο χέρι ώστενα το ελευθερώσετε από το σώμα σε θέση που να εμποδίζει το θύμα να γυρίσει ανάσκελα.
Πνιγμός. Ελέγξτε αμέσως την αναπνοή. Αν το θύμα δεν αναπνέει, αρχίστε αμέσως αναπνοή στόμα με στόμα- Μην χάσετε χρόνο προσπαθώντας να βγάλετε το θύμα έξω από το νερό ή να αδειάσετε το νερό από τους πνεύμονες του. Μόλις καταφέρετε να κάνετε την αναπνοή να αρχίσει, και το θύμα βρίσκεται έξω από το νερό, τοποθετήστε το σε θέση ανανήψεως, σκεπαστέ το για να μην κρυώνει και ζητήστε ιατρική βοήθεια,
Πώς πρέπει να κάνουμε την τεχνητή αναπνοή ;
Πρέπει να είναι ξαπλωμένος ανάσκελα. Γονατιστέ δίπλα στο κεφάλι του από το πλάι. Το ένα σας χέρι πρέπει να είναι στο μέτωπο του κοντά στα μαλλιά και το άλλο στο σαγόνι του ξαπλωμένου. Και τα δυο σας χέρια να γυρίζουν όσο είναι δυνατόν το κεφάλι του προς τα πίσω. Ο λαιμός θα τεντωθεί κι έτσι θα ανοίξουν τελείως οι αναπνευστικοί οδοί του ασθενούς. Το χέρι σας, που βρίσκεται στο πηγούνι, σπρώχνει το πηγούνι και την κάτω σιαγόνα συγχρόνως προς τα εμπρός και προς τα επάνω. Ο αντίχειρας σας πρέπει να είναι τοποθετημένος κάθετα κάτω από το χείλος και να πιέζει προς τα επάνω το χείλος. Έτσι μπορείτε να κλείσετε το στόμα του ασθενούς. Σε αυτή τη θέση θα πρέπει να κρατάτε συνεχώς το κεφάλι του ξαπλωμένου ανθρώπου. Πολλοί ασθενείς αρχίζουν να αναπνέουν μόνοι τους και σώζονται. Αν όμως συνεχίζεται η διακοπή της αναπνοής παρά το σκύψιμο του κεφαλιού προς τα πίσω πρέπει να αρχίσετε να κάνετε τεχνητή αναπνοή.

ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΠΡΟΣΒΟΛΗ
Καρδιακή προσβολή: Ο όρος αυτός δεν είναι δόκιμος στην ιατρική επιστήμη. Ο κόσμος χρησιμοποιώντας τον υποδηλώνουν την αιφνίδια εκδήλωση μιας καρδιακής πάθησης που συνοδεύεται από οξέα παθολογικά φαινόμενα και πολλές φορές καταλήγει στον θάνατο. Τέτοια πάθηση μπορεί να είναι το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, η συγκοπή, το οξύ πνευμονικό οίδημα κ.ά.
Ενδείξεις για καρδιακή προσβολή: Πόνος: που διαρκεί πάνω από 2 λεπτά, συνήθως περιγράφεται ως “σφίξιμο” ή “πλάκωμα”, συνήθως, στο κέντρο του στήθους ή της πλάτης, μερικές φορές ο πόνος απλώνεται προς το πάνω μέρος της κοιλιάς, στον ώμο ή στο χέρι (τις πιο πολλές φορές στο αριστερό), στον λαιμό ή στο σαγόνι.
Λαχάνιασμα ή δυσκολία στην αναπνοή, που βελτιώνεται όταν ο άνθρωπος είναι αναπαύεται ή κάθεται (αλλά χειροτερεύει όταν ξαπλώνει). Έντονη αγωνία-αίσθημα επικείμενης καταστροφής. Μεγάλη ατονία. Έντονη εφίδρωση, ακόμη και χωρίς σωματική προσπάθεια. Χλωμό ή μελανό δέρμα ή χείλη. Ναυτία ή εμετός. Ακανόνιστος σφυγμός.
Πως αντιμετωπίζεται. ΠΡΟΣΟΧΗ στείλτε αμέσως ασθενοφόρο και οξυγόνο. Επειδή οι πρώτες βοήθειες είναι δύσκολες . στην καρδιακή προσβολή, και πιθανών επικίνδυνες είναι καλύτερο να δίνονται από κάποιον που έχει εκπαιδευτεί πάνω σ'αυτό. Αλλά αν δεν υπάρχει κάποιο εκπαιδευμένο άτομο και είστε μόνοι πρέπει να αρχίσετε αμέσως τις πρώτες βοήθειες γιατί η εναλλακτική λύση είναι ο θάνατος- Μη χάνετε καιρό αλλά βεβαιωθείτε ότι υπάρχουν όλα τα συμπτώματα, αναισθησία, άπνοα έλλειψη σφυγμού, πριν αρχίσετε τις πρώτες βοήθειες. Για να ελέγξετε την αναισθησία φωνάξτε δυνατά το παιδί χτυπήστε το στον ώμο ή τραντάξτε το απαλά. Ελέγξτε αργά και προσεχτικά το σφυγμό στο εσωτερικό του μπράτσου. Έχει ιδιαίτερη σημασία να βρείτε το σφυγμό αν υπάρχει. Ασχοληθείτε 5 με 10 δευτερόλεπτα για να τον βρείτε. Μην βιάζεστε! Εύκολα μπορεί να μην γίνει αντιληπτός σε επείγουσες περιπτώσεις. Όλα τα παραπάνω έχουν να κάνουν με το βρέφος. Βέβαια τα ίδια ισχύουν και για το παιδί, με την μόνη διαφορά ότι ψάχνουμε το σφυγμό στη μεγάλη αρτηρία του λαιμού και όχι στο μπράτσο. Στο παιδί αν είναι δυνατόν βάλτε κάποιον να κάνει τεχνητή αναπνοή και εσείς κάντε συμπιέσεις στην καρδιά: τα ίδια βήματα ακολουθούμε και στον ενήλικα.

