.
PGP έγραψε:Όταν η κατανάλωση σε ένα ελαστικό είναι Α ή Β τότε είναι σχεδόν σίγουρο ότι τα κρατήματα θα είναι σε δεύτερη μοίρα.
Μάλλον διαφωνώ με αυτό...
Εκ πρώτης η σκέψη αυτή έχει λογική, καθώς η κατανάλωση είναι κατά μια έννοια ανάλογη με το κράτημα, δηλ. μεγαλύτερη τριβή - πρόσφυση ίσον μεγαλύτερο κράτημα και μεγαλύτερη κατανάλωση, αλλά βλέποντας την κατηγοριοποίηση των ελαστικών αυτό που καταλαβαίνει κανείς είναι ότι η επίδοση κάθε ελαστικού έχει να κάνει με την τεχνολογία και την τεχνογνωσία της κάθε εταιρείας. Υπάρχουν ακριβά ελαστικά που είναι πολύ καλά και στο κράτημα και στη κατανάλωση και φτηνά ελαστικά που είναι χάλια και στα δύο!
PGP έγραψε:Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει η κατανάλωση ή η χιλιομετρική απόδοση τόσο όσο τα κρατήματα και το φρενάρισμα σε στεγνό και βρεγμένο, και η αίσθηση στην οδήγηση.
Εάν αυτές είναι οι προτεραιότητές σου, αξίζει κάποια στιγμή να δοκιμάσεις και το Goodyear EfficientGrip Performance. Από τα δεκάδες διαφορετικά ελαστικά που έχω αλλάξει το συγκεκριμένο μου έχει δώσει την απολύτως καλύτερη εντύπωση στο κράτημα, ειδικά στις στροφές με πολλά.
Και σε εμένα το κράτημα είναι φυσικά προτεραιότητα, αλλά σε συνδυασμό το λάστιχο να βγάζει τουλάχιστον ένα χρόνο στο δρόμο. Μια φορά έβαλα αφηρημένος Bridgestone και στους 5 μήνες πήγα πάλι για καινούργια.
PGP έγραψε:Ο καθένας ζυγίζει τι θέλει και σύμφωνα με αυτά ψωνίζει.
Φυσικά Πάνο! Οι συστάσεις ελαστικών δεν απευθύνονταν σ’ εσένα.
Ίσως έπρεπε να έχω διαχωρίσει τα posts...
Ήταν γενικές καθώς είμαστε στο θέμα «Προτάσεις για ελαστικά».
Δυστυχώς οι συγκυρίες το έχουν φέρει έτσι ώστε ο λαστιχάς της γειτονιάς μου να έχει γίνει ο καλύτερός μου φίλος…
Σκέψου δύο αυτοκίνητα (προ Vitara) με αλλαγές ελαστικών κάθε χρόνο, εάν όλα πάνε καλά και ατελείωτα κλαταρισμένα (κάποια φορά και δύο ταυτόχρονα) !
Πράγμα που σημαίνει ότι υπήρχαν περιπτώσεις (όπως παραπάνω) που έχουν αλλαχθεί και δύο φορές μέσα στο χρόνο, άλλες που κόπηκε το πλαϊνό πάνω στο μήνα κλπ. κλπ. Η κλασική ατάκα κάθε φορά που περνάω ΚΤΕΟ είναι «Το είδαμε ότι τα λάστιχα είναι φετινά αλλά θέλουν άλλαγμα» !
Έχω δοκιμάσει κυριολεκτικά τα πάντα!
Από καθαρό αγωνιστικό χωμάτινο (μπαίνεις Αττική Οδό και νομίζεις ότι άρχισε ο πόλεμος, βούιζαν σαν σειρήνα, αλλά στο χώμα ρίχνεις και στον Λεμπ!), μεταχειρισμένα για να είναι πιο ξερά (εγκληματικό αυτό, το έκοψα όταν κάρφωσα σε μια κολώνα), μάρκες β’ διαλογής (τελικά μου έρχονταν πολύ πιο ακριβά γιατί όπως είπα και παραπάνω κόβονταν τα πλαϊνά τους σα χαρτί πολύ σύντομα) …
Τελικά έχω καταλήξει και εγώ σε «ότι καλύτερο», ανεξάρτητα τιμής, αρκεί να έχει κράτημα και να αντέχει στοιχειωδώς στη φθορά, ειδικά στα πλαϊνά του. Κατά τη γνώμη μου πιο σκληρά πλαϊνά, σε επώνυμα θερινά λάστιχα δρόμου πάντα (όχι Lati κλπ), τα έχει με διαφορά η Pirelli και τα πιο μαλακά (άρα εντελώς άκυρα για μένα) η Michelin και η Bridgestone.
Φυσικά έχω άποψη μόνο για θερινά λάστιχα δρόμου και για τη χρήση που κάνω εγώ.
90% άσφαλτος και 10% σπαστήρι βραχόδρομος…
Άλλωστε αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που ήρθα στο Vitara. Τουλάχιστον να μη βρίσκω χοντρά κάτω!