Πριν 10 περίπου μέρες, το αυτοκίνητο (Citroen Berlingo I.X.) στις 125.000χλμ πήγε για αλλαγή συμπλέκτη μιας και άρχισε να κάνει κάτι χρρρρρρ που σήμαινε ότι είχε διαλύσει πλέον το ρουλεμάν, όπως εκ των υστέρων επιβεβαιώθηκε. Θα έλεγε κάποιος ότι αν ζορίστηκε, αν το οδηγούσε γκασμάς κλπ θα ήταν ίσως μια φυσιολογική ποσότητα χιλιομέτρων. Και θα συμφωνήσω. Όμως εκεί είναι που άρχισα να ανακαλύπτω την πικρή αλήθεια.
Η ιστορία αρχίζει με την αγορά του αυτοκινήτου. Του κουτιού, από την αντιπροσωπεία με ανταλλαγή (είχα δώσει το παλιό μοντέλο και πήρα το νεότερο με περισσότερα κυβικά). Μέσα λοιπόν σε 15.000 έκαψε 15 λίτρα λάδι. Έτσι λοιπόν, σε εγγύηση, κατέβηκε ο κινητήρας και έφυγε για Γαλλία και επέστρεψε άλλος μετά από 1 μήνα περίπου αφού έγιναν οι απαραίτητοι έλεγχοι και διαπιστώθηκε ότι όντως είχε θέμα. Και είμαστε εδώ περίπου στα 15.000 χλμ +-500.
Έφτασε λοιπόν ο κινητήρας στην αντιπροσωπεία, έγινε η αντικατάσταση και φυσικά παραλάβαμε το όχημα. Από την αρχή, ενώ περίμενα να κάνω μερικά χιλιόμετρα να διαπιστώσω ότι δεν έκαιγε πλέον λάδια, άκουγα ένα σφύριγμα μέσα από τη μηχανή. Παράλογο σφύριγμα όμως. Σαν ένα πολύ απομακρυσμένο γωνιακό τροχάκι που τρίβει σίδερο. Ρώτησα την αντιπροσωπεία και μου είπαν είναι φυσιολογικό, έτσι ακούγεται, είναι 8βάλβιδο και κάνει θόρυβο και άλλες διάφορες π@#$%^ του είδους. Και επειδή λόγω της αντικατάστασης της μηχανής ήμουν και ευχαριστημένος από την εξυπηρέτηση, δεν το έκανα θέμα, τους πίστεψα. Αυτό γίνεται το 2007. Σταμάτησα όμως να πηγαίνω στην αντιπροσωπεία για service μετά από τη λήξη της εγγύησης για πολλούς λόγους, κυρίως οικονομικούς, αλλά και γιατί η εξυπηρέτηση έγινε λίγο περίεργη με το πέρασμα του χρόνου. Κι έτσι το αυτοκίνητο δούλευε μεν, σφύριζε δε και από την άλλη πολλές φορές, εμένα προσωπικά, μου έδινε την εντύπωση ότι πατινάρει ο συμπλέκτης. Δεν ήταν αυτό τράβηγμα για 109 άλογα. Ήταν για 60 γαϊδούρια και μάλιστα το βράδυ μετά από μια μέρα εργασίας στα χωράφια.
Όμως πέρασε ο καιρός και συνήθισα να οδηγώ έτσι. Κάποια στιγμή το αυτοκίνητο μου κόβει και τη ντίζχα του συμπλέκτη. Ε, είπα, θα είναι και λίγο τα χρόνια που πέρασαν (2-3 χρόνια). Μετά από λίγο καιρό ξανακόβει τη ντίζα και σκέφτομαι κι εγώ "ε, θα είναι γιατί δεν έβαλα τη γνήσια της Citroen. Και ξαναπέρασε ο καιρός.
Πριν 10 μέρες λοιπόν, και αφού το σφύριγμα μετά από 5 και πλέον χρόνια δεν το άκουγα καν γιατί το είχα συνηθίσει, ακούω το χρρρρρ από μέσα και πάω για την αλλαγή. ΣΕ ΑΛΛΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ. Στον εγκαταστάτη του υγραερίου μου που του έχω και απόλυτη εμπιστοσύνη στη δουλειά του και είναι και φιλαράκι.
