TAKIS L. έγραψε:Μιλησα σημερα με τον τεχνικο κ μου ειπε οτι τα NGV φορανε μπουζι ιριδιου απο το εργοστασιο,αυτος μου τα αλλαξε(παλι με μπουζι ιριδιου) γιατι το manual γραφει για αλλαγη στα 30000km η στα δυο χρονια. Το δικο μου εκλεισε προχτες τα δυο. Θα το ψαξω στο βιβλιο του κατασκευαστη.
Η τιμη μοναδας ειναι 12,57 -10% +23 φπα, συνολο για 4τεμ 55.65 e.
Θα δουμε........
Το manual γράφει στα 60.000χλμ ή 48 μήνες (όποιο έρθει πρώτο).
Στην επόμενη σελίδα που αναφέρεται η "Συνιστώμενη Συντήρηση για Δύσκολες Συνθήκες Οδήγησης":
"Αν οδηγείτε το αυτοκίνητό σας σε συνθήκες ανάλογες με τις ακόλουθες κωδικοποιημένες δύσκολες συνθήκες οδήγησης, σαν αυτές που περιγράφονται παρακάτω, σας συνιστούμε να προσαρμόσετε το πρόγραμμα συντήρησης του αυτοκινήτου σας σύμφωνα με τον πίνακα που ακολουθεί".
Κωδικός Δυσκολίας Οδήγησης
A - Συνεχείς μικρές διαδρομές
Β - Οδήγηση σε ανώμαλους και/ή λασπωμένους δρόμους
C - Οδήγηση σε σκονισμένους δρόμους
D - Οδήγηση σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και/ή δρόμους με αλάτι
Ε - Συνεχείς μικρές διαδρομές σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες
F - Χρήση βενζίνης με μόλυβδο
G - Χρήση καυσίμου χαμηλής ποιότητας
Η - Ρυμούλκηση τρέιλερ (αν επιτρέπεται)
λέει τα 30.000χλμ ή 24 μήνες για αλλαγή μπουζί.
Ομως η ελληνική μετάφραση του manual αφήνει έναν ενδοιασμό.
Δηλαδή αν π.χ. στα δύο χρόνια πάω δυο φορές και 20 χλμ χώμα ή τραβήξω μία φορά τρέιλερ πρέπει να κάνω την Συντήρηση για Δύσκολες Συνθήκες Οδήγησης;
Η αγγλική εκδοχή (και κατά την γνώμη μου πιο έγκυρη) ξεδιαλύνει τα πράγματα με την λέξη "usually" (συνήθως) που έξυπνα έχει παραληφθεί στην μετάφραση.
If the vehicle is
usually used under the conditions corresponding to any severe condition code given below, it is recommended that applicable
maintenance operation be performed at the particular interval shown in the chart below.
Severe condition code
A – Repeated short trips
B – Driving on rough and/or muddy roads
C – Driving on dusty roads
D – Driving in extremely cold weather and/or on salted roads
E – Repeated short trips in extremely cold weather
H – Towing a trailer
Αρα η γνώμη μου είναι οτι ο καθένας γνωρίζοντας την χρήση που έχει κάνει στο αυτοκίνητό του, πάει στο συνεργείο που εμπιστεύεται,
ελέγχει και πράτει αυτό που πρέπει.