Καλησπερα στην παρεα.
Νεος κατοχος ενος Vitar 5d του 97 και εχω αρχισει να μαζευω τα κουσουρια που του αφησε ο προηγουμενος ιδιοκτητης.
Σημερα ειπα να ασχοληθω με τα ηλεκτρολογικα προβληματακια.
1) Διακοπτης παραθυρου οδηγου.
Ο διακοπτης λειτουργει κανονικα (ανεβα-κατεβα) Οταν παει στην θεση AUTO κατεβαινει το παραθυρο αυτοματα αλλα οταν τον σηκωσεις προς τα επανω δεν λειτουργει ως AUTO
δηλαδη δεν ανεβαινει το παραθυρο αυτοματα, πρεπει να τον κρατας πατημενο. Ειναι φυσιολογικο αυτο ? Αν ειναι να μην το ψαχνω αδικα, αν οχι να ξηλωσω τους διακοπτες να
κανω ελεγχο.
2) Διακοπτες για τα πισω παραθυρα[/b]
Διπλα στο χειροφρενο εχει εναν διπλο διακοπτη που ελεγχει τα πισω παραθυρα. Απο τον διακοπτη μπορω να κατεβασω τα παραθυρα αλλα δεν μπορω να τα ανεβασω και
αναγκαζομαι να τα ανεβαζω απο τους διακοπτες που ειναι στις πισω πορτες. Εχω ξηλωσει τον διακοπτη και αυτο που παρατηρησα ειναι οτι οταν το πατας για να κατεβουν
τα παραθυρα ακουγεται ο ηχος των επαφων μεσα αλλα οταν το τραβας προς τα επανω δεν ακουγεται κατι. Με προβληματιζει το γεγονος οτι εχει καποια σημαδια επανω που σημαινει
οτι στο παρελθον καποιος ασχοληθηκε και μαλλον πειραματιστηκε και αυτος.
3)Πλαφονιερα
Η πλαφονιερα στην μεσαια θεση ειναι σβηστη ενω στην δεξια θεση και την αριστερη θεση ειναι αναμμενη ανεξαρτητως αν οι πορτες ειναι ανοιχτες ή κλειστες
Απο τον ουρανο ερχεται η ταση οπου δινει μονιμα το (+) στην μια επαφη της λαμπας και το (-) στην δεξια επαφη. Η αριστερη επαφη κανει γειωση με το σασι οποτε περνει και αυτη
το (-) και αναβει. Η διακοπτης της πλαφονιερας στην μεσαια θεση εχει το ακρο της λαμπας στον αερα και δεξια ή αριστερα μετακινει το λαμπακι αναλογως στην αριστερη θεση και στην δεξια θεση.
Το ερωτημα μου ειναι το εξης. Πως γινεται να αναβει η πλαφονιερα οταν ανοιγουν οι πορτες. Επισης ενα αλλο πραγμα που παρατηρησα οταν εκανα ελεγχο σε ολους τους διακοπτες που βρισκονται στις πορτες
ειναι οτι σε αυτον που ειναι στην πορτα του οδηγου εκτος απο τα 2 καλωδια του διακοπτη υπηρχε και ενα τριτο που το ειχαν βραχυκυκλωσει με ενα απο τα δυο καλωδια και το ειχαν τυλιξει με μονωτικη ταινια
Γιατι αραγε ?
Εψαξα στα προηγουμενα θεματα αλλαδεν βρηκα κατι. Εκτος αν μου διεφυγε.
Σας ευχαριστω εκ των προτερων για καθε βοηθεια.
Δημητρης