ΖΑΜΦΟΡ. Την βγάζουμε ή όχι και πότε;

Γενικές ερωτήσεις για τα αμάξια μας, που δεν είναι σχετικές με κάποια από τις αντίστοιχες ενότητες

Re: ΖΑΜΦΟΡ. Την βγάζουμε ή όχι και πότε;

Δημοσίευσηαπό Mastergunner » Παρ Ιαν 07, 2011 11:00 pm

Η αφαίρεση της ζαμφόρ στην ουσία ανεξαρτητοποιεί τα ψαλίδια,καθώς πλέον δεν συνδέονται μεταξύ τους.
Αν κάποιος φορά σκληρή ανάρτηση μελετημένη δεν τιθεται θέμα με τη ζαμφόρ καθώς η προοδευτική αντίδραση των ελατηρίων και η άμεση απόσβεση των αμορτισέρ ελέγχουν τη ταλάντωση του τροχού.Ακόμα και σε απότομους ελιγμούς το αμάξι δεν πάει βάρκα γιαλό.
Σε αντίθετη περίπτωση κατα το ψήλωμα ανάγκης με μαμά αμορτισέρ και αποστάτες τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά :!: Η αφαίρεση της ζαμφόρ,το υψηλό κέντρο βάρους αλλά και η μαλακότητα των ελατηρίων (προς όφελος της άνεσης) καθιστούν το αμάξι επικύνδινο ακόμα και στον πλευρικό άνεμο οπου και εμφανίζεται το φαινόμενο ¨σηκωμένου τροχού¨.Ένα συχνό λάθος που γίνεται είναι οτι κατα το ψήλωμα ανάγκης οπου τα ψαλίδια είναι μαμά λόγο των νέων γωνιών που πέρνουν τα ψαλίδια,ενώ πρέπει να χρησιμοποιηθεί κοντύτερη ζαμφόρ παραμένει η ίδια.Το αποτέλεσμα είναι η ράβδος πέραν των δυνάμεων στρέψεως που αντέχει δέχεται και δυνάμεις κάμψης.Το αποτέλεσμα ειναι σε ακραίες καταστάσεις να λυγίζει ενω σίγουρα τρώει μονόπατα τα σιλεντμπλόκ της που την αγκυρώνουν στο σασί,τα σπασμένα ή στραβωμένα ντιζάκια στη σύνδεση με τα ψαλίδια;συνήθης γεγονός.
Γιατί μπήκε......Λόγω της ανάγκης να κατασκευαστεί ένα πολυμορφικό αυτοκίνητο το οποίο θα κινήται σε άσφαλτο με μεγάλες ταχύτητες αλλά θα μπορεί να κινηθεί και αξιοπρεπέστατα εκτός δρόμου χωρίς να χάσει κανένα χαρακτηριστικό της άνεσης του,ανάγκασαν τις εταιρίες να παρέχουν μαλακότερες ανατρήσεις με καλύτερη απορρόφηση των ανωμαλιών χωρίς οι επιβάτες να ταλαιπορούνται.Έτσι υοθετήθηκε-μεταξύ των άλλων- και η ζαμφόρ η οποία καθώς συνδέει τα δύο ψαλίδια μεταξύτους δεν αφήνει τους τροχούς να κάνουν ανεξάτητη ταλάντωση που σε μια μαλακή ανάρτηση θα ήταν επικύνδινο για τους λόγους που προανέφερα.....

