1. Συντήρηση
- Ξεκινώντας λοιπών τακάρουμε το αμάξι στους εμπρός τροχούς και το ακινητοποιούμε βάζοντας 4L και 1η χωρίς να δέσουμε χειρόφρενο.Λασκάρουμε τους τροχούς και ανασηκώνουμε ήτε απο τον πίσω άξονα με κορκόδειλο ήτε έναν - έναν τροχό χρησιμοποιώντας το γρύλο του αυτοκινήτου.Οι έχοντες παραπάνω εμπειρία ξέρουν οτι η ταυτόχρονη ανασήκωση των πίσω τροχών βοηθάει σε άλλες εργασίες κατα την επισκευή.
- Αφου το αμάξι ανασηκωθεί και βγουν οι τροχοί και βγούν βλέπουμε το ταμπούρο ....
- Χρησιμοποιώντας ένα 17άρι καρυδάκι λύνουμε τα 4 παξιμάδια που συγκρατούν το τύμπανο στο ημιαξόνιο.
- Αφού τα παξιμάδια λυθούν χτυπάμε περιμετρικά και μετωπικά το τύμπανο,με ένα σφυρί,ωστε να ξεκολλήσει (κανονικά υπάρχει εξολκέας που το αφαιρεί)....
- Όταν το τύμπανο αφαιρεθεί βλέπουμε το εσωτερικό του ταμπούρου.
Χρησιμοποιώντας μια συρματόβουρτσα τρίβουμε τυχόν λάσπες ή επιφανειακές σκουριές απο το ταμπούρο σκουπίζοντας τα κατάληπα με ένα πινέλο.Σε περίπτωση χρήσης αερα καλό είναι να φοράμε μάσκα γιατί η σκόνη μπορεί να περιέχει αμίαντο ή άλλα βλαβερά,για την εισπνοή,υλικά
Σε καμία περίπτωση δεν χρησιμοποιήται αντισκωριακό,πετρέλαιο ή βενζίνη για τον καθαρισμό κι΄αυτό γιατί εαν ποτιστούν τα θερμουίτ των σιαγώνων δεν θα φρενάρει το ταμπούρο ....Αντίθετα επιτρέπεται σπρέυ φρένων.
- Τις ίδιες εργασίες συντήρησης κάνουμε και στο τύμπανο.
2. Έλεγχος
- Ελέγχετε την κατάσταση των ελατηρίων επαναφοράς...
ελατήρια στραβωμένα ή ¨ανοιγμένα¨ χρήζουν αντικατάστασης.
- Ελέγχετε την κατάσταση των ασφαλειών των σιαγώνων....
στρεβλωμένες ή ¨μαλακές¨ ασφάλειες χρήζουν αντικατάστασης.
- Ελέγχετε την τσιμούχα του ημιαξονίου...
ίχνη βαλβολίνης μαρτυρούν την άμεση αλλαγή της τσιμούχας
- Ελέγχετε το κυλινδράκι των φρένων.....
ίχνη υγρού μαρτυρά άμεση αλλαγή στα λαστιχάκια (σετ επισκευής) ή σε ολόκληρο το κυλινδράκι εαν είναι ψωριασμένο/σκουριασμένο εσωτερικά.
- Ελέγχετε τους ρεγουλατόρους των σιαγώνων...
όταν αυτοί τερματίσουν οι σιαγώνες θέλουν αλλαγή.
Εδώ τώρα υπάρχει και ο έλεγχος για το αν το αμάξι φρενάρει σωστά πίσω.Ανομοιόμορφη θέση των ρεγουλατόρων στον δεξιό και αριστερό τροχό συμαίνει οτι το αμάξι φρενάρει μονόπατα πίσω.
- Ελέγχετε τα θερμουίτ των σιαγώνων....
Ύπαρξη λαδιών,υγρών και ρωγμών μαρτυρούν διαροές μέσα στο ταμπούρο όπως αναφέρθηκε παραπάνω.Οποιαδήποτε σημάδια απο τα παραπάνω επιβάλλουν την αλλαγή των σιαγώνων.
- Ελέγχετε τα ελατήρια συγκράτησης των σιαγώνων,όπως και το ελατήριο επαναφοράς.
- Ελέγχετε το τύμπανο του ταμπούρου....
