Γεια σας παιδιά,
Όπως έγραψα και στο thread για τα νέα μέλη είμαι στη διαδικασία αγοράς αυτοκινήτου και το Vitara μ' ενδιαφέρει πολύ. Βασικά το θέλω για δεύτερο αυτοκίνητο με χρήση (χοντρικά) 80% πόλη - 20% ταξίδια. Από την άλλη ανέκαθεν ήθελα ένα εκτός δρόμου όχημα (στις διακοπές σχεδόν πάντα νοικιάζω Vitara/Jimny και μ' ενθουσιάζουν) οπότε η AllGrip έκδοση έχει αρκετά απ' τα στοιχεία που μ' αρέσουν. Off road animal δεν είναι όπως τα παλιά Vitara, το ξέρω, αλλά για τις εκτός δρόμου διαδρομές που το προορίζω θεωρώ ότι φτάνει και περισσεύει. Για να μην τα πολυλογώ, αυτά τα δυο χαρακτηριστικά που θέλω (αυτοκίνητο πόλης και λίγο ταξιδιού/εκτός δρόμου όχημα) νομίζω ότι τα καλύπτει το Vitara με τον καλύτερο τρόπο. Το γεγονός ότι έχει μαζεμένες διαστάσεις είναι πλεονέκτημα για χρήση πόλης.
Σχετικά με τις εκτός δρόμου δυνατότητες (μιλάμε πάντα για AllGrip έκδοση): ξέρω τις αδυναμίες του Vitara, π.χ. ότι δεν παίρνει A/T ελαστικά στη μαμίσια διάσταση. Έχω δει και ότι κάποια μέλη βάζουν 216/60/R17 οπότε λύνεται έτσι το θέμα. Σχετικά με τους μεγάλους πρόβολους εκεί νομίζω δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά πράγματα. Γενικά όμως δε σκοπεύω να περάσω από βαθιές λίμνες ή να κάνω rock crawling και επίσης δεν πρόκειται να σύρω σκάφος ή οτιδήποτε άλλο. Θέλω όμως να μπορώ να περάσω από λάσπες ή χιόνια πιο εύκολα, να πάω σ' ένα κακοτράχαλο χωματόδρομο που δε θα πήγαινα με συμβατικό αυτοκίνητο, ν' ανέβω μια δύσκολη ανηφόρα (ή αντίστοιχα να κατέβω απότομη κατηφόρα) κτλ. Γενικά να εκμεταλλευτώ τα επιπλέον όρια που μου δίνει η τετρακίνηση κι όχι να την έχω μόνο κατ' όνομα. Θεωρείτε ότι το Vitara θα με καλύψει (σε συνδυασμό με τον 1.6 βενζίνης που μ' ενδιαφέρει - τα γράφω και πιο κάτω);
Από 'κει και πέρα είμαι λίγο αναποφάσιστος όσον αφορά τις εκδόσεις και θα ήθελα λίγη βοήθεια. Έχω διαβάσει τα σχετικά threads και βλέπω ότι οι περισσότεροι έχετε diesel, αλλά επειδή σκέφτομαι για κινητήρα βενζίνης (μάλλον τον 1.6 - ξέρω είμαι η εξαίρεση - ίσως και τον 1.4s) ήθελα μερικές γνώμες για τις εκδόσεις βενζίνης, ειδικά αν υπάρχουν και κάτοχοι. Πετρέλαιο δε θέλω για διάφορους λόγους, για παράδειγμα το ότι θα το κινώ κυρίως στην πόλη, άρα πιθανά θέματα με dpf κτλ. Ξέρω και πάλι ίσως δεν έχω πρόβλημα αλλά προτιμώ βενζίνη. Σκέφτομαι λοιπόν για τον 1.6 βενζίνης. Ξέρω έχει μικρή ροπή σε σχέση με τον diesel αλλά δεδομένου ότι θα κινείται κυρίως στην πόλη δε νομίζω να με προβληματίσει κάπου. Το θέμα είναι, σε ταξίδι (που θα το χρησιμοποιώ πού και πού) θεωρείτε ότι είναι επαρκής; Αξιόπιστος είναι φαντάζομαι και δοκιμασμένος (κάτι σίγουρα θετικό). Από 'κει και πέρα προφανώς δεν περιμένω να βάζει φωτιά στην άσφαλτο (δε με νοιάζει κάτι τέτοιο άλλωστε), αλλά να μπορώ να ταξιδέψω με οικογένεια και πράγματα με άνεση. Γενικά, όσοι τον έχετε, με τι ταχύτητα μπορείς να κινηθείς σε εθνική οδό χωρίς να ζορίζεται πολύ το αυτοκίνητο; Μιλάμε για 140-150 ή π.χ. 120;
Σχετικά με τις εκδόσεις: εδώ έχουμε είτε GL+ σε manual είτε GLX σε manual/αυτόματο. Στις χειροκίνητες εκδόσεις με χαλάει λίγο το 5τάχυτο κιβώτιο. Ειδικά για ταξίδια φαντάζομαι θ' αυξάνει το θόρυβο. Τι λέτε;
Ιδανικά θα το ήθελα με το 6τάχυτο αυτόματο σε GL+ έκδοση (νομίζω είναι ήδη πλήρης έκδοση - τα επιπλέον της GLX είναι nice to have για εμένα, αλλά όχι προαπαιτούμενα). Έλα όμως που βγαίνει μόνο σε GLX το αυτόματο... Οπότε εκεί ανεβαίνουμε σε τιμή που μπορείς να χτυπήσεις το 1.4s manual (είναι 300-400 ευρώ πιο ακριβό). Να μη ρωτήσω τι θα προτιμούσατε μεταξύ των δύο, φαντάζομαι το 1.4s manual.
