Δεν ξέρω αν μπορείτε να το διαβάσετε στο forum της πηγής. Το κάνω upload.
Χαρτογραφημένη ψύξη κινητήρα.
Πηγή.
http://www.bmw-motorsport.gr/forums/sho ... hp?t=11244Στην πράξη.
105-110 βαθμούς κελσίου είναι η κανονική λειτουργία του κινητήρα σε χαμηλό φορτίο. Πας χαλαρά και οικονομικά, 105, 106, 108 ανοίγει (ο Θ) κατευθείαν 98...Ξανά τσουλας 105-109)
Μόλις πιέσεις (και αυξήσεις το φορτίο στο μοτέρ) ανοίγει ο θερμοστάτης την παροχή ψυκτικού και πέφτει η θερμοκρασία.
Σε μια χαλαρή βόλτα θα βλέπεις 100+...Μόλις πιέσεις λίγο παραπάνω, ανοίγει ο θερμοστάτης και δουλεύει το μοτέρ αρκετά χαμηλότερα για προστασία.
Πας δυνατά, βλέπεις 85-88
Έτσι δουλεύουν πια (εδώ και 20 χρόνια) οι πιο πολλοί κινητήρες για οικονομία. Και κρυώνει μόνο σε υψηλό φορτίο για προστασία.
Για αυτό σε πολλά οχήματα, έχουν καταργήσει το όργανο μέτρησης με λαμπάκι, αφού και το όργανο δείχνει ακριβώς στη μέση από τους 75 μέχρι τους 110 (αν περάσεις το 110 πάει αμέσως στο κόκκινο). Στην ουσία λειτουργεί σαν λαμπάκι άσχετα με την κλίμακα.
Όλα αυτά τα έχω παρατηρήσει και στην πράξη με τη λειτουργία κρυφού μενου που έδειχνε ακριβή θερμοκρασία ψυκτικού στο ψηφιακό OBC σε BMW E46.
Πιο πολύ λειτουργεί η βελόνα μέχρι το 70-75 που πάει στη μέση. Αν υπάρχει δυσλειτουργία και ανέβει, απλά δεν το προλαβαίνεις, πάει κατευθείαν τέρμα (που είναι 120 νομίζω) αφού από το 110 αν δώσεις φορτίο στο μοτέρ θα ανέβει αμέσως στο 120 (δε μου έχει συμβεί, αλλά αν κρίνω από την άνοδο της θερμοκρασίας στο κλείσιμο του θερμοστάτη θέλει 1-2 δευτερόλεπτα.