Πως λειτουργεί η ζαμφόρ : Όταν υπάρχει η ζαμφόρ τα ψαλίδια ειναι συνδεμένα μεταξύ τους έτσι.....Όταν ένα αμάξι κινήται με 120 χιλιόμετρα και κόψει απότομα αριστερά λόγω της μαλακής ανάρτησης και της μετατόπησης του κέντρου βάρους ο εμπρός δεξιός τροχός βυθίζεται ενώ ο αριστερός τύνει να σηκωθεί.Εκεί επεμβαίνει η ζαμφόρ καθώς το δεξιό ψαλίδι ανεβαίνει και το ελατήριο συμπιέζεται το άκρο της ζαμφόρ ανασηκώνεται και αυτή απο την αριστερή πλευρά αντίθετα το ψαλίδι κατεβαίνει και το ελατήριο εκτονώνεται το άκρο της ζαμφόρ αρχίζει να κατεβαίνει.Λόγω των αντίθετων δυνάμεων που αναπτύσονται στη ράβδο δημιουργούνται δυνάμεις στρέψης (εξ΄όν και το αντιστρεπτική) ανάλογα με τις δυνάμεις στρέψης που μπορεί να δεχθεί η ράβδο περιορίζονται και οι ταλαντώσεις των τροχών.Γι΄ αυτό το λόγο η σκληρωτητα της ζαμφόρ είναι ανάλογη με τη σκληρώτητα των ελατηρίων.Αν τα ελατήρια είναι σκληρώτερα η ζαμφόρ η ζαμφόρ δεν αντιδρα,αντίθετα σε ένα κρέμασμα του τροχού λόγω της εκτόνωσης του σκληρού ελατηρίου μπορεί να στραβώσει ή και να σπάσει στα ντιζάκια συγκράτησης με τα όποια αποτελέσματα.

imagesCAP38RGX.jpg
imagesCAP38RGX.jpg (82.15 KiB) 23011 προβολές

Εγώ προσωπικά την έχω βγάλει γιατί καθώς έβαλά calmini ελατήρια 3΄΄ σε μαμά ψαλίδια η ζαμφόρ ήταν πλέον μακρυά.Όταν δε την είχα επάνω λόγω που τα ελατήρια είναι σκληρά έτριζε.
Ο καθένας πράτει ανάλογα αρκεί να ακολουθήσει το κανόνα ¨δέκα σκέφτομαι μία κάνω¨ και να μελετάει την κάθε του κίνηση
Αυτά απο μένα :wink:
Τελευταία επεξεργασία από Mastergunner και Σάβ Ιαν 08, 2011 8:38 am, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Κλείσε μέσα σου την Ελλάδα και θα νιώσεις κάθε είδους μεγαλείο

Ένας για Ολους και Όλοι για Έναν (Vitara Club)
Άβαταρ μέλους
Mastergunner
Vitaraclub Platinum Member

Λάστιχα: FULDA TRAMP 4x4
Suspension: Calmini 3''/OΜΕ
cb: Όχι
Name: Γιώργος

Δημοσίευσηαπό chris7gtir » Παρ Ιαν 07, 2011 11:56 pm

Σιγουρα παιδια ο καθε ενας φτιαχνει το αμαξι του με τα θελω του.Οτιδηποτε παραμβαση κανουμε οπως ειπε ο Κωστας εχει τα ρισκα του.Παραδειγμα το αμαξι μου δεν μπορει να ειναι ποιο σταθερο στην ασφαλτο ή σε στροφιλικια αφου ανεβηκε το κεντρο βαρους αρκετα σε σχεση με πριν.Και εξηγουμε οχι με τα αμορτισερ και τα ελατηρια που ηταν τελειως πεσμενα αλλα με καινουργια αναρτηση απλα σε μαμα υψος.Καπου κερδιζεις και καπου χανεις και αυτο το ξερουμε πριν κανουμε το οτιδηποτε.Επειδη εμπειρια σε τετρακινητα οχηματα δεν εχω δεν μπορω να παρω θεση για την μη χρηση της ζαμφορ
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΣΑΝ ΗΡΩΕΣ ΑΛΛΑ ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΣΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ
Άβαταρ μέλους
chris7gtir

Λάστιχα: 215-85-16
Suspension: 5"+2" lift
Aka: καναλαρχης ή ψηλος
Name: χρηστος

Δημοσίευσηαπό nikos 1975 » Σάβ Ιαν 08, 2011 4:01 am

παρα πολυ ωραιο θεμα!!!!!!!!
Άβαταρ μέλους
nikos 1975
4x4 Xtreme member
4x4 Xtreme member

