βελτιωση για αγωνες

βελτιωση για αγωνες

Δημοσίευσηαπό filoklis1962 » Σάβ Απρ 09, 2011 11:09 pm

σας καλησπερίζω και ζητω την επιείκεια σας για το πληθος των αποριων-ερωτησεων .
ειμαι κατοχος ενος 1.6 του 95 με 87 χιλ. χιλιομετρα και αποφασισα στα γεραματα να το "βελτιωσω" για να τρεξω σε κανενα αγωνα τυπου enduro η rally raid οποτε οι γνωσεις που εχω δεν ειναι αρκετες.
η εμπλοκη μου εως τωρα ειναι μερικοι τοπικοι αγωνες enduro και για φετος λεω να λαβω μερος στον 24ωρο του ιχνηλατη.
στο αυτοκινητο το μονο που εχω κανει εκτος των ελαστικων ειναι ενα roll-bar πανω απο τα ξεκουτιασμενα κεφαλια μας και ενα ηλεκτρονικο κοντερ της αμερικανικης ico racing για την μέτρηση των αποστασεων.
εχω αγορασει και δεν τοποθέτησα περυσι ψαλιδια και πισω βραχιονες (ετσι λεγονται? )της calmini μεταχειρισμενα .
ο λογος που δεν τα εβαλα ειναι οτι ηθελα να κανω ολοκληρωμενη την μετατροπη με σωστα ελατηρια και αμορτισερ και εδω θα χρειαστώ την αποψη σας.
παμε λοιπον
1.δεν θελω ιδιαιτερο ψηλωμα δεν θελω ψηλα το κεντρο βαρους
2.στα ψαλιδια της calmini καπου διαβασα οτι ειναι 3 εκατοστα πιο χαμηλα η κατω βαση του ελατηριου με αποτελεσμα αν ας πουμε θελεις να ψηλωσεις 3 εκατ. το αυτοκινητο να χρειαζεσαι 6 ποντους μεγαλυτερα ελατηρια σωστο?
3. τι σκληρότητας ελατηρια χρειαζομαι, φανταζομαι μεγαλυτερης αλλα ποσο, εχει κανει κανεις κατι αντιστοιχο ?
4.αν τα κανω αυτα θα χρειαστω πρασινα (japan) ημιαξονια ( μπαινουν σε μενα χωρις μετατροπες ?), κατεβασμα μπροστινου και πισω διαφορικου και καμπεροβιδες ?
5.οσο αφορα τα αμορτισερ θα βολευτω με μια καλη μαρκα αλλα κοινα η θα πρεπει να καταφυγω σε κατι καλυτερο και ακριβοτερο ,hotbits ας πουμε ?
εχω δει καμποσα vitara να λαμβανουν μερος σε αγωνες οποτε υπαρχει προφανως το know how.
ζω αρκετα μακρια απο τα πράματα οποτε δεν εχω την "ανεση" για ψαξιμο και γι΄αυτο θα ηθελα να καταφυγω σε ετοιμες και δοκιμασμενες λυσεις.
στο vitara του κουτσουμπου που πωλείται λεει στην αγγελια για custom αναρτησεις , τι να εννοει αραγε ο ποιητης ξερει κανεις ?

συγνωμη αν σας κουρασα
filoklis1962
4x4 newbie member
4x4 newbie member

Λάστιχα: coolway
Suspension: mama
cb: Όχι
Name: lakis

Re: βελτιωση για αγωνες

Δημοσίευσηαπό dpol » Κυρ Απρ 10, 2011 12:11 am

Φιλε μου θα κανω μια πρωτη προσπαθεια να απαντησω στις αποριες σου, απο αγωνες δεην εχω εμπειρια αν και καποια στιγμη σιγουρα θα συμμετεχω σε καποιους raid, στα υποψη και ο 24ωρος για φετος, ειχα δηλωσει και περισυ συμμετοχη αλλα δεν πηγα λογω θεματων που προεκυψαν :(

filoklis1962 έγραψε:1.δεν θελω ιδιαιτερο ψηλωμα δεν θελω ψηλα το κεντρο βαρους

Εδω συμφωνω, για μεγαλυτερη ασφαλεια μιας και σε τετοιους αγωνες μετρανε οι χρονοι και κινησε σε ανοικτο πεδιο :!:

filoklis1962 έγραψε:2.στα ψαλιδια της calmini καπου διαβασα οτι ειναι 3 εκατοστα πιο χαμηλα η κατω βαση του ελατηριου με αποτελεσμα αν ας πουμε θελεις να ψηλωσεις 3 εκατ. το αυτοκινητο να χρειαζεσαι 6 ποντους μεγαλυτερα ελατηρια σωστο?