ΛΙΠΟΘΥΜΙΑ
Λιποθυμία: Η απότομη και προσωρινή απώλεια της συνείδησης εξαιτίας κυκλοφοριακής διαταραχής του εγκεφάλου. Οφείλετε σε ελάττωση της ποσότητας αίματος που πηγαίνει στον εγκέφαλο, πράγμα που συνεπάγεται με την μείωση του οξυγόνου στην περιοχή του εγκεφάλου. Οι που δημιουργούν τέτοιες καταστάσεις είναι πάρα πολλοί και παροδικοί, δηλαδή διαρκούν λίγο. Αν κρατούσαν πολύ θα προκαλούσαν σοβαρές βλάβες στα εγκεφαλικά κύτταρα τα οποία δεν αντέχουν πολύ χρόνο στην έλλειψη οξυγόνου. Οι κυριότερες αιτίες λιποθυμίας είναι: α) Η απώλεια αίματος εξαιτίας κάποιου τραυματισμού ή αρρώστιας (γαστρορραγία κ.τ.λ.) β) η απότομη πτώση της πίεσης εξαιτίας έντονου φόβου ή συγκίνησης γ) η μεγάλη αναιμία δ) ο μεγάλος συνωστισμός ε) η παραμονή σε χώρους υπερβολικά ζεστούς που δεν αερίζονται καλά στ) κάποιος έντονος πόνος ζ) η κατάσταση εγκυμοσύνης η) πολλές καρδιακές παθήσεις.
Ο άνθρωπος που πρόκειται να λιποθυμήσει γίνεται απότομα ωχρός, αισθάνεται να σκοτεινιάζουν γύρω του τα πάντα, ιδρώνει και πέφτει κάτω, ενώ ο σφυγμός του είναι μόλις ψηλαφητός και η αναπνοή του επιπόλαιη.
Οι πρώτες ενέργειες που πρέπει να κάνουμε αμέσως μετά την λιποθυμία είναι να ξαπλώσουμε κάτω το άτομο που έχει λιποθυμήσει, να σηκώσουμε τα πόδια ψηλότερα από το υπόλοιπο σώμα του και να και να το μεταφέρουμε κοντά σε ανοιχτό παράθυρο, αν είναι σε σπίτι για να υπάρχει καΘαρός αέρας, και να απομακρύνουμε όσους είναι γύρο του. Ξεσφίγγουμε τα ρούχα του (ζώνη, γραβάτα) και καθετί που τον πιέζει. Μετά του δίνουμε να μυρίσει λίγο αιθέρα, ξίδι ή κολόνια. Επίσης του κάνουμε εντριβές στα χέρια και στο στήθος. Όταν αρχίσει να συνέρχεται του δίνουμε λίγο νερό, κονιάκ ή καφέ. Αν ύστερα από όλα αυτά η λιποθυμία συνεχίσει ή επανέρχεται τότε κρίνεται αναγκαία η μεταφορά του ασθενούς στο πλησιέστερο νοσοκομείο για να ερευνηθεί η αιτία της λιποθυμίας του. ΠΡΟΣΟΧΗ! Μην ρίχνετε νερό στο πρόσωπο του λιποθυμισμένου ατόμου. Μην του δώσετε να πιει τίποτα μέχρι να συνέλθει εντελώς. Αν σε περίπτωση που το άτομο που έχει λιποθυμήσει δεν συνέλθει μέσα σε 5 λεπτά ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια,