Λάστιχα: 215/75/15BFGoodrich
Suspension: μπιλσταιν
Name: Nικολαος

Δημοσίευσηαπό KON.GV » Σάβ Ιαν 08, 2011 11:23 am

Γιώργο πολύ ωραία τα έθεσες! :wink:
αλλα η φώτο με τα διπλά ψαλίδια με αναστάτωσε!!! :mrgreen: :mrgreen:
χάθηκε ο κόσμος να έχουμε τέτοια!!! :idea:

και πάλι μιας που μιλάμε για ζαμφορ να τονίσω ότι ακόμη και μια ανάρτηση ψηλώματος χωρίς να είναι σωστά μελετημένη και με μεσοβέζικες λύσεις για διάφορους λόγους είναι επικίνδυνη :idea: .Ο κάθε ένας από εμάς είναι υπεύθυνος για το τι κάνει η όχι στο όχημά του! :idea:
Να ξανατονίσω κάτι που έχω πει πολλάκις!Μην τοποθετείτε κάτι στο όχημα απλά γιατί το έχει κάνει και ο άλλος!!! κάντε το αφού εξαντλήσετε τα όριά του και πραγματικά σας χρειαστεί!ΑΛΛΑ αν αλλάξετε-διαμορφώσετε κάτι τότε να το κάνετε ολοκληρωμένο και μέχρι την τελευταία βίδα! :idea:
"Forgotten things remembered...
The tigers eat their young
The body stayed but inside the head...
The mind was on the run ..."
Άβαταρ μέλους
KON.GV

Λάστιχα: 235/85/16 caiman
Suspension: coil over 12"
cb: Ναι
Aka: Κοντζιβας η Μαντεμοκαμμένος
Name: Κωνσταντίνος

Δημοσίευσηαπό KON.GV » Σάβ Ιαν 08, 2011 11:25 am

chris7gtir έγραψε:Παραδειγμα το αμαξι μου

Αστο η ανάρτηση που έχει τώρα το όχημα σου έχει δοκιμαστεί εκεί που δε φαντάζεσαι! :wink: παρόλο το ψήλωμα και τις διαδρομές! :wink:
Άβαταρ μέλους
KON.GV

Δημοσίευσηαπό dimitriszim » Σάβ Ιαν 08, 2011 12:27 pm

dpol έγραψε:Ξανά μανά τα ιδια εχουμε, ο Γιωργος μιλησε πολυ σωστα, η ζαμφορ σωζει ζωες, δεν υπαρχει εκει για πλακα, η δουλεια της ειναι πολυ συγκεκριμενη και δεν αντικαθιστατε :!: :!:

Συγκρατει και ταυτοχρονα κατανεμει τις δυναμεις που αναπτυσσονται στον αξονα (νοητο στην περιπτωση ψαλιδιων) με αποτελεσμα να αποτρεπεται η πολυ γρογορη μεταφορα φορτιου απο το ενα σημειο στηριξης της αναρτησης στο αλλο :!:

Δεν φτανει να δοκιμασεις τις κλησεις στις στροφες που ετσι και αλλιως ειναι μικρες με σκληρα ελατηρια, δοκιμαστε το τεστ αποφυγης ταρανδου, χωρις ζαμφορ δεν εχεις αυτοκινητο, εχουν σκοτωθει ανθρωποι και μαλιστα γνωστοι στην τετρακινηση που ειχαν ξεχασει να κλειδωσουν την ζαμφορ μολις βγηκαν ασφαλτο :!: :!:

Καλες οι μονιτφες αλλα με οριο, οταν προκειτε για την ασφαλεια δεν υπαρχουν παραχωρησεις, ελατε να μου πειτε μετα η ζωη ενος δικου σας ανθρωπου ποσους ποντους ανοιγμα τροχου κοστιζει :!:

Παρακαλω λιγο προσοχη οταν παρουσιαζουμε με τοση σιγουρια επισφαλεις μετατροπες, μας διαβαζει πολύς κοσμος :!: :!:

Συνονόματε με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνο!!!! :handgestures-thumbup: :handgestures-thumbup: :handgestures-thumbup:
Να αγκαλιάζεις όσο πιο συχνά μπορείς τους ανθρώπους που αγαπάς πριν γίνουν..........φωτογραφίες.......!!!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Δημήτρης
Άβαταρ μέλους
dimitriszim

