winedresser έγραψε:
οταν λες καλυτερο ποιοτικα τι εννοεις???στον βαθμο μετρισης??
βασικά σκέψου οτι το αμπέλι έχει ενα συγκεκριμένο αριθμό αρωματικών/σακχάρων και λοιπών συστατικών να σου δώσει [αφού τα πάρει απο το χώμα και όλο το χρόνο με την βοήθεια της φωτοσύνθεσης και των κλιματικών συνθηκών τα μεταβολίσει πρώτα απο άλλες μορφές στην μορφή που εμείς επιθυμούμε - τα σάκχαρα δηλαδή που μετράμε και ώς εν δυνάμει αλκοολικούς βαθμούς στον μούστο ]
άρα αν του δώσεις μεγάλη επιφάνεια [φύλλα - κληματίδες - ευνοϊκή έκθεση σε φώς -αερισμό -το μορφώσεις γραμμικά δηλαδή], φτιάχνει περισσότερα τσαμπιά σταφύλι, και άρα το δυναμικό αυτό των σακχάρων και λοιπών συστατικών, μοιράζεται σε περισσότερα τσαμπιά, και άρα το σταφύλι μας είναι πιο υποβαθμισμένο ποιοτικά, απο κάποιο που είναι καλλιεργημένο σε αμπελώνα μορφωμένο σε κύπελλο.
άρα ναι μεν το σταφύλι είναι πιο δυνατό στο κύπελλο, το ερώτημα όμως δεν είναι αυτό, το ερώτημα είναι αν μας χρειάζεται τόσο δυνατό σταφύλι.
στις περισσότερες ελληνικές ποικιλίες η απάντηση είναι οτι δεν μας χρειάζεται, αφού ο καιρός και το κλίμα μας μαζί με τις σύγχρονες καλλιεργητικές τεχνικές [λιπάσματα - χλωρά κλαδέματα], μας δίνουν την πρώτη ύλη που τεχνολογικά χρειαζόμαστε. και γιαυτό σου λέω οτι το να μορφώσεις σε κύπελλο είναι κάτι που δεν το συνιστώ στις περισσότερες ελληνικές αμπελουργικές περιοχές, σαν κάτι που θα σε βοηθήσει σαν αμπελουργό, μόνο μερικούς οινοποιούς μπορεί να τους ενδιαφέρει και μόνο μετά απο αρκετό πειραματισμό, δηλαδή κόστος.
Παράθεση:
στην περιοχη μου λογο ποικιλιας ειναι ολα σε πασαλους(γραμικο οπως το λες)...σε ποσες μερες κανετε εκει τη μεταγκυση???
εδώ δεν σε ακολουθώ. καμία ποικιλία δεν θέλει πασσάλους, απλά η αμπελουργική πρακτική είναι αυτή που επιβάλει την χρήση τους, [το παραπάνω δεν το λέω για να σε μπερδέψω, εσύ και οι άλλοι στην περιοχή καλά κάνετε και τα έχετε γραμμικά]
το δεύτερο δεν το κατανοώ σαν ερώτηση. λογικά αναφέρεσαι στο σε πόσες μέρες απο το σπάσιμο/απωράγηση γίνεται η πίεση του μούστου, σωστά;
αν κατάλαβα σωστά λοιπόν, εμείς έχουμε λευκή οινοποίηση, που σημαίνει οτι τα σταφύλια γίνονται μούστος αμέσως μετά την συγκομιδή σε ελάχιστες ώρες, και δεν έχουμε κατεργασία σε 2 στάδια.