ΕΠΙΛΗΨΙΑ (ιερά νόσος)
Ασθένεια του εγκεφάλου, που παρουσιάζει απότομες κρίσεις: σπασμούς, συσκότιση της συνειδήσεως και σύγχυση- Οι ασθενείς ενώ φαίνονται υγιείς, καταλαμβάνονται απότομα από σπασμούς, πέφτουν καταγής, σφηνώνουν τα δόντια και βγάζουν αφρούς από το στόμα. Ο ασθενής μένει αναίσθητος για λίγα λεπτά ή και περισσότερο και όταν συνέλθει δεν θυμάται τίποτα.. Η επιληψία διακρίνεται σε μεγάλη (ολική) και σε μικρή. Επίσης υπάρχει και η επιληψία Λϊοίϊοη η οποία αφορά συνήθως ένα άκρο.
Αίτια της επιληψίας μπορούν να είναι: τραυματικές βλάβες του εγκεφάλου, όγκοι, φλεγμονές εγκεφαλικές, διάφορες ασθένειες και κυρίως οι άσχημες συνθήκες κάτω από τις οποίες αναπτύχθηκε το έμβρυο, έγινε ο τοκετός και τράφηκε το νεογνό.
Πώς αντιμετωπίζεται: Όταν το αίτιο είναι συγκεκριμένο και μπορεί να αφαιρεθεί τότε χρειάζεται χειρουργική επέμβαση (π.χ. όγκος). Αλλιώς η αντιμετώπιση είναι φαρμακευτική. Η ντιλαντίνη, η μεζαντοϊνη και η τριοδίνη είναι φάρμακα που κατάφεραν να απαλλάξουν πολλούς επιληπτικούς από τις κρίσεις τους. Άλλο φάρμακο κατά της επιληψίας είναι η φενουρόνη η οποία όμως μπορεί να προκαλέσει αναιμία ή βλάβη του ήπατος. ΠΡΟΣΟΧΗ! Η θεραπεία με τα παραπάνω φάρμακα πρέπει να γίνεται με συνεχή παρακολούθηση του γιατρού.

ΥΣΤΕΡΙΑ
Νευροψυχική διαταραχή που κατατάσσεται στις νευρώσεις και εκδηλώνεται με ψυχικά ή και σωματικά συμπτώματα ως απάντηση-αντίδραση σε συναισθηματικά αξεπέραστες καταστάσεις για το άτομο. Χαρακτηριστικό της υστερίας είναι ότι δεν εκδηλώνεται χωρίς την παρουσία κάποιου άλλου προσώπου .Συμπτώματα της υστερίας που δεν εμφανίζονται όλα συγχρόνως είναι: λυκοφωτικές καταστάσεις, αμνησία, κλάματα, κραυγές, τυφλότητα, κωφότητα, παράλυση μελών του σώματος, τρόμος, τικ, αφασία κ.α. ο υστερικός τρόπος αντίδρασης γενικεύεται σιγά-σιγά σε ολόκληρη τη συμπεριφορά του ατόμου, οπότε μιλάμε για υστερική προσωπικότητα.. τα όρια τηο πραγματικής εκδήλωσης και της προσποίησης είναι διάχυτα και μόνο ένας ειδικός είναι σε θέση να διαπιστώσει την πραγματικότητα.