Επειδή το αυτόματο όμως το θεωρώ μεγάλο πλεονέκτημα για την πόλη (ειδικά το συγκεκριμένο που είναι κλασικό με μετατροπέα ροπής), υπάρχει κάποιος που να το έχει να μας πει εντυπώσεις; Για test drive δεν υπάρχει με την καμία - πρέπει να είναι η πιο σπάνια έκδοση για Ελλάδα χεχε. Αυτό που με απασχολεί κατά κύριο λόγο είναι μήπως πνίγει τον κινητήρα, δεδομένου ότι μιλάμε για ατμοσφαιρική έκδοση, οπότε αν το έχει κάποιος ή έχετε εμπειρία απ' το συγκεκριμένο θα εκτιμούσα μια άποψη. Επίσης μ' ενδιαφέρει η αξιοπιστία του (αλλά νομίζω της Aisin είναι πολύ καλά κιβώτια) και η ομαλότητα των αλλαγών (λογικά θα είναι ομαλό λόγω μετατροπέα ροπής). Εννοείται βέβαια να μην είναι και πολύ αργό στις αλλαγές - δεν περιμένω να είναι ακαριαίο, αλλά τουλάχιστον αξιοπρεπές. Το έχει χρησιμοποιήσει κάποιος σε συνδυασμό με τον 1.6 βενζίνης; Ή έστω στο 1.4s - φαντάζομαι κάποια συμπεράσματα θα μπορούν να βγουν.
Πάντως από test videos βλέπω ότι στην πράξη σε 0-100 τρώει λιγότερο από δευτερόλεπτο σε σχέση με το manual (και όπως σε όλα τα Vitara οι επιδόσεις είναι καλύτερες απ' αυτές που ανακοινώνει η Suzuki, τουλαχίστον για AllGrip εκδόσεις σε Sport mode). Βέβαια το 0-100 δε λέει και πολλά, αλλά είναι το μόνο που μπορώ να συγκρίνω (άντε και 0-1/4 mile που και πάλι είναι μικρές οι διαφορές). Προφανώς δεν έχω καταλήξει κάπου, αλλά αν είναι ν' ανέβω σε τιμή νομίζω θα το έκανα για το αυτόματο μόνο. Εννοείται η πιο συμφέρουσα έκδοση οικονομικά είναι σαφώς η 1.6 GL+ manual (βενζίνης), αλλά δε θέλω ν' αποκλείσω και την επιλογή αυτόματου, ειδικά αν αξίζει τα λεφτά του.
Σχετικά με αξιοπιστία των βενζινοκινητήρων να υποθέσω ότι ο 1.6 είναι δοκιμασμένος και αξιόπιστος; Για τον 1.4 που είναι καινούριος έχει ακουστεί τίποτα; Γενικότερα, υπάρχουν θέματα με το Vitara που θα έπρεπε να γνωρίζει κάποιος; Για κατανάλωση αλλά είδα ότι υπάρχει σχετικό thread, άλλα κυμαινόμαστε 7-8 λίτρα πάνω κάτω.
Κάτι άλλο: για την ποιότητα του εσωτερικού είναι γνωστό ότι μιλάμε για σκληρά πλαστικά, ελαφριές πόρτες κτλ. που δε μ' απασχολεί καθόλου. Από άποψη συναρμογής όμως έχετε δει κάποιο θέμα; Τριξίματα π.χ. έχετε παρατηρήσει; Βλέπω εντυπώσεις κατόχων Qashqai που τρίζει παντού και παρόλο που δεν το λες πρόβλημα αξιοπιστίας δεν είναι και ό,τι καλύτερο...
Επίσης το γεγονός ότι φτιάχνεται Ουγγαρία κάνει κάποια διαφορά;
Sorry για το μακροσκελές post - νομίζω τα ρώτησα όλα χεχε!