Τα ψαλιδια της Calmini τοποθετουνται για ψηλωμα πανω απο πεντε ποντους οπου χρειαζεσαι διορθωση της καμπερ και αυξηση του μεταξονιου, οταν ψηλωνεις πολυ τα μαμα ψαλιδια μαζευουν προς τα μεσα με αποτελεσμα να μην ερχεται η καμπερ μηδεν και το μπροστινο μετατροχιο να ειναι μικροτερο απο το πισω.

Για μεχρι 4-5 ποντους δεν χρειαζεσαι ψαλιδια, απο εκει και πανω ναι, τα ελατηρια που θα βαλεις πρεπει να ειναι αντιστοιχα τους υψους ου θες, επισης μπορεις να προσθεσεις και αποστατες πανω απο αυτα εις βαρος της ανεσης ισως κατι σημαντικο σε αγωνες μεγαλης διαρκειας.

Τα Calmini λοιπον ειναι μεγαλυτερα σε μηκος, εαν εχουν χαμηλοτερα το πιατελο δεν ξερω, θα σου απαντησουν φιλοι που εχουν :wink:

filoklis1962 έγραψε:3. τι σκληρότητας ελατηρια χρειαζομαι, φανταζομαι μεγαλυτερης αλλα ποσο, εχει κανει κανεις κατι αντιστοιχο ?

Η σκληροτητα δεν εχει να κανει με το υψος, τα ελατηρια που ψηλωνουν ειναι απλα μακρυτερα :!: βεβαια υπαρχουν και πολυ σκληρα με πλεονεκτημα οτι αποτρεπουν την μετατοπιση του κεντρου βαρους στις στροφες και φυσικα μειονεκτημα την ανεση :wink:

filoklis1962 έγραψε:
4.αν τα κανω αυτα θα χρειαστω πρασινα (japan) ημιαξονια ( μπαινουν σε μενα χωρις μετατροπες ?), κατεβασμα μπροστινου και πισω διαφορικου και καμπεροβιδες ?

Οταν μεγαλωνεις το μετατροχιο με τα ψαλιδια τα μαμα ημιαξονια ξεκουμπωνουν ευκολα πλεον με αποτελεσμα να σπανε, τα πρασινα απο GV ειναι λιγο μακρυτερα και πολυ πιο ανθεκτικα, βεβαια μετα ποναει το καβουκι αλλα αυτο ειναι αλλο θεμα :evil:

Για ψηλωμα πανω απο 4-5 ποντους θες κατεβασμα μπροστινου διαφορικου,η Calmini δινει μαζι τους αποστατες, εαν δεν τους εχεις αγοραζεις απο εδω http://www.bits4vits.com η απο καποιον επαγγελματια, επισης θες αποστατη στο Α bar πισω τουλαχιστον και μαλλον καποιο ενισχυμενο με δυνατοτητα να αλλαζεις το μπαλακι μιας και ποναει εκει πολυ το Vitara.

Καμπεροβιδες δεν νομιζω για μεχρι 6-7 ποντους με τα ψαλιδια, για 4-5 ποντους χωρις ψαλιδια θα χρειαστεις.

filoklis1962 έγραψε:5.οσο αφορα τα αμορτισερ θα βολευτω με μια καλη μαρκα αλλα κοινα η θα πρεπει να καταφυγω σε κατι καλυτερο και ακριβοτερο ,hotbits ας πουμε ?

Υπαρχουν πολλες λυσεις, ΟΜΕ η μια αλλα αρκετοι που τα εχουμε σε συνδιασμο με MAD ελατηρια δεν ειμαστε ευχαριστημενοι μιας και τα φτυσανε στης 20.000χλμ, μακρια απο Calmini ειναι πολυ σκληρα και δεν αντεχουν, Bimors μια δευετρη με δυνατοτητα να κατασκευαστουν στα μετρα σου οσον αφορα μηκος και σκληροτητα, υπαρχουν και αλλες λυσεις-συνδιασμοι θα σου απαντησουν φιλοι που εχουν :wink:

filoklis1962 έγραψε:στο vitara του κουτσουμπου που πωλείται λεει στην αγγελια για custom αναρτησεις , τι να εννοει αραγε ο ποιητης ξερει κανεις ?
συγνωμη αν σας κουρασα

Θεωρω οτι δεν ειναι καποια ετοιμη after market, πολλοι εδωμεσα εχουμε συνδιασμο after market και χειροποιητων εξαρτηματων,
εγω για παραδειγμα εχω στο αμαξι :arrow:
Ελατηρια Mud +5cm
Αμορτισερ ΟΜΕ +3.5cm
Ψαλιδια Fourart (σαν τα Calmini) απο Κυριακο Αθανασιου
Αποστατες ελατηριων αμορτισερ απο bits4vits τοποετημενα απο επισης Κυριακο Αθανασιου
Πισω ρυθμιζομενη παναρ απο Αμοργιανο
Και απο αυτη την Τριτη
Καμπεροπλακες απο Αμοργιανο μιας και ειμαι στα +10cm και η καμπερ πηγε βολτα :mrgreen:
Πισω ρυθιζομενα μπρατσα απο Αμοργιανο.

