Μετά και την , το Kaiser παραγγέλθηκε, ήρθε και στα τέλη Ιουλίου τοποθετήθηκε στο αυτοκίνητο.
Σας "οφείλω" λοιπόν μιά ενημέρωση για την συμπεριφορά του τόσο στην άσφαλτο όσο και στο χώμα!
Ξεκινώντας λοιπόν από την συμπεριφορά του στην άσφαλτο, διαπιστώθηκε ότι:
- 1. Σε συνθήκες πόλης, όταν το αυτοκίνητο έστριβε σε κλειστή στροφή επιταχύνοντας, ο εσωτερικός τροχός σπίναρε.
2. Όταν το αυτοκίνητο επανερχόταν στην ευθεία, μετά από κλειστή στροφή, ακουγόταν πολύ έντονο “κλανγκ”. Ο θόρυβος αυτός, μετά από μερικές ημέρες έπαψε να ακούγεται μετά από κάθε κλειστή στροφή αλλά εξακολουθούσε να συμβαίνει συχνά.
3. Ο ίδιος θόρυβος ακουγόταν σε διάφορες χρονικές στιγμές, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιος ιδιαίτερος χειρισμός.
4. Υπήρχε μεγάλος τζόγος στο διαφορικό, που γινόταν ιδιαίτερα αισθητός όταν άφηνα και ξαναπατούσα το γκάζι, κυρίως με μικρή σχέση στο κιβώτιο. Τζόγος που πριν την τοποθέτηση του Kaiser, δεν υπήρχε.
5. Σε ευθείες ή κατηφορικές στροφές με δεύτερη ή τρίτη ταχύτητα, οι οποίες διαγράφονται χωρίς γκάζι (με φρένο τον κινητήρα), όταν κατά τη διάρκεια της στροφής χρειαζόταν να πατηθεί το γκάζι, άρχιζε ένας ανεξέλεγκτος “λόξυγκας” (επαναλαμβανόμενα κλωτσήματα), προερχόμενος από τον πίσω άξονα, που διαρκούσε όσο και η στροφή και σταματούσε όταν το αυτοκίνητο επανερχόταν στην ευθεία. Το φαινόμενο συνήθως ακολουθείτο από το προαναφερόμενο “κλανγκ”.
Στις ίδιες όμως στροφές, όταν τις έπαιρνα χωρίς να πατάω το γκάζι ή πατώντας γκάζι σε όλη τη διάρκειά τους, δεν συνέβαινε τίποτα. Μάλιστα, σε μία από τις δοκιμές της συμπεριφοράς του Kaiser στην άσφαλτο (με τον κ. Γιαμαρέλλο στο τιμόνι κι εμένα συνοδηγό), το αυτοκίνητο διέγραψε τρεις συνεχόμενες πλήρεις περιστροφές (360ο) με τέρμα στριμμένο τιμόνι και σταθερό γκάζι χωρίς την παραμικρή υποψία προβλήματος! Σαν να μην φορούσε μπλοκέ!
6. Αν κατά την διάρκεια μιας στροφής, με ταχύτητα στο κιβώτιο, πατιόταν το αμπραγιάζ, τότε ακουγόταν ένα συνεχές κροτάλισμα από το πίσω διαφορικό (όπως όταν “πηδάνε” τα δόντια μιας καστάνιας).
Οι θόρυβοι αμέσως μειώθηκαν, τόσο σε ένταση όσο και σε συχνότητα! Η βελτίωση ήταν θεαματική!
Οι τζόγοι όμως παρέμειναν. Παρέμεινε επίσης το φαινόμενο του σπιναρίσματος του εσωτερικού τροχού στις κλειστές στροφές σε επιτάχυνση.
Σειρά έχουν οι εντυπώσεις από την χρήση εκτός δρόμου:
Κανένας από τους ενοχλητικούς θορύβους, που είχαν διαπιστωθεί στην άσφαλτο, δεν έγινε αντιληπτός! Το αυτοκίνητο κινούνταν στο χώμα χωρίς καμία από τις από τις παρενέργειες που το ταλαιπωρούσαν στην πόλη!
Ούτε "κλανγκ", ούτε σπινάρισμα τροχού, ούτε "λόξυγκας"! Υποθέτω ότι η μειωμένη πρόσφυση επέτρεπε στο αυτοκίνητο να "εκτονώνει" τα ασφάλτινα μειονεκτήματά του!