Λάστιχα: Dunlop Sj6 235/55/18
Suspension: ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΗ
Name: Δημήτρης

Δημοσίευσηαπό chris7gtir » Σάβ Ιαν 08, 2011 3:25 pm

KON.GV έγραψε:
chris7gtir έγραψε:Παραδειγμα το αμαξι μου

Αστο η ανάρτηση που έχει τώρα το όχημα σου έχει δοκιμαστεί εκεί που δε φαντάζεσαι! :wink: παρόλο το ψήλωμα και τις διαδρομές! :wink:

Ναι Κωστα αλλο λεω εγω.Αν για παραδειγμα εβγαινε αυτη η αναρτηση για μαμα υψος vitara χωρις δηλαδη να παρει ουτε ποντο λογικα θα ηταν καλυτερη σε στροφες και σταθεροτητα στο δρομο με παραπανω χιλιομετρα.
Βεβαια δεν εχω ενα αμαξι για να πηγαινω με πολλα χιλιομετρα στο δρομο και ουτε με νοιαζει.Στο βουνο ομως ειναι η μεγαλη διαφορα οπου και με νοιαζει. :wink: :wink: :wink:
Τελος να πω οτι μεχρι τωρα ειμαι παρα πολυ ευχαριστημενος απο τον νεο χαρακτηρα του αυτοκινητου μου
Άβαταρ μέλους
chris7gtir

Δημοσίευσηαπό KON.GV » Σάβ Ιαν 08, 2011 4:58 pm

chris7gtir έγραψε:Αν για παραδειγμα εβγαινε αυτη η αναρτηση για μαμα υψος vitara χωρις δηλαδη να παρει ουτε ποντο λογικα θα ηταν καλυτερη σε στροφες και σταθεροτητα στο δρομο με παραπανω χιλιομετρα.
Βεβαια δεν εχω ενα αμαξι για να πηγαινω με πολλα χιλιομετρα στο δρομο και ουτε με νοιαζει.

παλι εκτός θέματος αλλά ποιος σου είπε οτι δε βγάζει ελατηρια για μαμα ύψος?
βγάζει και μάλιστα το ίδιο ενισχυτικά! :wink:
μερικοί δεν μπορουν να καταλαβουν αρκετά πραγματα!
ΑΝ αλλάξεις ελατηρια και υψος πρέπει χωρίς δεύτερη σκέψη να αλλάξεις και μετατρόχιο και πολλά άλλα που οι περισσότεορι αγνοούν είτ ελόγω οικονομικου το αφήνουν.!
το ίδιο ισχύει με τη ζαμφόρ!
Προτού τη βγάλω έκανα δοκιμές σε μεγάλο-τεράστιο χώρο με άσφαλτο(δνε εχει σημασια που)και τις ίδιες δοκιμές επανέλαβα μετά χωρίς τη ζαμφόρ!Ποιος έχει καθίσει να κανει δοκιμές???
εδω καινούργια ελαστικά εβαλα και με το πρώτο χιόνι πηγα 3 φορές να αλλάξω πίεση να δοκιμάσω την πρόσφυση! :idea:
Άβαταρ μέλους
KON.GV

Δημοσίευσηαπό ΚΑΚΑΒΟΣ » Σάβ Ιαν 08, 2011 10:38 pm

Mastergunner είσαι θεός!!! :D :clap:
Ποτέ μην κάνεις ανοησίες εκτός αν αυτές σου προκαλούν..... ευχαρίστηση!
Άβαταρ μέλους
ΚΑΚΑΒΟΣ
4x4 Mud Terrain member
4x4 Mud Terrain member

Λάστιχα: 225/65/17 LAT.CROSS
Suspension: ΄Της μάνας του....
Name: Κώστας

Δημοσίευσηαπό chris7gtir » Σάβ Ιαν 08, 2011 11:20 pm

Εκτος θεματος οντως Κωστα αλλα με το μετατροχιο που λες αν και αλλαξα ζαντες με αρνητικο offset παλι μου φαινεται οτι θελει κι αλλο.Με βλεπω για αποστατες τροχων αν και δεν τους εχω σε εκτιμιση :think: :think:
Άβαταρ μέλους
chris7gtir

