Αν και το θέμα κάπου έχει ξανασυζητηθεί

σου λεω οτι....
- Βάση των μετρήσεων του βιβλίου τόσο η ταχύτητα όσο και οι αλλαγές ταχυτήτων πρέπει να γίνονται μεσα στα ορια που δίνει ο κατασκευαστής.Εννοείται οτι μιλάμε πάντα για το εργοστασιακό συστημο του αυτοκινήτου.Απο εκεί και πέρα κάθε αισθητική ή πρακτική βελτίωση επιβαρύνει την κατανάλωση (πχ μεγαλύτερα λάστιχα).
- Η ηλικία του αυτοκινήτου επιδεινώνει και την κατανάλωση.Ενα ¨κουρασμένο¨ μοτερ με αρκετές χιλιάδες χιλιόμετρα θα καίει σαφώς παραπάνω λόγω χαμηλώτερης συμπίεσης (αρα και απόδωσης) απο ένα με λιγότερα.
- Πέραν το παραπάνω συμαντικό ρόλο παίζει και ο οδηγός...Υπάρχουν αυτοί που βάζουν αυγό κάτω απο το γκάζι αλλά και αυτοί με το βαρύ ποδι.Η χρηση του αυτοκινήτου δεν είναι αγωνιστική.Τα 90 άλογα θελουν αρκετή τροφή για να κινήσουν τα 1200 κιλά του αυτοκινήτου.
Για την μείωση....
- Εδω τα πράγματα είναι απλά...Συνετή οδήγηση και μέσα στα ορια που ορίζει ο κατασκευαστής.
Απο ΄κεί και πέρα.Η αυξηση της σχέσης διαφορικού με αλλαγή των γκρουπ των διαφορικών δίνει μειωση καθώς έχεις ¨μία ταχύτητα επάνω¨ αρά τα ίδια χιλιόμετρα τα βγάζεις με λιγότρες στροφές του κινητήρα,η τελική ταχύτητα μειώνεται αισθητα.
Η χρήση lpg κτλ,σαφής μειωση του κόστους κατανάλωσης η οποία μακροπρόθεσμα καλύπτει το κόστος εγκατάστασης.