Αν το τύμπανο έχει κάνει νύχι μεγαλύτερο του 1mm θέλει αλλαγή (κάποιοι το τορνάρουνε)
Για το κλείσιμο του ταμπούρου
Τοποθετούμε το τύμπανο απέναντι απο τα μπουζόνια που βρήσκονται στο ημιαξόνιο και το χτυπούμε ελαφρα και σταυρωτά μέχρι να πατήσει.Κατόπιν σφίγγουμε τα παξιμάδια σταυρωτα χρησιμοποιόντας,κατα κανόνα, καινούριες ροδέλες γκρόβερ.
3. Επισκευή



Αυτορυθμιζόμενα ταμπούρα....
Τα ταμπούρα των vitara και grand είναι αυτορυθμιζόμενα.Δηλαδή απο τη στιγμή που μπουν οι σιαγώνες και κλείσουν μπορούν απο μόνα τους να ρυθμίσουν το διάκενο που προκείπτει κατα τη φθορά των θερμουίτ απο το φρενάρισμα.Πως γίνεται αυτό.Στη δεξιά πλευρά του αξονίσκου του χειροφρένου υπάρχει ένα σφηνοειδές μεταλλικό εξάρτημα.Στο επάνω μέρος του φέρει οδόντωση η οποία εμπλέκεται με ένα δόντι που υπάρχει επάνω στον αξονίσκο.Το άκρο της σφήνας συνδέεται στη δεξιά σιαγώνα ενω το αριστερό άκρο του αξονίσκου στην αριστερή σιαγώνα.Ένα ελατήριο κρατά την σφήνα σε έλξη.
Όταν πατηθεί το φρένο και το κυλινδράκι δεχτεί την πίεση των υγρών,υπερνικά τη δύναμη του ελατηρίου επαναφοράς αναγκάζοντας τις σιαγώνες να ανοίξουν και να πιάσουν στο τύμπανο.Η σφήνα ελκώμενη απο το ελατήριο τύνει να μπεί προς τα μέσα,αν το διάκενο που σχηματίζεται είναι μεγαλύτερο απο 1/10 mm το δόντι του αξονίσκου πιάνει στο επόμενο δόντι της επιφάνειας της σφήνας.Όσο τα θερμουίτ των σιαγώνων φθήρονται τόσο η σφήνα προχωράει προς τα μέσά μέχρι που τερματίζει,όπως έγινε στα δικά μου ταμπούρα που φαίνονται στη φώτο....
Αν και στο άλλο τροχό η σφήνα είναι (που ήταν) στην ίδια θέση,τότε τα πίσω φρένα δουλεύουν κανονικά.Αν είχε τερματίσει μόνο ο ένας ρεγουλατόρος π.χ ο δεξιός συμαίνει οτι το αριστερό ταμπούρο δεν δούλευε σωστά και το αμάξι πίσω φρέναρε μονόπατα.Οι λόγοι που μπορεί να συνέβαινε αυτό αναλύονται πιο πάνω στους ¨Ελέγχους¨.
Κατανεμητής....
Στα παλιά vit @ sami τα οποία δεν έχουν ABS η ρύθμιση της πέδησης του πίσω άξονα με τον μπροστά γίνεται με την βοήθεια του κατανεμητή.Σε κανονικές συνθήκες (οδηγός μόνο) το ποσοστό φρεναρίσματος των αξόνων μπρος/πίσω είναι απο 60/40 έως 70/30 και αυτό γίνεται ωστε οι πίσω τροχοί που δεν έχουν βάρος να μην μπλοκάρουν.Όταν όμως το αμάξι είναι φορτωμένο ή έλκει τρειλερ κτλ ο πίσω άξονας δέχεται επιπλέον βάρος,εδω λοιπόν μπαίνει ο κατανεμητής μια μηχανικά ελεγχόμενη βαλβίδα η οποία επιτρέπει την περισσότερη ροή υγρών φρενων στα ταμπούρα όσο αυξάνεται το βάρος στον πίσω άξονα.Έτσι με φωρτωμένο το αμάξι τίγκα (για διακοπές +/- πεθεράς) η κατανομή πέδησης στους δύο άξονες μπορεί να φτάσει και το 50/50.
Στα vitara & sami o κατανεμητής συνδέεται με ντίζα στο σασί δίπλα απο την A-Bar.Οπότε και σε περίπτωση ψηλώματος vitara & sami,χωρίς ABS,ελέξτε και αν χρειάζεται ρυθμίστε τον.
Ευχαριστώ