Δημοσίευσηαπό VITARAMAN7036 » Κυρ Ιαν 09, 2011 12:03 am

Προσωπικη μου αποψη ειναι οτι ο καθενας κανει οτι θελει στο αυτοκινητο του και δεν παιρνει αλλους στον λαιμο του.Η ζαμφορ δεν εχει μπει εκει χωρις λογω και κατακευαστες μπροστινων ψαλιδιων (calmini κ.α.) εχουν τις τρυπες ετοιμες για την τοποθετηση της.Τωρα εαν εσυ την αφηνεις απανω στο αμαξι ειναι μονο δικο σου θεμα και τι θελεις να κανεις απο το αμαξι σου.Εγω παντως τον χειμωνα την αφαιρω οσο το αμαξι φοραει τα αναγομωση με τα οποια ετσι και αλλιως δεν τρεχεις.Διαφορα στην συμπεριφορα δεν εχω καταλαβει οσες στραβοτιμονιες του ειχα κανει.Ο καθε ιδιοκτητης στηνει το αμαξι του οπως αυτος θελει αναλογα την χρηση του οπως ειπαν και μερικοι φιλοι πιο πριν και οφειλει να ξερει ακριβως τι εχει κανει
γιατι παντου υπαρχουν ορια.
Tα καλυτερα 4χ4 φτιαχνονται και δεν κατασκευαζονται..
Άβαταρ μέλους
VITARAMAN7036
4x4 Xtreme member
4x4 Xtreme member

Λάστιχα: Malatesta 30/9.5/15
Suspension: CALMINI 3"
Name: KOSTAS

Δημοσίευσηαπό chris7gtir » Κυρ Ιαν 09, 2011 12:32 am

To θεμα μου ειναι αν μηνει επανω η ζαμφορ εκτος οτι χανω σε κρεμασμα,επειδη το αμαξι εχει ψηλωσει υπαρχει περιπτωση να μου κανει πουθενα ζημια?
Άβαταρ μέλους
chris7gtir

Δημοσίευσηαπό KON.GV » Κυρ Ιαν 09, 2011 1:41 am

chris7gtir έγραψε:To θεμα μου ειναι αν μηνει επανω η ζαμφορ εκτος οτι χανω σε κρεμασμα,επειδη το αμαξι εχει ψηλωσει υπαρχει περιπτωση να μου κανει πουθενα ζημια?

Αν θέλεις να την κρατήσεις πάνω τότε χωρίς να λύσεις τα ντιζάκια από τα ψαλιδια λύσε την από εκεί που είναι βιδωμένη στο σασί και θα δεις πόσο θα μετακινηθεί γιατί πλέον είναι υπο τάση!μικρή αλλά υπάρχει.
Τότε κάνεις 2 αποστάτες έτσι ώστε να είναι βιδωμένη πλέον στο νέο σημείο που ήτανε σε ηρεμία! :wink:

Ζημιά άμεση δεν θα έχεις αλλά η ρημάδα μεταφέρει τις ζημιές από το ένα ψαλίδι στο άλλο σε συνεμπλοκ κλπ.
Άβαταρ μέλους
KON.GV

Δημοσίευσηαπό KON.GV » Κυρ Ιαν 09, 2011 1:45 am

VITARAMAN7036 έγραψε:Προσωπικη μου αποψη ειναι οτι ο καθενας κανει οτι θελει στο αυτοκινητο του και δεν παιρνει αλλους στον λαιμο του.