ΚΑΤΑΠΛΗΞΙΑ (σοκ)
Βλάβη της λειτουργίας του νευρικού συστήματος. Ως αποτέλεσμα έχει την εξασθένηση και την πλήρη αδράνεια των ανακλαστικών. Ο ασθενής έχει παραλήρημα και ψευδαισθήσεις και μένει ακίνητος για πολλές ώρες-μέρες έχοντας τα μάτια του στραμμένα προς την ίδια κατεύθυνση. Έχει τρομερές ζαλάδες, κρύο ιδρώτα, τα πόδια του και τα χέρια του είναι παγωμένα και ο σφυγμός του πεσμένος. Η καταπληξία οφείλεται σε ψυχική και νευρική διαταραχή σε τραύματα και εγκαύματα καθώς και στη μη κανονική λειτουργία της καρδιάς. Ο ασθενής πρέπει να βάζει θερμοφόρα στα πόδια και να ξαπλώνει με το κεφάλι πιο χαμηλά από το επίπεδο τωνποδιών. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις χρειάζεται μετάγγιση αίματος ή ορός. Γενικά η ανάπαυση και η ηρεμία φέρνουν καλά αποτελέσματα.
Πώς αντιμετωπίζεται.Μη δώσετε στον ασθενή να πιει τίποτα κατα την διάρκεια των σπασμών- Απομακρύνετε από γύρω του όλα τα αιχμηρά και σκληρά αντικείμενα. Χαλαρώστε τα στενά ρούχα, αλλά μην περιορίζεται τον ασθενή. Αν οι σπασμοί υποχωρήσουν ελέγξτε την αναπνοή του

Το θέμα έχει ανέβει εδώ απο τον Αλέξη :clap: :clap: :clap:
viewtopic.php?f=6&t=7416&start=15&hilit=%CE%A0%CF%81%CF%89%CF%84%CE%B5%CF%82+%CE%92%CE%BF%CE%AE%CE%B8%CE%B5%CE%B9%CE%B5%CF%82

Τα παραπάνω αποτελούν λύσεις για άμεση ανάγκη μέχρι την ταχύτερη μεταφορά του ασθενούς στο πλησιέστερο νοσοκομείο
(Απλά,θεωρώ οτι θα ήταν καλό να μπεί στον θέμα ¨Εξοπλισμός αυτοφροντίδα¨ και το άνοιξα προκειμένου να βάλω φώτο και χρώμα μιας και στα link δεν μπορώ να το κάνω αυτό :oops: :oops: :oops: )
Κλείσε μέσα σου την Ελλάδα και θα νιώσεις κάθε είδους μεγαλείο

Ένας για Ολους και Όλοι για Έναν (Vitara Club)
Άβαταρ μέλους
Mastergunner
Vitaraclub Platinum Member
Vitaraclub Platinum Member
 
Δημοσιεύσεις: 6870
Εγγραφή: Κυρ Φεβ 21, 2010 11:36 am
Τοποθεσία: Βροντάδος ΧΙΟΣ
Λάστιχα: FULDA TRAMP 4x4
Suspension: Calmini 3''/OΜΕ
cb: Όχι
Name: Γιώργος

Re: Τραύματα - Α΄Βοήθειες

Δημοσίευσηαπό MAVERICK » Τρί Δεκ 07, 2010 2:58 pm

:clap: :clap: :clap: :clap:
Καταπληκτικό άρθρο Γιώργο.Χρησιμότατο!!!! :clap: :clap:
MAVERICK
 

Re: Τραύματα - Α΄Βοήθειες

Δημοσίευσηαπό f_tasos » Τρί Δεκ 07, 2010 4:13 pm

Μπράβο Γιώργο πάρα πολύ καλό!!!! :clap: :clap: :clap: :clap: :clap:
Δεν έχουμε ανάγκη από τίποτ άλλο, παρά μονάχα από καθαρή καρδιά.
Άβαταρ μέλους
f_tasos
Vitaraclub Platinum Member
Vitaraclub Platinum Member
 
Δημοσιεύσεις: 8464
Εγγραφή: Τετ Μαρ 11, 2009 9:27 pm
Λάστιχα: A/T GO12-BF M/T KM2
Suspension: MAD
cb: Ναι
Aka: Τhe corruptor..ή The Goura kid
Name: Τάσος

