daemonhook έγραψε:Δημητρη,εγω ξερω οτι οσο πιο ''κοντες'' σχεσεις εχει ενα αυτοκινητο,τοσο πιο μεγαλη καταναλωση εχει.Αν κανω λαθος,διορθωστε με.
Ισχύει απόλυτα αυτό και ειδικά στις μικρές ταχύτητες το καταλαβαίνεις
αν έχεις τις ίδιες στροφές στο στροφόμετρο με πριν και με τα ίδιας διαμέτρου ελαστικά(με τα τότε δεδομένα του οχήματος λάστιχα κλπ.)....Αν εκμεταλεύτεις το γεγονός ότι έχεις 10% περισσότερη ροπή από πολύ χαμηλά και εκεί κερδίζεις και σε ταξίδι καθώς επίσης για το λόγο ότι δεν αναγκάζεσαι να καταβάσεις ταχύτητα.
Ενδεικτικά με το gv μου στην Ιδια απόσταση Νάουσα-Αθήνα 550 χλμ περίπου έκαψα 20 λίτρα λιγότερα γιατί είχα σταθερή ταχύτητα και μονο 5η 115(κοντερ) και στροφές 3500+/-ενώ στο ίδιο ταξίδι πιο παλιά κατέβαζα μέχρι και 3η και οι στροφές ήτανε από 4000 και πάνω.
Αντιθέτως όταν ανέβαινα..Αθηνα Νάουσα που το πήγαινα με στροφές όπως ταξίδευα(αλλά σαφώς η ταχύτητα οχήματος ήτανε μεγαλύτερη σε σχέση με πριν) έκαψε παραπάνω
Ακόμη να αναφέρω κάτι αλλο πολύ βασικό....10%περισσότερες στροφές σημαίνει περισσότερη θερμότητα-τριβές στο διαφορικό και συναφώς λιγότερο ωφέλιμο έργο για μετάδοση.Αυτό βέβαια το περιορίζεις με λεπτότερου ιξώδους και καλύτερης ποιότητας βαλβολίνη.
Επίσης σε ταξίδι 500 πραγματικών χιλιομέτρων(αν κονταίνεις σε σχέση μετάδοσης και διατηρήσεις τα ίδια ελαστικά) τα διαφορικά θα κινηθούν 10% πιο πολύ....(δλδ σα να έκανες 10 %περισσότερα χλμ) αλλά αυτό το εξουδετερώνει η μεγαλύτερη περίμετρος του νέου ελαστικού που "κλώθεις"
Εγώ με το γρανάζωμα πάντως πέτυχα να έχω κατά μέσο όρο ίδια κατανάλωση με μαμά και στα ταξίδια λιγότερη(Αλλά με άλλο τρόπο οδήγησης στις στροφές σε σχέση με πριν.)
Ποιό είναι το κέρδος???Ίδια περίπου κατανάλωση(στις χαμηλές ταχύτητες αυξάνει λίγο ενώ στην 5η αισθητά μειωμένη) και απόδοση αλλά με μεγαλύτερα πλέον ελαστικά σε διάμετρο και τα ίδια κυβικά κινητήρα.Επίσης με τα κοντά μου έχω λιγότερη κατανάλωση.
υγ.Δημήτρη στην περίπτωση σου πιστέυω ότι φταίνε τα λάστιχα γιατί και άλλος με τα ίδια λάστιχα ανέβασε 5 λιτρα κατανάλωση..

και σε συνδιασμό με την ΕGR.
Επίσης κάνε γνωστό ταξίδι και δοκίμασε να ταξιδέψεις με 3500 στροφές 115 περίπου χλμ στο κοντερ και δες το αποτέλεσμα.

"Forgotten things remembered...
The tigers eat their young
The body stayed but inside the head...
The mind was on the run ..."