
- exatm01.jpg (21.03 KiB) 8101 προβολές
Ένα από τα πρώτα στάδια βελτίωσης ενός κινητήρα είναι η ελευθέρωση των καυσαερίων του κινητήρα μέσω του συστήματος εξαγωγής. Ας δούμε τι περιλαμβάνει μία βελτιωμένη εξάτμιση ανάλογα με τις απαιτήσεις…Ένα από τα πρώτα στάδια βελτίωσης ενός κινητήρα είναι η ελευθέρωση των καυσαερίων του κινητήρα μέσω του συστήματος εξαγωγής. Ας δούμε τι περιλαμβάνει μία βελτιωμένη εξάτμιση ανάλογα με τις απαιτήσεις…
Το σύστημα εξαγωγής ενός κινητήρα είναι υπεύθυνο να μεταφέρει τα καυσαέρια από το θάλαμο καύσης στην ατμόσφαιρα. Η λεγόμενη "εξάτμιση", λοιπόν, μπορεί να δεχθεί κάποια βελτίωση, η οποία θα χρησιμεύσει στην καλύτερη ροή των καυσαερίων, ώστε να γίνει πιο αποδοτική η λειτουργία του κινητήρα. Σε όλα τα σύγχρονα αυτοκίνητα οι κατασκευαστές "φιμώνουν" τον κινητήρα από το σύστημα εξαγωγής, ώστε να τηρεί όλα τα κριτήρια που επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά στο θόρυβο που παράγει, αλλά και στην ποσότητα εκπομπών ρύπων.

- exatm05.jpg (6 KiB) 8101 προβολές
Εμείς μπορεί να βλέπουμε μόνο την α-πόληξη της εξάτμισης, αλλά πίσω από αυτή υπάρχει ένα ολόκληρο σύστημα, το οποίο είναι υπεύθυνο για την απόδοση του κινητήρα, των εκπομπών ρύπων που θα παράγει, αλλά και του θορύβου.Από τι αποτελείται;
Η εξάτμιση του αυτοκινήτου αποτελείται από τμήματα τα οποία ενώνονται μεταξύ τους, ώστε να μπορούν να αφαιρεθούν εύκολα στο συνεργείο. Η εξάτμιση ξεκινά από την πολλαπλή, η οποία διαθέτει ανάλογο αριθμό σωλήνων με τους κυλίνδρους του κινητήρα. Οι σωλήνες αυτοί ενώνονται και καταλήγουν σε ένα. Μετά από εκείνο το σημείο ενώνονται με τον καταλύτη, ο οποίος φιλτράρει τις βλαβερές ουσίες της καύσης του κινητήρα. Σειρά έχει το μεσαίο καζάνι και το τελικό, με το πρώτο να είναι υπεύθυνο για τη ροή των καυσαερίων και το τελευταίο να περιορίζει το θόρυβο που καταλήγει στο περιβάλλον.

- exatm02.jpg (7.95 KiB) 8101 προβολές
Η πολλαπλή εξαγωγής είναι το τμήμα της εξάτμισης που συνδέεται με τον κινητήρα.Βελτίωση εμφάνισης
Εκτός από τη βελτίωση της απόδοσης του κινητήρα, μπορούμε να αναβαθμίσουμε την αισθητική του πίσω τμήματος του αυτοκινήτου μας με μία επέμβαση στην εξάτμιση. Στο εμπόριο υπάρχουν διάφορα είδη απολήξεων, τα οποία συγκολλούνται στο εργοστασιακό τελικό καζάνι. Βέβαια, αυτό μπορούμε να το επιτύχουμε και με την εξ ολοκλήρου αντικατάσταση του τελευταίου καζανιού, τοποθετώντας ένα άλλο, το οποίο να διαθέτει μεγαλύτερη ή και διπλή απόληξη, χωρίς να επηρεάζει την απόδοση του κινητήρα ή να παράγει μεγαλύτερα ποσοστά θορύβου.