Παρένθεση. Στα τόσα χρόνια η μηχανή δεν έχει ξανανοίξει ποτέ στο σύστημα διεύθυνσης και κίνησης. Μόνο η εγκατάσταση υγραερίου έγινε.
Ανοίγουν λοιπόν από κάτω, βγάζουν ημιαξόνια κτλ κτλ κτλ και ξεβιδώνουν το πλατό. Μόλις ξεβιδώνουν το πλατό, βλέπουν το δίσκο να έχει ακόμη ψωμί για 20-30.000 χλμ. Όμως κάτι περίεργο υπήρχε στην τοποθέτησή του. Όντως, ήταν βαλμένος ανάποδα. Βγάζουν το δίσκο και βλέπουμε τα ΜΠΟΥΛΟΝΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΑΝ φαγωμένα για τα καλά. Ξανακοιτάμε το δίσκο, όντως ήταν βαλμένος ανάποδα και χωρίς καμία αμφιβολία. Κοιτάμε τις σούστες του δίσκου, κομμένες σε κάποια σημεία από την τριβή κάποιες και κάποιες άλλες απλά φαγωμένες και καλογυαλισμένες. Τέλοσπάντων, αλλάξαμε το δίσκο, κάναμε και κάτι άλλες εργασίες με την ευκαιρία, μας βγήκε 350 ευρώπουλα όλο το σχέδιο, φιλική τιμή και έφυγα ικανοποιημένος. Κρανιώθηκα όμως ως καλός πολίτης και ενώ ξέχασα να φωτογραφήσω τα μπουλόνια από τα νεύρα μου, κράτησα το δίσκο και το πλατό. Τα κρατάω ακόμη. Πήγα λοιπόν στη CITROEN και ζήτησα να μου δείξουν ποιός ήταν ο μάστορας για να του πω συγχαρητήρια. Μετά από τόσα χρόνια δε θα βγάζαμε άκρη ούτως ή άλλως. Τελοσπάντων, σιγή ιχθύος και επίθεση κατά μέτωπο γιατί δεν τους προτιμώ στα service για 10 ευρώ διαφορά κλπ κλπ. Με τσάντισαν ποιό πολύ κι έτσι πήρα στη Citroen στην Αθήνα και τους περιέγραψα την περίπτωση. Η Citroen από την Αθήνα είπε ότι θα κάνει συστάσεις στο συνεργείο μιας και δε ζήτησα καμία αποζημίωση(λογικό μετά από τόσα χρόνια) όμως κράτησε το τηλέφωνό μου για να μου τηλεφωνήσουν λέει για κάποια προσφορά τυχόν. Και ακόμη μου τηλεφωνούν βεβαίως βεβαίως.
Γιατί είπα όλη την ιστορία;
Προσοχή στους εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους. Πολλές φορές τα συνεργεία που έχουν και οι "μάστορές" τους είναι μάστορες τελευταίας κατηγορίας και μπορεί να σας κάνουν ζημιά. Θα πεις, τί ζημιά; Το αυτοκίνητο πήγε τόσα χρόνια. Με θόρυβο βέβαια αλλά περπατούσε μια χαρά. Ναι, αλλά αν δεν είχε γίνει ζημιά στο ρουλεμάν, θα μου τα έκοβε το μπουλόνια από το βολάν και θα έψαχνα τη μηχανή σε κανα παρτέρι στην καλύτερη ή σε κανένα διερχόμενο αυτοκίνητο στην εγνατία κλπ κλπ. Και αυτό θα ήταν τραγικότατο. Επιπλέον, ξέρω ότι η αστυνομία με τα C4 είχε σοβαρό πρόβλημα σε σημείο που από κάποιο από αυτά η μπιέλα του ενός κυλίνδρου κατάφερε να τρυπήσει τη μηχανή και να πεταχτεί στην άσφαλτο και μαντέψτε που συντηρεί η αστυνομία τα οχήματά της. Ναι, καλά μαντέψατε.....
Υ.Γ. Όποιος από τη Γαλλία αμφιβάλλει ότι μπορεί να συμβεί και θέλει να με μηνύσει, να ξέρει ότι τα ντοκουμέντα είναι στη διάθεσή μου.