adolfos έγραψε:Ζήτησα από την Suzuki να μου δώσει μία βεβαίωση για την ικανότητα έλξης του vitara μου (1.6 μοντ '04). Αυτό που μου έδωσαν γράφει τα εξής σχετικά με το βάρη:
* 550kg χωρίς φρένα
* 1600kg με φρένα
* Απόβαρο: 1270kg
* MEB: 1750kg
Μέχρι εδώ λογικά. Στο τέλος όμως της βεβαίωσης έχει την εξής σημείωση:
"Το ρυμουλκούμενο (max 1600kg) δεν επιτρέπεται να είναι βαρύτερο του απόβαρου του αυτοκινήτου (1270kg)"
Δεν ακούγεται λίγο αντιφατικό ή εγώ δεν καταλαβαίνω κατι σωστά?
φίλε μου δεν είναι αντιφατικό διότι σου υπολογίζει το μικτό βάρος (επιβάτες-αποσκευές) του αυτοκινήτου με το βάρος του ρυμουλκούμενου.
αν το ρυμουλκούμενο δεν έχει φρένα και είναι βαρύτερο από το ρυμουλκό την στιγμή της πέδησης η μάζα του ρυμουλκούμενου θα είναι μεγαλύτερη του ρυμουλκού με αποτέλεσμα η ισχύς της πέδησης να μην αρκεί και η απόσταση ακινητοποιησης να μεγαλώνει διότι το ρυμουλκούμενο έχει την τάση να σπρώχνει το ρυμουλκό.
ο κοκ αναφέρει ότι η ρυμούλκηση χωρίς φρένα επιτρέπεται μόνο όταν το ρυμουλκούμενο δεν ξεπερνα σε συνολικό βάρος τα 750 Kg.
Επίσης ενημερώνω όσους τυχόν δεν το γνωρίζουν ότι ο κοκ αναφέρει πως δεν επιτρέπεται η ρυμούλκηση οχήματος αν δεν διαθέτεις το ανάλογο δίπλωμα γιαυτό έχουν προστεθεί υποκατηγορίες Ε σε όλα τα διπλώματα. πχ ΒΕ στο ερασιτεχνικό, ΓΕ για ρυμούλκηση με μικρά φορτηγά και Ε με μεγάλα φορτηγά.