Συμφωνώ απόλυτα! :wink:

Επίσης κάτι που έιχε ειπωθεί και από τον Γιώργο Mastergunner είναι ότι η ζαμφορ φτιάχτηκε για μαμά υψος και μαμά ελατηρια και μαμά διαδρομές.Αρα αναλογικά θα πρέπει να διαμορφώνεται ανάλογα με την ανάρτηση.Τώρα το πόσο εύκολα μπορεί να επέμβει κανεις είναι σχετικό! :idea:
το ότι δεν δουλέυει σωστά η βρίσκεται σε λάθος ύψος ύστερα από ψήλωμα το αποδεικνύει κάθε φορά τα στραβά πλέον ντιζάκια της. :idea:
Άβαταρ μέλους
KON.GV

Δημοσίευσηαπό KON.GV » Κυρ Ιαν 09, 2011 1:47 am

chris7gtir έγραψε:Εκτος θεματος οντως Κωστα αλλα με το μετατροχιο που λες αν και αλλαξα ζαντες με αρνητικο offset παλι μου φαινεται οτι θελει κι αλλο.Με βλεπω για αποστατες τροχων αν και δεν τους εχω σε εκτιμιση :think: :think:

Ενα θα σου πω.....έχω μετατρόχιο 1,80 εκ και θέλω λίγο ακόμη.... :idea:
Άβαταρ μέλους
KON.GV

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Ερωτήσεις

arahova Τετ Απρ 30, 2025 9:36 am Καλημέρα σε όλους.
antonis1627 Τετ Απρ 30, 2025 6:59 am Καλημέρα σας.
panagiotis1 Τρί Απρ 29, 2025 7:55 pm Θά ήθελα μια απάντηση αν θά έχει επιτυχία η συγκόλληση τού μπλοκ, αν κάποιος έχει κάνει κάτι αντίστοιχο.
arahova Τρί Απρ 29, 2025 10:54 am Καλημέρα σε όλους.
antonis1627 Τρί Απρ 29, 2025 7:00 am Καλημέρα σας.
ΣΤΑΥΡΟΣ Δευτ Απρ 28, 2025 7:52 pm Γιορτάζουμε τα 17α γενέθλια μας στην Αγία Μαρίνα στην .
arahova Δευτ Απρ 28, 2025 11:18 am Καλημέρα σε όλους και καλή εβδομάδα.
antonis1627 Δευτ Απρ 28, 2025 6:28 am Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα.
arahova Κυρ Απρ 27, 2025 10:49 am Καλημέρα σε όλους και καλή Κυριακή.
antonis1627 Κυρ Απρ 27, 2025 7:17 am Καλημέρα σας
arahova Σάβ Απρ 26, 2025 9:01 am Καλημέρα σε όλους και καλό Σαββατοκύριακο.
antonis1627 Σάβ Απρ 26, 2025 7:25 am Καλημέρα σας και καλό Σαββατοκύριακο.
antonis1627 Παρ Απρ 25, 2025 1:45 pm Τετάρτη 30-4-2025 πάμε για καφεδάκι στον
arahova Παρ Απρ 25, 2025 8:49 am Καλημέρα σε όλους και καλο Π/Σ/Κ.
antonis1627 Παρ Απρ 25, 2025 6:30 am Καλημέρα σας.
arahova Πέμ Απρ 24, 2025 2:36 pm Καλησπέρα σε όλους.
antonis1627 Πέμ Απρ 24, 2025 6:25 am Καλημέρα σας.
arahova Τετ Απρ 23, 2025 5:39 pm Καλησπέρα σε όλους.
antonis1627 Τετ Απρ 23, 2025 6:46 am Καλημέρα σας.
antonis1627 Τρί Απρ 22, 2025 6:33 am Καλημέρα σας.
Γιώργος Κατσαμάκας Δευτ Απρ 21, 2025 8:55 pm Καλησπέρα και καλή εβδομάδα σε όλες και όλους! Χριστός Ανέστη!
arahova Δευτ Απρ 21, 2025 3:22 pm Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά σε όλους.
antonis1627 Δευτ Απρ 21, 2025 7:46 am Γιορτάζουμε τα 17α γενέθλια μας στην Αγία Μαρίνα στην .
antonis1627 Δευτ Απρ 21, 2025 6:51 am Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα.
makis_V Κυρ Απρ 20, 2025 9:42 am Χρόνια πολλά , Χριστός Ανέστη !
AJAX Chat © 2007 StarTrekGuide ? Updates every 5 Seconds

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 13 επισκέπτες