Επισης να σκεφτεις την τοποθετηση σινεμπλοκ πολυουρεθανης που προσφερουν μεγαλυτερη αντοχη στους αγωνες απο τα λαστιχενια που εχουμε, ενισχυση του Ζ του τιμονιου, και ενισχυση των βασεων των αμορτισερ γιατι πονανε πολυ εκει τα εργαλεια μας.

Κατι αλλο δεν εχω στο μυαλο μου προς το παρων :think:

Καλες μοντιφες φιλε μου :D :D
Μην ξυνεστε στην γκλιτσα του τσοπανη!!!
Άβαταρ μέλους
dpol
Vitaraclub Platinum Member

Λάστιχα: Kobra NT
Διάσταση ελαστικών: 215-80-16
Suspension: Custom 4"
cb: Ναι
Εργάτης: Ναι
Aka: Ο Γκλίτσας ή Αγραφιώτης
Name: Δημήτρης

Δημοσίευσηαπό Mastergunner » Κυρ Απρ 10, 2011 12:18 am

Αναλυτικότατος Δημήτρη :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :handgestures-thumbupright:
Κλείσε μέσα σου την Ελλάδα και θα νιώσεις κάθε είδους μεγαλείο

Ένας για Ολους και Όλοι για Έναν (Vitara Club)
Άβαταρ μέλους
Mastergunner

Λάστιχα: FULDA TRAMP 4x4
Suspension: Calmini 3''/OΜΕ
Name: Γιώργος

Δημοσίευσηαπό filoklis1962 » Κυρ Απρ 10, 2011 10:01 pm

Ευχαριστω που μπηκατε στο κοπο να απαντησετε
Οκ τα ξερω αυτα λιγο πολυ τα εχω ψιλοδιαβασει απο εδω η αλλου αλλα..

Δηλαδη οσο αφορα τα ψαλιδια της calmini εως τους 3 ποντους ψηλωμα δεν προσφερουν τιποτα ? (στιβαροτητα , αυξηση μετατροχιου η δεν ξερω τι αλλο ).

Φυσικα η σκληροτητα των ελατηριων δεν εχει να κανει τιποτα με το υψος εκτος απο το μικροτερο βυθισμα εξαιτιας του βαρος του αυτοκινητου , απλα ρωτω αφου αναπτυσονται σχετικα μεγαλυτερες ταχυτητες οποτε το κοπανημα σε ανωμαλια η λακουβα γινεται με μεγαλυτερη δυναμη και απαιτει σκληροτερα ελατηρια και φυσικα αμορτισερ με μεγαλυτερη αποσβεση επαναφορας αφου πρεπει να "κρατησουν" το δυνατοτερο ελατηριο απο την επαναφορα του στην αρχικη του θεση πολυ πιο γρηγορα.

Αποστατες δεν "παιζουν' ουτε σε μενα ουτε σε καμια αλλη περιπτωση νομιζω , εκτος παλι αν ο μοναδικος σκοπος ειναι μονο η αυξηση του υψους με τιμημα την κακη συμπεριφορά και τα κοπανηματα αφου οι αποστάτες δεν κάνουν το ελατηριο σκληροτερο αλλα απλως αυξανουν την δυναμη που χρειαζεται ενα ελατηριο για να συμπιεστει αρχικα , απο την στιγμη που θα συμβει αυτο το ελατηριο παραμενει το ιδιο σκληρο η μαλακο οπως ακριβως και πριν την τοποθετηση.

Καλη ιδεα αυτη για την τοποθετηση σινεμπλοκ πολυουρεθανης , πρεπει να αλλάζει και την αισθηση σε πιο στιβαρη.
Υπαρχει αραγε καποιο εξειδικευμένο συνεργειο για τετοιου ειδους μετατροπες με εμπειρια απο αγωνες ? ωστε να μην φαω χρονο και χρημα στα τυφλα αφου οπως ειπα ζω και αρκετα μακρια. ( το αυτοκινητο μονο πηγαινε- ελα κοστιζει 200 ευρω)
filoklis1962
4x4 newbie member
4x4 newbie member

Λάστιχα: coolway
Suspension: mama
Name: lakis

Δημοσίευσηαπό KON.GV » Δευτ Απρ 11, 2011 10:05 pm

Για τις αναρτήσεις πάνω κάτω τα ίδια θα πούμε με μικρές και ίσως και καθόλου διαφορές. :idea:

Για εμένα Αν θελήσεις να το πας σε αγώνες να ενισχύσεις τις βάσεις των αμορτισέρ μπρος πίσω και το ζ του τιμονιού αν έχει ατέρμονα. :wink:

Υπαρχει αραγε καποιο εξειδικευμένο συνεργειο για τετοιου ειδους μετατροπες με εμπειρια απο αγωνες ? ωστε να μην φαω χρονο και χρημα στα τυφλα αφου οπως ειπα ζω και αρκετα μακρια

Αμοργιανός με κλειστά μάτια για Αθήνα (Από τερα τριπ μέχρι ότι δε φαντάζεσαι... :idea: )www.protrack.gr
και μακριά να είσαι κάντου ένα τηλ κάτι θα έχει να σου πει σίγουρα. :wink:
Και ο Κυριακος Αθανασίου μπορεί να σε βοηθήσει όσον αφορά ψαλίδια και αναρτήσεις γιατί ξέρει από πρωτο χέρι τις αντοχές από τα σίδερα του βιτάρα.. :mrgreen: :mrgreen:

υγ.Προσωπικά αν είχα την "ψώρα για αγώνες" (γιατί η τρέλα μου περισεύει :mrgreen: :mrgreen: )Δεν θα έτρεχα με βιτάρα όπως είναι Μαμα με κάποια βελτίωση για τους δικούς μου λόγους. :wink:
"Forgotten things remembered...
The tigers eat their young
The body stayed but inside the head...
The mind was on the run ..."
Άβαταρ μέλους
KON.GV

Λάστιχα: 235/85/16 caiman
Suspension: coil over 12"
cb: Ναι
Aka: Κοντζιβας η Μαντεμοκαμμένος
Name: Κωνσταντίνος

Επιστροφή στο Αναρτήσεις/Λάστιχα

arahova Τετ Απρ 30, 2025 9:36 am Καλημέρα σε όλους.
antonis1627 Τετ Απρ 30, 2025 6:59 am Καλημέρα σας.
panagiotis1 Τρί Απρ 29, 2025 7:55 pm Θά ήθελα μια απάντηση αν θά έχει επιτυχία η συγκόλληση τού μπλοκ, αν κάποιος έχει κάνει κάτι αντίστοιχο.
arahova Τρί Απρ 29, 2025 10:54 am Καλημέρα σε όλους.
antonis1627 Τρί Απρ 29, 2025 7:00 am Καλημέρα σας.
ΣΤΑΥΡΟΣ Δευτ Απρ 28, 2025 7:52 pm Γιορτάζουμε τα 17α γενέθλια μας στην Αγία Μαρίνα στην .
arahova Δευτ Απρ 28, 2025 11:18 am Καλημέρα σε όλους και καλή εβδομάδα.
antonis1627 Δευτ Απρ 28, 2025 6:28 am Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα.
arahova Κυρ Απρ 27, 2025 10:49 am Καλημέρα σε όλους και καλή Κυριακή.
antonis1627 Κυρ Απρ 27, 2025 7:17 am Καλημέρα σας
arahova Σάβ Απρ 26, 2025 9:01 am Καλημέρα σε όλους και καλό Σαββατοκύριακο.
antonis1627 Σάβ Απρ 26, 2025 7:25 am Καλημέρα σας και καλό Σαββατοκύριακο.
antonis1627 Παρ Απρ 25, 2025 1:45 pm Τετάρτη 30-4-2025 πάμε για καφεδάκι στον
arahova Παρ Απρ 25, 2025 8:49 am Καλημέρα σε όλους και καλο Π/Σ/Κ.
antonis1627 Παρ Απρ 25, 2025 6:30 am Καλημέρα σας.
arahova Πέμ Απρ 24, 2025 2:36 pm Καλησπέρα σε όλους.
antonis1627 Πέμ Απρ 24, 2025 6:25 am Καλημέρα σας.
arahova Τετ Απρ 23, 2025 5:39 pm Καλησπέρα σε όλους.
antonis1627 Τετ Απρ 23, 2025 6:46 am Καλημέρα σας.
antonis1627 Τρί Απρ 22, 2025 6:33 am Καλημέρα σας.
Γιώργος Κατσαμάκας Δευτ Απρ 21, 2025 8:55 pm Καλησπέρα και καλή εβδομάδα σε όλες και όλους! Χριστός Ανέστη!
arahova Δευτ Απρ 21, 2025 3:22 pm Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά σε όλους.
antonis1627 Δευτ Απρ 21, 2025 7:46 am Γιορτάζουμε τα 17α γενέθλια μας στην Αγία Μαρίνα στην .
antonis1627 Δευτ Απρ 21, 2025 6:51 am Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα.
makis_V Κυρ Απρ 20, 2025 9:42 am Χρόνια πολλά , Χριστός Ανέστη !
AJAX Chat © 2007 StarTrekGuide ? Updates every 5 Seconds

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 5 επισκέπτες