Στα πραγματικά δύσκολα κομμάτια (έντονα ανηφορικά σημεία με νεροφαγώματα εναλλάξ δεξιά-αριστερά με κλειστές στροφές όπου κρέμαγαν χιαστί οι τροχοί και το αυτοκίνητο ανέβαινε με πρώτη ταχύτητα και "αργά") το Kaiser απέδειξε ότι κάνει πραγματικά αυτό που υπόσχεται! Το GV μου ανέβηκε παντού με χαρακτηριστική ευκολία, χωρίς "χαζοσπιναρίσματα", ακόμα κι αν σε κάποια σημεία έσερνε το διαφορικό του στα χώματα λόγω σχετικά μικρής εδαφικής ανοχής!!!
Άψογη συμπεριφορά στο off-road!!!
Επειδή το GV είναι το μόνο μου αυτοκίνητο και καλύπτει όλες τις ανάγκες της οικογένειας, ήταν αδύνατον να αγνοήσω τα προβλήματα που παρουσίαζε κατά την χρήση στην άσφαλτο.
Για να είμαι ακριβής, οι θόρυβοι, που ήδη είχαν μειωθεί, δεν με απασχολούσαν ιδιαίτερα. Ο τζόγος όμως στην μετάδοση και το φαινόμενο του "λόξυγκα", δεν μπορούσαν να είναι ανεκτά!
Πρέπει εδώ να αναφέρω ότι όλο αυτό το διάστημα υπήρχε συνεχής επικοινωνία με τον κ. Παντελή Γιαμαρέλλο, αντιπρόσωπο του Kaiser Locker στην Ελλάδα, ο οποίος βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με την μητρική εταιρία στη Βραζιλία προσπαθώντας να βρει λύσεις στα προβλήματα που αντιμετώπιζα.
Και τα περίεργο της υπόθεσης είναι ότι σε κανένα άλλο από τα αυτοκίνητα που έχουν τοποθετήσει το Kaiser (και στην Ελλάδα), δεν έχει παρουσιαστεί τζόγος στη μετάδοση και "λόξυγκας"!!!
Ο κ. Γιαμαρέλλος οδήγησε και ο ίδιος το αυτοκίνητο, όπως είπα και πιο πάνω. Διαπίστωσε πως τα προβλήματα που ανέφερα ήταν υπαρκτά και σας μεταφέρω επ' ακριβώς τα λόγια του:
"Από την ώρα που δεν μπορούμε να διορθώσουμε τα προβλήματα που σου παρουσιάζει, θα πάρω πίσω το Kaiser. Αύριο θα έχεις στον τραπεζικό σου λογαριασμό σου το ποσό που πλήρωσες.
Εγώ δεν μπορώ να κάνω σε άλλους αυτό που δεν θα ήθελα να μου κάνουν."

Και έτσι έγινε! Το μόνο που μπορώ να πω είναι πως τέτοιοι επαγγελματίες είναι σπάνιοι και τον ευχαριστώ δημόσια για την άψογη συμπεριφορά του!

Πέρα όμως από τα παραπάνω κι επειδή μέχρι σήμερα είμαι ο μόνος που αντιμετώπισε το πρόβλημα του μεγάλου τζόγου και του «λόξυγκα», θα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον να μπορούσε να τοποθετηθεί το συγκεκριμένο Kaiser Locker σε κάποιο άλλο Grand Vitara ή Vitara (μιά και ταιριάζει και στα δύο) ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει θέμα συμβατότητας ειδικά με το δικό μου αυτοκίνητο ή αν το συγκεκριμένο locker είναι ίσως εκτός προδιαγραφών της εταιρίας.
ΥΓ. 1: Δεν θα ήταν βέβαια δυνατόν να μην ενημερωθεί το φόρουμ για τις εντυπώσεις μου από την χρήση του Kaiser Locker. Ο κ. Γιαμαρέλλος, όχι απλώς συμφώνησε αλλά με προέτρεψε κιόλας να το κάνω!
Τυχαίο; Δεν νομίζω!!!
ΥΓ. 2: Θα ακολουθήσει και δική του δημοσίευση για το θέμα.