1300 και εγώ...
Πρώτη φορά που μπόρεσα να βρω χρόνο...
Διαδρομή λοιπόν Αθήνα - Ερέτρια - Στενή από τον δρόμο που ξεκινά από Ερέτρια και όχι από Χαλκίδα...
Εντυπώσεις Εθνικής οδού...
Πάει καλά, έως πολύ καλά. Με περίπου 120km καις κάπου 5.0-5.5lt και το adaptive του cc λειτουργεί φανταστικά! Βάζεις την απόσταση και υποδειγματικά ανεβάζει / κατεβεβάζει χιλιόμετρα, ανάλογα με την απόσταση (1..3) που ρυθμίζεις.
Μάλιστα και σε δοκιμη του στυλ 'μη το δοκιμάσετε στο σπίτι', φρέναρε απίστευτα! Το s τουλάχιστον, κρατάει τα 170 σε κάθε ανηφόρα - κατηφόρα και αφήνει και περιθώρια για προσπέραση. Αν όμως μπλεχτείς σε 'αγριάδες', το sport mode είναι αναπόφευκτο. Σε ανοικτές στροφές στρίβει χωρίς να σε τρομάζει ακόμη και με 200+. ενώ σε περισσότερο κλειστές (π.χ. ΕΟ-Χαλκίδα) κρατάς παντού 180 και πάλι χωρίς δράματα! Η κατανάλωση βέβαια μετά τα 160 φθάνει τα 10lt.
Κάνει όμως θόρυβο! Οχι από κινητήρα, αλλά από τους καθρέπτες κατά κύριο λόγο και από τα λάστιχα. Μέχρι τα 140-150 δεν είναι ενοχλητικός, πάνω όμως από 160 πρέπει να σηκώσεις ένταση στο ραδιόφωνο. Τελική δεν δοκίμασα, απλά πλησίασα με 200 κάτι ενώ φαινόταν να δίνει ακόμη και να έχει 20km. Το κοντέρ όμως χάνει. Ακόμη και σε σχέση με το cc. Π.χ. αν βάλεις 150 στο cc, στο κοντέρ βλέπεις 153! Από την άλλη οι κόπιες με την 159 tbi στα ανεβάσματα (όχι όμως στις τελικές που ούτως ή άλλως δεν δοκίμασα αφού ήμουν σίγουρος για το αρνητικό αποτέλεσμα) σε αποζημιώνουν...
Σε επαρχιακό δρόμο...
Στη διαδρομή Ερέτρια - Στενή, με λίγη κίνηση, σχετικά καλό οδόστρωμα και πραγματικά στροφές οδηγικής απόλαυσης, το vitaraκι είναι στο στοιχείο του! Γυρίζεις sport mode, σημαδεύεις, και στρίβει... Χωρίς να τρομάζει, χωρίς να κολώνει, θυμίζει ιταλικό! Μιλάμε το κατα ευχαριστήθηκα! Στροφές που το 508 που είχα ζοριζόταν (μακρύ μεταξόνιο γαρ), το vitaraki πέρναγε αέρας! Υποστροφικό στην αρχή της καμπής, σανίδωμα, υπερστροφή χωρίς αηδίες ξεκολλήματος και voila, η υπέροχη 159 tbi που είμασταν μαζί, ούτε μπορούσε να πλησιάσει! Οταν στένευε ο δρόμος ειδικά, τα περιθώρια ήταν πολύ μακρύτερα του γερο-gatoz... Στις φουρκέτες μετά τη Στενή, όπως μου ανέφερε ο ιταλοσυνοδειπόρος, ο πίσω εσωτερικός τροχός ελάχιστες φορές σηκώθηκε, τις περισσότερες απλά βοήθησε...
Στο χώμα...
Το δηλώνω από την αρχή. Οταν λέω χώμα μιλάω για απλό χωματόδρομο με μέτρια κατάσταση. Επιπλέον δεν ξέρω να οδηγώ στο χώμα, kaliakouda είπαμε να κανονίσεις μαθήματα...
Γενικά σε δρόμο που προαναφέρω περνάει εύκολα, αλλά δημιουργεί αρκετό αγχος! Ισως είναι καινούργιο και το λυπάμαι, αλλά η αίσθηση ότι η 'μούρη' θα βρει σε νεροφαγώματα με έκανε να περνάω 'καβαλητά' από πάνω τους. Οπότε είναι οκ για τη περιστασιακή χρήση αλλά δεν έχω άποψη για πραγματικά χωμάτινη!
Και υπάρχει ένα μεγάλο πλην:
Δοκίμασα το τεστ ακαμψίας που μου περιέγραψε ο συνοδειπόρος φίλος: Τοποθέτηση σε τέτοιο σημείο ώστε να βρίσκεται η μία (πίσω στην συγκεκριμένη περίπτωση) ρόδα στον αέρα. Εκεί σταμάτημα και άνοιγμα πόρτας οδηγού-συνοδηγού και προσεκτικό κλείσιμο-ανοιγμα. Αυτό που παρατήρησα είναι ότι το κλείσιμο και το άνοιγμα απέκτησαν μία αίσθηση 'κάνω κλικ κάπου' στο σημείο που κουμπώνει η πόρτα. Μόλις πάτησε πάλι στις 4 ρόδες το κλικ χάθηκε... Να δω πως λύνεται!
Και ένα θεματάκι που βγήκε, αν το έχει άλλος... Μετά από γερο-gatoz κατάβαση σε στενό επαρχιακό δρόμο, με αρκετά κλαδιά να παρεμβάλονται αριστερά δεξιά, άναψε κίτρινο ένα μήνυμα ότι το σύστημα αποφυγής σύγκρουσης έχει προσωρινά απενεργοποιηθεί. Επρεπε να σταματήσω, να σβήσω για να φύγει. Σκέφτηκα μπλέχτηκε με τα κλαδιά. Αλλά όταν κατέβαινα προς Ερέτρια, στις όμορφες στροφούλες πάνω από την πόλη με 'καλό' ρυθμό, ξανά άναψε. Σε κάθε περίπτωση δεν υπήρχε αυτοκίνητο μπροστά για πολλή ώρα (...πως θα μπορούσε άλλωστε...

)
Τελικά, για την ώρα, είμαι ενθουσιασμένος με το vitaraki. Να δούμε όμως και εκτός τι κάνει...
Υ.Γ.
Κατάφερα την κατανάλωση να τη πάω στα 8.2 και μάλιστα στο 'ενδιαφέρον΄τμήμα της διαδρομής στα 9.5!!! Επόμενος στόχος τα 10!