- exatm04.jpg (10.98 KiB) 8101 προβολές
Εκτός από τη βελτίωση του κινητήρα, μία aftermarket εξάτμιση μπορεί να βελτιώσει και την εικόνα του πίσω μέρους του αυτοκινήτου μας.Βελτίωση απόδοσης
Μετά την αλλαγή του εργοστασιακού φίλτρου αέρα του κινητήρα με ένα ελευθέρας ροής, το επόμενο στάδιο βελτίωσης είναι ο τομέας της εξάτμισης. Μία βελτιωτική εξάτμισης απελευθερώνει την περιορισμένη από τον κατασκευαστή ροή των καυσαερίων, με αποτέλεσμα να μπορεί ο κινητήρας να αυξήσει αυτόματα τη δύναμη που παράγει. Ανάλογα τον κινητήρα του αυτοκινήτου αλλά και το πόσο "φιμωμένος" είναι, ανάλογη είναι η επιπλέον δύναμη που θα αποδώσει. Η δύναμη αυτή μπορεί να εμφανιστεί σε δύο τομείς: στην αύξηση της ιπποδύναμης ή της ροπής που παράγει το μοτέρ. Εκτός από τη βελτίωση του κινητήρα, μία "ελεύθερη" εξάτμιση προσφέρει μία ευχάριστη και έντονη χροιά του ήχου που παράγει, με ανάλογης έντασης μπάσο. Το πόσο έντονη ή διακριτική θα είναι αυτή η ένταση κανονίζεται από τη χωρητικότητα των σιλανσιέ και, κατά συνέπεια, από τις ανάγκες του οδηγού. Γενικά, πάντως, η επιλογή της βελτιωτικής εξάτμισης εξαρτάται από την ιπποδύναμη ή το στάδιο βελτίωση του κινητήρα, όπως και από τις απαιτήσεις του οδηγού για κανονική ή αγωνιστική χρήση.

- exatm08.jpg (5.91 KiB) 8101 προβολές
Μία βελτιωμένη εξάτμιση μπορεί να αυξήσει την ιπποδύναμη αλλά και τη ροπή του κινητήρα. Επίσης, προσφέρει μπάσο ήχο ο οποίος είναι ανάλογος της χωρητικότητας του μεσαίου και τελικού σιλανσιέ.Το κεφάλαιο του καταλύτη
Ο καταλύτης ενός αυτοκινήτου είναι υπεύθυνος για τη μετατροπή των βλαβερών ουσιών που παράγει ο κινητήρας από την καύση σε μη βλαβερές. Βέβαια, και σε αυτό τον τομέα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, ώστε να αυξηθεί η απόδοση του αυτοκινήτου χωρίς να καταστρέφεται το περιβάλλον.
Μεταλλικοί καταλύτες
Τα εργοστάσια παραγωγής αυτοκινήτων εφοδιάζουν τα μοντέλα τους με συμβατικούς καταλύτες, οι οποίοι αποτελούνται από κεραμικά υποστρώματα. Για όσους όμως θέλουν να βελτιώσουν το σύστημα εξαγωγής, δηλαδή την καλύτερη ροή των καυσαερίων, θα πρέπει να προχωρήσουν στην τοποθέτηση ενός μεταλλικού καταλύτη, που θα βρουν στο εμπόριο. Οι καταλύτες αυτοί διαθέτουν μεταλλικό υπόστρωμα, το οποίο είναι κατασκευασμένο από λεπτά μεταλλικά φύλλα. Τα λεπτά τοιχώματα επιτρέπουν στο υπόστρωμα να καλύπτει μεγαλύτερη επιφάνεια σε σύγκριση με έναν απλό κεραμικό καταλύτη. Η μεγαλύτερη αυτή επιφάνεια ωφελεί την καλύτερη κατάλυση, διότι οι χημικές αντιδράσεις γίνονται στην επιφάνεια.

- exatm03.jpg (7.63 KiB) 8101 προβολές
Οι μεταλλικοί καταλύτες προσφέρουν αύξηση της ιπποδύναμης του κινητήρα και είναι ανθεκτικοί σε χτυπήματα σε σχέση με τους κεραμικούς.Κεραμικοί καταλύτες
Ένας καταλύτης έχει περιορισμένη διάρκεια ζωής. Βέβαια, η διάρκεια αυτή μεταβάλλεται ανάλογα με τη συντήρηση του αυτοκινήτου. Αν η λειτουργία του συστήματος ανάφλεξης και τροφοδοσίας καυσίμου είναι σωστή, τότε η ζωή του καταλύτη αυξάνεται. Αν, λοιπόν, ανακαλύψουμε, ότι ο εργοστασιακός κεραμικός καταλύτης του αυτοκινήτου μας έχει φθάσει στο τέλος της ζωής του και χρειάζεται αντικατάσταση, ο καινούργιος που θα επιλέξουμε δε χρειάζεται να είναι απαραίτητα μεταλλικός. Στο εμπόριο μπορούμε να βρούμε aftermarket κεραμικούς καταλύτες, οι οποίοι είναι ικανοί να βελτιώσουν την απόδοση του κινητήρα. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζουμε, ότι οι κεραμικοί καταλύτες έχουν αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση με τους μεταλλικούς. Το κόστος αγοράς είναι χαμηλότερο, όπως και η παραγωγή θορύβου, ενώ η αντοχή τους άνω των 1.200ο Κελσίου είναι μεγαλύτερη σε σχέση με ένα μεταλλικό.

- exatm06.jpg (8.43 KiB) 8101 προβολές
Οι κεραμικοί καταλύτες έχουν μικρότερο κόστος σε σχέση με τους μεταλλικούς και αντέχουν σε θερμοκρασίες άνω των 1.200 βαθμών Κελσίου.Πηγή : http://www.autotriti.gr