Re: Τραύματα - Α΄Βοήθειες

Δημοσίευσηαπό ΙΩΑΝΝΗΣ » Τρί Δεκ 07, 2010 4:19 pm

:text-goodpost: Γιώργο πολύ καλό .. :clap:
Εμπρός στον έτσι, που χάραξε ο τέτοιος..
Άβαταρ μέλους
ΙΩΑΝΝΗΣ
4x4 Gold Member
4x4 Gold Member
 
Δημοσιεύσεις: 1830
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 09, 2008 10:50 am
Τοποθεσία: πόρτο-ράφτη (μαρκόπουλο αττικήs)
Λάστιχα: Latitude Cross ....
Suspension: Mια χαρά.... Εσύ;
cb: Ναι
Name: ιωάννηs...

Re: Τραύματα - Α΄Βοήθειες

Δημοσίευσηαπό alexisgon » Τρί Δεκ 07, 2010 9:53 pm

:text-bravo: :text-bravo:
Σίγουρα υπάρχει λύση,συνεπώς και αποτέλεσμα!
LPG Zavoli -> GV '99 - 5D,Πλύμνες Μile Μarker,Midland Alan 248
It only works for mud... |
alexisgon
4x4 Gold Member
4x4 Gold Member
 
Δημοσιεύσεις: 2065
Εγγραφή: Κυρ Μαρ 08, 2009 12:32 am
Λάστιχα: BF 225/70/16 AT
cb: Ναι
Name: Αλέξης

Re: Τραύματα - Α΄Βοήθειες

Δημοσίευσηαπό _alexis_ » Τρί Δεκ 07, 2010 11:35 pm

:clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap:
_alexis_
 

Re: Τραύματα - Α΄Βοήθειες

Δημοσίευσηαπό nick_89 » Τετ Δεκ 08, 2010 12:26 am

Πολύ καλό θέμα, απλά όλα αυτά τα κάνουμε αν νιώθουμε σίγουροι 100% γιατί καμιά φορά έρχεται το αντίθετο αποτελεσμα... :wink:
Ωστόσο :clap: :clap: :clap:

ταξιδιάρα ψυχή..
Vitara Virus
Raptorian
Άβαταρ μέλους
nick_89
Vitaraclub Platinum Member
Vitaraclub Platinum Member
 
Δημοσιεύσεις: 21823
Εγγραφή: Κυρ Φεβ 01, 2009 6:26 pm
Τοποθεσία: Αθήνα GR
Λάστιχα: General Grabber AT
Διάσταση ελαστικών: 285/70/ R17
Suspension: Fox Racing
cb: Ναι
Εργάτης: Όχι
Aka: Scotsman
Name: Νίκος

Re: Τραύματα - Α΄Βοήθειες

Δημοσίευσηαπό Vasilis » Τετ Δεκ 08, 2010 12:29 am

Εξαιρετικο και πολυ χρησιμο :clap: :clap: .....αν και μακρια απο ολους μας! :wink:
ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΩΡΑΙΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ
Άβαταρ μέλους
Vasilis
Vitaraclub Platinum Member
Vitaraclub Platinum Member
 
Δημοσιεύσεις: 10713
Εγγραφή: Δευτ Σεπ 08, 2008 3:23 pm
Τοποθεσία: ΛΟΥΤΡΑΚΙ/ΚΙΑΤΟ
cb: Όχι
Aka: Ρουλετακιας-Ζαρακιας-Texakias
Name: ΒΑΣΙΛΗΣ

Re: Τραύματα - Α΄Βοήθειες

Δημοσίευσηαπό chris7gtir » Τετ Δεκ 08, 2010 5:25 am

Καλο ποστ Γιωργο αχρειαστο να ειναι
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΣΑΝ ΗΡΩΕΣ ΑΛΛΑ ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΣΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ
Άβαταρ μέλους
chris7gtir
Vitaraclub Platinum Member
Vitaraclub Platinum Member
 
Δημοσιεύσεις: 4432
Εγγραφή: Πέμ Μαρ 25, 2010 9:18 am
Τοποθεσία: Ισθμος Κορινθου
Λάστιχα: 215-85-16
Suspension: 5"+2" lift
cb: Όχι
Aka: καναλαρχης ή ψηλος
Name: χρηστος

