από vagelisfil » Κυρ Νοέμ 04, 2018 12:09 am
Θα σου πω και εγώ τις εντυπώσεις μου για να σε βοηθήσω.
Αρχικά όπως σου είπε και ο Αντώνης, το αυτοκίνητό σου έχει τα πάντα από Hardware, απλά του λείπει η καρτούλα για να δουλέψει.
Επειδή και εγώ έχω την GL+, αγόρασα από το eBay πρόπερσι μια κάρτα με 30€ περίπου (με αναγραφόμενη έκδοση χαρτών 2015). Όντως έχει κάποιες ελλείψεις ειδικά στους νέους αυτοκινητόδρομους όπως:
-Νέα παράκαμψη Στυλίδας
-Τέμπη
-Ιονία Οδός (τμηματικά)
-Ολυμπία Οδός (τμηματικά)
-Διάφορους άλλους νέους δρόμους ή μικροαλλαγές σε απαγορεύσεις, ανακατευθύνσεις κλπ.
Κοινώς αν κινείσαι σε εθνικό οδικό δίκτυο καλύτερα να ακολουθείς τις ταμπέλες. Σε πόλεις και σε επαρχιακούς δρόμους δεν θα έχεις πρόβλημα.
Τους "νέους" χάρτες 2018-2019 τους έχω κατεβάσει εδώ και λίγο καιρό, αλλά δεν τους έχω δοκιμάσει ακόμα γιατί δεν έχω βρει "κατάλληλη" κάρτα SD για να παρακάμψω την προστασία, και έτσι δεν ξέρω αν έχουν διορθωθεί τα παραπάνω.
Παράλληλα χρησιμοποιώ και το Android Auto, συνήθως όταν θέλω να δω την κίνηση, ή να βρω κάποιο πιο ψαγμένο POI που δεν έχει το εργοστασιακό.
Επί της ουσίας. Στις 9 από τις 10 διαδρομές η καρτούλα θα με εξυπηρετήσει πολύ καλά. Πολύ σπάνια μου έχει τύχει να μη βρίσκει το δρόμο ή να με καθοδηγήσει ανάποδα σε μονόδρομο κλπ. Επίσης η λίστα με τα POI που έχει ενσωματωμένα είναι αρκετά ικανοποιητική σε βασικές κατηγορίες όπως, δημόσιες υπηρεσίες, super markets, εμπορικά, σταθμούς μετρό-ΗΣΑΠ, τράπεζες, βενζινάδικα, εκκλησίες και πολλά άλλα παρέχοντας ακόμα και τηλέφωνο επικοινωνίας από το καθένα.
Στα θετικά επίσης είναι η απλότητα των μενού και η ταχύτητα πλοήγησης (πχ υπολογίζει μια διαδρομή 600 χλμ σε 2-3 δευτερόλεπτα).
Στα αρνητικά, πέραν των αναβαθμίσεων, είναι το αργόσχολο πληκτρολόγιο με τα ανακατεμένα γράμματα, και κάποιοι περιορισμοί στα μενού (πχ δεν μπορείς να ζουμάρεις στην προεπισκόπηση διαδρομής για να δεις μια λεπτομέρεια).
Κάτι που εμένα προσωπικά με παρακίνησε να αγοράσω καρτούλα, είναι η ευκολία χρήσης. Οδηγώ και με το πάτημα ενός κουμπιού έχω σε δύο δευτερόλεπτα το Navi ενεργοποιημένο, αντίθετα το Android Auto πρέπει να βγάλω το κινητό από την τσέπη, να συνδέσω το καλώδιο, αν έχω το φλασάκι μου με τα τραγούδια θα πρέπει να το βγάλω και να ακούσω ραδιόφωνο, να περιμένω να ενεργοποιηθεί η επιλογή στο μενού, και μετά να περιμένω να φορτώσει το Android Auto. Πράγμα που με αποτρέπει τις περισσότερες φορές.
Κλείνοντας, γνώμη μου είναι να προμηθευτείς μια κάρτα από το eBay αφού το κόστος είναι αρκετά χαμηλό και να την έχεις, σίγουρα θα φανεί χρήσιμη. Στο κάτω κάτω δεν φτιάχνουμε και κάθε μέρα καινούριους δρόμους στην Ελλάδα. Από εκεί και πέρα για ότι δε σε καλύπτει υπάρχουν το Android Auto και το Apple Car Play για να συμπληρώσουν τα κενά.
Για την γνήσια που προμηθεύουν οι αντιπροσωπείες, ούτε για αστείο να δώσεις 280€ για κάρτα που δεν αναβαθμίζεται και δε σου παρέχει καμία απολύτως παραπάνω υποστήριξη πέραν της αγοράς. Τελείως απαράδεκτο σύστημα εν έτη 2018. Ενδεικτικά, στο C3 που πήρα πέρυσι με εργοστασιακό Navi με χάρτες TomTom, η Citroen ανεβάζει κάθε 3 μήνες δωρεάν αναβάθμιση περίπου 10 GB για όλη την Ευρώπη, είναι περασμένες όλες οι αλλαγές που έχουν γίνει στους δρόμους και τα POIS είναι κατά χιλιάδες περισσότερα. Στην Suzuki μάλλον έχουν μείνει δύο δεκαετίες πίσω.
Suzuki Vitara 1.6 DDiS GL+ (2015) -
120hp/
320NmCitroen C3 1.6 BlueHDi 100 S&S Shine (2017) -
100hp/
254NmKia Rio 1.4 CVVT Cosmic (2011) -
109hp/
137Nm