Re: Τραύματα - Α΄Βοήθειες

Δημοσίευσηαπό dimitriszim » Τετ Δεκ 08, 2010 10:11 am

Καταπληκτικό θέμα Γιώργο!!!!
:clap: :clap: :clap: :clap: :clap:
Να αγκαλιάζεις όσο πιο συχνά μπορείς τους ανθρώπους που αγαπάς πριν γίνουν..........φωτογραφίες.......!!!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Δημήτρης
Άβαταρ μέλους
dimitriszim
Vitaraclub Platinum Member
Vitaraclub Platinum Member
 
Δημοσιεύσεις: 5320
Εγγραφή: Πέμ Ιούλ 29, 2010 12:53 pm
Τοποθεσία: Βέροια - Ημαθία
Λάστιχα: Dunlop Sj6 235/55/18
Suspension: ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΗ
cb: Όχι
Name: Δημήτρης


Επιστροφή στο Γενική συζήτηση

arahova Σάβ Μάιος 03, 2025 10:58 am Καλημέρα σε όλους και καλό Σαββατοκύριακο.
antonis1627 Σάβ Μάιος 03, 2025 7:07 am Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα.
arahova Παρ Μάιος 02, 2025 10:41 am Καλημέρα σε όλους και καλό Π/Σ/Κ.
antonis1627 Παρ Μάιος 02, 2025 6:35 am Καλημέρα σας.
KonKalamata Πέμ Μάιος 01, 2025 2:24 pm Καλησπέρα και Καλή Πρωτομαγιά σε όλη την ομάδα!
Γιωργος ΗΛΙΑΣ Πέμ Μάιος 01, 2025 1:47 pm Καλή Πρωτομαγιά με πολλά χαμόγελα!!!
makis_V Πέμ Μάιος 01, 2025 9:59 am Καλημέρα και καλό μήνα !
arahova Πέμ Μάιος 01, 2025 9:40 am Καλημέρα σε όλους και καλό μήνα.
antonis1627 Πέμ Μάιος 01, 2025 7:22 am Καλημέρα σας και καλό μήνα.
arahova Τετ Απρ 30, 2025 9:36 am Καλημέρα σε όλους.
antonis1627 Τετ Απρ 30, 2025 6:59 am Καλημέρα σας.
panagiotis1 Τρί Απρ 29, 2025 7:55 pm Θά ήθελα μια απάντηση αν θά έχει επιτυχία η συγκόλληση τού μπλοκ, αν κάποιος έχει κάνει κάτι αντίστοιχο.
arahova Τρί Απρ 29, 2025 10:54 am Καλημέρα σε όλους.
antonis1627 Τρί Απρ 29, 2025 7:00 am Καλημέρα σας.
ΣΤΑΥΡΟΣ Δευτ Απρ 28, 2025 7:52 pm Γιορτάζουμε τα 17α γενέθλια μας στην Αγία Μαρίνα στην .
arahova Δευτ Απρ 28, 2025 11:18 am Καλημέρα σε όλους και καλή εβδομάδα.
antonis1627 Δευτ Απρ 28, 2025 6:28 am Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα.
arahova Κυρ Απρ 27, 2025 10:49 am Καλημέρα σε όλους και καλή Κυριακή.
antonis1627 Κυρ Απρ 27, 2025 7:17 am Καλημέρα σας
arahova Σάβ Απρ 26, 2025 9:01 am Καλημέρα σε όλους και καλό Σαββατοκύριακο.
antonis1627 Σάβ Απρ 26, 2025 7:25 am Καλημέρα σας και καλό Σαββατοκύριακο.
antonis1627 Παρ Απρ 25, 2025 1:45 pm Τετάρτη 30-4-2025 πάμε για καφεδάκι στον
arahova Παρ Απρ 25, 2025 8:49 am Καλημέρα σε όλους και καλο Π/Σ/Κ.
antonis1627 Παρ Απρ 25, 2025 6:30 am Καλημέρα σας.
arahova Πέμ Απρ 24, 2025 2:36 pm Καλησπέρα σε όλους.
AJAX Chat © 2007 StarTrekGuide ? Updates every 5 Seconds

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 24 επισκέπτες